torsdag 31 maj 2012

Billströms orimlighet


Vi gillar olika
Röda Korset har granskat Migrationsverkets frihetsberövande av asylsökande som inte fått sin asylansökan beviljad. Och Röda Korset hävdar i sin granskning som heter "Förvar under lupp" att många asylsökande frihetsberövas slentrianmässigt. Röda Korset har granskat närmare 1.000 beslut om placering på förvar eller annan placering. Enligt Utlänningslagen ska Myndigheterna vara restriktiva med att frihetsberöva människor. Röda Korset hävdar att många placeras på förvar alldeles för lättvindigt. Och Röda Korset hävdar också att många utlänningar som ska utvisas placeras inom Kriminalvården alldeles för snabbt och utan att andra möjligheter prövats. Europarådets tortyrkommitté har också vid flera tillfällen kritiserat Sverige för att placera förvarstagna utlänningar, som varken är dömda eller misstänkta för något brott, i kriminalvård. De personer det handlar om är alltså inte kriminella personer. Det handlar istället om asylsökande som fått avslag på sina ansökningar och sedan inte lämnat Sverige. Kanske för att dom inte kunnat, kanske för att dom inte vågar återvända "hem", kanske för att dom inte vill av olika anledningar. Det kan röra sig om utlänningar som redan är registrerade som asylsökande i andra länder inom Schengenområdet men som fortsatt till Sverige. Och det kan röra sig om rena ekonomiska lycksökare som sökt sig hit för att jobba svart. Och det kan ligga en hel del i Röda Korsets kritik. Det finns på Migrationsverkets förvar många inlåsta som inte skulle vara inlåsta. Människor som av rent humanitära skäl borde ha fått asyl beviljad. Människor som kanske har hustru och barn boende i Sverige men som enligt gällande regler måste åka hem till sina hemländer för att därifrån söka uppehållstillstånd på anknytning. Till hemländer där dom kanske riskerar förföljelse. Det sitter på Migrationsverkets förvar runt om i landet människor inspärrade månad efter månad efter månad eftersom det helt enkelt inte går att utvisa dom. Det rör sig alltså inte om kriminella. Och högste politiske ansvariga, moderaten Tobias Billström, har mycket lidande på sitt samvete.

Säg Nej till kärnkraften
Jag ser att kärnkraftsbolagen är oroliga. Den summa dom avsätter för att ta hand om deras radioaktiva avfall i några tusen år räcker inte. Det innebär att om inte skattebetalarna i generationer efter generation framåt ska tvingas ta över ansvaret så måste dom avsätta mer pengar, mycket mer pengar. Och det vill dom inte, för då blir kärnkraften nämligen för dyr och kraftbolagens vinster naggas i kanten. Jag vill poängtera att illustrationen ska ses som lite ironisk.

Annars kan vi läsa mer om varför KU ger Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd rejäl kritik. Underhållet av det svenska järnvägsnätet är nämligen helt privatiserat i ett antal upphandlingar. Ett av de bolag som vann en sådan upphandling var det brittiska bolaget Balfour Beatty Rail som lämnade lägst anbud för underhållet i Västsverige. Bolaget har tidigare dömts till skadestånd för brister i England. Här i Sverige gick det inte mycket bättre, det gick snarare åt skogen. Till slut tvingades Trafikverket säga upp avtalet. Och som ett plåster på såret fick Balfour Beatty Rail 125 miljoner kronor i ersättning för att kontraktet bröts. 125 miljoner kronor som skulle använts för underhåll av järnvägen. Nu fick bolaget pengarna för att inte göra något. Men det bedömdes tydligen som bättre än att dom gjorde vad dom gjorde. Det kan påpekas att sedan dess har Balfour Beatty Rail fått andra uppdrag av Trafikverket. Att
Catharina Elmsäter-Svärd får kritik är ganska milt om jag får säga vad jag tycker.

Dagens Aftonbladet hade en hel flersidig bilaga om att fotbollen är den svenska Nationalsporten. Och det äger nog sin riktighet. Bilagan bestod i princip bara av en massa bilder på fotbollsspelande barn och ungdomar. Därför blir man lite upprörd när Aftonbladet i samma tidning samma dag berättar om hur Hammarby gallrar ut de fotbollsspelande pojkarna i 6-års åldern. Är dom inte tillräckligt duktiga redan då blir det kicken. Skäms dom inte?

För övrigt ser jag att knugen bidde sur på fotograferna. Men jag förstår inte detta riktigt. Det är väl hela meningen med hans jobb att bli fotograferad? Passar inte galoscherna så är det bara att säga upp sig. Man kan inte bara skylla på okänsliga fotografer och ont i foten. Han har nog så att han kan försörja sig ändå.

Statschefen ska tillsättas genom lag - inte genom samlag!

onsdag 30 maj 2012

Om fiffel och båg i den fina världen


Skola
SVT:s Uppdrag granskning avslöjar i dag hur de fina tanternas och farbrödernas egen fina skola, Internatskolan Lundsberg, fifflar med statsbidragen. Genom att uppge att båda föräldrarna bor utomlands så kan man få statsbidrag för barnens utbildning. Ett bidrag som är mycket högre än den vanliga kommunala skolpengen som skolor i vanliga fall får. Detta trots att kanske en av föräldrarna faktiskt bor i Sverige. Man hade tydligen till och med plockat ut både skolpeng och statsbidrag samtidigt. Under bara de senaste åren som Uppdrag Granskning granskat så har man fått ut ungefär 3 miljoner kronor mer än vad som var tänkt. Skolverket har inte kunnat tänka tanken att fina tanter och farbröder kunde fiffla så dom har inte gjort några kontroller. Men ansvarig minister, Jan Björklund, är en intelligent man. Han kommenterade det hela med den smarta synpunkten: - "Bidragsfusk är inte lagligt!" Tänk så smart han är? Tidigare har det avslöjats hur elever behandlats (och misshandlats) på de fina privatskolorna. Aftonbladet, Expressen och Sveriges Radio.

Och på tal om det fina folket som har slantar i plånboken så ser jag att RUT-bidragen är fortsatt populära hos de som har råd med att få bidrag. Det är väl det som är det Nya Bidragssamhället. Dvs bidrag betalas ut till de som har (RUT, ROT, sänkt krogmoms osv) medan de som inte har (sjuka, arbetslösa osv) måste lära sig att inte ta bidragen för givna och klara sig utan bidrag.

Och så läser vi om vad moderata riksdagspolitiker sysslar med när dom slutat vara riksdagsmän. Göran Lindblad har fått ut rejäl riksdagspension, men den räckte tydligen inte. Han tog jobb för att göra reklam för diktaturen i Azerbajdzjan också.

En av mina verkliga politiska favoriter, moderaten, Anna Kinberg Batra, är uppriktig. Det var hon med "Stockholmare är smartare" om ni minns. Apropå avslöjandena om hur klyftorna ökar i Sverige så kommenterar hon detta med: - "...vår politik gett stor effekt de senaste åren". Det ska dock erkännas att hon också är inne på att plocka bort en femtedel av svenskarna från statistiken för att få fram att klyftorna inte ökat. Och det har dom inte heller, om man tar bort de som rusat iväg och de som rasat ner.

Så har då äntligen Region Skåne sagt upp avtalet med den privata vårdcentralen Läkargården i Ängelholm. Det är mer än tre månader sedan som ägaren slutade betala ut löner till de anställda. Man har sedan lång tid slutat betala räkningar. Bland annat har det gått så långt att elströmmen stängdes av för ett tag sedan. Möbelleverantören har hämtat tillbaka möbler, telefonen stängts av. Ägaren har hållit sig undan från fordringsägare, Men Region Skåne har fortsatt att betala ut pengar enligt avtalet. Men, i dag har man tydligen tagit sitt förnuft till fånga och sagt upp avtalet. Intressant är att då var det möjligt att nå ägaren Martin Wikström som kommenterat det hela med att han anser att avtalet fortfarande gäller och han kommer att fortsätta fakturera skattebetalarna.

Slutligen ser jag att Ryanair är det bolag som flest klagar på, och som oftast fälls. Någon som är förvånad? Jag kan ge mig den på att dom inte är det bolag som oftast följer utslaget från KO.

tisdag 29 maj 2012

Privatiseringshysterin fortsätter

Den 12 maj berättade jag om hur Högerpolitikerna i Ängelholm gjorde när pensionärerna inte visade tillräckligt inttresse för de privata alternativen av hemtjänst som erbjöds. Man bestämde helt sonika att de som skulle ha hemtjänst och inte uttryckligen valde kommunens alternativ tvingades till de privata alternativen. Det var nämligen så få tidigare som valde de privata alternativen att många av bolagen drog sig ur. Nu har Landskrona kommun bestämt sig för en liknande stategi. - "Jag väljer att kalla det en anpassning till den verklighet vi lever i, och en tillämpning av likställighetsprincipen" säger den moderata ordföranden Hans Raita i ett intelligent yttrande. Privatisera mera! Det är den princip som gäller. Och vill inte medborgarna bli privatiserade så får man väl tvinga dom.

Antalet arbetsskador ökar! Ja, en utveckling som ju borde vara tvärtom går åt fel håll. En mycket starkt bidragande orsak till ökningen är den ökade användningen av underleverantörer. Med personal som inte är vana. Personal som inte har erfarenhet av just det jobb dom ska utföra. Men arbetsgivaren har antagligen sparat en slant.

Sverige rasar på listan över att ta hand om barn från fattiga föräldrar. Jämfört med 35 andra rika länder hamnar Sverige på plats 22 när det gäller att ta hand om barn som lever under fattigdomsgränsen enligt en utvärdering gjord av UNICEF. Det hela får väl tolkas som ännu ett exempel på att klyftorna i Sverige ökar.

Och fusket med ROT-avdrag ökar.

Skånetrafiken
Jag ser att Skånetrafiken själva börjar inse problemen med att slopa kontantbiljetterna. Det troliga är att Skånetrafiken kommer att gå ungefär 30 miljoner sämre än budget. Kontantstoppet har gjort att man tappat en stor del av sällanresenärerna. Pensionärer, turister osv trillar bort. Men uppenbart är att man inte har någon lösning på problemet. - "Det är ganska allvarligt" säger försäljningschefen Camilla Bunke. Det som infördes istället, s.k. SMS-biljetter, har inte blivit den framgång man hoppats på. Och dessutom visar kontroller att ungefär var tionde biljett är en förfalskning. En av de lösningar man har är att införa nägon form av häften som innehåller endygnsbiljetter. Jag tror Skånetrafiken ska fundera lite till.

Jag ser på TV:n att en utvärdering av betygen i skolan visar att flickor får bättre betyg än vad de nationella proven visat samtidigt som pojkar får sämre betyg än vad de nationella betygen visat. Vi har uppenbarligen ett skolsystem som diskriminerar pojkar gentemot flickor. Jag utgår ifrån att det blir ett allmänt ramaskri över könsdiskrimineringen i skolan.

måndag 28 maj 2012

Om skräp

Timbro är Näringslivets, kapitalets och högerns egen lilla megafon. Och sådant gör ju naturligtvis att slutsatserna som dras när Timbro kommit fram till en slutsats ofta kan vara helt uppåt skogen. Men jag tänker inte formulera några väl valda elakheter utan låter Expressen stå för dessa ord. "Timbro är beredd att släppa ifrån sig precis vilket skräp som helst, som passar dess ideologiska syften" skriver Expressen i dag under rubriken Pinsamma Timbro. Detta apropå en rapport som Timbro presenterat om avsaknaden av diskriminering inom den svenska arbetsmarknaden. I korthet kan man säga att Timbro är ännu duktigare än Sven Tycker när det gäller att vara selektiv vid valet av information att sprida vidare.

Och när vi då är inne på media så ser jag om en undersökning som visar att läsarna är mer nöjda med Svenska Dagbladet än med Dagens Nyheter. Och dom är mer nöjda med Aftonbladet än med Expressen. Dom är också mer nöjda med morgontidningarna än med kvällspressen. Och mitt emellan ligger Metro. Det handlar alltså om stockholmarnas förtroende för tidningar. Antagligen firar dom på Schipstedt medan Bonniers gråter.

Sven Tycker idrottar själv
Ett av min autistiske sons nöjen är att titta lite på sport på TV. Fotboll, simning eller friidrott är spännande. Så då kan det vara bra med några sportkanaler på TV:n trots att jag själv är ganska ointresserad av sport. Men ibland undrar man vad schemaläggarna sysslar med. I utbudet finns tre kanaler med ordet "sport" i. Eurosport och Eurosport 2 visar BÅDA tennis nu på eftermiddagen när Kimmy kom med fjärrkontrollerna och villa ha igång TV:n. Tror dom verkligen att vi är så intresserade av tennis? Kan dom i varje fall inte variera? Vad den tredje "sportkanalen" sysslar med kan jag ännu mindre begripa. TV Sport visade en brittisk polisserie. Hur f-n kan TV4 kalla sin kanal för TV4 Sport och så fyller man sändningstiden med trams som inte har ett dugg med sport att göra? Är dom blåsta i dom övre regionerna på TV4?

Jag glömde förresten att visa min stora glädje när jag såg att den s.k. konstnären Lars Wilks dömts för miljöbrott sedan han fällt träd i naturreservatet på Kullaberg för att fortsätta bygga på sitt s.k. konstverk Nimis. Ett konstverk som han tidigare uppgett bara byggts med drivved. Nu var det en av de poliser som ständigt skyddar honom från "terrorister" som blivit så trött på honom att han anmälde hans åverkan i naturreservatet. Lars Wilks är en pajas!

Vad händer om du blandar idrott med spelindustrin och garnerar med en massa pengar? Fiffel och båg. Ännu en skandal med uppgjorda fotbollsmatcher i Italien har nu avslöjats, och bakom ligger mer eller mindre rumsrena spelbolag - och diverse pengakåta spelare och ledare. Italien är tyvärr en korrumperat land.

Slutligen noterar jag med viss tillfredsställelse att även Jan Björklund tillhör de ministrar som är på väg att prickas av KU. Det handlar om fiaskot med lärarlegitimationerna.

söndag 27 maj 2012

Om skolans problem

Höger... f'låt Centerpartiets Annie Lööf går i Expressen under rubriken Så har skolpengen räddat utsatta barn tillsammans med Aktiebolaget Kunskapsskolans vice VD Mikaela Valtersson ut till försvar för det fria skolvalet och friskolereformen. Och dom lyckas faktiskt fylla ett helt debattinlägg till försvar för den av Milton Friedman influerade reformen som Carl Bildt införde. En reform som Skolverket kommit fram till är en starkt bidragande orsak till de försämrade skolresultaten. När Annie Lööf ska försvara sina politiska beslut och Mikaela Valtersson ska försvara sin lön så försöker man få det till att det är de svaga eleverna som gjort aktiva val och som då skulle vara vinnare på reformen. I själva verket är det ju precis tvärtom. Men man ska kanske inte förvänta sig för mycket.

skoltalibanen Jan Björklund
Men högsta ansvariga politikern, skoltalibanen Jan Björklund, han skyller fortfarande alla problem inom skolan på "sossarnas flumskola". Men då ska vi ha i åtanke att det som styr skolan är Läroplanen. För grundskolan gäller en ny läroplan sedan 2011 och den har alltså införts av Jan Björklund själv. Förra läroplanen kom 1994. Regeringschefen hette då Carl Bildt och ansvariga ministrar vara Utbildningsminister Per Unckel och Skolminister Beatrice Ask. Båda moderater. Läroplanen 1994 gällde både Grundskola och Gymnasieskola. Och Läroplanen innan det kom 1980. Då var det Torbjörn Fälldin som var statsminister. Utbildningsminister var Jan Björklund partikamrat Jan-Erik Wikström. Det är alltså Jan Björklunds egna partikamrater och partivänner som är ansvariga för hur skolan är. Det är Folkpartister, Moderater och Centerpartister som skapat den skola som har problem.

Och så ser jag att Konstitutionsutskottet är på gång att kritisera ett antal ministrar. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström får kritik för att hon ljugit för Riksdagen inför ett EU-möte. F.d. Näringsminister Maud Olofsson får kritik för att ha undanhållit information i samband med Saabs konkurs. Och Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Swärdh får kritik för att ha använt 125 miljoner kronor för att köpa ut en av alla dessa misslyckade privatiseringar istället för att använda pengarna till järnvägsunderhåll som det var budgeterat till.

Och jag tänker INTE kommentera Musikspektaklet i går.

lördag 26 maj 2012

Sätt stopp NU!

Dagens mest läsvärda debattinlägg kommer från 32 debattörer i Aftonbladet. Under rubriken Det räcker nu - sluta pantsätt vår välfärd påpekar man hur unika vi är i Sverige med den överdrivna privatiseringen av vår välfärd. I stort sett inga andra länder accepterar kommersiella skolor med vinstutdelningar till ägarna som finansieras med skattepengar. Mycket få länder har en så privatiserad vård som koncentrerats till så få kommersiella händer. Mer än hälften av den privatiserade äldrevården drivs av två företag, Attendo och Carema. Känns dom igen från diverse skandaler? Samtidigt som 80% av svenskarna är motståndare till vinstintressen i vården så fortsätter vår Högerstyrda regering och andra högerpolitiker på den inslagna vägen. Privatisera till varje pris! Det är dags att sätta STOPP!

Inför republik
På två sidor berättar Aftonbladet om vad Madeleine Bernadotte egentligen sysslar med "over there". Med rubriker som "Aftonbladet granskar" och "Prinsessans hemliga jobb" så berättar man inte ett dugg om vad hon sysslar med. Ja, mer än att hon går och äter middagar med en massa andra kändisar. Och så ett uttalande från Hovet om att hon inte alls mest sysslar med shopping på Manhattan. Jaha?

Har ni hört talas om "Vatileaks"? Inte jag heller. Tydligen en rejäl skandal med korruption, vanskötsel, interna konflikter och svågerpolitik med Vatikanens bank inblandad. Och nu står det klart att bland annat Påven Benedictus XVI:s egen butler är gravt insyltad. Är det någon som är förvånad?

För övrigt har jag tillbringat kvällen i trevligt sällskap. Gymnasieklassen i Klippan har firat att det är 40 år sedan vi slutade gymnasiet. Och vi har sedan dess träffats vart femte år, så årets träff var vår 8:e träff. Och nästan alla kommer varje gång. Vi var en liten klass, så det kanske påverkar. Och det påverkar nog att vi har två entusiaster som kallar samman varje gång. I dag var vi 13 stycken som åt en god middag tillsammans i Helsingborg. Riktigt kul att nästan alla kommer varje gång trots att vi spritts runt i stora delar av landet.

Slutligen pågår tydligen nå't TV-spektakel i Azerbajdzjan. Allt för att stötta diktaturen i Baku. Men Christer Björkman får i varje fall spegla sig i glansen ett tag igen. Själv är jag tacksam för att slippa titta på spektaklet.

fredag 25 maj 2012

Öka klassklyftorna

I Svenska Dagbladet i går skrev den högerliberala debattören Fredrik Segerfeldt ett inlägg om den försämrade arbetslöshets- och sjukförsäkringen. Under rubriken En myt att välfärden har monterats ned argumenterar han för att det inte är några problem alls. Innan man bekantar sig närmare med Fredriks synpunkter ska man ha i åtanke att mannen har sin bakgrund inom arbetsgivarorganisationer som SAF och sedan Svenskt Näringsliv. Han har under många år arbetat för högerns och kapitalets propagandaorgan Timbro. Och har under många år aktivt bekämpat skatter via det som kallades Den Nya Välfärden. Läser man Fredrik Segerfeldts argumentation så kan vi se att han snarare tycker att den svenska välfärden är på tok för god. Vi har inga problem med ökande klyftor i samhället, vi har inga problem med försämrade trygghetsförsäkringar. Snarare verkar det vara så att klyftorna ska öka ännu mer, och våra trygghetsförsäkringar är på tok för generösa. Vi slösar bort skattepengar som istället skulle kunna användas för att sänka skatter för de som betalar mycket i skatter. Dom andra får väl klara sig bäst dom kan.

Och apropå det så har jag under en tid kunnat följa rapporteringen om den privata läkarcentralen Läkargården i Ängelholm. Personalen har inte fått lön på 3 månader. Elbolaget har stängt strömmen eftersom räkningarna inte är betalda. Det finns alltså ingen belysning, inga datorer så att man kan komma åt journaler osv. I stort sett fungerar inte verksamheten sedan flera månader. Men Region Skåne fortsätter snällt att betala ut skattepengar eftersom man håller öppet och tar emot patienter - om dom nu skulle vara så dumma att gå dit. Apropå slöseri med skattemedel och ännu ett exempel på privatiseringens fiaskon.

Jag noterar att bostadsbyggandet rasar. Första kvartalet i år var -35% jämfört med för ett år sedan. Och det är väl så att vi har ett stort överskott på bostäder i landet så att det inte behöver byggas? Nä, vi subventionerar istället byggandet av en pool hos den som redan äger en villa eller putsningen av fönstren hos den som redan har en bostad. Subventionera byggandet av bostäder till de som saknar bostäder är däremot skadliga subventioner.

Åtta av tio som äger både en riktig dator och en surfplatta föredrar vid alla tillfällen datorn. Enda undantagen är för att läsa e-böcker och för att roa barnen. Men det är surfplattor vi köper - eller?

Ännu en undersökning, nu gjord i USA, visar att den som pendlar lite längre till jobbet är sjukare och dör tidigare. Enligt den amerikanska undersökningen går tydligen gränsen vid ungefär 16 km till jobbet (jag gissar att det skall vara 10 miles) när man börjar må dåligt. Den amerikanska undersökningen förutsätter naturligtvis att man kör bil. Och slutsatsen handlar om att man är stillasittande osv. I undersökningen framgår tydligen inte det faktum att man helt enkelt får mindre fritid för att göra sådant som man mår bra av. Trots alla vetenskapliga bevis för att lång arbetspendling är skadligt för hälsan så handlar den svenska samhällsplaneringen om att vi ska pendla allt längre till jobbet, och att underlätta denna pendling. Mig icke begripa någonting!

torsdag 24 maj 2012

Om problemas moderatas

Paniken verkar sprida sig inom Moderaterna. Efter senaste valet skräddarsyddes en speciell tjänst som "Propagandaminister" till Per Schlingmann. En form av tjänst som aldrig funnits tidigare i Sverige. Men på senare tid har det ju inte gått så bra för Högeralliansen i opinionen. Så nu ska propagandagurun Per Schlingmann kallas tillbaka in till Moderaterna en tid så att dom kan återta väljare. Och det antagligen på röstboskapens bekostnad. Troligen har Moderaterna nu insett att dom andra stödpartierna har gjort sitt. Nu ska dom knäckas slutgiltigt. Att Propagandaministerposten till Per Schlingmann var en personlig befattning just för Per visas genom att tjänsten inte ska tillsättas under hans frånvaro.

Det har förresten presenterats en ny väljarundersökning igen. Nu är det Novus som gjort sin undersökning till TV4. De största förändringarna i denna undersökning sedan förra månaden är att Folkpartiet ökat med 1 procentenhet och Socialdemokraterna ökat med 0,7 procentenheter. Samtidigt har Moderaterna tappat 0,8, Sverigedemokraterna 0,7 och Centern 0,6 procentenheter. Sammanlagt leder de Rödgröna med 50,9% mot Högeralliansens 43,2%. Ett val med dessa siffror skulle alltså ge de tre Rödgröna partierna egen majoritet i Riksdagen.

Euro oro
Och inom EU-politiken står det helt klart att moderaten Fredrik Reinfeldt allierat sig med besparingsivrarna under ledning av Angela Merkel i kampen mot stimulansivrarna med Francois Hollande i spetsen. Tyskarna vill inte "betala" mer pengar till slösarna heter det. Vad tyskarna glömmer då är att hela Euro-politiken gynnat den tyska ekonomin men missgynnat de Sydeuropeiska ländernas ekonomier. I dag har stimulansförespråkarna stöd från de flesta ekonomer och institutioner. Men det biter inte på Angela Merkel och vår egen Onkel Blå.

Skånetrafiken Jojo-kort
Skånetrafiken fortsätter sin kampanj för att skrämma bort nya resenärer. För en tid sedan slopades i stort sett helt möjligheten att köpa biljetter för kontanter. Ska man ta tåget (eller bussen) från Åstorp måste man helt enkelt antingen ha tillgång till ett kontokort att betala med, eller ha köpt sedan tidigare ett Jojo-kort (ett förköpskort laddat med minst 200 kronor). Problemet för nya resande eller engångsresande är att man kan inte köpa ett sådant Jojo-kort i Åstorp. Enda stället i hela kommunen är Checkpoint i Nyvång. En plats som i stort sett bara besöks av turister som passerar förbi på E4. Har du inte redan ett Jojo-kort eller har ett kontokort kan du glömma att ta tåget eller bussen. Slopandet av kontanter har också inneburit att Skånetrafiken förlorat omkring 50 miljoner kronor på kort tid eftersom "sällanresande" försvunnit till stor del. Nu ser jag att man dessutom ska börja ta betalt för det plastkort som utgör Jojo-kortet. När du ska köpa ett nytt Jojo-kort uppladdat med 200 kronor att resa med så kommer detta att kosta 210 kronor. 200 kronor för resorna och 10 kronor för plastbiten. Motivet uppges vara att locka oss att fylla på korten istället för att köpa nya. Men vem slänger sitt kort som antagligen har ett antal kronor kvar på sig för att köpa nytt? Hela argumentationen luktar bortförklaring. Det handlar helt enkelt om att plocka resenärerna på ytterligare pengar och skrämma iväg "sällanresenärerna". Bland andra försämringar kan vi konstatera att priserna höjdes för en tid sedan. På gång är en förändring av zonerna (som naturligtvis innebär höjda biljettpriser på en hel del håll). Och dessutom ska den resegaranti som finns försämras kraftigt. Heja Skånetrafiken!??

SENSATION! Jag håller med Jan Björklund! Han är upprörd över att Tingsrätten i Gällivare drar likheter mellan att vara lärare och att vara polis och att dom då får acceptera ett visst mått av våld. Domen handlar om att läraren inte hade rätt till skadestånd när en elev slagit honom. Och det är naturligtvis helt sjukt. En lärare är en pedagog och inte en polis och väktare. Man ska INTE räkna med ett visst mått av våld om man är lärare. Fast jag har inte sett att Jan Björklund blev lika upprörd över att en annan lärare friats sedan han använt våld mot en elev. ALLA former av våld i skolan är FEL!

onsdag 23 maj 2012

Privatiseringsiverfiaskot

I Norrköping har det avslöjats att den multinationella vårdkoncernen Attendo fuskat med personalbemanningen på två äldreboenden. Attendo har inte, har det visat sig, tagit in vikarier vid behov på det sätt man fått betalt för. Man har inte ens tagit in vikarier vid vak för döende. Vid kontroll har det visat sig att man redovisat (och fått betalt för) mer personal än vad man i verkligheten haft. Man har helt enkelt fått för mycket pengar från kommunen som skulle gått till löner men istället gått till ökad vinst. Nu kräver Norrköpings kommun tillbaka 2,8 miljoner kronor från Attendo och tar dessutom tillbaka driften av både äldreboende och hemtjänst.

Pengar
Och när vi ändå är inne på ämnet, så kom ju för en tid sedan Näringslivets eget propagandaorgan SNS fram till att det inte fanns några vetenskapliga belägg för att privatiseringsivern inom välfärden skulle ha gett några positiva effekter. Ja, förutom vinst till en del ägare. Men undersökningen, som fick ganska stor publicitet i början, har sedan dess tystats ner och begravts i någon byrålåda. Nu läser jag att en dansk undersökning som gjorts av det danska institutet AKF kommit fram till samma sak. Det finns inga vetenskapliga belägg för att privatiserad drift innebär någon högre kvalitet eller någon bättre effektivitet. Vad AKF kom fram till var att det enda påvisbara var att personalen trivdes sämre... Och sedan att en del aktieägare gladdes åt vinsterna.

Sedan skoltalibanen Jan Björklund införde avgifter för utomeuropeiska studenter vid de svenska universiteten och högskolorna har omkring 80% av studenterna försvunnit. Avgifter på 100.000 - 150.000 kronor per läsår är helt enkelt för mycket för studenter från fattiga länder i Asien och Afrika. Och eftersom vissa utbildningar haft en mycket stor andel utländska studenter riskerar en hel del utbildningar att läggas ner. En annan nackdel som uppkommit är att svenska studenter förlorar den internationella kontakt som de utländska studenterna varit. Vidare kommer en mängd ambassadörer för Sverige att försvinna. Studenter som när dom efter sin utbildning återvänt hem har byggt upp en svenskt nätverk som är bra för svenska företag. Det är det slut med nu. Men Jan Björklund är nöjd!

Försäkringskassan har fått bakläxa av Högsta förvaltningsdomstolen när det gäller indragningen av sjukpenning för långtidssjukskrivna. Högsta Förvaltningsdomstolen tycker att Försäkringskassan varit för hårda. Bakläxa!

tisdag 22 maj 2012

Regeringen överkörd på spåret

Dagens mest humoristiska uttalande måste vara den moderat som jag hörde på TV:n kommentera att en majoritet i Trafikutskottet nu gett Högerregeringen i uppdrag att komma med ett förslag som innebär att Trafikverket återtar ansvaret för underhållet av järnvägarna. I dag ligger det utlagt på privata företag. Han tyckte det var skandalöst med en återreglering av vad han kallade en "En fungerande marknad". Den som drabbats av tågförseningar under senare år håller garanterat inte med om att underhållet av järnvägarna är "en fungerande marknad"!. Det är en i allra högsta grad en "icke-fungerande marknad". Detta var ett av de bästa besluten som fattats av politikerna på senare tid. Tyvärr kommer det inte att leda till något. Högerregeringen, som fått uppdraget av Trafikutskottet, kommer nämligen med största sannolikhet att stoppa hela uppdraget i en byrålåda och sedan efter att ha låst slänga nyckeln i soporna. Högerregeringen lyder nämligen i allmänhet inte utskotten och riksdagen om inte besluten passar.

Fast det finns konkurrenter. Så här säger moderaten Hillevi Engström apropå att Sverige rasat i välståndsligan: - "Regeringen har prioriterat arbetslinjen och gjort det mer lönsamt att arbeta genom jobbskatteavdrag och förändrat a-kassan till en omställningsförsäkring. Vi har sett att den förda politiken har gett resultat, att det blivit mer lönsamt att arbeta och att skillnaderna blivit större jämfört med att inte arbeta." Dvs att den som inte kan arbeta har en så låg inkomst att det knappt går att överleva. Hela resonemanget bygger på tron att den som är sjuk, arbetslös osv väljer att vara detta. Att man gör ett medvetet val att inte jobba.

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen
Den svenska vapenexporten skenar. Sverige har aldrig tidigare sålt så mycket vapen. Räknat per person säljer svenskar mest vapen i världen. Bland de största köparna förra året finns Thailand, Saudiarabien, Indien, Pakistan och Förenade Arabemiraten, länder som är inblandade i krig, kränker mänskliga rättigheter eller är diktaturer. Trots riksdagens beslut förra året om att skärpa vapenexporten till diktaturer ökar den istället dramatiskt. Detta måste nu få ett slut. Skriv under misstroendeförklaringen här!

Känner ni Sven "Bappe" Ohlsson? Hur som helst är det detta smeknamn som Öfverklassgeneratorn gett mig. En sajt startad med anledning av ett visst dop som jag inte tänker kommentera ytterligare.

En utvärdering av "tandvårdsreformen" gjord av Riksrevisionsverket, visar att den blivit ett fiasko. Syftet var att fler skulle få tandvård, effekten har snarare blivit att färre får den behövliga tandvården. Reformen innebar att själva undersökningen blev billigare, och jättedyra behandlingar blev billigare. Men för många blev det istället dyrare. Och effekten är att många av de som behöver tandvård konstaterar att dom kommer inte att ha råd. Alltså går dom inte till tandläkaren. Det stora problemet är skandalen att all form av vård har en kostnad som är överkomlig - förutom tandvård. Det kostar skjortan att gå till tandläkaren. Det är inte så farligt att gå in till tandläkaren och sitta i stolen. Men att sedan gå ut till kassan för att betala - då darrar benen.

måndag 21 maj 2012

Reinfeldts Sverige rasar i välståndsligan


Försäkringskassan
Enligt en rapport som gjorts på uppdrag av Socialförsäkringsutredningen så
rasar
Sverige i välståndsligan. Rapporten som granskat Sverige och övriga OECD-länder visar att Sverige rasat när man jämför Arbetslöshetsförsäkringen, Sjukförsäkringen och Arbetsskadeförsäkringen. Från att tidigare ha haft de bästa försäkringarna har Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och resten i högerligan raserat försäkringarna. Från toppositioner till bottenligan inom OECD. Det är låga tak, begränsningar i tiden och försämrade villkor i övrigt som försämrat vår placering. Och till detta kommer att Sverige straffbeskattar den som blir sjuk eller arbetslös. Det ska påpekas att den här effekten är en medveten effekt av Högeralliansens politik. I sedvanlig ordning använder högern sig av "piska och morot metoden". Mot människor som befinner sig lägre ner på stegen används piskan. Gör man "fel" bestraffas man. Mot människor som befinner sig högre upp på stegen används morötter. Gör man "rätt" får man en bonus. "Fel" är att bli sjuk, råka ut för en olycka, bli arbetslös, bli gammal...

För övrigt ser jag att korttidssjukskrivningarna är rekordhöga sedan en tid tillbaka. Även sedan flunsan tagit slut fortsätter korttidssjukskrivningarna att ligga rekordhögt.

En av försvararna av högerns "frihetsrevolution" är kristdemokraten Tuve Skånberg. I ett debattinlägg går han upp till kamp för kommersiella friskolor, det fria skolvalet och utförsäljningen av apoteken. Men han har ju lite svårt för att få ihop sitt försvar för den 20 år gamla friskolereformen. Det var ju Carl Bildts gamla högerregering som införde den reform som enligt Skolverkets utvärdering är en starkt bidragande orsak till försämringen av den svenska skolan. Fast den aktuella utvärderingen nämner inte Tuve ens i sitt debattinlägg. Det är bara de gamla Milton Friedmanska klyschorna om friheten. Samma med kampen för de privatiserade apoteken. Inte ett ljud om att sjuka som ska ha ut sina livsavgörande receptbelagda mediciner numera får vänta längre på medicinerna eftersom det är för dyrt att hålla dom i lager. Inte ett ljud om att det nu börjat aviseras om nedläggning av privatiserade apotek i landsbygden. Men vi har ju fått en hel del nya apotek i städerna, ofta granne med ett tidigare apotek. Och det har ju blivit lättare att köpa Alvedon för att inte tala om alla skönhetsprodukterna som säljs av apoteken.

Moderata Kannibalpartiet
Vi får glädjas åt att Kristdemokraterna är på väg att göra sorti från rikspolitiken. Till och med Moderaterna verkar ha insett att det är kört. För en tid sedan avslöjade sajten Makthavare.se att Moderaterna i Stockholm gett upp Kristdemokraterna och nu istället försöker locka över Kristdemokrater till Moderaterna.

För övrigt har det uppmärksammats att f.d. Försvarsministern Sten Tolgfors statssekreterare Håkan Jevrell fick sparken den 10 maj. Utrensningen fortsätter. Något skumt är det med vapenaffärerna med Saudiarabien.

Har ni hört talas om Glory World Series? Inte? Glory World Series är tydligen ett kommersiellt jippo med legitimerat slagsmål och misshandel (det som med en vacker omskrivning brukar kallas kampsport). Det hela arrangeras tydligen i helgen i Stockholm. Och meningen var att man skulle hålla till i Globen. Men, svenska folket har stigit i mitt anseende. Det visar sig nämligen att biljettförsäljningen är ett fiasko. Nu tvingas man därför flytta till Anexet. Detta måste vara dagens goda nyhet!

söndag 20 maj 2012

Skolans fiasko

När Skolverket nyligen rapporterade om hur den svenska skolan blivit allt mer segregerad satte många morgonkaffet i vrångstrupen. Man kunde samtidigt visa att det fria skolvalet har en stor skuld i skolans försämrade resultat. Det fria skolvalet har inneburit att många skolelever har fått mycket längre skoldagar. Det har inneburit en kraftigt ökad segregering av skolan. Det har däremot inte inneburit att de välmotiverade och "duktiga" elever som aktivt valt "finare" skolor har uppnått märkbart bättre resultat. Det har däremot inneburit att de elever som kräver mer stöd och som blir kvar på segregerade skolor når sämre resultat. Vissa skyller dessa resultat på invandrade elever som kommer från en miljö där dom inte gått i skolan. Men detta stämmer inte. Även om man plockar bort dessa elever så får vi samma resultat. Det fria skolvalet har en mycket stor skuld till skolans försämrade resultat. På DN Debatt i dag skriver tre experter om just det fria skolvalets skuld för skolans försämrade resultat. Det är dags att erkänna att det Fria skolvalet faktiskt är ett fiasko för den svenska undervisningen. Ännu en av högerikonen Milton Friedmans fiaskoidéer.

Besparingsfanatismen som håller på att dra ner Europa i dyn börjar allt mer att ifrågasättas. G8 uttalar sig just nu om att det måste till tillväxtbefrämjande åtgärder. Valet av François Hollande till president i Frankrike innebär ett steg i rätt riktning. I Dagens Nyheter kan man till och med tolka Peter Wolodarski till att argumentera mot högerns besparingsfanatism och för vänsterns tillväxtstimulanser,

Men det finns också områden där besparingar inte är helt fel. En av François Hollandes vallöften i Frankrike som nu ska uppfyllas är att lönerna till cheferna för statliga och offentliga företag ska begränsas till max 20 gånger vad anställda ha. För en del överbetalda slipsgubbar kommer det att innebära rejäla lönesänkningar eller stopp för löneökningar under många år tills personalen hunnit ifatt. Kan ni tänka er Fredrik Reinfeldt och Anders Borg bestämma att de statliga företagens VD inte får tjäna hur mycket som helst? Heja François Hollande!

I dag ägnar Aftonbladet ett helt uppslag åt att berätta om hur dopet av Estrella ska gå till. Och jag har verkligen detaljstuderat hur den stora händelsen ska ske. Jag är överväldigad av stolthet över vår fina blåblodiga kungafamilj. Dom är så underbara!

För övrigt har värmen verkligen nått Skåne i dag. Jag har jobbat helgen (12 timmar lördag och 12 timmar i dag söndag). Och allra helst i dag har det känts att det blivit rejält varmt. Upp mot 26 grader har dom berättat om. Så snart slutar man väl och gnälla över kyla och blåst och gnäller över värme och hetta.

lördag 19 maj 2012

Om åldersnoja i samhället

En av de stora myter som sprids just nu är den om de stora påfrestningar på samhällsekonomin som ökad ålder skapar. Denna myt sprids av många politiker och debattörer, främst på höger planhalva, för att motivera försämringar i välfärden. Vad alla dessa påtryckare glömmer att berätta är att detta inte är något nytt. Vi har stadigt blivit äldre och äldre i mer än 100 år. Men samtidigt som vi blir äldre (och alltså får allt fler äldre att försörja) så jobbar vi också allt effektivare. Bland skrämselsiffrorna som sprids finns att mellan 2020 och 2040 så kommer antalet personer över 85 år att öka med 67%. Men inte berättar man med lika stora bokstäver att mellan 1990 och 2009 ökade antalet svenskar över 85 år med just 67%. Så när politiker och påtryckare berättar att vi måste jobba till 75 års ålder för att kunna försörja alla gamla så kom ihåg att antalet gamla har hela tiden ökat under modern tid. Och en allt mindre andel av befolkningen ska försörja en allt större andel av befolkningen. Och detta har lösts tidigare, samtidigt som vi sänkt pensionsåldern, samtidigt som vi alla fått en högre standard. Allt detta är möjligt eftersom vi medan vi jobbar så blir vi allt effektivare. Ett problem som kan uppstå är svårigheter att rekrytera personal till vård och omsorg. För de behoven ökar. Om ska detta lyckas måste löner och villkor för de som jobbar inom vård och omsorg förbättras. Läs dessa båda artiklar från Skånes Fria Tidning. Här och här.

Kvällspressen är en verklig prydnad för svensk media. Jag tänkte därför ta tre exempel från dagens Aftonbladet som förundrat mig.

Filip och Filippa Reinfeldt
Först ägnar man nästan en hel sida åt att förundra sig över att Fredrik och Filippa Reinfeldt fortfarande båda bär sina vigselringar trots att det nu är drygt två månader sedan separationen offentliggjordes. Och? Om dom inte kan få av ringarna för att dom är för små så har väl vi andra inte med det att göra!

Vidare ägnar man nästan en helsida åt att konstatera att vår nya prinsessa Estrella ärvt sina öron från mamma Victoria! Sensation! Jag förundrar mig över att det inte blev en extraupplaga av tidningen?

Slutligen ägnas det nästan tre helsidor åt att hylla två av Sveriges största töntar, Filip & Fredrik! Detta är dock det som förvånar minst. Det finns nämligen (trots att det aldrig offentliggjorts) en överenskommelse mellan tidningen Aftonbladet och de båda superfjantarna som säger att dom ska arbeta för tidningen om tidningen lovar att ge dom rejäl publicitet varje gång dom gör något, eller ska göra något. Alla dårpippiengagemang som dessa både kompletta idioter gör får rejäl publicitet i Aftonbladet före, under och efter. Själv får jag därför regelbundet frossbrytningar när jag ser dessa idioters nunor i tidningen.

Visst ska vi vara glada över att vi har en sådan kvalificerad press! Att vara kvällstidningsjournalist måste vara ett drömyrke?

Slutligen noterar jag att ett av de allra första besluten från den nya Vänsterregeringen i Frankrike var att lönerna för president och regering skulle sänkas med 30%. Något som skall ses som en markering mot föregångaren, högerns Sarkozy. Han höjde nämligen sin egna lön med 170%. Girigheten har faktiskt ibland ett ansikte.

fredag 18 maj 2012

Om svenskt rättsväsende

Upprördheten inom mediaeliten är stor över att tre Expressenmedarbetare dömts för vapenbrott sedan dom illegalt köpt en pickadolla. Dom verkar tycka att journalister har rätt att göra vad dom vill, och bryta mot lagar om dom gör detta i sitt journalistiska arbete. Enligt detta resonemanget så är det fritt fram för journalister att smuggla knark, bara dom säger att dom håller på med en artikel. Det är fritt fram att råna en bank - om man gör det för att bevisa hur lätt det är. Eller var menar dom att gränsen går. Olagliga handlingar är olagliga även om det är en journalist som gör det. Att höra en representant för Expressen oroa sig för att bloggare inte längre skulle våga var riktigt patetiskt.

Jag är mer upprörd över Mangadomen. Dvs den 37-årige översättare av japansk manga som dömts till 25.000 kronor i böter för barnpornografibrott. Vid en husrannsakan hittade man ett 50-tal tecknade bilder på hans dator som kunde tolkas som pornografiska och som visade vad som kunde tolkas vara teckningar på barn. Jag menar inte att jag försvarar övergrepp på barn - det är så vidrigt att jag inte hittar ord. Men, syftet med att kriminalisera barnpornografi är att skydda de oskyldiga barn som bilderna är ett övergrepp på. När man tar bilderna! Att rita en teckning av ett naket barn må vara snuskigt. Men, om man gör teckningen fritt ur fantasin må man ha snuskig fantasi, men man gör inget övergrepp på något barn. Att göra det kriminellt att ha snuskiga teckningar på datorn är att gå ett steg för långt. Vi kan inte göra det kriminellt att ha snuskig fantasi. Att det dessutom är uppenbart att det i det aktuella fallet inte ens handlar om snuskig fantasi utan istället om ett konstnärligt intresse av en japansk kulturyttring gör inte det hela mindre fel.

Sverige
Och så var då det upphaussade hockey-VM över för de svenska guldhoppen. Innan VM skulle ju Tre Kronor ta guld nu när det skulle spelas på hemmaplan. Och så gick det som det gick, ut redan i kvartsfinalen. Det hjälpte inte att plocka hem rekordmånga överbetalda legospelare från den amerikanska kommersiella hockeycirkusen. Kanske hade det istället varit bättre att bygga upp laget på hungriga svenskar och inte bara överbetalda professionella legoknektar. Totalt ungefär 2 miljoner svenskar såg förlusten på TV. Så mycket publik på arenorna har det däremot inte varit. Dom tomma stolarna har ropat "fiasko, fiasko" med stora bokstäver.

Och från sportens värld berättas just nu om hur Hammarbys supportrar tröttnade på matchen sedan Assyriska ledde med 2-0, och dom började kasta in saker på linjedomaren. Matchen fick avbrytas, och efter det blev det bråk utanför. Om man kombinerar idrott med stockholmare, vad får man då? Trubbel!

I går var det inte bara 17 maj i Norge utan även Folknykterhetens dag i Sverige. Och det var nog extra lugnt i går. Troligen främst eftersom Systembolagets kassasystem kraschade under onsdagen!

Slutligen en riktigt dålig historia:
- "Alla barnen leker med sin morfar - utom Estelle. För han är på bordell."

Jo, den är usel, riktigt usel. Men eftersom den driver med en företeelse som jag tycker illa om så lägger jag ribban riktigt lågt. Jag vill påpeka att jag hörde den på radion i går på kvällen.

torsdag 17 maj 2012

Fantommormorn


Drottning Silvia med kompis
Jag har bestämt mig för att ta tillbaka alla mindre väl valda ord om vårt Kungahus och familjen Bernadotte. I en liten underbar artikel i gårdagens Aftonbladet berättar vår älskade drottning och nyblivna mormor om att hon - "... ska ge Estelle kärlek, omsorg och omtanke." Hon ska "överösa sitt första barnbarn med omsorg." Hon berättar om "...lyckan att vara mormor och hur viktigt det är att barn har någon att ty sig till." Vidare: "planerar att hjälpa den lilla prinsessan att bygga upp sin självkänsla under de kommande åren." Hon ska "självklart hjälpa till genom att stötta hennes föräldrar." Det är rent fantastiskt att vi har en så intelligent drottning, en rent unikt underbar mormor. Estrella kan se framtiden an med tillförsikt. Jag vill verkligen tacka Aftonbladets stjärnreporter Carina Bergfeldt för att hon vidarebefordrar dessa sensationella uppgifter, tagna från en intervju i A Perfect Guide. TACK!

Och så där lite apropå klyftor i samhället så kan jag inte låta bli att sparka ännu mer på Fredrik Reinfeldt (moderutt). Jag vet att man inte ska sparka på den som ligger, men jag kan inte låta bli. Och dessutom vill väl Fredde Blå inte erkänna att han just nu är utslagen och på väg att ta räkning till åtta i varje fall. Hans tal om "etniska svenskar" är bara ett exempel på en trängd statsminister som tröttnat och inte riktigt vet vad han ska köra med. Han kan ju inte längre skylla alla problem på sossarna. Och då blir det inte lika kul. Jag håller nämligen med Fredde, det är mycket kuligare att gnälla. Det är inte på långa vägar lika kiff när man måste vara praktiskt och ta ansvar för det som händer. Och det är inte lätt för Fredrik Reinfeldt när siffrorna visar fel. Ett annat exempel förutom de "etniska svenskarna" på hur Fredde Blå försöker prata bort statistiken är hans kommentar till det faktum att klyftorna i samhället ökar. Men enligt Fredrik Reinfeldt ökar inte alls klyftorna i Sverige. I varje fall inte om man tar bort den tiondel av svenskarna som har det bäst (och som drar ifrån) och den tiondel av svenskarna som har det sämst (och som tappat en femtedel av sin inkomst). Om det inte hade varit för att han är så patetisk så hade man ju kunnat tycka att han är riktigt kul - Fredde Blå!

För övrigt undrar jag var den där globala uppvärmningen tagit vägen? Det är kallt, blåsigt och regnigt! Jag tog under förmiddagen en lite längre joggingrunda än vad jag brukar - dvs ett par kilometer mer än vanligt. De 11,6 km gjorde mig väl lite svettig, men jag tror att jag blev blötare utifrån pga ideliga duggregn. Det behöver faktiskt inte regna, det är inte alls torrt i markerna. Kanske är det dags att öka utsläppen?

onsdag 16 maj 2012

Mer om Fredrik Reinfeldt och de etniska svenskarna


Viking - etnisk svensk
Fredde Blå får fortsatt rejäl kritik för sitt tal om "etniska svenskar". De enda instämmandena till hans groda kommer från Sverigedemokraterna (som jublar) och en liten grupp moderater som håller med om allt ordförande Fredrik Reinfeldt säger av ren reflex. Dom skulle säkert instämma om Fredde Blå hävdade att jorden var fyrkantig. SCB påpekar att dom inte har någon statistik som delar upp i "etniska svenskar". Det finns överhuvudtaget ingen statistik som fördelar oss i "etniska svenskar" och "oetniska svenskar". Fredde Blå är helt enkelt trängd, och när han är trängd hoppar grodorna ur munnen på honom. Men han har helt enkelt inget att komma med när han blir tillfrågad om vad vi har för arbetslöshet nu sedan den ökat från när han kallade den massarbetslöshet. För jag vill inte tro att Fredrik Reinfeldt medvetet slänger grodor ur munnen för att fjäska in sig hos Sverigedemokraterna?

Som gammal anställd på Försäkringskassan har jag en yrkessjukdom. En del förkortningar betyder fel sak för mig. Varje gång jag hör talas om KBT (Kognitiv Beteende Terapi) så tänker jag på Bostadstillägg för pensionärer (Kommunalt Bostads Tillägg). Här i Sverige har KBT (Kognitiv Beteende Terapi) blivit en universalmetod som ska lösa alla psykiska problem. Detta i ett samhälle där Ångest, Depression och Stress är på väg att bli en rejäl folksjukdom. Men frågan är om inte miljardstödet från Regeringen till KBT är ett felspår. Radioprogrammet Kaliber har granskat miljardrullningen och kommit fram till att det hela troligen bryter mot EU:s konkurrensregler. Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson har satsat hårt på KBT och har haft lite svårt att läsa statistiken.

Girig slipsnisse
Slipsnissarna i den ekonomiska världen har allt mer ersatts av ettor och en massa nollor. Dataprogram, börsrobotar, tar allt mer över aktiehandeln. Dom är snabbare. Men dom är också farliga eftersom dom påverkar kurserna på ett ofta farligt sätt. Det finns de som anser att dom helt borde förbjudas. Och ibland blir det på tok för bra. Nyligen lyckades Slipsnisseföretaget Morgan Stanley på en kvart, så fort Stockholmsbörsen hade öppnat på morgonen, göra sammanlagt 14.000 affärer, ofta med sig själv. Det är 16 affärer i sekunden. Datorn hade helt enkelt löpt amok. Morgan Stanley har nu dömts till 400.000 kronor i böter. Ett bötesbelopp som Morgan Stanleys börsrobot har snitsat ihop på en halvtimme. Hela spekulationsbörsen är sjuk! Inför Tobinskatten!

Ekot berättar om hur svenska fotbollslag fifflar med svarta pengar i löner till sina fotbollsspelare. Samma förening som är snabb med att söka bidrag från kommunerna betalar sedan ut svarta löner till sina spelare. Långt ner i gärdesgårdsserierna har pengarna gjort sitt intåg. Och pengarna betalas ofta svart för att slippa betala skatt på dom. Girigheten har tagit över!

Sedan vill Sven Tycker göra en rättelse. I går skrev jag att Prinsessan Madde inte hade tid att lämna shoppingen på Manhattan för att åka hem för Carl Johan Bernadottes begravning. Nu visar det sig att hon åkt hem ett par dagar tidigare eftersom hon ju skulle hem till lilla prinsessan Estrellas dop. Affärerna på Manhattan klarar sig nog bra ändå, det finns så många andra bortskämda med för mycket pengar.

För övrigt visar Uppdrag Gransknings program om ett antal muslimska imaners dubbelspel hur farlig religion är. Alla religioner! Den svenska muslimska rörelsen har en hel del att jobba med. Mycket!

Slutligen ser jag att det Republikanska partiet i USA vill spara på militärutgifterna. Partiet har nämligen krävt att den amerikanska militären ska stoppas från att satsa på förnyelsebar energi om denna kostar mer än vanligt traditionellt bränsle. Bakgrunden är att den amerikanska militären gjort stora satsningar på att göra sig oberoende av fossila bränslen genom satsning på förnyelsebart. Men det har nu Republikanerna satt stopp för. Men dom vill väl vårda sina relationer med oljeindustrin.

tisdag 15 maj 2012

Om att ta på sig skämsfilten

Det händer att man undrar vad myndigheter egentligen sysslar med. Jag hör om Emilkhan, som är tjetjensk flykting som sökt asyl i Sverige. Uppenbarligen fick han inte denna ansökan beviljad men han vägrade att åka tillbaka eftersom han ansåg att han hotades av att råka illa ut om han återvände. Polisen har då fått i uppdrag att se till att han utvisades till Ryssland. När polisen kom för att hämta honom vägrades han av polisen att kontakta sin advokat. Något som är en grundläggande rättighet. Hans advokat Martin Lundgren försökte samtidigt få kontakt med Emilkhan. Och när advokaten kontaktade polisen för att få veta var hans klient befann sig vägrade polisen av "säkerhetsskäl" att berätta detta. Man kan verkligen undra vilken utbildning man har på polisen? Nu kanske det löser sig för Emilkhan trots polisens totala brist på kunskaper i mänskliga rättigheter. Emilkhan har släppts fri och har fått en förnyad asylprövning. Men Sörmlandspolisen bör ta på sig skämsfilten ett tag.

Viking - etnisk svensk
Sedan ser jag att vår moderata statsminister trampat i klaveret rejält när han försöker blanda bort korten i samband med att han försöker förklara varför vi hade "massarbetslöshet" under sosseåren, men inte nu med högerstyre och ännu högre arbetslöshet. Fredde Blå försöker förminska problemet med hög arbetslöshet genom att hävda att bland etniska svenskar har vi ingen hög arbetslöshet. Och då är ju hög arbetslöshet inget problem. Det är ju bara oetniska svenskar som är arbetslösa, så'na däringa udlänningar. Jag skulle dock gärna vilja att Fredde Blå försöker berätta vad som utmärker "etniska svenskar". Är det sådana som har svenska efternamn? Jag har en bekant som är född palestinier men som bytt efternamn till ett som slutar med -son. Han hävdar att det öppnade en hel del dörrar. Men jag tvivlar på att Fredde Blå tycker att han ingår i begreppet "etniska svenskar". Är det sådana som är födda i Sverige? Fast pappa kommer från Irak och heter Hussein? Eller är det de vars föräldrar är födda i Sverige? Eller mor- och farföräldrar? Eller hur många generationer krävs det i Sverige för att kallas "etniska svenskar". För vi ska inte tro att vi är många som kan hävda att vi härstammar från vikingarna i rakt nedstigande led utan någon inblandning från utrikes. Själv härstammar jag från Vallonsläkt (Belgien) med inslag av ryssar, finnar, polacker, danskar och antagligen lite till. Jag är inte renrasig "etnisk svensk". Och det är nog inte Fredde Blå heller. Jag tycker att Fredrik Reinfeldt ska ta på sig skämsfilten ett tag.

För övrigt noterar vi att Familjen Bernadotte - som ju sannerligen inte är "etniska svenskar" - nästan mangrant ställt upp vid Carl Johan Bernadottes begravning och tagit ett "känslosamt farväl". Den enda som saknades var väl Madde, men hon är väl fullt upptagen med shopping på Manhattan. Och vi har i andra underdåniga artiklar kunnat läsa hur innerligt man sörjt Carl Johans död och hur omtyckt han var. Fast när han 1946 gifte sig med sin okungliga Kerstin stod han inte högt i kurs i familjen Bernadotte i övrigt. - "...på det bestämdaste nekat att lämna sitt samtycke därtill" var hovets svar på hans önskan att gifta sig. Man utövade påtryckningar på USA så att Kerstin inte skulle kunna få visum. Prinstiteln slängdes i slaskhinken. Osv. Men den utstötte passar numera. - "Greve Carl Johan Bernadotte var en kär och älskad familjemedlem" heter det istället nu. Familjen Bernadotte bör ta på sig skämsfilten ett tag.

måndag 14 maj 2012

Vem är terrorist?

I dag har rättegången mot Peter Mangs inletts. Mannen som misstänks för minst 3 mord och mer än 10-talet försök till mord. Peter Mangs har drivits av ett rasistiskt hat, och jag har inte riktigt förstått varför han inte kallas för terrorist. Men av någon anledning så är det personer till vänster och muslimer som kallas för terrorister när dom mördar oskyldiga medan andra, på den högra planhalvan, bara är allmänt sinnesförvirrade individer som råkar ta livet av oskyldiga.

Palestinas flagga
Med stor risk för att kallas antisemit, men jag hör hur israeliska myndigheter konsekvent förstör av EU finansierade biståndsprojekt i Palestina. Det rör sig om byggen för bevattning, elenergi osv. Det handlar om den del av Västbanken, område C, där Israel har full kontroll och som utgör 60% av Västbanken. Sedan början av förra året, dvs på drygt ett år, har mer än 60 olika anläggningar som finansierats av EU rivits och förstörts av den israeliska ockupationsmakten. Ytterligare 110 olika projekt har det utfärdats rivningsorder för. Den officiella israeliska förklaringen är att anläggningarna byggts utan byggnadstillstånd. Men det är i stort sett omöjligt för palestinier att få byggnadstillstånd av de israeliska myndigheterna. Under tiden 2001 - 2007 beviljades det sammanlagt 91 byggnadstillstånd till palestinier i det av Israel ockuperade Palestina. Under samma period byggdes det i samma område mer än 10.000 bostäder för israeler på den ockuperade marken. Staten Israel bedriver en klart rasistisk politik mot palestinierna på mark som man ockuperat och stulit. Det är en skam för hela världen att detta tillåts fortsätta utan att världssamfundet protesterar och vidtar åtgärder mot Staten Israel. Att kritisera Staten Israel handlar inte om antisemitism. Men, det sätt som Staten Israel handlar gentemot palestinierna ger en rejäl grogrund för antisemitism bland grupper som normalt inte är detta.

Fredrik Reinfeldt
Högeralliansföreträdare återfick i dag lite glädje när Metro presenterade sin väljarundersökning som görs av Yougov. Enligt denna undersökningen tappar de tre Rödgröna partierna 1,9 procentenheter medan Högeralliansen ökar med 2,4 procentenheter. För att mildra högerglädjen lite så kan jag berätta att ett val med dessa siffror skulle trots detta ge de tre Rödgröna partierna egen majoritet i Riksdagen. Detta eftersom Kd åker ut och man faktiskt får sammanlagt 48,4% av rösterna. Aldrig någon glädje som kan vara länge för Fredde!

För övrigt ser jag att en speedwayförare, britten Lee Richardson, avlidit efter en tävlingsolycka i Polen. Och det är naturligtvis mycket tragiskt. Jag har förstått att Speedway är en av Sveriges största publiksporter, vilket jag inte förstår. Men jag är ju inte speciellt idrottsintresserad, och motorsport ligger i botten. Men det är en sak jag inte förstått med Speedway, det är hur de tävlande kan tävla för en massa klubbar samtidigt. De professionella förarna kör på måndagen i polska ligan för ett polskt lag, på onsdagen i svenska ligan för ett svenskt lag och sedan antagligen på lördagen i brittiska ligan för ett brittiskt lag. Hur skulle det sett ut om Zlatan spelade i italienska ligan på måndagen för Inter, på onsdagen spelade han i allsvenskan för MFF och sedan hann han med en match i skotska ligan för Glasgow på lördagen? Är det bara pengar som räknas? Eller ett par av ligorna handlar bara om träning?

Slutligen noterar jag att Finanspolitiska rådet helt spolar sänkningen av krogmomsen. Någon större effekt på sysselsättningen har det inte, det handlar främst om ett stöd till en viss bransch. Fast Anders Borg lyssnar inte på det örat...

söndag 13 maj 2012

Vänstervåg i Europa

Väljarundersökningarna fortsätter att överösa oss. I dag är det dags för bland annat Svenska Dagbladet att presentera Sifos undersökning. Undersökningens stora förlorare är Moderaterna som med 27,7% tappat 1,4 procentenheter. Vinnare är Sverigedemokraterna som med 6,6% ökat 1,9 procentenheter. För övriga partier är förändringen sedan förra månaden mindre än felmarginalen. Men ett val med dessa siffror skulle gett egen majoritet i Riksdagen för de tre Rödgröna partierna som sedan förra månaden utökar sitt försprång. Socialdemokraterna 36,7%, Miljöpartiet 9,2% och Vänsterpartiet 5,3% får mer än 50% av rösterna. De tre moderata röstboskapen i Folkpartiet med 5,3%, Centerpartiet med 4,5% och Kristdemokraterna med 3,6% har rejäla problem och som i de flesta undersökningarna så ligger Kd på siffror som ger rutschkana ut. Och även om den Rödgröna uppgången har bromsats upp kan vi se en märkbar vänstervåg.

Tysklands flagga
Vänstervågen i de europeiska valen fortsätter också. I dag har det varit delstatsval i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen. Delstaten, som är Tysklands största, har tidigare styrts av en koalition mellan Socialdemokraterna och de Gröna. Dom har dock inte haft egen majoritet och när man inte fick igenom sitt alternativ till budget så utlystes nyval. De tyska Kristdemokraternas starke man i Nordrhein-Westfalen, Norbert Röttgen (som är Miljöminister i Angela Merkels högerregering), utnämnde valet till en förtroendeomröstning om Angela Merkels regering och dess åtstramningspolitik. Resultatet blev att CDU rasade från 35% till 26% medan Socialdemokraterna med 39% och De Gröna med 12% stärkte sina positioner och nu fick egen majoritet i delstaten. Valet är bara en i raden av motgångar för Angela Merkels Kristdemokrater, vars åtstramningspolitik är mycket impopulär.

Och i Frankrike hotas nu Nicolas Sarkozy, sedan han fått sparken som president och förlorat sin immunitet, av åtal för korruption. Så kan det gå när inte haspen är på!

Systemet med avdragsrätt för gåvor har inte blivit någon stor succé. Intresset från organisationerna att söka om tillstånd har varit mycket ljumt. Huvudskälet är att reglerna är krångliga. Själv är jag motståndare till systemet med avdragsrätt för gåvor av rent principiella skäl. Inte för att jag är motståndare till välgörenhet, jag skänker själv regelbundet pengar på olika sätt till olika organisationer. Men, jag kan inte förstå varför någon annan ska stå för en del av mina gåvor? Om jag bestämmer mig för att skänka 100 kronor till Rädda Barnen så har jag ju bestämt mig för att skänka 100 kronor till Rädda Barnen. Varför ska då skattebetalarna stå för en del av min gåva? Dumheter!

lördag 12 maj 2012

Om moral och usla privatiseringar

Enligt en undersökning som Skop gjort för SVT så har nu en majoritet av svenska folket insett att det är dags, att efter mer än 10 år, avsluta den svenska militära insatsen i Afghanistan. Enligt undersökningen tycker 53% av svenskarna att det är dags att avsluta den militära insatsen. En insats som pågått mer än 10 år (det är längre än det 2:a Världskriget pågick) och kostat 5 svenskar livet. I dag dog två brittiska soldater och två danska soldater skadades. Bara i år har 22 "NATO-soldater" dödats när afghanska soldater öppnat eld mot dom. Jag är fullständigt övertygad om att ifall Sverige satsat lika mycket pengar på civila och humanitära insatser som den militära insatsen kostat, så hade man uppnått några mål och skapat en bättre situation för folket i Afghanistan. Nu är det enda som uppnåtts att svenska militärer fått övning. För det afghanska folket har dessa mer ä 10 år bara inneburit mer död och förstörelse.

SJ
I ett osedvanligt intelligent debattinlägg i Svenska Dagbladet tycker fackförbundet Seko att det är dags att slopa avkastningskravet på SJ. För de som inte visste detta så är SJ ett statligt företag som utan statliga subventioner ska gå med vinst och enligt direktiven från Högerregeringen betala in mångmiljonbelopp varje år till statskassan. Seko anser istället att det är dags att ge Trafikverket tillräckligt med pengar så att det finns ett fungerande järnvägsnät och att SJ förvandlas från ett vinstmaximerande företag till ett servicemaximerande företag. Statens snålhet och den överdrivna avregleringen har skapat många fler problem än den löst problem.

Vi kan ju göra jämförelsen mellan järnvägen och flyget. Medan alltså statens SJ går med vinst och betalar in pengar till statskassan går flygets SAS med ständiga förluster och kräver nytillskott av pengar från statskassan. Vi subventionerar alltså med våra skattepengar flyget men inte järnvägen!

Ett annat exempel på misslyckad avreglering är apoteken. Ett formellt syfte med Högeralliansens avreglering (dvs privatiseringen) var att förbättra servicen. Verkligen har blivit en sämre service där många i dag tvingas vänta på sina viktiga mediciner eftersom dom inte finns i lager (det blir för dyrt och minskar vinsten). Ett annat formellt skäl var att vi skulle få fler apotek. I verkligheten att det inte blivit så många nya apotek på nya orter. Däremot har konkurrensen ökat i städerna där det ofta kan ligga flera apotek som grannar. När de flesta apoteken privatiserades fick de nya ägarna lova att inte stänga några av de apotek dom fick ta över före 1 mars 2013. Vi börjar nu närma oss det datumet och planerna bland de privata apotekskedjorna för att lägga ner olönsamma apotek på mindre orter börjar ta form. Och det börjar bli allt mer uppenbart att det verkliga skälet till avregleringen (dvs privatiseringen) av apoteken var att skapa ännu en ny marknad för riskkapitalisterna att tjäna en hacka. Ökad service - pyttsan!

Ängelholms kommun
Ett exempel på hur man gör när privatiseringen inte går som man tänkt läser jag om från grannkommunen Ängelholm. Den högerstyrda kommunen införde för en tid sedan att pensionärer som har hemtjänst kunde välja att få denna service även från privata företag. En ny marknad att tjäna en hacka på för riskkapitalister och andra. Men det blev ingen större succé. det var väldigt få pensionärer som aktivt valde att få sin service från ett privat företag. I stort sett alla fortsatte att utnyttja den kommunala servicen. Det blev så få till de privata företagen att flera drog sig ur. Men nu har man från den Högerstyrda Socialnämnden kommit på en lösning så att riskkapitalisterna och de andra ska kunna tjäna en hacka. Från den 1 september inför man istället regeln att den som inte speciellt ber om att få kommunal service automatiskt lämnas ut till den vinstmaximerande privata bolagen. Visst är det bra med uppfinningsrika politiker?

Nej till Euron
Ibland tvingas man städa i epostlådan. Det är ju tyvärr inte ovanligt att man sparar för att läsa bättre vid ett senare tillfälle. Ett av de mejl som jag sparat men aldrig läst var ett nyhetsbrev från Veckans Affärer där man "tipsar" om en artikel med rubriken: Borg har EMU-anpassat fullt ut vilket ju är ett intressant faktum med hänsyn till att svenska folket i en folkomröstning talat om att vi INTE ska ansluta oss till Euron. Man skriver vidare att "En Euroanslutning är bara en formalitet". Jag hoppas att Anders Borg inte glömmer en annan formalitet, att fråga svenska folket på nytt. Just nu kan Euro-entusiasterna räknas på ena handens fingrar. Kanske ska vi kräva en snabb ny folkomröstning så att frågan sedan är begravd tills hela experimentet är begravt på historiens gravhög.

Annars kan vi notera att inte alla kapitalister och slipsnissar lyckas så bra. Storbanken JP Morgan Chase redovisade nyligen helt oväntat en rejäl storförlust. 2 miljarder dollar i förlust, kanske 3 miljarder. Allt förorsakat av misslyckade derivataffärer i London. Och nu sprids misstankarna att fler fiaskoaffärer har gjorts i andra banker. Ännu en bubbla har brustit. Visst är dom duktiga de hyllade slipsnissarna?

fredag 11 maj 2012

Om FAS 3 och järnridån

I onsdags kommenterade jag en ledare i Expressen som handlade om problemen för anställda inom offentlig verksamhet som får skulden för politiska beslut som dom tvingas verkställa. I dag har jag läst en artikel i arbetsmiljötidningen Du & Jobbet som under rubriken "Regelvärk" berättar om hur personalen känner för att fatta beslut som dom kanske inte tycker är rätt. Men där lagen säger något annat. Och jag hittar där ett citat från en Arbetsförmedlare som jag tycker säger en hel del, om både detta och annat: - "Under alla mina fyrtio år som arbetsförmedlare är nog Fas 3-reglerna outstanding. När man hamnar där slås järnridån ner. Jag har inte träffat en enda förmedlare som inte håller med mig." Det var hans åsikt om Högeralliansens arbetsmarknadspolitik!

Pengar
Jag ser att Solnas f.d. stadsdirektör Sune Reinhold nu av Solna Tingsrätt dömts för att ha tagit emot 375.000 kronor i mutor i samband med bygget av Nationalarenan i Solna. Intressant är att de som betalade ut pengarna frias! Det går inte att bevisa deras skuld. I korthet, det går att bevisa att pengarna betalades in, men det går inte att bevisa att pengarna betalades ut? Visst är det lustigt. Hur som helst är det många suckar av lättnad på Sveriges kommuner som skapar en liten jordbävning i vårt avlånga land. När nu PEAB och dess egna Erik Paulsson frias så behöver man inte oroa sig i kommunerna. PEAB är nämligen många kommuners goda samarbetspartner, men om PEAB:s Erik Paulsson hade dömts för mutbrott så hade dom tvingats avbryta alla "goda" affärer.

Och så ser jag att Anders Behring Breivik i Oslo fått en ny sko. Mitt under rättegången blev Hayder Mustafa Qasim så arg att hon tog av sig sin ena sko och försökte kasta på terroristen och massmördaren Breivik. En av de många som sköts ihjäl på Utöya var hans lillebror Karar Mustafa Qasim. Jag tycker att en rättegång är en mycket allvarlig och seriös tillställning. Och att kasta skor på en misstänkt brottsling är INTE något som jag sympatiserar med. Jag kan dock ha en viss förståelse för den ilska någon känner mot någon som med berått mod mördat en anhörig. Men man kastar INTE skor i rättssalar. Fast kanske ska vi vara tacksamma för att det var en sko som flög genom luften och inte en kniv eller en bomb?

Dagens citat måste annars vara detta: - "Okej TV4-Gruppen... Det är nu bevisat! Ni är fullständigt vidriga och äckliga kapitalistsvin!" Detta intelligenta och sanna yttrande var inte sagt av någon representant för Vänsterpartiet, utan det känns mycket kymigt att erkänna att det kan komma en så stor sanning från en reklamare. Det är Pumas nordiska marknadschef Rutger Hagstad som blev arg på Twitter när han upptäckte att TV4 flyttat Europa League-finalen till TV4 Sport, vilket innebar att mycket färre tittare såg Pumas reklampelare Falcao sparka boll.

Slutligen ser jag att Göran Persson bestämt sig för att betala tillbaka ett antal tusenlappar han fått i statsrådspension. När han vid årsskiftet ändrade sin inkomst från 1,4 miljoner till 1,2 miljoner så började plötsligt statsrådspensionen att betalas ut med drygt 1800 kronor i månaden. Han har nu höjt inkomsten igen till 1,4 miljoner och betalat tillbaka vad han fått. Det finns en hel del som borde följa det exemplet. Aktuell just nu är "partikamraten" Pär Nuder. Men det finns fler. Statsrådspensionen (och motsvarande för Riksdagsmän) är en A-kassa för politiker. Och borde ha regler som är mer lika reglerna för A-kassan. Men girighet är en mänsklig egenskap. Den finns på många håll, inte bara bland politiker.

torsdag 10 maj 2012

Missade ni Europadagen?

Var det någon som märkte att det var Europadagen i går? Dom är inte så många de EU-fanatiska Folkpartisterna så det blev ganska tyst om EU-spektaklet. I en liten undersökning jag såg i går så tyckte en tredjedel av svenskarna att EU var Okej. En tredjedel tyckte att EU inte var så bra. En tredjedel tyckte att EU var riktigt dåligt. Sedan fanns det ett alternativ som hette att EU var mycket bra. Och det var faktiskt några procent (närmare bestämt 5) som röstat så. Knappt ens så många som folkpartiklarna. Låt oss fortsätta förtränga fiaskot! SOM-Institutets undersökning av vår inställning till Euron visar på det lägsta stödet - någonsin. 12% av svenskarna vill att vi avskaffar vår krona och inför Euron. Det är alltså några fler än folkpartisterna - trots allt. Samma undersökning visar att varannan svensk fortfarande vill att vi stannar kvar i EU!

En av de rikspolitiker som jag har sämst förtroende för är Stureplanscenterns galjonsfigur Fredrick Federley. En, som jag ser det, pajaspolitiker. Men jag brukar läsa hans politiska blogg för att ha något att få igång hjärtslagen med. Men det har varit dött där länge så jag trodde nästan att han var sjuk. Men nu ser jag att han i varje fall ställer upp på jippon, han har nämligen ställt upp som vigselförrättare i skitprogrammet Big Brother. Att han ställer upp på sån't dravel säger allt!

Skåne
För övrigt ser jag att moderatpolitikern och åstorparen Margareta Pålsson utsetts till ny landshövding i Skåne. Jag säger som Jansa: - "Det var överraskande, men samtidigt får man väl gratulera henne. Hon har ju hela tiden strävat uppåt och detta får man väl säga är kronan på hennes verk." Man får väl försöka se det positivt, Meta är ju i varje fall åstorpare...

Region Skåne
Vidare ser jag att en majoritet i Region Skåne nu bestämt sig för att lägga ner ett 10-tal Folktandvårdskliniker runt om i Skåne. Jag skrev om det här den 16 april. Nedläggningen hade rubriken "Folktandvården tar sats in i framtiden genom förändrad klinikstruktur." vilket ju är en intressant omskrivning av att man vill lägga ner fungerande (och lönsamma) kliniker för att kunna centralisera verksamheten. Huvudmotivet torde vara att öka vinsten och samtidigt lämna fältet öppet för privatisering av tandvården. Det intressanta är att partier som Centerpartiet och Miljöpartiet (som ingår i den styrande Högeralliansen i Skåne) ställer upp på regionens centraliseringsiver. Någon som är förvånad?

Och så ser vi att en majoritet av aktieägarna i Lundin Petrolium röstade Nej till att låta genomföra en opartisk utredning av bolagets verksamhet i Sudan. Människorättsorganisationer har hävdat att upp till 200.000 människor fördrivits och upp till 10.000 dödats som en följd av verksamheten. Och nu vill bland annat Folksam att man skulle låta göra en opartisk granskning av verksamheten. Men Lundin vill inte granskas och man engagerade bland annat den f.d. åklagaren (och folkpartisten) Sven-Erik Alhem för att stoppa kravet. Alhem fick väl bra betalt! Och uppenbarligen ville aktieägarna hellre skydda sina pengar än få fram sanningen. Någon som är förvånad?

Slutligen ser jag att Kristdemokraterna nu bestämt sig för att papporna tar ut för mycket föräldrapenning. Man vill avskaffa de Pappamånader som finns i föräldraförsäkringen. Någon som är förvånad?

onsdag 9 maj 2012

Om att privatisera - till staten


Pågatåg
Och apropå min ständigt pågående kampanj mot privatiseringar och upphandlingsraseriet så fick jag i dag min facktidning Publikt. Dom berättar om hur avregleringen av järnvägarna får betalas av personalen. Istället för att bedriva trafiken i egen regi så köps den upp till lägsta anbud. Och för att kunna bedriva trafiken till en lägre kostnad och dessutom få en vinst på verksamheten så måste man göra besparingar. Och det sker genom minskad personal, sämre anställningsvillkor och försämrad service och underhåll. Jag har flera gånger berättat om t.ex. DSBFirst som genom att lägga ett anbud som låg 35% under SJ:s och 30% under Arrivas naturligtvis fick kontraktet på att köra Øresundstågen. Men här var anbudet så lågt (vilket man borde begripit) att det inte gick ihop. Detta är bara en av de upphandlingar som Femklöverstyrda Region Skåne totalt misslyckats med. Ett intressant faktum är att om man tittar på de olika operatörer som bedriver tågtrafiken på uppdrag av stat och landsting så ägs faktiskt bolagen av staten - i andra länder. Det är Deutsche Bahn (tyska staten), Danske Statsbaner (danska staten), Norges Statsbaner (norska staten) och Mass Transit Railway (Hongkongs regering). Dessa bedriver trafiken i egna namn eller genom helägda dotterbolag, som Arriva. De enda undantagen är Veolia (som är ett franskt företag) och Macquarie Group (ett australiskt bolag). Den från Högern eftersträvade privatiseringen är egentligen bara ett överlämnande av ansvaret till staten i andra länder. Betald av den svenska personalen.

Jag ser en gammal artikel som berättar att flera studier visar att de som stjäl mest från företag är manliga anställda i åldern 36-45 som har varit anställda i företaget i minst fem år och som befinner sig i ledande befattning inom ekonomi och finans. Det är alltså inte unga och nyanställda killar som stjäl. De stora tjyvarna hittar vi längre upp i företagens hierarki. De grupper där fifflet ökar mest är hos VD:ar och styrelsemedlemmar. Girigheten och oärligheten ökar ju mer man redan tidigare har. Undersökningar visar också att den interna kontrollen har försämrats på senare år. Den som har vill ha mer!

Försämringskassan
De är inte alltid som jag håller med ledaren i Expressen, men i dag lyckas man nästan få in det rätt. Man har i dag man rubriken "Byråkrater ska vara stelbenta". Nu innebär mitt instämmande i Expressens synpunkter inte att jag skulle uttryckt mig på det viset. Men Expressen och jag är eniga om att byråkrater (t.ex. anställda på Försäkringskassan eller Migrationsverket) ska följa de lagar som är beslutade. Man ska följa de anvisningar som kommer centralt av hur lagar och förordningar ska tolkas. Det är inte upp till "byråkraterna" - dvs personalen på t.ex. Försäkringskassan och Migrationsverket - att bestämma reglerna. Det innebär i allmänhet att när beslutsfattare på olika myndigheter hudflängs i media så är det faktiskt fel person som media och allmänhet hänger ut. Kritiken ska riktas mot de politiska beslutsfattare som bestämmer reglerna. För att ta ett aktuellt exempel, pappan Jimmy Fredriksson i Umeå. Det är inte handläggarna på Försäkringskassan som bestämt att det finns en tidsgräns för hur länge man får vara sjukskriven, det är politikerna inom Högeralliansen. Om man nu anser att man om man hamnar i en så svår depression efter att ens barn dött att man fortfarande efter ett halvår inte klarar av att arbeta så är det de politiker som bestämt att det är stopp efter 6 månader som ska hängas. Det är inte den handläggare som tvingas följa lagen som ska hängas. Vi kan inte skjuta budbäraren när det är avsändaren som ska skjutas. Nu försvarar Expressen också reglerna med Ättestupan i sjukförsäkringen, så jag håller trots allt inte helt med Expressen!

Slutligen såg jag Uppdrag Granskning i kväll om hur en baptisktpastor importerar romer från Rumänien till att jobba för honom (till företaget Jula) för svältlöner som dessutom manipuleras så att lönerna inte behöver beskattas. Att kristna inte har moral visste vi sedan tidigare. Och Julas katalog hamnar nog nu i pappersinsamlingen.

tisdag 8 maj 2012

Privatiseringens baksida

Computer Sweden ägnar i dag en hel del utrymme åt problemen med alla överklaganden av upphandlingar som görs. Alla överklaganden (ofta på rent okynne) kostar pengar och tid. Olika arbeten blir inte gjorda eftersom överklaganden gör att arbeten skjuts på framtiden. Det kostar pengar att administrera och skapar osäkerhet. Och man har lösningar som att det ska kosta pengar att överklaga, att man lägger in i tidskalkylen att det tar tid pga överklaganden osv. Men den mest uppenbara lösningen nämns inte i någon av artiklarna. Att man helt enkelt gör jobben i egen regi! Naturligtvis är det så att Stat, Kommun, Landsting, Myndigheter osv inte kan ha kompetens och resurser att göra allt. Men i dag är trenden att nästan allt ska outsourcas i tron att man ska spara pengar. Men, när vi lagt till kostnaderna för att göra upphandlingar, för att sköta överklaganden, för att göra uppföljningar, för att få dröjsmål pga överklaganden osv så har en mycket stor del av inbesparingen ätits upp. Ofta blir det helt enkelt dyrare. Privatiseringshysterin kostar pengar!

Radioaktiv
Är kärnkraften lönsam? Det frågar sig PM Nilsson och Annika Nordgren Christensen från högerkantens Newsmill i Veckans Affärer. "Det är glest med nybyggnation av kärnkraft i Västeuropa. Avregleringen och internationaliseringen av elmarknaden har gjort finansieringen svårare" skriver dom. Det är bara att konstatera att kärnkraften börjar dö svältdöden. Allt fler länder bestämmer sig för att skrota kärnkraften. Tyskland och Japan kommer med största säkerhet snart att klara sig utan kärnkraft. Förespråkarna börjar få allt svårare att hitta exempel på motsatsen. Det blir helt enkelt för dyrt att bygga nytt om inte skattebetalarna står för subventioner och riskerna.

Miljöpartiet har i en motion föreslagit att mängden reklam i kommersiella TV-kanaler ska begränsas till 8 minuter istället för de 12 minuter som gäller i dag. Och TV4 har fått hjärtsnörp. Enligt TV4 kan dom då inte konkurrera med de andra kommersiella kanalerna som arbetar efter utländska, lite mer liberala regler. Och man hotar att flytta utomlands. Kanske skulle dom istället använda det som en konkurrensfördel. "Vi sänder mer program"! Kan man till exempel uttrycka det som. Fast, det är ju klart, de program som sänds är ju mest dravel och skit så det gör ju inte så mycket att programmen avbryter reklamen.

Dags för nästa väljarundersökning. Denna gången United Minds som gör sin undersökning för Aftonbladet. Eftersom det är mindre kul siffror så tänker jag inte ägna så mycket tid åt det. I korthet är det Folkpartiet, Moderaterna och Centern som ökar. Detta medan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna som minskar. Vänsterpartiet står i stort sett stilla. Vi kan notera att Moderaterna ligger obetydligt under senaste valet medan Socialdemokraterna ligger rejält över senaste valet. Och Kristdemokraterna har parkerat rejält under 4%-spärren och skulle åka ut. Och ett valresultat med dessa siffror skulle ge de tre Rödgröna partier en majoritet i riksdagen.

För övrigt ser jag att en brottsutredning nu har inletts med anledning av den omdiskuterade affären då Högerstyret i Stockholm med Filippa Reinfeldt sålde vårdcentralen Serafen till några moderata vänner för 700.000. Dom kunde några år efter sälja den vidare till en av vårdkoncernerna för 20 miljoner. En liten nätt förtjänst. Och skattebetalarna kunde känna sig lurade.

måndag 7 maj 2012

Om hur det kan gå om man förolämpar ett folk

Jag har förtvivlat försökt hitta en uppgift om resultatet av det grekiska valet. Men det har varit svårt att hitta siffrorna. Hur många mandat de stora fått på ett ungefär berättar alla, men procenttalen för alla partierna är det sämre med. Men på Wikipedia lyckades jag till slut. Största parti är Ny Demokrati (ett högerparti) med 18,9% (-14,6). Tvåa kom Coalition of Radical Left (vänsterparti) med 16,8% (+12,2) och trea Pasok (vänsterparti) med 13,2% (-30,7). Sedan Independent greecs (högerparti) med 10,6% (nytt) och sedan Kommunistpartiet med 8,5% (+1,0), Gyllene Gryning (nazistparti) med 7,0% (+6,7) och minst i Parlamentet blev Demokratiska vänstern med 6,1% (nytt). Närmast att komma in i Parlamentet var det Gröna partiet som fick 2,9% (gränsen går vid 3%). Ett stort antal partier kommer inte över spärren.

Greklands flagga
De två tidigare stora partierna Ny Demokrati och Pasok, som ställde upp på EU:s förnedrande utpressning, har straffats hårt av väljarna och har sammanlagt förlorat omkring 45% av väljarna. Istället är det motståndare till EU:s förolämpningar på båda sidor som vunnit. Independent Greecs är t.ex. en ubrytning ur högerpartiet Ny Demokrati och som tagit över en hel del av de missbelåtna Ny demokrati väljarna. Och på den yttersta högern har det klart rasistiska och nazistiska Gyllene Gryning haft stora framgångar. På vänstersidan är det samma resultat. Partier på vänsterkanten som är kritiska mot EU:s utpressning och Pasoks förräderi har vunnit fler röster än vad Pasok har förlorat. Sedan har Grekland ett mycket underligt valsystem. Det innebär nämligen att det parti som blir störst får 50 extra mandat. Detta innebär att Ny Demokrati får 17 nya mandat trots att dom förlorat mer än 40% av sina väljare. Detta eftersom Pasok som var lite större tappat ännu mer och inte längre är störst. Hur man ska få ihop en regering övergår mitt förstånd! Men en sak står klar, det får konsekvenser för EU och Euron.

Euro oro
Fast Anders Borg tycker inte att EU:s krav varit för hårda. Vilket alltså grekerna tycker. Det ska bli spännande att följa Eurons utveckling.

I Svenska Dagbladet läser jag att en undersökning visar att medan klyftorna i Sverige har växt under senare år så tycker en majoritet av svenskarna att klyftorna borde minska. Men vi har en Makt som tillhör de som tjänar på ökade klyftor. Alltså för dom en medveten politik med syfte att öka klyftorna. Enligt traditionell högerpolitik ska man använda piska och morot för att uppnå resultat. Till människor som har det bra använder man morötter för att dom ska prestera mer och för människor som inte har det bra använder man piskor för att dom ska prestera mer. Traditionell högerpolitik!

Ett exempel på detta kan vi hitta i en debattartikel i Dagens Nyheter med rubriken Det är dags att börja ransonera välfärden. Det är Hans Dahlgren, ordförande för Centerpartiets välfärdspolitiska grupp, som är ärlig. Han lovar att Centerpartiet ska arbeta för ökade köer i sjukvården, mer avgifter i utbildningen, sänkta ersättningar, hårdare prioriteringen i välfärden samt ökad centralisering! Fram för mer piskor i Centerns nya Sverige!

Fast räkna kan dom inte. Halveringen av arbetsgivaravgiften för ungdomar beräknas ha gett 3.900 nya jobb till en total kostnad av ungefär 50 miljarder kronor. Men enligt de politiker som infört ungdomsrabatten så skulle en återgång till att arbetsgivaravgiften var lika för alla kosta 18.500 jobb. Jag har inte riktigt kommit underfund med hur det går ihop. Hur som helst beräknas varje nytt jobb ha kostat 1 miljon kronor. Tänk så många jobb inom välfärden man kunnat få för samma kostnad.

Till slut ser jag att en dansk undersökning visar att om man är ute och jobbar ungefär en timme i veckan så förlänger man livet med sex år. Och till min stora tillfredsställelse så ska man bara jogga i maklig takt. Och det är ju så jag joggar, jag kommer aldrig upp i mer än maklig takt hur jag än gör!

söndag 6 maj 2012

Om vårt skattefrälse - Villaägarna

Villaägarnas Riksförbund har fått blodstörtning. Taxeringsutredningen, som har i uppdrag att komma med förslag på hur man ska avskaffa fastighetstaxeringen, föreslår nämligen istället att den fastighetsskatt som då får ersätta dagens fastighetsavgift ska beräknas på boyta och tomtyta. Man föreslår också att taket höjs. Villaägarna (som inte ska förväxlas med villaägarna med liten v) hade ju naturligtvis räknat med att det inte skulle finnas någon fastighetsskatt alls när fastighetstaxeringen avskaffas. Andra får gärna betala skatt, men inte villaägare menar Villaägarna (organisationen Villaägarna med stort V alltså och inte att förväxla med gruppen villaägarna med litet v).

Pengar
Låt mig därför klart deklarera att fastighetsskatt är en alldeles utmärkt beskattning. Det är vanligt i många länder (USA t.ex.). Det är en skatt som det är svårt att smita från. Sedan kan man alltid diskutera hur den ska beräknas (efter värdet på huset, efter storleken på huset osv), hur hög den skall vara och om det ska finnas ett maxtak och hur högt detta ska vara. Men, fastighetsskatt är en utmärkt beskattning.

Min grundfilosofi när det gäller beskattning är att jag har ett starkt stöd för ett högskattesamhälle. Detta krävs nämligen för att vi ska kunna få en god samhällsservice, ett välskött samhälle och ett anständigt omhändertagande av de som inte har förmåga att själva ta hand om sig. Och när man sedan tar ut skatter så är det bättre att ta ut många skatter. Det innebär att man istället kan hålla varje enskild skatt lägre. Alla skatter har negativa effekter. Ibland är denna negativa effekt önskvärd (t.ex. miljöskatter, tobaksskatt, alkoholskatt osv). Ibland är den inte önskvärd, men då gäller det att den utformas så att de negativa effekterna blir så små som möjligt. Den s.k. Tobinskatten (skatt på finansiella transaktioner) är t.ex. en utmärkt skatt. Eftersom den sätts mycket låg blir effekten för den vanliga medborgaren i stort sett obefintlig. Däremot, den sammanlagda inkomsten blir stor eftersom det sker så mycket transaktioner. De enda den blir märkbar för är de som gör mängder av kortsiktiga spekulationsaffärer. Och en negativ effekt för dessa är enbart positiv eftersom deras affärer egentligen är skadliga för den finansiella marknaden.

Vidare är det viktigt att skatter tas ut efter bärkraft. Dvs de som har goda möjligheter att betala skatter får betala mycket mer än de som har mycket små resurser. En fastighetsavgift / fastighetsskatt med ett lågt tak innebär att den som bor i en gammal och liten villa i glesbygden får betala relativt mer än den som bor i en nybyggd lyxvilla av herrgårdsmodell. Och INGEN ska försöka få mig att tycka att detta är ett rättvist system. I korthet: Många skatter gör att varje enskild skatt kan hållas lägre. Och ta ut skatt efter bärkraft. Sluta gynna de redan tidigare privilegierade som skett på senaste åren. Till Villaägarna: Återinför fastighetstaxeringen och fastighetsskatten - utan tak!

Frankrikes flagga
För övrigt noterar jag att vänstervågen i de Europeiska valen fortsätter. Fransmännen har gett högerns Nicolas Sarkozy respass. Trots Sarkozys öppna fjäskande med rasismen och främlingsfientligheten vann vänsterns Francois Hollande presidentvalet som väntat.

Årets nyord måste vara "inte kalendarisk möjlighet". Det är nämligen bortförklaringen som en journalist fick av vår Moderata Utförsäkringsminister Ulf Kristerssons pressekreterare när han ville ha en kommentar från den ansvarige ministern angående Försäkringskassans utförsäkring av den sörjande Jimmy Fredriksson. Det ska nog betyda att han inte har tid men ska nog tolkas som att han inte vågar kommentera de effekter hans egna politiska beslut innebär.

Till slut har jag varit på bio på kvällen. Två av de tre arvingarna ville gå och titta på Marvels senaste alster inom Krasch, Bang och Boom genren, Avengers 3D. Och som väntat var det gott om Krasch, Bang och Boom. Det som räddar upplevelsen var att filmen faktiskt innehåller en hel del humor mellan allt Krasch, Bang och Boom. Jag ger filmen 3 Tors hammare.