måndag 30 september 2013

Reinfeldts nedgång och fall

Dagens väljarundersökning: I dag är det dags för Dagens Nyheter att presentera sin septembermätning gjord av Ipsos. Några stora förändringar innehåller den inte. Men en svag uppgång för de Rödgröna (främst Miljöpartiet) och ett fortsatt tapp för Högeralliansen. Det är Kristdemokraternas tur att kliva över strecket medan Centern trillar under och Moderaterna fortsätter förlora stöd. Socialdemokraterna med 34,4% är fortsatt störst följt av Moderaterna på 24,7%. Miljöpartiet har 10,3%, Sverigedemokraterna 8,5%, Vänsterpartiet 7,0%, Folkpartiet 6,1% och Kristdemokraterna 4,5%. Centern åker nu ut med 3,5%. De tre Rödgröna partierna får en rejäl egen majoritet i Riksdagen. I en Riksdag med dessa siffror är Socialdemokraterna ensamma (34,7%) nästan lika stora som hela Högeralliansen (35,3%). S + Mp (44,7%) skulle vara större än hela Högerblocket inklusive Sverigedemokraterna (43,8%). Den stora kallduschen för Fredrik Reinfeldt måste dock vara att förtroendet för att Högerregeringen gör ett bra jobb sjunkit från 50% till 42%.

Björnekulla kyrka
Dagens spännande debatt: Reaktionära kristna grupper försöker förtvivlat att förvandla debatten om nya Arbetslöshetsministern Elisabeth Svantesson till en debatt om ifall man får vara troende när man är minister. Men det är ju faktiskt inte detta det handlar om. Det finns många ministrar som är troende, och det är inget problem. Men däremot är det ett problem om man misstänks stå för mer eller mindre extrema åsikter beroende på sin extrema religiösa tro. DET är ett problem, inte att man är troende rent allmänt. Men den diskussionen vill dom inte ha, alltså gäller det att försöka få debatten att handla om tron rent allmänt. För att visa att jag inte har något emot kyrkan vill jag därför illustrera det hela med vår egen vackra kyrka, Björnekulla kyrka. En bild jag tog i går.

Dagens sensation: Dagens mest sensationella rubrik måste vara den jag ser i Dagens Nyheter - KD vill höja vårdnadsbidrag! Ett parti i kris brukar vilja satsa på säkra kort. Moderaterna vill införa ett femtioelfte Jobbskatteavdrag och Kristdemokraterna vill alltså satsa på den traditionella familjen och fortsätta locka hem mammorna till spisen. Dvs genom att betala mer bidragspengar i form av Vårdnadsbidrag. Allt är troligtvis en del av målet att satsa på bidragssamhället.

Dagens knäppgökar: Det måste vara Sverigedemokraterna som vill stoppa 90% av invandringen och tror att dom på det sättet ska spara mer än 100 miljarder kronor. Men dom kan inte räkna. Man räknar bara kostnader, men inte inkomster. Med Sverigedemokraternas sätt att räkna så ska vi inte heller skaffa barn. Dom kostar ju bara pengar i kanske 20 år framåt. Låter vi bli att skaffa barn så slipper vi kostnader för barnbidrag, förskolor, skolor osv. Tänk så mycket pengar vi skulle ha sparat. Och dessutom skulle det ju inte komma ut en massa ungdomar som tar jobben ifrån oss som redan jobbar. Vad SD alltså inte begriper är att invandrare blir konsumenter, skattebetalare och producenter som skapar nya jobb. Precis som barn. I det Sverigedemokratiska drömsamhället kommer vi snart att stå utan arbetskraft. Hela argumentationen bygger på rasism och tron att vi vita renrasiga svenskar är mer värda än andra. Dra åt skogen j-vla rasister! Läs hur dom själva presenterar galenskaperna.

Dagens kärnkraft: Sedan ser jag att reaktor 3 i Oskarshamn åter står stilla. Efter att först ha fått sänka effekten under några dagar har man nu tvingats stänga ner helt igen. Men den har ju faktiskt varit igång i några dagar. Skälet? Maneter! Är det inte dags att erkänna att det är dags att slutligt stänga ner hela anläggningen. Den är mer avstängd än igång. Och anses alltså vara en av världens sämsta kärnkraftsreaktorer. Läs vad jag skrev den 11 september.

Dagens satsning på sysselsättningen: Slutligen noterar jag att Högerregeringens neddragning av anslagen till underhåll av järnvägsnätet får till följd att Infranord (Trafikverkets eget bolag som sysslar med just detta) nu ska permittera 400 anställda. Satsning på Arbetslinjen - eller?

söndag 29 september 2013

Upphandlingsraseriets effekter

Skånetrafiken
Om Skånetrafikens färdtjänst: Sydnytt har under några dagar granskat hur färdtjänsten fungerar i Skåne. Och det är en hel del kritik som framförts. Resenärer som är beroende av en fungerande färdtjänst men som inte blir hämtade av färdtjänsten som beställts. Och det handlar om chaufförer som är missbelåtna med långa tomkörningar och beställningar som inte fungerar. Och jag kan själv intyga att det ofta är problem. Bilar som inte kommer, bilar som inte hittar, bilar som kör fel osv. Jag har drabbats av bilar som ska köra från Klippan till Åstorp men som när dom äntligen går att nå befinner sig i Landskrona och irrar runt. Och jag kan identifiera två anledningar till problemen. Det ska påpekas att de flesta kommuner i Skåne har anslutit sig till Region Skånes trafikbolag Skånetrafiken och låter dom administrera färdtjänsten. 1/ En beställningscentral som av besparingsskäl placerats dels någonstans i Östeuropa och dels någonstans i Afrika. Jag tror att de flickor och pojkar som fått jobb gör så gott dom kan. Men dom har inte någon som helst lokalkännedom. Det blir tyvärr allt för ofta fel. 2/ Ett upphandlingsraseri som fått till följd att chaufförer från taxibolag i andra änden av Skåne får körningar i områden där dom inte har någon som helst lokalkännedom. Dom blir totalberoende av en GPS. Och det innebär att om något blir felprogrammerat så fattar dom inte ett dyft. Dom fattar inte att dom är fel ute. Dessutom har det fått till effekt att ett stort antal kommuner nu står utan lokalt taxibolag. Det går inte att överleva bara på övriga körningar. Bolagen behöver färdtjänsten, och om ett annat taxibolag nere på Österlen t.ex. lämnat billigare anbud så tvingas man till nedläggning. Åstorp där jag bor är sedan länge utan lokalt taxibolag. Det går helt enkelt inte att beställa en taxikörning från Åstorp. Taxibolagen i Helsingborg tar inte körningar i Åstorp, det är för lång framkörning. Läs här, här och här

Om jakten på de arbetslösa: På tisdag ska er bloggare tillsammans med mer än 400.000 andra hel- eller deltidsarbetslösa börja logga in på Arbetsförmedlingens sida och rapportera in allt vi gjort den senaste månaden för att få en anställning. Nästan en halv miljon svenskar ska alltså under några dagar logga in med sina Bank-id eller liknande på AF:s sajt. Förhoppningsvis fungerar tekniken! Sedan ska våra cirka 7.500 arbetsförmedlare under några dagar granska alla dessa inlämnade rapporter för att sedan rapportera till A-kassorna. Som i sin tur ska bli klara med allt så att utbetalningarna av ersättning inte försenas. A-kassorna har tvingats anställa närmare 200 nya handläggare för att kunna klara av administrationen. Däremot ska AF:s handläggare klara av anhopningen utan några nya resurser. Ska vi gissa att det uppstår tekniskt strul? Att Arbetsförmedlingen inte hinner med som planerat? Att A-kassorna inte hinner med? Men den Högerregering vi valt har ju som mål att jaga arbetslösa, alltså går det som det gör. Det ska bli spännande att logga in på tisdag... För övrigt har åtgärden en positiv effekt, den har ju skapat nya jobb på A-kassorna. Allt för Arbetslinjen.

Seger, men sedan... I Norge hade Högern stora framgångar i valet. Men det verkar som om regeringsförhandlingarna strular. Norges Moderater tar gärna in den norska motsvarigheten till Sverigedemokraterna / Ny Demokrati i sin regering. Men de båda mittenpartier som också krävs för att få ihop en majoritet är inte lika entusiastiska att plocka in högerextremismen, främlingsfientligheten och högermissnöjet under parasollen. Förhandlingarna kärvar alltså. Och i Tyskland hade ju Angela Merkel framgångar (däremot var regeringspartnern, det liberala partiets bakslag ännu större) så hennes Högerregering förlorade majoriteten. Nu måste alltså Angela Merkel ha in en ny partner för att få ihop en majoritet. Och dessa förhandlingar kärvar också.

lördag 28 september 2013

Om Bildts fiffel

Om fiffel med bidragsbudgeten: Avslöjandet att Utrikesdepartementet under Calle Str... f'låt Bildt under en följd av år medvetet fifflat med det svenska löftet om att det svenska biståndet ska vara 1% av BNP förvånade väl egentligen ingen. Bakgrunden är ju den att det finns ett gammalt löfte från Sverige att vårt bistånd ska vara 1% av vår BNP. Men just Moderaterna är ensamma motståndare till just detta mål och tycker att det räcker med 0,7%. Övriga partier (inklusive röstboskapen i Högerregeringen) stödjer dock 1%-målet. Ja förutom Sverigedemokraterna förstås... Och det har då fått till följd att det Moderatledda Utrikesdepartementet med en moderat Biståndsminister gjort allt för att stoppa in kostnader som egentligen inte hör till biståndet under biståndskontot. På så sätt håller man det löfte man blivit tvingade till men kan samtidigt spara ner på biståndet som man vill. Det har handlat om flyktingmottagning och en mängd andra kostnader som bokats om för att få ner biståndet. T.ex. betalades den svenska ambassaden på Island för biståndspengar. Och delar av kostnaderna för ambassader i många rika länder bekostas med biståndsmedel. Och nu har det alltså avslöjats att Biståndsminister Gunilla Carlssons (och hennes statssekreterares) lön i huvudsak också bokförts på biståndskontot. Det ska påpekas att övriga ministrars löner inte bokförts på detta sätt. Infrastrukturministerns lön kallas inte satsning på infrastruktur, Socialministerns lön kallas inte kostnad för Socialförsäkringen, Försvarsministerns lön kallas inte försvarskostnad. När det började granskas av det granskningsorgan som har ansvar för detta stoppades granskningen av Carl Bildt. Men systemet avbröts när det stod klart att det skulle bli avslöjat. Men, fortfarande är Migrationsverket den enskilt största mottagaren av svenskt bistånd, 15% av biståndet går till Migrationsverket. Och Carl Bildt tycker att det var helt rätt - fast han har alltså ändrat system när ett avslöjande var på gång. Och högsta chefen Fredrik Reinfeldt säger: - "Jag förutsätter att regelverk följs". Jo, det gör svenska folket också... - "Som Biståndsminister är jag tydlig med att biståndet ska gå till människor som lever i fattigdom, och till att förbättra fattiga människors möjligheter" sade förre Biståndsministern moderaten Gunilla Carlsson i juni i år. Och det var väl efter att hon upptäckt att hon själv inte längre tillhörde de som levde i fattigdom som hon slutade att ta sin lön från biståndskontot? Läs vad Aftonbladet tycker.

Havtorn 20130928
Vi älskar hösten: Efter detta elände så kan det behövas något att glädjas över. Havtorn måste vara det vackraste bär som växer på svenska buskar. Och dessutom visst väldigt nyttigt. Tyvärr är det inte lika gott för att inte tala om svårplockat. Men njut av det vackra glänsande gula bäret som jag plåtade i dag på eftermiddagen. Hösten är det bästa årstiden på hela året.

Ärlighet varar längst - kanske: Tidningen Reader's Digest har gjort en test av ärligheten i 16 storstäder. 12 plånböcker placerades ut i staden för att se hur många som lämnades in. Ärligast var man i Helsingfors där 11 av de 12 plånböckerna dök upp igen. Tvåa kom Bombay i Indien följt av Budapest i Ungern och sedan New York i USA, Allra sämst var man tydligen på den Iberiska halvön. I Madrid och Lissabon lämnades bara en av de 12 plånböckerna in! Övriga städer var Moskva, Amsterdam, Berlin, Ljubljana, London, Warszawa, Bukarest, Rio de Janeiro, Zürich och Prag. Sammanlagt fick man in 90 av de 192 plånböckerna. Dvs färre än hälften!

Om besparingsivern: På 10 år har antalet vårdplatser på svenska sjukhus minskat med mer än 2.400. Det finns cirka 25.000 platser. Under samma period har den svenska befolkningen ökat med mer än en halv miljon. Mycket förenklat har befolkningen ökat med mer 5% medan antalet vårdplatser har minskat med nästan 10%. Minskningen är större än i något annat OECD-land och antalet vårdplatser är internationellt sett mycket lågt. Men vården fungerar bra säger dom ansvariga...SVT

Om avskaffandet av den svenska neutraliteten: Även Kristdemokraterna är nu på väg att sälla sig till de som vill bryta en princip som gällt i Sverige under en lång tid och som tjänat Sverige väl. Dvs principen om "Alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krig". Det handlar om att ansluta sig till andra borgerliga partier som vill göra Sverige ännu mer beroende av USA och alltså ansluta sig till NATO. Och tyvärr tror jag att dom får rätt. Den svenska smyganslutningen till NATO har pågått under lång tid. Och redan i dag anses vi vare en av de mest lydiga vännerna, långt lydigare än många medlemmar. Men Alliansfriheten är en viktig och nyttig princip. VI ska bestämma, inte andra. DET är vad det handlar om.

fredag 27 september 2013

Funderingar en höstdag

Om Hanne Kjöller och faktakollen: DN:s Hanne Kjöllers bok om journalisternas bristande faktakontroll när man skrivit artiklar som varit kritiska mot Högeralliansen och pekat på vilka effekter neddragningar och indragningar i samhällsservicen fått har visat sig resultera i en rejäl rekyl för Hanne själv. Svensk media börjar bli överfull med exempel på Hanne Kjöllers egen oförmåga att kontrollera sina fakta. Jag kan inte annat än njuta av skadeglädje... Resumé, Resumé, Dagens Media, Aftonbladet, Aftonbladet och Sveriges Radio.

Om vår behandling av Romer: Att vi lever i en värld som diskriminerat romer under en lång tid har nog inte undgått många. Polisens register över romer, med enda urvalskriteriet att dom var just romer, är en präktig skandal. Något som jag faktiskt inte trodde förekom längre. Att enskilda poliser är svin är inget nytt. Romer, afrikaner, araber, judar osv utsätts regelbundet för en behandling där det tydligt kan ses att poliser (eller andra myndighetspersoner) lever i en värld där människor behandlas beroende på sitt ursprung istället för att en individuell bedömning görs. Dom är inte fullständigt utrensade, diskrimineringen förekommer tyvärr fortfarande. Ett annat problem är de fördomar som finns ute i samhället. Ett exempel är den pappa med son som attackerades i Malmö nyligen av rasister. Och nu läser jag om mannen i Södertälje som beväpnad med flera knivar satte sig på en parkbänk för att invänta en rom han kunde attackera. Och det blev en 46-årig kvinna som helt oprovocerat attackerades av mannen. Enda anledningen var att hon var rom. Att mannen var berusad är ingen ursäkt. Vi har mycket kvar att göra i vårt samhälle.

Så var det slut med Barilla-pasta: Jag ser att Guido Barilla, som är VD för italienska pastaföretaget Barilla, inte vill ha med homosexuella att göra. Och då får han ju ha den åsikten. Men om han inte vill ha med några av mina bekanta att göra så vill jag inte ha med honom att göra. Det är slut med Barilla-pasta i mitt hem. Det finns andra tillverkare. Välj annat än Barilla!

torsdag 26 september 2013

Ett solidariskt samhälle för alla

Om vårt samhälle: I går sändes det första avsnittet i SVT om att leva med Autism. Ett intressant program och en spännande serie att följa. Allra helst för er egen bloggare som har en autistisk son och kunde känna igen mycket i programmet. Programmet fick Dagens Nyheters ledarskribent Susanna Birgersson att skriva några rader med rubriken "Barn som lever i sin egen värld". Men vad den goda Susanna glömmer är att för att barn med autism ska kunna få ett meningsfullt liv krävs ett samhälle som tror på solidaritet och att vi alla har ett ansvar för alla andra i vårt samhälle. Det krävs ett samhälle där just denna tanke att samhället finns för oss alla är det ledande ordet. Inte sänkta skatter, besparingar, egoism, privatiseringar, arbetslinje osv. Jobbskatteavdraget, som ju i själva verket inte är något annat än en straffbeskattning av den som av olika skäl inte klarar av att försörja sig själv med arbete, är ett exempel på motsatsen. Det kan vara någon som är just autistisk och pga sitt handikapp inte kan försörja sig med ett arbete. Som kanske hade kunnat arbeta men ingen arbetsgivare är intresserad av att erbjuda ett jobb. I det samhälle som just Susanna försvarar ska han eller hon i Arbetslinjens namn straffbeskattas pga sitt handikapp eftersom man ju inte är produktiv. Anslagen till de speciella skolor som krävs ska dras ner för att finansiera skattesänkningar för de som tjänar gott om slantar. Vård och Rehabilitering ska drabbas av nedskärningar och begränsningar i anställningar för att spara slantar så att skatten kan hållas låg. Tänk ett steg till Susanna Birgersson, det krävs ett solidariskt samhälle för ALLA. Och ett sådant samhälle kräver faktiskt att de som kan bidrar med mer än de som inte har samma förutsättningar. Samhället finns till för oss alla!

Giriga banker
Nordea: I går stod det klart att Anders Borg behövde snabba pengar för att betala för sina mutor för att köpa väljare inför valet. Man sålde ut den sista delen av det statliga ägandet av Nordea. Staten behövde inte något ägande av banken för att ha kontroll över bankmarknaden hävdades det. Vi hade ju så bra reglering av bankerna tyckte man. I dag läser jag att Nordea nu har planer på att flytta från Sverige. Banken tycker tydligen att de svenska regleringarna av bankerna är för hårda. Huvudkontoret ligger nog snart i Helsingfors eller København istället för Stockholm. Var det därför man sålde vårt innehav så att det kunde skapas nya jobb i Finland eller Danmark medan det i Sverige blir en del arbetslösa? Satsning på arbetslinjen?

Om mutor: Ibland är det spännande att läsa lite mindre lokalnyheter. I Stockholm är det ju tänkt att bygga om Slussen. Och sådana stora projekt skapar ju alltid konflikter. Ett företag som överklagat planerna var ett fastighetsbolag som ägde en stor fastighet vid Slussen. De nya planerna skulle innebära att det skulle byggas 4 nya hus framför deras och då skulle ju utsikten försämras. Vad gör då Stockholms stad? Jo, man erbjuder det klagande fastighetsbolaget att dom får bygga de fyra nya husen och samtidigt avskaffar man tomträttsavgälden under 10 år framåt för den gamla byggnaden. Men det är ingen muta menar Stockholms stad. Det är ju bara en anpassning till verkligheten?

onsdag 25 september 2013

Moderater och Sverigedemokrater trampar i klaveren

Dagens Jaha: Jag har ju på Sven Tycker spekulerat lite över varför vår Moderata Biståndsminister Gunilla Carlsson verkligen avgick. Hade hon helt enkelt tröttnat? Eller var hon så impopulär på departementet att det inte gick längre? Eller handlade det helt enkelt om att hon ny uppnått åldern 50 som krävdes för full statsrådspension och hade jobbat i mer än 6 år som minister som också krävs för full statsrådspension. Nu har det dykt upp ännu en trolig förklaring. Det ha ju avslöjats att hennes egen och hennes statssekreterares löner under många år dragits från budgeten för bistånd. Normalt är att ministrarnas löner bokförs separat. Men det avgörande skälet till att man gjort just så här med biståndsbudgeten är att det finns en majoritet i Riksdagen om att det svenska biståndet ska uppgå till 1% av BNP. Men Moderaterna vill egentligen att det ska vara lägre (bara 0,7%) så då är det ju praktiskt att bokföra olika kostnader som bistånd. Då blir ju automatiskt det verkliga biståndet lägre. Skäms moderater! Läs även vad Aftonbladet tycker. Ni ska förresten se att även denna skandal rinner av Calle Str.. f'låt Bildt som, som brukligt, täcker kroppen med teflon så att inget fastnar på honom.

Tobias Billström
Dagens skratt: Jag har ju ett antal gånger tyckt till om Tobias "Klavertrampet" Billströms aktieaffärer. Den Moderata Utvisningsministern köpte ju upp 30.000 jättebilliga aktier i det krisdrabbade gruvföretaget Northland Resources några dagar efter det att Högerregeringen fått information om att det förbereddes en statlig hjälpaktion för företaget och några dagar innan Högerregeringen beslutade att rädda företaget. Med anledning av den tveksamhet som fanns om affären helt enkelt inte var en olaglig insideraffär så ställde Socialdemokraten Mikael Damberg en fråga till vår Moderata Statsminister Fredrik Reinfeldt om han fortfarande hade förtroende för Tobias Billström. När svaret skulle lämnas i Riksdagen så visade det sig att svaret lämnades av Tobias Billström själv! Och gissa - det visade sig att Fredrik hade förtroende för sin partikamrat Tobias!

Dagens Sverigedemokrat: Jag ser i Metro att man från Sverigedemokraterna anser det vara självklart att partiet kan "avlyssna" medlemmarnas e-post. Alla förtroendevalda Sverigedemokrater som har en e-postadress via partiet är tydligen avlyssnade av partiet. - "Är man ansluten till en organisation så är det organisationens e-postadress" säger Linus Bylund som är stabschef hos partibossen Jimmie Åkesson. Avlyssningen av e-posten sker tydligen främst för att hitta vem och vilka som läcker intern information till media. Jag undrar om Socialdemokraterna avlyssnar alla sina förtroendevaldas e-post eller Moderaterna gör det? Nä, jag kan inte tänka mig det. Jag börjar förstå varför Sverigedemokraterna även ställt upp för FRA:s avlyssning. Ordet "demokraterna" i SD:s namn är ett stort skämt!

Dagens Sverigedemokrat 2: Jag såg förresten att Sverigedemokraterna gått ut till försvar för att Polisen registrerar tusentals romska barn i sina register. Det vet vi ju alla hur tjuvaktiga zigenare är, så det är ju lika så bra att registrera dom från början så att dom finns i registret från början.

tisdag 24 september 2013

Register som register

Kanske ett annat släktregister behövs: Apropå gårdagens avslöjande av Polisens register över mer än 4.000 romska familjeband kallat Kringresande och vad jag skrev i förrgår om vilka det verkligen är som tjänar på privatiseringsfrenesin i Sverige så kanske Polisen borde skapa ett annat register över familjebanden inom näringsliv och politik. Man kan ju kalla registret för Kompisarna! Jag skrev ju i förrgår om hur Attendos VD Henrik Borelius nu ska få 17 miljoner i "utdelning" från sitt bolag. Henrik Borelius är bror till den förre Moderata ministern Maria Borelius. Och som av en händelse har han varit Högerregeringens rådgivare i välfärdsfrågor. Jag undrar vilka råd han gav? Familjebanden inom de här kretsarna skulle vara spännande att studera. Kan inte polisen som är så duktiga på sån't göra ett släktträd till?

Polisen
Fortsatt skandal" För övrigt ser jag att skandalen med vidriga rasistiska register inom den skånska polisen fortsätter att växa. Det är uppenbart att man inom den kåren inte blivit av med rasisterna. För det är inga andra tankar som gör att registren kunnat existera och att andra inte reagerat mot det.

Om att byta sida: En gång i tiden var Björn Eriksson Rikspolischef och arbetade för Polisens bästa. Men likt många andra har han tydligen fått bättre betalt från den privata och kommersiella marknaden. Nu är han ordförande för Säkerhetsbranschen. Och har man bytt sida så har man ju bytt sida. Nu gäller istället "En polis kostar som tre ordningsvakter - bra att privat patrullering ökar på gator och torg". Undrar om han hade uttryckt sig på samma sätt när han var Rikspolischef? Men visst är det så. En stor skillnad mellan privat och offentlig verksamhet är att lönerna i toppen är högre inom den privata sektorn medan lönerna längre ner i hierarkin är lägre samtidigt som utbildningsnivån också är sämre inom den privata sektorn.

Om källgranskning och Hanne Kjöller: Dagens Nyheters ledarskribent Hanne Kjöller och hennes bok "En halv sanning är också en lögn" har jag skrivit om tidigare. Boken handlar om hur dåliga journalister är på källgranskning. Och Hanne Kjöller har naturligtvis koncentrerat sig på att granska journalistik som varit kritisk mot hennes uppdragsgivare, alltså Högeralliansregeringen. Nu har det ju visat sig att den gode Hanne gjort exakt samma misstag som hon beskyllt journalister för. Hon har alltså inte granskat uppgifterna om dessa passat hennes syfte. Nu har hon kommit i direkt konflikt med Janne Josefsson. En journalist som hon kallar "rättshaverist". Jag skulle vilja säga att Hanne Kjöller trampat rejält i klaveret.

måndag 23 september 2013

Tyskt regeringsfiasko

Framgången som var ett fiasko: Det tyska valet blev en enorm framgång för Angela Merkel. CDU/CSU fick 41,5% (+7,7). Men det blev ett fiasko för hennes regeringskoalition eftersom regeringspartnern FDP rasade till 4,8% (-9,8) och åkte ut ur Förbundsdagen. Istället blev den Rödgröna oppositionen större och har majoritet i Förbundsdagen. Socialdemokraterna på 25,7%, Vänstern 8,6% och De grönas 8,4% får majoritet. Men eftersom Sossar och De gröna deklarerat att dom inte ska bilda en koalition med Vänstern så får det sannolikt bli en blocköverskridande koalition. Troligast är att Angela Merkel skapar en stor koalition med Socialdemokraterna. Aftonbladet.

Dagens polisskandal: Dagens stora skandal är att Dagens Nyheter avslöjar att polisen i Skåne skapat ett register över cirka 4.000 romer. Allt från små spädbarn via helt oskyldiga romer till misstänkta kriminella. Men registret, kallat "Kringresande", är skapat helt baserat på familjeband inom romska familjer. Ett register som många får kalla rysningar av att höra talas om och där tankarna omedelbart går till de register över zigenare som skapades under Nazitiden. Register som skapades för att sedan inleda ett utrotande av alla romer. Enligt polisen är det inget register, bara en sammanställning! Intressant är att Dagens Nyheter valde att publicera avslöjandet utan att informera polisen om vad som skulle avslöjas. Som skåning skäms jag!

Dagens smaklöshet: Har ni hört talas om Miss Skinny? Med slogans som: - "Miss Skinny riktar sig till självsäkra, unga kvinnor som inte är rädda för att sticka ut. Vi säger som det är. Vi välkomnar ett smalare ideal" och "We say bye bye to normal" ska avsikten vara att sälja kläder i Size Zero, dvs kläder för anorektiker. Förhoppningsvis är det bara ett smaklöst skämt och inte någon som verkligen vill idealisera ett sjukt anorektiskt mode. Men om man vill tjäna en hacka är det många som är villiga till vad som helst.

söndag 22 september 2013

En bloggare i dilemma

Om att hamna i dilemma: Som bloggare gäller det att ha klara åsikter om det mesta. "Färdiga åsikter - helt gratis" är ju det motto jag har för min blogg Sven Tycker. Men det händer att man hamnar i dilemma. När klara åsikter inte går ihop. De båda TV-dårarna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson är bland det värsta jag vet. Möjligtvis i konkurrens med Alexander Bard och alla dessa hurtiga TV-kockar, den ena ännu värre än den andra. Att se dessa dyka upp i en TV-ruta nära mig ger mig panikanfall, ett tvång att snabbare än ljuset byta kanal eller förflytta mig till en säker plats utom syn- eller hörhåll. Men nu har jag hamnat i dilemma. Jag ser att Filip Hammar bekänt sig som sympatisör till Socialdemokraterna och Fredrik Wikingsson har lovat engagera sig i Miljöpartiets valkampanj. Nu återstår bara att Alexander Bard ska avslöjas som Vänsterpartist så spricker min skalle av splittring. Kan det verkligen finnas positiva delar i dessa dårar?

NATO Nej tack
NATO och Rysskräcken: Det har blivit en del publicitet sedan det ryska spionfartyget Fjodor Golovin dykt upp utanför svenskt vatten för att följa den stora militärövningen Northern Coast som hölls i svenska vatten (där dock ryssarna aldrig uppehöll sig). Men vad hade dom förväntat sig om Sverige släpper in stora NATO-stridskrafter på svenskt vatten för att precis utanför ryskt vatten ha jättestora militärövningar? Att INTE ha koll på när världens största militärmakt (USA:s andel av världens totala militärutgifter är ungefär 50%) övar precis utanför det egna territoriet hade varit direkt ansvarslöst av Rysslands militär. Det är ju faktiskt Sverige som helt plötsligt har blivit en rejält lydig NATO-medlem trots att svenska folket säger Nej till NATO-medlemskap. Mer än varannan svensk säger Nej till ett svenskt medlemskap i NATO medan bara en tredjedel säger Ja. Trots det har vi blivit ett rejält lydigt redskap för NATO utan någon debatt. Det har militär och politiskt MAKT själva beslutat utan mandat från folket. Ryssland ser oss inte längre som någorlunda neutrala mitt emellan, dom ser oss numera som en lydig hund till den stora fienden USA. Men faktum är att Ryssland inte ska ses som ett hot. Ryska (sovjetiska) trupper har inte invaderat eller stridit i andra länder utanför deras egen maktsfär i modern tid. Det är en annan supermakt som regelbundet invaderar andra länder runt om i världen...

Men inget förvånar längre. Det är därför med glädje ser denna presskonferens från vår statsminister Fredrik Reinfeldt. Du gör mig lycklig Fredde! Synd att det inte är äkta.

Vem som tjänar på privatiseringarna: Apropå gårdagens manifestation mot privatiseringarna och nedskärningarna inom vård och omsorg så kan vi notera att det är dags för den största av de privata vårdkoncernerna, Attendo, att dela ut lite slantar till ägarna. Närmare bestämt ska ägarna få en liten julklapp på sammanlagt 1 miljard kronor. Vd:n Henrik Borelius blir inte ledsen, har får själv 17 miljoner kronor! Antagligen får han en extra bonus för att inte ha bytt namn på Attendo till något så korkat som Vårdaga, f'låt det var visst Vardaga som nästan lika stora konkurrenten Carema ska göra.

Tyskland: När detta skrivs ser det ut som om Angela Merkel ska sätta jublet i halsen. CDU har gjort stora framsteg, men det är på koalitionspartnern FDP:s bekostnad. De prognoser som gäller när jag skriver detta pekar på att FDP åker ut ur Förbundsdagen och därmed förlorar också Angela Merkel sin majoritet. Som det ser ut så blir Sossar, De Gröna och Vänstern tillsammans större. Fast dom lär inte regera ihop så det verkar bli en stor koalition CDU + SPD. Något som troligtvis är vad tyska folket har velat ha också.

lördag 21 september 2013

Stoppa privatiseringsvansinnet

Om privatiseringsfiaskona: Jag har ju tidigare flera gånger tyckt till om hur misslyckat privatiseringen av Apoteken blev. Städerna har fått fler apotek, men servicen på de apotek som finns har blivit sämre. Fast dom har nog fått ett större sortiment av kommersiella hälsoprodukter! Ett annat område där man sålde ut och privatiserade var Bilprovningen. Större delen av Svensk Bilprovnings anläggningar såldes helt enkelt ut till privata intressen. Sedan dess har priserna stigit rejält, vilket inte var vad som utlovades. Men det ska ju bli pengar över till vinstutdelning till ägaren också. Men de privata aktörerna är inte nöjda med att statliga Svensk bilprovning kan hålla rejält lägre priser. Man har gått ut med krav på att alla anläggningar ska säljas ut för att slippa konkurrensen. Till en början har det bestämts att Svensk Bilprovning nu ska höja sina priser rejält så att man inte kan konkurrera lika effektivt. Allt i den fria konkurrensens namn - eller vad vi nu ska kalla det hela?

´Bengt Silverstrand i Helsingborg
För övrigt har jag faktiskt själv varit ute och demonstrerat. På flera håll i landet har det i dag hållits manifestationer mot privatiseringen och nedskärningar inom vård och omsorg. Själv tog jag en tur till Helsingborg och fick bland annat lyssna på den förre socialdemokratiske riksdagsmannen Bengt Sïlverstrand.

Varför ombildades regeringen? Teorierna om vad som ligger bakom Fredrik Reinfeldts ombildning av regeringen är många. Fick Gunilla Carlsson sparken eller var det helt enkelt så som hon själv säger, att hon ville syssla med något annat. Eller är det helt enkelt så som Aftonbladet antyder. Hon har nu helt enkelt suttit så länge som det krävs för att få full statsrådspension. Dvs hon har fyllt 50 år och suttit som minister i 6 år. Nu kan hon se fram emot 121.000 kronor varje månad tills hon fyller 65 år utan att göra ett dugg. Och det utan några som helst krav på att aktivt söka jobb. Arbetslösa ministrar omfattas inte av Arbetsförmedlingens nya regler om att månatligen rapportera in alla åtgärder man gör för att hitta ett nytt jobb. Ingen tillfredsställande rapport - avstängning. Arbetslösa ministrar omfattas heller inte av tak i A-kassan. Det är full lön utan begränsning i antalet dagar. Och jag kan ge mig f-n på att dom har rätt till Jobbskatteavdrag också! Eller också kan det vara som tidskriften Fokus skriver, att Hillevi Engström var så inkompetent att hon inte gick att ha kvar på Arbetsmarknadsdepartementet utan måste flyttas på.

Palestinas flagga
Den israeliska ockupationen: Från det av Israel ockuperade Palestina rapporteras om hur EU-diplomater attackerats att israeliska soldater. EU-diplomaterna eskorterade en hjälpsändning till en grupp beduiner som fått sina hem rivna av israeliska soldater. Men stoppades av andra israeliska soldater och tvingades under bryskt vapenhot ut ur sina bilar och ligga på marken. Och i en annan rapport från Palestina berättas att en 17-årig svensk medborgare förts bort från sin familj av israelisk militär. Som sedan vägrar berätta var han finns eller vad han gjort. Den israeliska ockupationsmakten gör precis som dom vill på illegalt ockuperad mark. För övrigt ser jag att FN:s atomenergiorgan IAEA i går röstat ner ett förslag om att kritisera Israel för deras förmodade kärnvapen. Dom är väl på IAEA fullt upptagna med att bekämpa eventuella kärnvapen i Iran och Nordkorea istället. Att Israel har kärnvapen gör inget, dom är ju vänner till USA!

fredag 20 september 2013

Om dårar, mutor och bidragskarusell

Dagens Stockholmare: Stockholms fotbollssupportrar fortsätter att utmärka sig. I går var det Hammarbys supportrar som gjorde vad dom kunde för att komma i tidningen under rubriken "Stockholmsdrägg". Under matchen mot Gais på Tele2-arenan bröt sig ett 50-tal Hammarbysupportrar in på en stängd avdelning ovanför GAIS-supportrarna och började sedan kasta ner allt möjligt på Gaisarna, allt från smällare till delar av inredningen. Matchen avbröts tillfälligt men återupptogs skandalöst nog senare så att Hammarby kunde vinna. Naturligtvis är det så att matchen skulle ha avbrutits permanent, Gais skulle dömts till segrare och sedan ska Hammarby dömas att spela resten av säsongen utan publik. Det här var inte en supporter som misskötte sig. Det här var ett 50-tal supportrar som välplanerat visade sin totala brist på hjärnceller. Metro, Dagens Nyheter, Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Och nästa vecka ska visst Hammarby och AIK mötas...

Pågatåg
Dagens budgetavslöjande: Anders Borg (och ansvarig minister, moderaten Catharina Elmsäter-Svärd) tycker att problemen inom det svenska järnvägsnätet är lösta. Anslagen till underhåll och drift skärs därför ner från 7,7 miljarder till 6,6 miljarder. Nu handlar det naturligtvis inte om att man tycker att problemen är lösta, men det är valår och då måste man använda de nya upplånade pengarna främst till att muta väljarna. Catharina Elmsäter-Svärd skyller på att man faktiskt trots minskningen ökat på anslagen sedan socialdemokraterna styrde. Och menar uppenbarligen att problemen är helt och hållet Sossarnas fel. Men detta är faktiskt bara ett sätt att skylla ifrån sig och smita från ansvar. Den goda Catharina har i och för sig rätt i att Sossarna var alldeles för snåla med underhållet av järnvägsnätet. Men, i de alternativ till budgeten som man själva lade på den tiden så var anslagen ännu mindre. Alltså har man ingen som helst rätt att komma med kritik. Däremot har de Rödgröna en viss rätt till kritik eftersom man faktiskt insett problemen nu och under en följd av år velat anslå mer pengar. Men Catharina ska alltså hålla tyst med att lägga skulden på tidigare Sosseregeringar. SVT.

Om bidragssamhället: Ett färdmedel som är beroende av skattesubventioner är inrikesflyget. I stort sett inga svenska flygplatser går ihop utan är mer eller mindre beroende av att kommuner och regioner subventionerar driften, dvs flygpassagerarnas biljetter. Här i Nordvästskåne finns en flygplats i Ängelholm som staten gjorde sig av med för några år sedan eftersom man inte ville subventionera den mer. Den slutliga affären blev att det privata byggbolaget PEAB köpte flygplatsen. Och en förutsättning för den affären var att ett amorterings- och räntefritt lån till flygplatsen som kommunerna (inklusive min egen kommun Åstorp) gett skulle efterskänkas. Kommunerna runt Ängelholms flygplats skänkte alltså i praktiken 15 miljoner kronor till det privata bolaget PEAB (varav Åstorps kommuns skattebetalare stod för 3 miljoner) för att detta skulle ta över flygplatsen. I praktiken gick affären till på det viset att de 10 kommunerna i Nordvästskåne köpte flygplatsen av Svedavia för 40 miljoner. Och sedan sålda man direkt flygplatsen vidare till PEAB till samma belopp, minus 15 miljoner. Dvs 25 miljoner. PEAB anser sig behöva flygplatsen för affärsflyget. Själv tycker jag att affärsresenärerna kan betala vad det kostar utan att vi skattebetalare ska behöva subventionera deras biljetter. Beslutet är överklagat men fortfarande inte avgjort.

torsdag 19 september 2013

Skattebråk

Dagens Sverigedemokrater: Oenigheten om hur många miljarder som välavlönade svenskar ska få i skattesänkningar får politikerna till att ta till det sämsta skällsord dom kan komma på, "Sverigedemokrat"! Och det kan jag ju förstå. Men jag tycker inte att Högeralliansare ska beskylla Socialdemokraterna för något samröre med Sverigedemokraterna eftersom man ju faktiskt själva existerar och får igenom sin politik just med hjälp av Sverigedemokraterna. I nästan alla blockskiljande omröstningar i Riksdagen så stödjer Sverigedemokraterna vår Högeralliansregering. Detta är en minoritetsregering beroende av stöd av andra - oftast Sverigedemokraterna. När därför moderaten Anna Kinberg Batra är upprörd (det är hon som ligger bakom det klassiska yttrandet om att "Stockholmare är smartare") så är det inget annat än grovt hyckleri. För att testa läget har de Rödgröna lagt fram två förslag i Skatteutskottet om att dels stoppa det femte Jobbskatteavdraget och dels stoppa höjningen av brytpunkten. Den första delen står Sverigedemokraterna på Högeralliansens sida och i den andra frågan på de Rödgrönas sida. Oavgjort, 1-1 alltså. Se Aftonbladet och Dagens Nyheter

Jag såg förresten det framföras ännu ett argument för att just välavlönade ska betala extra mycket mindre skatt. Förutom att den sänkta skatten ska få dom att konsumera mera och därmed skapa jobb så ska den sänkta skatten få dom att jobba mera. Men som jag sade redan i går så om man vill att sänkta skatter ska öka konsumtionen (och därmed skapa jobb) så är det mycket effektivare att sänka skatten för lågavlönade. Dom konsumerar alla pengar dom får i motsats till högavlönade som sparar en hel del av den ökade inkomsten. Alltså skapas färre jobb på det här viset. Och att ta till argumentet att det ska få dom att jobba mera är ju direkt motsägelsefullt. Om dom jobbar mer så innebär det ju att det behövs färre nyanställningar, dvs ökad arbetslöshet. Varför inte bara erkänna att det handlar om att betala tillbaka för stödet som gjorde att man kom till makten?

Det blir sämre: Jag såg en liten enkät som frågade om det blivit bättre eller sämre de sista åren. 7% tyckte att det blivit Mycket bättre och 14% att det blivit Lite bättre. Dvs inte ens alla Moderater verkar tycka att det blivit bättre. 47% tycker att det blivit Mycket sämre och 21% tycker att det blivit Lite sämre. Långt in bland Högeralliansens sympatisörer verkar man tycka att det trots allt blivit sämre. Ungefär 3.500 ingick i enkäten.

Dagens väljarundersökning: Dagens Nyheter har låtit Ipsos göra en separat enkät i Stockholm. Och denna visar att det skulle blivit ett maktskifte i huvudstaden om det hållits val i dag. Undersökningens stora vinnare är Socialdemokraterna som får 26,5% (+4,6) samt Miljöpartiet och Vänsterpartiet som får 16,8% (+2,5) respektive 9,8% (+2,5). Totalt får alltså de Rödgröna 53,1% (+9,6). Den stora förloraren är Moderaterna som får 29,9% (-4,9), Kristdemokraterna som får 1,6% (-1,9), Centern som får 2,8% (-1,6) samt Folkpartiet som får 8,9% (-1,5). Totalt 42,8% (-9,9). Moderaterna är den stora förloraren men främst Kristdemokraterna men även i viss mån Centern är ju totalt utraderade. Sverigedemokraterna är i Stockholm betydelselösa med 2,8% (+0,5).

onsdag 18 september 2013

Om medmänsklighet och ekonomisk teori

Kärlek över alla gränser
Dagens Sverigedemokrat: Kampen om titeln som Dagens Sverigedemokrat är hård. Vi kan ju å ena sidan välja Jan Listerud i Östra Göinge kommun som tycker att det måste vara vakter kring Migrationsverkets eventuella flyktingförläggning i kommunen. - "Vi kan inte vara en avstjälpningsplats för allt. Det måste vara stopp någon gång" är hans slutsats. För säkerhets skull kräver han också hårda läkarkontroller. Men kampen om titeln är stor. Vi kan också välja Sverigedemokraterna i Sigtuna som blev topp tunnor rasande och bland annat mordhotade sina egna sedan man placerat den här söta bilden på SD:s hemsida. - "En mycket obehaglig och olustig bild som gör att man får negativa rysningar i hela kroppen" kommenterade någon. - "Vad är det här för något jävla trams" skrev en annan. - "Vill ni att årmiljoner av utveckling av den vita, nordiska människan ska gå back to Afrika" var frågan från en tredje. Ack ja. Ni får själva bedöma vem som vinner dagens utmärkelse.

Dagens valfläsk: Vår vän Fredrik har nu med hjälp av sin maskinist Anders presenterat årets valbudget. En budget där man ju ska låna upp ytterligare 25 miljarder kronor för att kunna fylla på det "Budgetutrymme" som Anders Borg bedömt vara nödvändigt för att kunna vinna nästa val. Och upprördheten inom Moderatalliansen är våldsam över att Socialdemokraterna deklarerat att dom ska försöka stoppa delar av valfläsket. Enkelt uttryckt är det ju så att Anders Borg har bedömt att det behövs många upplånade miljarder i sänkta statliga inkomster för att kunna vinna nästa val. Alltså ska ytterligare ett Jobbskatteavdrag (ytterligare straffbeskattning av den som blivit sjuk, förlorat sitt jobb eller haft mage att bli gammal) införas. Jag tror det är det femtioelfte? För att de Moderata kärnväljarna i de högre inkomstlägen ska bli ytterligare stolta ska extra mycket i skattesänkning ges till de med högre inkomst genom att den inkomst då man börjar betala statlig skatt höjs. Och nu har Socialdemokraterna mage att hota med att i varje fall försöka stoppa denna del av skattesänkningarna. Eftersom Sverigedemokraterna tidigare meddelat att man stödjer ytterligare ett Jobbskatteavdrag men inte den höjda brytpunkten är den Socialdemokratiska planen att helt enkelt i efterhand lägga fram ett förslag som innebär att denna del slopas och sedan kan ju Sverigedemokraterna rösta för denna om dom vill följa vad dom sagt innan. Upprördheten är stor inom högerlägret över att Sossarna inte stillatigande accepterar vad som bestämts. Och S beskylls också för att samarbeta med Sd. Fast man håller mycket tyst om att budgeten med Jobbskatteavdraget går igenom just tack vare Sverigedemokraterna. Så frågan är vem som samarbetar med vem?

Dagens varför: Motivet till det nya Jobbskatteavdraget är att man vill stimulera ekonomin. Men detta är rent struntprat. Syftet är att ytterligare öka klyftan mellan den som har och den som inte har ett jobb. För hade man velat stimulera ekonomin hade det varit mycket effektivare att sänka skatterna för de som har mycket låga inkomster (t.ex. sjuka och arbetslösa). Dom använder nämligen alla sina pengar till konsumtion. Får man 100 kronor mer så används dessa till konsumtion. De inkomsttagare som nu får mest ut av skattesänkningarna konsumerar redan så mycket dom förmår och kommer istället att lägga delar av skattesänkningen på hög. Men så tänker naturligtvis inte en högerliberal ekonom. För honom handlar det om att de som redan har det gott ställt ska genom morötter fås att handla på ett annat sätt. Mot de som redan befinner sig längre ner på stegen används däremot alltid piskan genom bestraffningar, regelskärpningar osv för att dessa ska fås att handla på ett visst sätt. Teorin om piska och morötter är gammal.

Arbetsförmedlingen: Mycket tyder på att man från den politiska Makten tycker att tillfälliga anställningar är positivt. Snart är ju hela Arbetsförmedlingens ledning tillfälligt anställda. Men så är det ju i samhället. De fasta jobben minskar och den som letar jobb får nöja sig med vikariat, timinhopp och korta provanställningar. Arbetsförmedlingens, av Anders Borg så hyllade generaldirektör, Angeles Bermudez-Svankvist fick sparken och en tillfällig GD har utsetts. Ordföranden i styrelsen är tillfällig. Flera ledamöter i styrelsen är tillfälliga. Och flera högre chefer inom Arbetsförmedlingen är tillfälliga. Och nu har vi alltså fått en ansvarig minister, moderaten Elisabeth Svantesson, som också riskerar att bara bli tillfällig. Det valet var nog inte så väl genomtänkt. Det dök ju omedelbart upp ifrågasättande pga hennes bakgrund i den extrema kristna sekten Livets Ord och hennes tidigare extrema abortmotstånd. Men hon har snabbt påpekat att hon lämnat Livets Ord. Å andra sidan är hon istället medlem i Kristet center i Örebro. En organisation som experter anser vara starkt knuten till just Livets Ord. Håll religionen i kyrkan, moskén, synagogan eller templet men utanför Rosenbad. Se Aftonbladet och Metro till exempel.

tisdag 17 september 2013

Kolla fakta!

Dagens faktakoll: Jag skrev den 3 och 5 september om Dagens Nyheters ledarskribent Hanne Kjöller (Husbondens röst kallad) som skrivit en bok om journalism och faktakontroll. Som den Högeralliansmegafon hon är har hon naturligtvis i sin bok tagit upp ett antal "snyfthistorier" om människor som drabbats av Högerns nedskärningspolitik. Och hennes slutsats blev väl ungefär att det nog var helt rätt att dra in sjukpenningen eller A-Kassan eller vad det nu var. Journalisterna hade ju inte kollat fakta innan dom snyftade till sina artiklar. Nu visar det sig att det gode Hanne Kjöller själv inte kollat fakta så noga i sin bok. Hahaha skulle man kunna uttrycka det som. Mycket tyder på att det är just Hanne Kjöllers tidigare skriverier om "sjukförsäkringsfusk" som skapat myten om den höga andelen fusk med sjukförsäkringen som i sin tur ligger bakom Högerregeringens kraftiga nedskärningar inom Sjukförsäkringen. Kanske skulle någon annan än Hanne Kjöller skrivit boken om faktakontrollen inom journalistiken - och granskat Hanne Kjöller.

Dagens Reinfeldt: Och så ser jag att Fredrik Reinfeldt gjort några små förändringar i sin Regering. Men jag blev mycket förvånad över att han inte tog chansen att göra sig av med Sänket Tobias Billström. Istället ska tydligen en gammal medlem i Livets Ord ta över arbetslöshetspolitiken. Jaha! Sydsvenskan och Metro.

Sverigedemokraterna Nej tack
Dagens Sverigedemokrat: Dagens klavertrampande Sverigedemokrat får även i dag bli riksdagsledamoten Stellan Bojerud som konstaterat att Sverige sålts ut till utlandet (och det är inte NATO han syftar på). Den gode Stellan drömmer sig tillbaka till när han var 15-åring och fick ett gevär och fick utpekat vad han skulle skjuta på. Ack ja, Sverigedemokrater och att behålla fötterna på jorden går inte ihop.

Dagens rubrik: Ja, det måste vara den som löd USB-kondom skyddar vid laddning. Håll med om att ingen, som inte är totalt utan nyfikenhet, kan låta bli att klicka på länken? Tydligen handlar det om en mojäng som ska skydda mobiltelefonen om man laddar denna i "publika" USB-uttag. Mojängen är visst slutsåld!

Radioaktiv - nej tack
Dagens kärnkraft: I Japan har man nu stängt ner sitt sista kärnkraftverk efter Fukushima-katastrofen. I Tyskland har man beslutat att avveckla kärnkraften. Men i Sverige, ett av de länder som har bäst förutsättningar att klara sin elförsörjning på ett miljöacceptabelt sätt utan kärnkraft, satsar kraftföretagen många miljarder på att öka produktionen från kärnkraftverken och på att planera för nya kärnkraftverk. På något sätt är världen inte riktigt som den borde. Avveckla kärnkraften!

Dagens USA-skjutande: I USA har en man skjutit ihjäl minst 12 personer på en militärbas. I Tyskland har en tjuvjägare skjutit ihjäl 4 personer när han skulle gripas. Massmord med skjutvapen händer på alla håll i världen. Men, USA är kraftigt överrepresenterat. Och detta beror naturligtvis på att sannolikheten är mycket högre där för att när det slår slint hos någon så har hen tillgång till skjutvapen. Naturligtvis är det anmärkningsvärt att en kille som flera gånger gripits i samband med skottlossning och som har psykiska besvär tillåts arbeta med säkerheten på en militärbas och ha tillgång till skjutvapen. Men så är det i USA. Och då händer sådana här hemskheter med jämna mellanrum.

måndag 16 september 2013

Om ouppfostrade slynglar

Om Kyrkovalet: Gårdagens Kyrkoval visade sig tydligen bli en ganska bra framgång för lite mer framåtsiktande tankar jämfört med de mer borgerliga tankarna. Och tyvärr även en framgång för främlingsfientliga krafter i form av Sverigedemokraterna. Jag är ju valförrättare och har alltså tillbringat en stor del av gårdagen med att pricka röster, sprätta kuvert, räkna lappar och skriva protokoll. Men jag var hemma strax före halv tolv i varje fall. Vad man kunde konstatera är den låga intelligensnivån och moralen hos SD-väljare. I "mitt" val fanns det till det lokala Kyrkofullmäktige ingen anmäld lista från Sverigedemokraterna. Och detta skapade ju problem för SD-väljare när dom bara kunde hitta sina valsedlar till det regionala Stiftsfullmäktige och till Kyrkomötet för hela riket. Dom har då 4 alternativ. Dom kunde ju avstå från att rösta i det valet, vilket uppenbarligen en del valde. Dom kunde rösta blankt, vilket i princip ingen gjorde. Dom kunde på en blank valsedel skriva till "Sverigedemokraterna" vilket några gjorde. Och sedan kan man ju tramsa och skriva dumheter på en valsedel, vilket en grupp roade sig med. Sedan kunde man ju missa att det bara var medlemmar i Kyrkan som fick rösta vilket någon gjorde när han blivit utkommenderad att rösta.

Det är väl samma brist på omdöme hos de här grupperna som jag kunde berätta om i lördags när jag skrev om den namninsamling mot främlingsfientlighet som pågår och där dessa totalt intelligensbefriade frön roat sig med att skriva vidriga slagord istället för att skriva namn.

Och det är väl också samma totala brist på omdöme som fått SD-riksdagsmannen Stellan Bojerud att hylla nynassarna i Svenskarnas Parti.

En annan lärdom vi kan göra av valet är att en del borgerliga politikers ovilja att tala om vad dom står för faktiskt straffar sig. Istället för att erkänna att dom är Moderater t.ex. uppträder ju en del av de borgerliga partierna under "anonyma namn". Vilket förvillar deras egna supportrar som inte hittar de valsedlar dom letar efter. En del tar en blank och skriver "Moderaterna" på denna. Vilket ju är en helt bortkastad röst för de Moderata kyrkopolitikerna som missar en hel del röster på det viset.

Dagens väljarundersökning: Dagens undersökning kommer från United Minds och publiceras av Aftonbladet. Det är egentligen en undersökning utan vinnare. Inget parti har någon större ökning, alla ligger under 1 procentenhet. Bäst har det trots allt gått för Sverigedemokraterna, Moderaterna och Folkpartiet. Och det finns egentligen bara en riktig förlorare, Centerpartiet som tappat 1,5 procentenheter och trillat ner under spärrgränsen. Socialdemokraterna är fortfarande störst med 32,6%, Moderaterna får 25,3%, Sverigedemokraterna 12,1%, Miljöpartiet 9,4%, Vänsterpartiet 6,2%, Folkpartiet 5,3%, Kristdemokraterna 4,2% och Centern 3,4%. De Rödgröna leder med 48,2% mot Högeralliansens 38,2%. Tar vi bort Centern som åker ut och lägger till Sverigedemokraterna som ju också hör hemma på högerflanken så får de Blå 46,9%. Vi kan alltså se att ett val med dessa siffror så skulle de Rödgröna få egen majoritet i Riksdagen. Ett annat intressant faktum är att Centern numera allt som oftast är mindre än Kristdemokraterna. Har Centern spelat ut sin roll i svensk politik?

Om Kyrkan

Kyrkovalet: Under dessa dagar när media osv kryllar av uppmaningar om att utnyttja sin rösträtt i Kyrkovalet så är det fascinerande att hitta en (nästan) seriös debattör som istället uppmanar till motsatsen. Det är Dagens Nyheters ledarskribent Susanna Birgersson som i ett kort inlägg på tidningens debattsida i dag under rubriken "Hedervärda soffliggare" skriver bland annat: - "Jag anser det rentav föredömligt att stanna hemma...". Nu hade jag inte tidigare speciellt stort förtroende för den gode Susanna så det förvånar inte. Det hela är nog mest ett inlägg i diskussionen om den "kampanj" som förs av många (däribland er bloggare) om att gå och rösta för att stoppa Sverigedemokraternas inflytande över kyrkan. Susanna Birgersson oroas inte över ett reaktionärt och rasistiskt inflytande över Kyrkan utan oroas nog mer över att radikalare krafter som att Kristna Socialdemokrater ska få inflytande och arbeta för en folklig kyrka. Susanna föredrar högerpolitiker som ställer upp under neutrala namn för att dölja att dom i själva verket är högerpolitiker. Se t.ex. här. Jag tycker Susanna istället ska argumentera för att folk ska lämna Svenska Kyrkan om dom inte känner samhörighet, har tron eller bryr sig om kyrkan. Men det gör hon inte!

Inför republik: I dag är det 40 år sedan Knugen blev kung. Verkligen på tiden att demokratin Sverige blir en demokrati och inför republik. För övrigt är det uppenbart att även en del monarkister tycker att det är dags för Knugen att abdikera. Dock främst till förmån för Vickan för att trygga monarkin. Se här och här för några dagar sedan.

För övrigt blir det inte mer, och dessutom tillgängligt på nätet lite sent eftersom jag ägnar en stor del av söndagen (inklusive kvällen) åt att ta emot och räkna röster som valförrättare i ovan nämnda Kyrkoval.

lördag 14 september 2013

Sverige räcker till för alla

Rör inte min kompis
Sverige räcker till för alla: Under rubriken "Ta debatten för ett Sverige där mångfald är en styrka" har närmare 500 personer från alla håll i vårt samhälle startat en namninsamling för "Ett Sverige för oss alla" och mot Främlingsfientligheten. När jag skriver ner detta har mer än 12.000 personer till skrivit under på uppropet och siffran växer hela tiden. Gör du det också! Vi kan tydligt se hur låg nivån är bland Sverigedemokrater och andra rasister i deras argumentation. Motståndare till kampanjen har nämligen fyllt i diverse "hatbudskap" istället för att skriva sina namn och av den låga nivån på argumentationen så kan vi se hur totalt intelligensbefriade dessa rasistiska grupper är som stödjer Sverigedemokraterna och andra ännu värre grupper. Visa att du ställer upp för att samhälle som har plats för alla och för ett samhälle som är en styrka för oss alla. Skriv under!

Fortsatt väljarundersökningsfrossa: Dagens väljarundersökning kommer från Sifo och publiceras av Svenska Dagbladet. Och den är ingen kul läsning för Fredrik Reinfeldt och hans röstboskap. Ett val med dessa siffror skulle innebära att Socialdemokraterna ensamma blir större än hela Högeralliansen i en nyvald Riksdag! Undersökningens i stort sett enda vinnare är Socialdemokraterna som får 33,5% (+3,0). De två förlorarna är Moderaterna på 25,7% (-0,9) och Miljöpartiet på 10,0 (-0,9). Dom behåller dock tredjeplatsen trots detta. Sverigedemokraterna får 9,4%, Vänsterpartiet 6,4% och Folkpartiet får 6,3%. De båda minstingarna Centerpartiet och Kristdemokraterna ligger båda under spärren på 3,6%. De tre Rödgröna partierna får tillsammans 49,9% medan Högeralliansen får 39,2%, men eftersom både C och Kd åker ut är det bara 32% som ger några mandat i riksdagen. Högeralliansen + Sverigedemokraterna skulle få färre mandat i Riksdagen än Socialdemokraterna + Miljöpartiet.

Dagen dåliga nyhet: Och för att göra det hela ännu tråkigare för Fredrik Reinfeldt så visar det sig att de tidigare publicerade uppgifterna om den svenska BNP-utvecklingen inte var korrekta. I verkligheten visar det sig att den svenska ekonomin står still. "BNP-tillväxten försvann" är Dagens Nyheters rubrik. Och samma tidning kommenterar i den tryckta upplagan Regeringens budget för 2014 med: - "Lögn, förbannad lögn och statistik". Ack ja!

Euron Nej Tack: I dag är det tio år sedan svenskarna tog ett mycket intelligent beslut. Med siffrorna 55,9% mot 42,0% sade svenska folket Nej till att avskaffa den svenska kronan och istället införa Euron. Vi sade därmed också Ja till att behålla vår möjlighet att föra en egen ekonomisk politik. DÅ var kampanjen i stort en kamp mellan etablissemanget och folket. En mycket stor del av den etablerade politiska världen satsade stort på ett Ja. I stort sett hela de svenska ekonomiska världen satsade mycket stora summor pengar på att få oss att rösta Ja. Men, till slut sa svenska folket Nej. I dag erkänner en ganska stor del av den s.k. expertisen att beslutet om Nej har tjänat det svenska folket och den svenska ekonomin bra. Det var helt enkelt tur att folket inte lydda Makten. Och många av de som då argumenterade för ett Ja har i dag erkänt att ett Nej var det bästa beslutet. Enligt de undersökningar som görs i dag skulle mer än 80% i dag rösta Nej och bara 10% skulle rösta Ja. En av de få som vidhåller sitt Ja är Calle Twitt... f'låt Bildt som i dag Twittrar: - "Tio år sedan vår folkomröstning om euron. Jag är övertygad om att det är bra för Europa, och att Sverige någon gång också kommer att vara en del av den." Läs vad Expressen skriver i dag eller vad Svenska Dagbladet skriver eller vad Dagens Nyheter skrev för några dagar sedan.

fredag 13 september 2013

Tobias "klavertrampet" Billström

Tobias "klavertrampet" Billström: Jag hör på radion att Tobias Billström fått order från chefen (Fredrik Reinfeldt) att sluta med aktieaffärer om han vill behålla jobbet. Fredrik Reinfeldt har i motsats till Tobias Billström insett att hans aktieaffärer är på väg att bli en rejäl belastning. Se bland annat gårdagens Sven Tycker vad det handlar om. Uppenbarligen har nu i varje fall den gode Tobbe beslutat att lämna över förvaltningen av hans aktier till någon utomstående. Men att han inte insåg det uppenbart olämpliga att köpa upp billiga aktier i ett konkurshotat företag bara dagarna innan Högeralliansregeringen beslutade att rädda företaget visar att hans är direkt olämplig som minister. I många länder gäller den ganska uppenbart självklara regeln att ministrar inte får lov att själva syssla med aktieaffärer. Är det inte dags att avgå nu Tobias och skaffa ett annat jobb? Det är bara att gå ner på Arbetsförmedlingen. Du kan få A-kassa upp till 680 kronor varje vardag (dock straffbeskattade) så du ska nog klara dig även i fortsättningen. Det gör alla vi andra. I stort sett alla har insett att Tobias har trampat i klaveret rejält. Läst t.ex. vad Dagens Nyheter och Helsingborgs Dagblad skriver.

Centerns fjäsk för jägarna: Uppenbart är att Centern har förstått att man håller på att radera ut sina kärnväljare i jakten på nyliberala väljare. Så nu har man bestämt att fjäska in sig rejält hos sina traditionella väljare. Och betala detta får våra rovdjur. Antalet vargar ska nu halveras, antalet björnar, lodjur och till och med havsörnar ska också minskas genom jakt. De enda som är nöjda är väl i stort sett den svenska jägarkåren som inte vill ha någon konkurrens om bytet. Övriga som begriper något undrar vad centern sysslar med. Läs t.ex. i Aftonbladet och Dagens Nyheter.

Om Bankernas snikenhet: De svenska bankerna håller ju på att avskaffa kontanterna eftersom det inte finns några pengar att tjäna på att handskas med dessa. Istället tvingas vi allt mer att betala med kort, där bankerna tjänar en hacka varje gång du betalar. För att komma åt kontanter (eller bli av med kontanter) finns det snart inga bankkontor kvar. Vi hänvisas till bankomater för att komma åt våra egna pengar. Nu ser jag att på två år har antalet bankomater Sverige minskat med 645, och Sverige är i dag ett av de länder i Europa som har minst antal bankomater. Nu läser jag att det är på gång att skattebetalarna ska tvingas subventionera bankomater eftersom våra snikna banker inte ens är intresserade av att ge oss den servicen längre. Hur länge ska vi låta bankernas girighet avskaffa servicen? Jag är snart inne på att klippa mina kort och aldrig betala annat än med kontanter i ren protest.

Synd om SD? För övrigt är det SÅ synd om Sverigedemokraterna. Flera tidningar har vägrat att publicera deras annonser där dom hävdar att kyrkoskatten används för att anställa imamer och att muslimer är dumma. Och tänk, tidningarna gjorde precis som Sverigedemokraterna hade hoppats på, dvs att inte publicera annonserna. För då kan nämligen SD fortsätta att odla myten att det är så synd om dom. Gå och rösta i Kyrkovalet. Och rösta på en lista som omfamnar det kristna budskapet om att störst av allt är människokärleken. Dvs rösta inte på SD. Se även här.

torsdag 12 september 2013

Om människokärlek

Och störst av allt är människokärleken: På söndag är det Kyrkoval. Alla medlemmar av den Svenska Kyrkan har rätt att avgöra vem som ska styra kyrkan och vilken inriktning som kyrkans verksamhet ska ha. Det är alltså tre olika val som ska göras. Till den lokala församlingen, till Stiftet och till Kyrkomötet. Och det HAR faktiskt betydelse vem som styr kyrkan. Det avgör nämligen vilken inriktning kyrkan ska ha i framtiden. Ska ni ha en kyrka för alla? En modern kyrka som predikar allas lika värde. En kyrka som predikar att du ska älska din nästa som du själv vill bli älskad. Eller vill vi ha en kyrka för eliten, en kyrka som predikar hat mot andra? Det är viktigt att den som är medlem och som har rätt att rösta verkligen gör detta. Om inte för något annat skäl så för att förhindra att grupper som predikar hatet mot andra som inte är likasinnade får något inflytande. I Sverige satsar Sverigedemokraterna stort på kyrkovalet. Man räknar med att ett lågt valdeltagande ska ge de som vill predika ett budskap som inte innefattar att människokärleken är det största ett stort inflytande. Som inte tror på att alla människor är lika värda och att alla människor i grunden är goda. Det finns också lokala grupper som predikar ett hatets budskap. Ett hatbudskap som finns runt om i världen. I alla religioner. En som i sedvanlig ordning utmärker sig är Sverigedemokraternas Kent Ekeroth som nu polisanmälts för sin hatfyllda blogg. Och en metod som kanske inte är riktigt ärlig är den som en annan ledande Sverigedemokrat predikar, dvs att bara vara medlem när det ska röstas men i övrigt hålla sig bort från kyrkan. Om dom skäms? Nä!

Syrien: Efter hårda påtryckningar från Ryssland har nu Bashar al-Assad lovat att överlämna landets kemiska vapen. Troligtvis ett försök från Ryssland att undvika ett krig som skulle vara förödande även för Ryssland även om dom inte skulle bli direkt involverade. Och den stora frågan är hur seriöst vi ska se på detta. En vapeninsats skulle med största sannolikhet göra situationen ännu värre. Krig löser (nästan) aldrig problem. Och förhoppningsvis är påtryckningarna från Ryssland verkligen seriösa. Och att Bashar al-Assad verkligen är tvingad till löftet och att det inte bara är ett sätt att fördröja insatser. Och uppriktigt sagt tror jag inte heller att Barack Obama vill ha en militär insats utan han vill också helst undvika detta och ser löftet som en utväg.

Tobbes klavertramp: Moderata Utvisningsministern Tobias Billströms aktieaffärer då han köpte 30.000 billiga aktier i krisföretaget Northland Resources några dagar efter att Högeralliansregeringen informerats om vad som var på gång och några dagar innan samma regering beslutade att gå in och rädda företaget fortsätter att spöka. Och oberoende av om den gode Tobbe verkligen hade insiderinformation eller om han bara chansade så visar affären att mannen har en fantastisk förmåga att trampa i klaveret. Antingen har han gjort en juridiskt kriminell insideraffär eller också har han visat total brist på omdöme. Är det inte dags att skaffa ett annat jobb Tobbe?

onsdag 11 september 2013

Stäng ner kärnkraften

Dagens kärnkraft: Enligt en internationell rankning som gjorts och som jag läser om i Metro så har Oskarshamns reaktor 1 rankats som den 105:e sämsta kärnkraftsreaktorn i världen - av 108 reaktorer. Två av de som låg efter är två av de äldsta reaktorerna i Japan som nu är stängda sedan Fukushima-katastrofen. Oskarshamn 1 har i stort sett stått stilla de senaste 2 åren pga tekniska problem. Men ägaren Eon vägrar att ge upp och stänga ner pensionären. Det vore nämligen att erkänna att den svenska kärnkraften är föråldrad och att det är dags att börja stänga ner. Oskarshamn har producerat 61,3% av vad den kunde ha producerat sedan starten. Det finns reaktorer som ligger på över 90%. Börja stäng ner kärnkraften NU. Den har gjort sitt för länge sedan.

Det gläder mig därför när jag läser att Socialdemokraterna nu äntligen verkar inse att det är dags. - "Vi tycker att kärnkraften ska avvecklas" säger Magdalena Andersson i en intervju i Dagens Industri.

Dagens Billström: Min högsta chef, Utvisningsminister Tobias Billström, får också publicitet i Dagens Industri som uppmärksammar hans inköp av aktier i Northland Resources. Han köpte ju i februari i år en mängd mycket billiga aktier i krisföretaget Northland Resources. Bara ett par dagar innan hans egen Högeralliansregering beslutade sig för att rädda företaget från konkurs. Och det var några dagar efter att Högeralliansregeringen fått information om problemen. Det gäller att vara informerad om man inte ska göra dåliga affärer. Och Tobbe visste uppenbarligen vad som var på gång. Det gällde att slå till snabbt!

Vi är ganska lyckliga: Enligt en FN-rapport, World happiness report, är svenskarna de 5:e lyckligaste i världen. Det är i princip våra Nordiska grannar vi får stryk av.

tisdag 10 september 2013

Norge och extremhögern

Norges falgga
Skrämmande resultat: Det norska valresultatet verkar resultera i en skrämmande utveckling. Och då menar jag inte det faktum att vi med största sannolikhet får en Högerregering ledd av det Norska Høyre (som är Moderaternas systerparti i Norge). Det kan vi leva med, allra helst med tanke på att man i Norge tagit avstånd från de mest extrema effekterna av privatiseringssjukan i Sverige. Nä, jag talar om det faktum att med största sannolikhet kommer det Norska Fremskrittspartiet att ta plats i en Norsk regering. Fremskrittspartiet är en blandning av Ny Demokrati och Sverigedemokraterna. Ett högerextremt missnöjesparti med en klar rasistisk agenda. Och det skrämmande är alltså att Norska Venstre och Kristelig Folkeparti (motsvarigheterna till Folkpartiet och Kristdemokraterna) nu verkar kunna acceptera detta i motsats till vad som gällt tidigare. Arbeiderpartiet tappade men är fortsatt Norges största parti. Men Anders Behring Breivik myser där han befinner sig. Fremskrittspartiet var hans parti som han var medlem i. Aftonbladet, Expressen och Expressen.

Dagens Regeringsberöm: Även i dag vill jag ge beröm till Högeralliansregeringen. Som en "satsning för jobben" ska nämligen Högerregeringen avskaffa den differentierade A-kasseavgift som funnits. Teorin bakom den "reformen" var att om yrkesgrupper där arbetslösheten var extra hög fick betala extra hög avgift till sin A-kassa så skulle man sluta att kräva löneökningar. Den högre A-kassan skulle man alltså betala med lägre löner. När "reformen" infördes presenterades den som en "satsning för jobben". Nu visade det sig att teorin inte stämde utan effekten blev istället att många inte ansåg det vara värt att betala avgiften till A-kassan och anslutningen sjönk rejält. Det blev alltså fiasko som så många andra reformer som kallas en "satsning för jobben". Nu kan alltså en återgång till det som gällde tidigare återigen presenteras som en "reform" som är en "satsning för jobben". Hur som helst, bra gjort!

Om 10 september: Den tionde september är en dag med dålig klang. För 10 år sedan firade det meningslösa våldet triumf i Sverige när Anna Lindh helt meningslöst mördades. En kvinna som med största sannolikhet hade inneburit att Sverige sett annorlunda ut i dag om hon fått fortsätta sitt arbete. Och för 40 år sedan firade världens Storebror triumf när en militärkupp från höger (med stöd av USA) med Augusto Pinochet störtade den folkvalda vänsterpresidenten Salvador Allende i Chile. Ett av många bevis för hur stormakterna (i detta fallet USA) inte stödjer demokratin utan stödjer det som är strategiskt bäst för dom själva. Och det har inte blivit bättre i dag.

måndag 9 september 2013

Här vinner rött

Nya väljarundersökningar: Regelbundna läsare av Sven Tycker har nog förstått att jag älskar att gotta mig i väljarundersökningar. Det är så fascinerande att studera hur politiska kommentatorer kan gotta sig i förändringar som ligger inom felmarginalen och hur partisekreterare alltid kan hitta utvägar ur allt. Studerar man de olika institutens undersökningar och ser hur stora skillnaderna är så förstår man hur tillförlitliga undersökningarna är - dvs inte är. Hur som helst är det i dag dags för Metro att presentera sin undersökning som görs av YouGov. De stora vinnarna här är Centerpartiet som kravlar sig över spärren till 4,9% (+1,3), Sverigedemokraterna som får 11,4% (+1,5) och i viss mån Vänsterpartiet som får 8,2% (+0,8). Den stora förloraren är Moderaterna som rasar till 25,8% (-2,6) och Kristdemokraterna som trillar ner under spärren till 3,0% (-1,0). I viss mån kan väl Miljöpartiet kallas förlorare då dom tappar kontakten med SD och istället får Vänsterpartiet i hasorna med 8,8% (-0,5). Folkpartiet är i princip oförändrade på 5,3% och Socialdemokraterna på 30,8%. Med dessa siffror skulle vi få en egen majoritet i Riksdagen för de tre Rödgröna partierna. En minoritetsregering bestående av S + Mp skulle vara större än hela Högeralliansen i Riksdagen. Som kuriosa så har V + Mp mycket större stöd än vad de tre Moderata röstboskapen i Fp + C + Kd har tillsammans (17,0% - 13,2%). Om vi tittar på (borgerlig) medias bevakning av den svenska politiken så kan man inte tro att det är på det viset.

Den sovande statsministern: Dagens Nyheter ägnade för några dagar sedan ett rejält uppslag om vår nuvarande statsminister Fredrik Reinfeldts bok "Det sovande folket". En bok som han och alla andra inblandade gör allt dom kan för att tysta ner. Det har gått så långt så att de bibliotek som tidigare haft exemplar av boken helt plötsligt blivit av med sina exemplar, dom bara försvinner. I dag är i stort sett enda sättet att läsa den genom att ladda ner den illegala PDF-kopia av boken som finns tillgänglig på nätet. Läser man citat som: - "välfärdsstaten en omöjlig konstruktion" eller "förutom skydd så att människor inte svälter ihjäl så ska ingen annan hjälp fås från det offentliga" eller "inga bidrag ska skattefinansieras" så förstår man att vår statsminister i dag inte vill hjälpa till att sprida sina visdomsord. Man kan tro att det hela skrevs av en ung MUF-spoling som inte är torr bakom öronen. Men boken skrevs av en 27-årig riksdagsledamot för Moderaterna. Om man detaljgranskar den Moderata politiken så ser man att dessa idéer fortfarande finns kvar hos Fredrik Reinfeldt även om han i dag använder andra ord. Att han vill tysta ner boken förstår vi. Hans parhäst och kompis Anders Borg skrev själv en bok året innan och ett citat från den boken kanske också förklarar en del: - "Att på ett rationellt och humant sätt nedmontera den generella välfärdspolitiken". Tänk på dessa gamla tankar när du hör Fredrik och Anders prata om Arbetslinjen och Bidragssamhället.

Beröm till Högeralliansen: Jo, jag tänkte faktiskt så här på slutet ge Anders Borg och gänget beröm. Jag ser att man nämligen ska göra en satsning på militären nästa år genom att höja försvarsanslagen med 200 miljoner. Eftersom den höjningen är lägre än inflationen så innebär det hela i realiteten en minskning av pengaslöseriet till militärerna. Bra Anders Borg!

söndag 8 september 2013

Vad vill dom dölja?

Om fiffel med bidragen: Mycket tyder på att det inte kommer att bli något beslut om regler för redovisning av bidragen till de politiska partierna innan nästa val heller. Moderaterna och Sverigedemokraterna vill av naturliga skäl inte ha några sådana regler. Moderaterna har förhalat frågan i många år men har nu tvingats acceptera att det ska införas regler. Men för att förhala frågan ännu längre har man nu lagt fram ett så uselt underbyggt förslag att det inte kommer att kunna genomföras innan nästa val. Något som gläder Sverigedemokraterna som inte heller vill ha offentlighet över vem det är som finansierar det hela. I Europa är det bara Malta, San Marino, Schweiz och så Sverige som saknar reglering. En skam för den svenska demokratin. Och det fortsätter alltså med hjälp av Moderat förhalning. Läs ledarna i Aftonbladet och Helsingborgs Dagblad.

Miljonrullningen: Tidningen ETC berättar i senaste numret under rubriken "Miljonrullning i förlustkoncern" hur skolkoncernen Praktiska Sverige trots så stora problem med ekonomin att man hamnat på kreditvärderingsföretaget UC:s risklista under en följd av år betalat ut koncernbidrag till ägarna. Det handlar om 20-30 miljoner kronor varje år. Mellan 2008-2011 betalade man ut 132 miljoner kronor. Men har man investerat pengar i skolbusiness så ska man ju få något för det...

Veckans skratt: Det måste var det skratt jag fick när jag läste en debattartikel i Aftonbladet i fredags skriven av en Joacim Olsson som tydligen är VD för Skattebetalarnas Förening. Rubriken är "Lägre skatter gör tryggheten större". Slutsatsen av raderna är mycket kortfattat att ju lägre skatterna är och därmed ju lägre samhällets utgifter är desto tryggare skulle medborgarna känna sig. Slapp dom betala så mycket slantar i skatt så skulle dom ju t.ex. kunna spara lite slantar så att dom får råd med sin hjärttransplantation eller motsvarande. Den där Joacim var riktigt kul! Dessutom får jag alltid knottror när föreningar har en VD!

lördag 7 september 2013

NSA, GCHQ, FRA och Fredrik & Calle

En svensk spionageskandal: Kommentarerna till Edward Snowdens (via Duncan Campbell )avslöjande av det intima samarbetet mellan amerikanska NSA, brittiska GCHQ och svenska FRA skapar reaktioner på de flesta håll. I stort sett är det bara Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt som genom att vägra kommentera försvarar det hela. Annars regeringstrogna Dagens Nyheter ställer sig frågande. Som jag sade redan i går står det allt mer klart varför Calle och Fredde inte velat kritisera den avslöjade spionageskandalen och varför Sverige var dom enda tillsammans med Storbritannien som stoppade att EU tog upp frågan med USA. Dom visste uppenbart vad som skulle framkomma och ville undvika detta. Skandal!

Om trafik: I ett långt debattinlägg från en forskare och en professor i Dagens Nyheter med rubriken "Ökade utsläpp även med fördubblad kollektivtrafik" verkar de båda argumentera för att det är ingen nytta att satsa på kollektivtrafiken. Hur vi än gör så kommer biltrafiken att öka och därmed utsläppen. Slutsatsen verkar vara att det är lika så bra att ge upp. Bilismen kommer att öka och öka som en naturlag. Det är bara för samhället att acceptera. Jaha! Själv tycker jag att en forskare och en professor hade kunnat komma med nya fräscha idéer istället.

Men när vi pratar om forskare så ska vi inta ha för stora förväntningar. Dom kan komma fram till precis vad som helst. Amerikanska forskare har kommit fram till att bilister som pratar i mobiltelefon medan dom kör är säkrare bilförare eftersom dom inte slappnar av! Nu väntar vi bara på avslöjandet att det var Apple, Samsung och Nokia som betalade undersökningen. Förbjud fibblande med mobiler när man kör bil!

Lundsberg: Ingen har väl missat att fiffelskolan Lundsberg efter en preliminär dom i Förvaltningsrätten kan öppna igen på måndag. Dom stackars 200 elever som ställdes utan skola kan nu återvända till sin "trygga" tillvaro på internatet. Det är intressant vilken enorm publicitet som dessa 200 elever utan skola har fått jämfört med alla de 1000-tals elever som ställdes utan skola när JB gick i konken. Men uppenbart är det mer synd om dessa 200 rikemansbarn än andra elever som ställts utan skola. Skolans nya ordförande Helena L' Estrade tror att det blir ett svårt jobb att förändra den kultur som finns på skolan. Men det är ju positivt att det inträffade i varje fall fått skolan att erkänna att det finns en kultur på skolan som måste förändras. Kanske är det så att stängningen fick skolan till att äntligen ta frågan på allvar. I så fall har det ju lett till något. Sedan återstår det bara att förändra de ekonomiska premisserna som behandlar dessa rikemansinternat annorlunda än alla andra skolor.

Norge och rasismen: För övrigt noterar jag att Norges Moderater, Høyre, som ju räknar med att vinna det norska valet på måndag räknar med att ta in Norges Sverigedemokrater, Fremskrittspartiet, i sin kommande regering. Hurra för Fredrik Reinfeldt som i varje fall håller någorlunda rent mot rasismen och främlingsfientligheten ute på högerkanten. Annars noterar jag också att svenska nynassar i Umeå planerat för rejält slagsmål eftersom dom kommit till en illegal demonstration beväpnade med bland annat knogjärn.

fredag 6 september 2013

En svensk spionageskandal

Vår egen spionageskandal: Den fortsatta granskningen av Edward Snowdens avslöjande papper visar nu att svenska FRA är en mycket framträdande partner i det spionage som amerikanska NSA och den brittiska underrättelsetjänsten sysslat med. Det är den amerikanska journalisten Duncan Campbell som i en EU-utfrågning berättar om Sveriges mycket framträdande roll. Att höra representanter för FRA, Fredrik Reinfeldt och Calle Bildt slingra sig likt en överviktig balettdansös när dom fick frågor om avslöjandena var riktigt komiskt. Jag förstår nu ännu mer varför Fredrik och Calle varit så tysta med sin kritik när det avslöjats hur USA avlyssnat och spionerat på FN, EU och många vänskapligt sinnade ledare. Jag förstår nu varför Sverige lade in sitt veto mot att EU skulle granska det hela. Att dom inte skäms! Se t.ex. följande klipp hos TV4 eller Sveriges Radio. Aftonbladet är inte heller förvånade över det svenska svansandet när Husbonden talar.

Försäkringskassan
En tystad myndighet: Tidningen ETC avslöjar i dag hur illa det fortfarande står till hos Försäkringskassan. Personal berättar om rättsosäkerhet. - "Vi har ingen struktur och inget gemensamt förhållningssätt att stå på" vittnar anställda om. Och det är fortfarande så lågt i tak för personalen att dessa inte vågar stå för sina vittnesmål utan vill vara anonyma. Och tyvärr stämmer dessa rapporter med vad jag får höra ibland när jag pratar med gamla arbetskamrater som fortfarande är kvar på Försäkringskassan. Tråkigt, mycket tråkigt! Fast när ledningen uttalar sig är det inga problem! Men så är det ju alltid. Bilden visar hur rörigt det var på Försäkringskassan redan för 6 år sedan, strax innan er bloggare lämnade det sjunkande skeppet.

Nästa väljarundersökning: Så är det dags för Novus att publicera sin väljarundersökning via TV4. Enligt denna skulle ett val i dag ge följande siffror (siffrorna inom parentes är det antal mandat det skulle gett enligt Novus beräkning). Socialdemokraterna 34,3% (121), Moderaterna 24,6% (87), Miljöpartiet 8,6% (30), Sverigedemokraterna 8,5% (30), Vänsterpartiet 7,3% (26), Folkpartiet 6,5% (23), Centerpartiet 4,6% (16) och Kristdemokraterna 4,6% (16). Vinnarna sedan förra valet är Folkpartiet, Vänsterpartiet, Centern och Kristdemokraterna. Förlorarna är Moderaterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna. Jämfört med valet 2010 är Moderaterna (-5,5), Centerpartiet (-2,0), Kristdemokraterna (-1,0) och Folkpartiet (-0,6) förlorarna medan Socialdemokraterna (+3,6), Sverigedemokraterna (+2,8), Vänsterpartiet (+1,7) och Miljöpartiet (+1,3) är vinnarna. Ett val med dessa siffror skulle alltså ge de tre Rödgröna partierna egen majoritet i Riksdagen. S + Mp utan V är också större än hela Högeralliansen tillsammans.

Slutligen vill jag berätta att er favoritbloggare (det är alltså JAG om ni inte har förstått detta än) i dag passerat ännu en milstolpe. Jag kan nu titulera mig 60+. Och för de som ännu inte uppnått denna aktningsvärda ålder så kan jag berätta att det är inget att eftersträva. God kväll!

torsdag 5 september 2013

Om Moderater och Sverigedemokrater

Moderaternas historiebeskrivning: Att Fredrik Reinfeldt numera håller tyst om sin bok Det sovande folket och gjort allt för att dölja dess existens förstår vi. När Moderaterna för några år sedan i sitt program skrev om partiets historia och helt plötsligt blev pådrivare för allmän rösträtt i Sverige och motstånd mot apartheid i Sydafrika medan det i själva verket hade varit tvärtom blev det en smärre skandal. Ansvariga Pia Arkelsten fick en hel del kritik. Till och med Per Schlingman har senare kritiserat det hela. Och nu ska hela stycket tydligen strykas.

Lundsberg: Mycket tyder på att Lundsbergs elever kommer att erbjudas undervisning på Fria Läroverket i Karlstad. Och kan då bo kvar på internatet i Lundsberg. Och då slår man två flugor i en smäll. Man kan fortsätta låta de äldre uppfostra de yngre enligt Internatmodellen och samtidigt slipper de fina eleverna från Lundsberg att riskera behöva beblanda sig med en massa kreti och pleti runt om i landet. Tänk så bra!

Säg Nej till SD
Dagens SD:are: Sverigedemokraterna satsar hårt på Kyrkovalet. Teorin är att eftersom valdeltagandet är så lågt så behövs det inte att så många Sverigedemokrater går och röstar för att det ska bli några mandat. Och som en del i detta försöker man sprida en illusion av att Svenska Kyrkan regelbundet intimt samarbetar med extremvänstern. Och för att bevisa detta har man lyckats hitta 15 olika tillfällen när Svenska Kyrkan råkat befinna sig på samma plats som extremvänstern. Med tanke på att man måste börja räkna redan år 2000 för att få ihop 15 tillfällen och till extremvänster räknar antirasister som Expo, Attac och Vänsterpartiet så känns det lite misslyckat. Nä, den där kampanjen ger jag inte mycket för. Men gå och rösta i Kyrkovalet så att Sverigedemokraternas rasistiska politik inte får färga Svenska Kyrkans verksamhet. Se här.

Lars Wilks: Att en terrorist ville attackera pajaskonstnären Lars Vilks i Malmö häromdagen fick stor publicitet. Men vid en närmare granskning så visade det sig att det inte var så mycket att prata om. Men Lars Vilks fick ju sin publicitet i varje fall. I Kvällspesten läser jag om att det i själva verket handlade om en annan konstnär som dök upp på samma konstgalleri som Lars Vilks befann sig på för att visa upp ett konstverk som han ville få utställt. Han hade inte en aning om att Lars Vilks befann sig där. Slutresultatet blev att han fick rejält med stryk av Lars Vilks livvakter och fick tillbringa ett stort antal timmar i en häktescell. Det kostar på att skapa underliga konstverk. Mitt råd är att även om Lars Vilks inte är något annat än en publicitetskåt pajas så ska man låta honom vara i fred. Då får han nämligen inte den publicitet som han hela tiden strävar efter.

Husbondens röst: I onsdags skrev jag några rader om Högeralliansens lydiga talrör Hanne Kjöller (hon är ledarskribent i Dagens Nyheter) som gett ut en bok om dålig journalism som inte kontrollerar källor. I dag recenseras boken En halv sanning är också en lögn i nämnda Dagens Nyheter. Intressant är att recensenten Paul Frigyes faktiskt efter att verkligen ha läst boken visar sig ha samma invändningar som jag.

onsdag 4 september 2013

Vansinniga inkomster

Horribla belopp: Det brukar lite då och då gnällas över vilka orimligt höga inkomster t.ex. politiker har. I dagens Aftonbladet har man granskat vilka inkomster fotbollsspelarna i det svenska fotbollslandslaget har. Och den totala årsinkomsten för de 24 i truppen är 286 miljoner kronor. Och även om vi plockar bort Zlatan så ligger snittinkomsten på nästan 9 miljoner. Om vi roar oss med att jämföra med vår högste politiker i vårt land, dvs statsminister Fredrik Reinfeldt, så är det bara 2 av spelarna som tjänar mindre än vad Fredrik Reinfeldt tjänar (drygt 1,8 miljoner i årslön). Tre har något förenklat ungefär samma inkomst men resterande 19 tjänar alltså mer eller rejält mer än vår högste beslutsfattare i vårt land. Visst kan man ha synpunkter på de löner som betalas ut till politiker och höga statstjänstemän. Men det handlar verkligen om att sila mygg men släppa igenom kameler. Det är INTE där de verkligt orimliga inkomsterna ligger. Och det är alla vi andra som får betala i slutändan. Genom inträdesavgifter, TV-rättigheter och priser på varor. Vi kan känna oss rejält lurade!

Säg Nej till kärnkraften
Kärnkraften igen: I går berättade jag att Oskarshamn tvingats stoppa reaktor 3 i helgen. Tydligen hade man bråttom med att få igång den igen för i dag har man tvingats nödstoppa igen. Kärnkraftens driftssäkerhet är inte vad den borde vara. Stäng ner kärnkraften!

Arbetsförmedlingens skandal fortsätter: Senaste avslöjandet är att styrelseledamoten Joyce Kimwaga Lundin avgått sedan det avslöjats att hennes bolag är ett av många som fått tvivelaktiga bidrag från just Arbetsförmedlingen. Jag tycker faktiskt synd om AF:s personal.

Svavelosande ledarartikel: Det är alltid lika spännande när välbetalda ledarskribenter råkar ut för, vad dom tycker, oförrätter i sina liv. Tydligen har i varje fall Expressens Eric Erfors fått parkeringsböter eftersom han brister ut i en svavelosande artikel om alla orättvisa parkeringsböter som delas ut. Själv har jag den åsikten att det delas ut alldeles för lite parkeringsböter. Hade lata bilister verkligen fått betala när dom parkerar som idioter så hade kanske trafikmiljön blivit ett par snäpp bättre. Själv behöver jag bara titta ut genom mitt köksfönster dagligen för att se hur lata bilägare ställer sina bilar på platser där dom inte ska stå (det är markerat var dom ska stå) och effekten är att skulle ambulans, brandkår, färdtjänst osv behöva ta sig fram så går detta inte. Skriv ut fler parkeringsböter - inte färre!

Äntligen: Så har då äntligen båda tunnlarna genom Hallandsåsen blivit färdigborrade. Om ett par år är den dubbelspåriga järnvägen genom åsen färdig för att ersätta det enkla slingrande spår som tar sig över åsen i dag.

Tack för att jag inte är i Stockholm: Så har då Barack Obama anlänt till Stockholm och Fredrik Reinfeldt kan glänsa i skuggan och kanske bli lite solbränd. En fråga han borde ha ställt till Obama, men som jag tvivlar på att han ställde är: - "Är jag också avlyssnad?" Senast har det avslöjats att Brasiliens och Mexicos presidenter varit avlyssnade av NSA. Avslöjanden som gjorts av Edward Snowden. Men Fredrik Reinfeldt har nog varit fullt upptagen av att sola sig.