söndag 31 juli 2011

Debatten fortsätter efter gårdagens fotbollsskandal i Malmö då inslängda knallskott till slut fick domaren att avbryta matchen. När jag skriver detta är det inte klarlagt vem eller vilka som slängde knallskotten. Om det inte var flera? Det finns teorier om allt från att det var Djurgårdare till att det var MFF:are som kastade på Djurgårdare till att det var MFF:are som kastade så att skulden skulle hamna hos Djurgården - och tvärtom. Uppenbart är att Djurgårdare tydligen kastade smällare på vägen till stadion så att en förbipasserande ung mamma med barnvagn i varje fall blev skadad. Själv skiter jag i vem som var inblandad. Intressant är i varje fall att varje gång det är skandal så är antingen ett Stockholmslag eller MFF inblandat. Själv har jag främst sett och hört HIF:are i aktion och det är ingen trevlig upplevelse. Det är skrämmande att det växt fram en kultur där "supa skallen av sig och hata alla andra" verkar vara det enda som gäller. Så länge klubbarna och deras supporterorganisationer inte kan komma till rätta med detta så blir det ingen ordning heller bland slöddret. Att höra hur man kräver av politikerna att dom ska göra något är snarast patetiskt. Jag är övertygad om att samma personer som nu kräver att politikerna ska göra något är de samma som med jämna mellanrum klagar på det svenska förbudssamhället och att politikerna lägger sig i för mycket. Vad som bland annat kan göras är att införa nolltolerans för alkohol. Låt alla blåsa i alkoholmätare innan inträde på stadion. Visitera alla så att ingen tar med sig alkohol (eller smällare och liknande). Och självklart ska det inte serveras alkoholhaltiga drycker inne på arenan. Det får kanske slut på kulturen att man ska ladda upp inför matchen med att dricka sig full på någon servering. Att tro att skärpta straff får en alkoholstinn hatande supporter att tänka sig för en extra gång innan han hittar på dumheter är att vara överdrivet naiv.

Och fyllekulturen kunde man också studera i går när jag var i Helsingborg. Det var ju festival, och för många innebär detta att supa så mycket som möjligt. Det var många föräldrar från runt om i Skåne som fick åka till Helsingborg och hämta hem sina dyngfylla ättlingar i Helsingborg. Svensk alkoholkultur är sjuk. Och den blir inte bättre av vin och ölreklam i TV och tidningar och alla vin- och öltester som översvämmar tidningarna. Dessa skapar en känsla hos ungdomar av att det är festligt att dricka sig full.

Mina eftermiddagar med Margueritte
Man kan se film inte bara på bio, som i går. Det går utmärkt hemma i soffan också utan 3D-glasögon. I dag på förmiddagen har jag tittat på Mina eftermiddagar med Margueritte. En helt underbar fransk film (La tête en friche - Huvud i träda, egentligen) som hade biopremiär i februari. Men den nådde väl inte utanför Stockholm på biograferna? Gérard Depardieu spelar Germain som bor i en liten fransk landsortsstad. Det är hans huvud som är i träda. Han bor i en husvagn hemma hos sin mamma, en mamma som aldrig tyckt om honom utan ända sedan barndomen hånat honom och förklarat att han inte alls var önskad. I tillbakablickarna får vi också se hur han mobbas av sin lärare för att han inte är så snabb i tanken. Nu, på vuxna dagar försörjer han sig på diverse småknäck och att odla grönsaker i trädgården som han säljer på torget. Resten av tiden ägnar han åt krogen med vännerna, som också mobbar honom för att hans tankar inte alltid hinner med. En dag när han sitter i parken och matar duvorna (som han har döpt allihop) börjar han prata med Margueritte, en 95 år gammal dam, spelad av Gisèle Casadesus, boende på ett äldreboende, men som i vad som blir dagliga träffar på parkbänken inviger honom i litteraturens underbara värld. Möten som totalt förändrar livet för Germain. Se den om du har möjlighet. Jag ger filmen 5 duvor i betyg.

Fredrik Reinfeldt
För övrigt noterar jag att Statsminister Fredrik Reinfeldt har spårats, trots att Regeringskansliet vägrar berätta var han är. Han är tydligen på solsemester med Filippa i semesterparadiset Antalya i Turkiet. Det är verkligen tur att det inte var Göran Persson eller Mona Sahlin som var statsminister och som åkt på semester. Dagens mediakritik hade då varit som en mild fläkt mot vad som gällt i så fall.

Anders Borg
En annan minister som man på ministeriet verkar ha dålig koll på är Finansminister Anders Borg. Det har ju framförts fullt berättigad kritik om samspelet mellan EIB (European Investment Bank) och den svenska regeringen när det gäller Saab. EIB är en av dessa många EU-kolosser som skapats med goda avsikter, men som så mycket annat EU gör snart förvandlas till byråkratiska kolosser som kostar mer än dom smakar. EIB sade ju för flera år sedan nej till Vladimir Antonov som ägare i Saab. Men kommunikationen mellan EIB och den svenska regeringen verkar obefintlig. Något som verkar sätta den slutliga spiken i kistan för Saab. Jag skrev om det här senast i torsdags. I EIB:s styrelse sitter just finansminister Anders Borg, men han verkar inte ha så stor koll på vad som sker i EIB. När Aftonbladets Robert Collin försöker få kontakt med Anders Borg hamnar han hos dennes pressekreterare Victoria Eriksson varvid följande samtal utspelas:
- Hur har Anders Borg utnyttjat sin styrelseplats i EIB för att påverka Saab-affären?
Det blir tyst i luren:
- Vad då för styrelseplats?
- I EIB.
- Men han har väl ingen styrelseplats ... i EIB?
Varvid jag föreslår att vi drar ner ridån och jag föreslår att Den Allsmäktige Fredrik Reinfeldts profet Anders Borg åker ner till Turkiet så kan dom båda sitta där och överlåta styrandet av landet till de mer kompetenta.

Slutligen noterar jag att det utbrutit stora demonstrationer i Israel. Det är den israeliska högerregeringens ekonomiska politik som väckt stora delar av befolkningens ilska. I det högerstyrda Israel är klyftorna mellan rik och fattig bland de högsta i världen, och det är en klyfta som ökar som resultatet av en medveten högerpolitik.

lördag 30 juli 2011

Vems fel är det?

När jag under gårdagen på nätet studerade vem KDU:aren Andreas Braw egentligen var, så stötte jag på en hel del underliga inlägg på olika forum skrivna av den gode Andreas och av hans meningsfränder. Den här gruppen som kallar sig konservativa, kristna och lite allt möjligt är ganska aktiva. Och som andra ute på ytterkanterna så är man ganska förblindade av sin egen syn på världen och varken kan eller vill se att det finns en annan verklighet. I ett långt inlägg kunde jag t.ex. läsa att det faktum att det här i Norden har varit just Socialdemokratin som drabbats (morden på Olof Palme och Anna Lindh och nu Oslo och Utøya) är faktiskt Socialdemokraternas eget fel. Bedriver dom en så fientlig politik mot folket i Norden så får dom skylla sig själva om dom utsätts för terrorattentat. Och det är ju klart. Det är alltid brottsoffrets fel att han eller hon blir utsatt. Det var New Yorkarnas eget fel att dom drabbades av ett terrorattentat. Det var folket i Oklahomas eget fel. Det är våldtäktsoffrets eget fel att hon blir våldtagen. Den som råkar ut för en bedragare har sig själv att skylla. Jag blir sååå trött!

Att läsa bloggar och debattinlägg på nätet kan ibland vara spännande också. Man kan få Aha-upplevelser av att läsa vad andra tycker. Både positivt och negativt. På Newsmill läser jag före detta Folkpartisten Per Pettersson berätta varför han nu lämnar Folkpartiet. Det handlar i korthet om hur partiet lämnat de liberala värderingarna bakom sig och istället, under majorn Jan Björklund, blivit ett populistiskt parti och kravmaskin. Det handlar också om en intern partidemokrati där lojaliteten mot partiledningen står över allt annat. Det mest spännande är den röstning man kan göra efter debattartikeln. Hur känner du för Folkpartiet? Och om detta är representativt för svenska folket bör Jan Björklund känna sig orolig. 42% har röstat Uttråkad. 34% Arg. Bara 20% blir glada och 2% blir Nyfikna.

För övrigt blir det allt fler som undrar var Fredrik Reinfeldt tagit vägen. Gömmer han sig för elaka frågor om hur man från regeringen behandlat Saab?

Sommarjogging 2011: Som vanligt har det inte blivit tid under veckan för något springande runt i skogen på kvällen. Alltså fick det bli veckans enda runda i dag på förmiddagen. Första kilometern droppade det även lite lätt duggregn, men inte tillräckligt för att man skulle bli blöt. Blöt utifrån alltså. Vädret i övrigt är som gjort för den som vill bli svett utan att anstränga sig. Ganska varmt och mycket fuktigt alltså. Anstränger man sig, t.ex. genom att springa, så blir man rejält svettig. Hur som helst höll jag ett lite högre tempo än förra gången, och det gick ganska bra faktiskt. Men så småningom när backarna i Tingvallaskogen kommer när man ska upp på åsen då tog tempot ut sin rätt. Det var ganska stumma ben mot slutet och jag blev rejält trött. Tiden 41.40 på de 7,5 kilometrarna får sägas vara godkänt med tanke på att jag bara springer en gång i veckan - och man är ju ingen ungdom längre.

Och så har fotbollsdårarna slagit till igen. Fotbollens svans (som utgår från rövhålet...) har visat att verksamheten inte förtjänar att få drivas vidare. Det enda rätta vore nog att helt enkelt hoppa över en hel säsong och sedan spela utan publik.

Och när vi pratar om idrott. Kimmy fascineras just nu av idrott på TV. Så det går en hel del sådant som jag aldrig skulle tittat på annars. I kväll visades Speedway. Har vi verkligen inte vuxit ifrån att ha lättklädda, bystrika töser som dansar runt mellan varje heat för att värma upp den manliga publiken? Jag blir som sagt SÅÅÅ trött.

Annars har jag varit på bio på kvällen. Och testat ett rejält fullsatt Pågatåg till Helsingborg. Det pågår ju Helsingborgs Festivalen så redan när tåget kom till Åstorp så var det fullsatt och folk fick stå. Men det gick att tränga ihop. Läget blev lite mer kritiskt i Bjuv, men det gick fortfarande att tränga ihop fler. När vi kom till Mörarp vädjade lokföraren i högtalaren att vi som stod upp skulle gå längre in i vagnen så att det gick att tränga ihop fler. När vi kom till Påarp förväntade jag mig att lokföraren skulle uppmana oss att sitta i knät på närmaste vän så att fler kunde få plats. Men istället blev det ett påpekande om att det gick ett nytt tåg om en halvtimme... Väl i Helsingborg blev jag rejält förundrad över att så många människor verkligen kunde få plats i ett dubbelkopplat gammalt Pågatåg.

Men det var bio det skulle handla om. Kevin och jag var och tittade på Green Lantern. Och mitt omdöme blir ganska spridda skurar. Det är direkt komiskt när man befinner sig långt ut i vintergatan och speakerrösten säger "ett halvår senare". Ett halvår senare? På vilken planet? Enligt vilken tideräkning. Och samma skratt fick jag när vår hjälte från Jorden hamnade på den stora moderplaneten bland en massa olika livsformer. När han ligger på britsen och "skannas" så visar det sig att även andra livsformer på andra planeter är pryda. Hal får behålla kalsongerna på! Annars är det som sagt spridda skurar. Ibland lätt humoristiskt, men ibland blir det för mycket animationer med krasch, bang och boom. Jag ger filmen 3 gröna ringar, men det är på håret att det inte blir två. Annars börjar jag fundera på om det är värt att betala extra för att få sitta med löjliga glasögon på och titta på filmer i 3D. Ger det verkligen en tillräckligt ökad upplevelse så att det motiverar extrapengarna?

fredag 29 juli 2011

Om att trampa i klaveret

Give peace a chance
Det var många politiker, media och andra som gjorde bort sig rejält med förutfattade gissningar om var skulden till terrordåden i Oslo låg. En av de som trampade rejält i klaveret genom att ge utlopp för sina ideologiska fördomar var Andreas Braw, som är ordförande för Sverigedemokraternas... nä, det var visst Kristdemokraternas ungdom i Stockholm han var ordförande för. På Facebook var han mycket snabbt ute och visste med säkerhet vem som var skyldig: - "När alla ska vara vidsynta och hävda att vi inte vet säkert vem som ställt till med blodbad i Oslo: Jag sätter en månadslön på att det är islamister. Med OB-tillägg." kläckte han ur sig utan att tänka. - "Jag har aldrig upplevt något liknande." är Mats Odells syn på det hela. - "...man måste kunna reagera..." är Andreas Braws bortförklaring. Och det måste man få lov att göra. Jag reagerar verkligen på klantens tramp i klaveret. Fast man kan undra hur mycket "tramp i klaveret" det är och hur mycket som egentligen beror på Andreas Braws ideologi och fördomar. I ett debattinlägg skrivet av just Andreas Braw, skriver han Visst finns det militära lösningar i Afghanistan och argumenterar för mer militära lösningar på konflikter. Mer krig och våld! Både Andreas och Anders Behring Breivik kallar sig konservativa kristna...!

Att ungdomsförbund ibland kan hamna lite snett ser jag i rapporter från Folkpartiets LUF:s kongress. Tidelag är OK, legalisera cannabis och krav på språk och lagtest för att få bli svenska medborgare finns bland besluten. En spännande blandning.

Som ett led i att finansiera det femtioelfte jobbskatteavdraget ska högkostnadsgränserna för medicin och läkarvård höjas. Socialdepartementet vill höja gränsen för läkemedel från 1800 till 2200 kronor och för läkarvård från 900 till 1100 kronor. Någonstans måste man ju ta pengarna när skatten ska sänkas för de som har sitt på det torra och som dessutom behöver få städhjälpen subventionerad.

För att spara en hacka har ju vinstdrivande Samres bestämt sig för att upprätta en samtalscentral i Senegal. Ett 30-tal unga senegaleser ska under 8 månader snabbutbildas i att prata svenska. Och sedan ska dom för en månadslön på 2.800 kronor ta emot telefonsamtal med beställning av färdtjänst och liknande. Och det är klart, Samres VD Björn Falk kan ju öka sin lön med några 100.000 om det går bra. Tyvärr räcker inte lönen på 2.800 till att betala hyran i Dakar. Men vad gör det Björn Falk om vinstmarginalen kan ökas. Men jag ska vara ärlig, lönen har höjts till 3.500 kr i månaden. Men det räcker fortfarande inte till att betala hyran...

torsdag 28 juli 2011

Snabba uteslutningar

Avståndstagandet från Anders Behring Breivik sprider sig snabbt. ALLA som på ett eller annat sätt förknippas med honom, får beröm av honom eller på annat sätt hamnar i blickfånget är mycket snabba. Oslo Pistolklubb som han var medlem av var mycket snabba med att utesluta honom. Anders Behring Breivik var mycket stolt över sitt medlemskap i Frimurarna. En organisation som han tydligen såg som något positivt och som han var mycket stolt över medlemskapet i. I Sverige finns ca 15.000 medlemmar i olika Frimurarordnar. Högsta beskyddare är kung Carl XVI Gustaf och bland medlemmarna hittar vi vår moderata Migrationsminister Tobias Billström. Det tog inte många timmar innan Frimurarna i Norge hade uteslutit Anders Behring Breivik. Det är fascinerande hur han varit välkommen både här och där utan att någon märkt något (eller velat märka något). Han måste vara en mästare på att spela dubbelliv.

We love you Norway
Under den närmaste tiden tror jag han får inrikta sig på att överleva. Just nu är han nog Europas mest hatade man och det är många som vill ta livet av honom. Jag vill därför klart deklarera att vi lever i ett demokratiskt rättssamhälle. Även den mest onda människa har rätt till beskydd, en rättvis rättegång och en human behandling. Det är just det som utmärker den demokratiska rättsstaten i motsats till diktaturer och annat.

Det är positivt att Arbeiderpartiets statsminister Jens Stoltenberg så tydligt deklarerat att Norge ska fortsätta att vara ett öppet land. Att demokrati och rättssäkerhet är viktigt. Jens Stoltenberg har visat att nordisk tradition är just det, öppenhet och solidaritet. Att de sjuka idéer som sprids från rasister, fundamentala nationalister och andra främlingsfientliga inte hör hemma i vårt öppna samhälle.

Samtidigt som Jens Stoltenberg hyllas överallt får Fredrik Reinfeldt hård kritik för att hålla sig undan. Den förste som ringde Jens Stoltenberg för att visa sitt deltagande var Greklands premiärminister Giorgos Papandreou som ju talar både norska och svenska. Jag vill dock inte blåsa på kritiken mot Fredrik Reinfeldt i den här frågan. Jag tror helt enkelt inte att den typen av agerande är hans styrka. Vad som nu är hans styrka mer än att titta väljare i ögonen och inbilla dom att han vill deras bästa?

Det står nu helt klart att Högerregeringen faktiskt ljugit när det gäller arbetet för att rädda Saab. Maud, Fredrik och Anders är uppenbarligen inget annat än lögnare. Jag har ingen aning om ifall det är realistiskt att rädda Saab. Allt eftersom tiden går ökar dock risken för att det enda som återstår är en konkurs och avveckling. Ansvariga svenska regeringsledamöter som Maud Olofsson, Fredrik Reinfeldt och Anders Borg har hela tiden hänvisat till EIB, den Europeiska Investeringsbanken när frågan kommit upp om att låta den ryska affärsmannen Vladimir Antonov gå in som ägare, vilket han har varit intresserad av. Men eftersom EIB lämnat ett lån till Saab har deras godkännande krävts. Men hela tiden har man från Högerregeringen hänvisat till att man väntar på EIB:s beslut innan man själva kan göra något. Och EIB har hela tiden officiellt ställt nya frågor. Nu har det avslöjats att EIB redan 2009 beslutade att inte släppa in Antonov, och man meddelade regeringen detta. Men beslutet har hemlighållits, allt medan man från Saab arbetat på att tillmötesgå krav och försökt att kortsiktigt rädda företaget. Allt fler blir nu övertygade om att målet har varit att få Saab nedlagt. Anders Borgs mycket nära kontakter med EIB-chefen Eva Schreiber är det som ligger bakom. Som sagt, jag vet inte om det går / hade gått att rädda Saab. Jag har ingen aning om ifall Vladimir Antonov är en lämplig ägare. Men att undanhålla information, stå och ljuga, spela med dubbla kort som Maud, Fredrik och Anders gjort är så fult att de tre borde ställa sig i skamvrån. Det kan påpekas att i USA gick regeringen in som tillfällig ägare till bilindustrin för att rädda verksamheten. I Sverige har tydligen istället regeringen arbetat aktivt och medvetet för att få delar av bilindustrin nedlagt. SKÄMS!

Slutligen ser jag att IKEA misslyckats med att stoppa facklig verksamhet vid amerikanska Swedwoods fabriken i Danville. IKEA har satsat stora resurser på att förhindra facket att komma in, men nu har personalen röstat för att facket ska få teckna avtal. IKEA:s ledning har inget annat att göra än att krypa till korset.

onsdag 27 juli 2011

Avståndstagande under galgen

Norges flagga
Som jag skrev i går så kämpar Europas främlingsfientliga partier frenetiskt med att distansera sig från Anders Behring Breivik. Men det är ett distanserande som sker under galgen. Jag vill återigen poängtera att precis som vi ju inte kan kalla alla muslimer för terrorister bara för att några vilseförda fundamentala islamister begår terrorhandlingar, så kan vi inte kalla alla med högerextrema åsikter för terrorister bara för att någon eller några av dom med sjuka tankar i hjärnan begår terrorhandlingar. MEN, precis som fundamentala islamister som predikar hat mot de som tycker annorlunda har ett ansvar för att vissa sjuka hjärnor spårar ur så har dessa främlingsfientliga politiker ett ansvar för att deras spridande av islamofobiska tankar får sjuka individer på den sidan att spåra ur totalt. Förhoppningsvis inser stora grupper som gått på deras falska propaganda nu att något är fel.

USA:s flagga
Så här när läget för den amerikanska ekonomin börjar bli allt mer kritiskt så hittar jag dagens citat i en recension av en bok om USA. När USA:s förre försvarsminister Robert Gates nyligen avgick höll han ett avskedstal inför kadetterna vid West Point och sade då att: "den framtida försvarsminister som ger presidenten rådet att sända marktrupp till Asien eller Mellanöstern bör få sitt huvud undersökt!" Och det är ju faktiskt ett intelligent yttrande. Den stora grunden till USA:s enorma ekonomiska problem är en kombination av George W Bushs enorma ofinansierade skattesänkningar och samtidigt militära engagemang i "kampen mot terrorismen" som kostar ofantliga summor pengar. I dag bråkar politikerna i USA om lösningen är en kombination av sänkta utgifter och skattehöjningar (demokraterna) eller endast ännu kraftigare utgiftsminskningar men absolut inga skattehöjningar (republikanerna). Lyckas man inte inom en vecka komma överens om att i varje fall höja det tak som finns för hur stor statsskulden får vara så har man nästa vecka inte pengar för att betala ut löner, pensioner osv. Redan i dag har tusentals anställda blivit uppsagda eller permitterats därför att offentliga verksamheter saknar pengar. Sker detta i ännu större omfattning blir det totalstopp i ekonomin och skatteinkomsterna sjunker rejält.

Snackemostern Jan Björklund
Regeringens största klantaschle har slagit till igen. Jag är medveten om att kampen om titeln är hård, men frågan är om inte folkpartiledaren Major Jan "skoltalibanen" Björklund ligger bäst till. Senaste exemplet på att mannen som är expert på att prata strunt och satsa på populism men inte förmår fundera igenom innan han handlar är den nya Särskolan. Jag har tidigare kommenterat att man lyckats avskaffa det 10:e frivilliga år som fanns för särskoleeleverna och som många särskoleelever valde att utnyttja. Något motiv till detta har jag aldrig sett. Nu ser jag att man klantat till det så totalt att effekten har blivit att de som går på den nya Gymnasiesärskolan nu till hösten varken har rätt till Förlängt Barnbidrag eller Studiemedel från CSN. Dom blir helt enkelt utan pengar i motsats till de som går i den vanliga Gymnasieskolan. En del hävdar att det hela är medvetet, som den Allsmäktige Fredrik Reinfeldt sjäv säger: "Vid systemförändringar kommer alltid någon i kläm." Och i dagens högersamhälle är denna "någon" alltid den svage. Men, nu tror jag faktiskt inte att det är ett medvetet beslut utan istället är det skoltalibanen Jan "snackemostern" Björklund som slagit till igen. Man har helt enkelt fattat beslut utan att utreda konsekvenserna. På Utbildningsdepartementet kommenterar man: Vi ska tillsätta en utredning....." Senare under dagen har Försäkringskassan deklarerat att dom inte kommer att följa lagen som den faktiskt är skriven eftersom det är så uppenbart att Jan "snackemostern" Björklund skrivit fel i lagtexten! En stor eloge till Försäkringskassan. Det är skönt att det finns myndigheter som tänker längre än näsan räcker när lagstiftaren inte kan korrekturläsa texten.

tisdag 26 juli 2011

Om att distansera sig

Fred och Kärlek
Vår norska galning har satt spår runt om i hela världen. Och förhoppningsvis får det till följd att vi verkligen granskar extremhögern och de främlingsfientliga grupper som växer fram på många håll i Europa. Grupper som är ett mycket större hot mot vår demokrati än muslimska terrorister. I ett nyhetsbrev jag får från den holländska radion berättar man att Anders Behring Breivik i mars var i London för att lyssna på den holländska främlingsfientliga högerns frontfigur Geert Wilders. Men människors avsky för det som hände tvingar nu alla rasistpartierna till att distansera sig från ABB. Det gäller Sverigedemokraterna i Sverige, Fremskrittspartiet i Norge, Dansk Folkeparti i Danmark och alltså också Geert Wilders Freedom Party och alla de andra vidriga grupperna. Dessa partier och deras företrädare har naturligtvis inget kollektivt ansvar för vad ABB hittat på. MEN, dom har ett stort ansvar för att dom spritt idéer som fått Anders Behring Breivik till att i princip hjärntvätta sig själv till att tro att han ska rädda världen.

Sven Tyckers besöksstatistik
De fruktansvärda händelserna i Norge har också sålt många lösnummer för pressen runt om i världen. Och det gäller även besöksstatistiken för Sven Tycker som tagit ett rejält ryck. Den här bilden visar antalet besök per dag på den version av Sven Tycker som finns på Wordpress. Där sattes det ett rejält besöksrekord i går. Även originalbloggen på swl.nu har haft extra många besökare, men i dag. Hur det ser ut på den version av Sven Tycker som finns här på Blogger har jag inte en aning om. Deras besöksräknare fungerar inte.

Jag såg förresten en notis som berättade att Google funderade på att i sina sökresultat införa någon form av censur av extrema åsikter så att dessa inte kom så högt på sökresultaten. Och det är något som vid en första tanke låter sympatiskt. Det är viktigt att försöka försvåra spridningen av hatet. Men när jag funderar vidare så blir jag tveksam. Vem ska avgöra vad som är "extrema åsikter". Ska det ske med utgångspunkt från en amerikansk ståndpunkt? Är det "extrema åsikter" att propagera för rätten till abort? Att förneka Gud? Att propagera för S&M? Att propagera för kommunism? Att propagera för CIA:s rätt att använda tortyr? Att propagera för fundamental islamism? Att propagera för fundamentala judiska bosättare? Att propagera för judehat? Att propagera för islamofobiska åsikter? Att propagera för nazism? Att propagera för extremhögern? Var går gränsen? Vem ska avgöra var gränsen går? Jag tror att vi trots allt måste låta bli dom tankarna, hur mycket det än finns idéer som jag inte tycker är rumsrena och ska få spridas vidare. Men andra har helt andra värderingar. Och att låta skenheliga amerikaner bestämma var gränsen går? Då går det som när Facebook censurerar bilder på mammor som ammar sina barn. Eller när TV-programmet AFV censurerar rumpan på nakna 1-åringar som badar i en badbalja..

I morgon är det Sjusovardagen. En dag som var helgondag i Sverige fram till år 1900 då den togs bort. Sven Tycker det är en viktig helgdag som borde återinföras. Äntligen en dag då det ska vara accepterat att ha sovmorgon. Er tyckare, som just nu går upp klockan fem varje morgon, tycker att det är en alldeles utmärkt idé.

Ha en bra dag i morgon - även om ni inte får sova till sju!

måndag 25 juli 2011

Lärdomar

Det hemska som hände i Oslo pekar återigen på det faktum att terrorn från Höger är ett problem som säkerhetstjänsterna inte har tagit på allvar. Vi behöver bara påminna om John Ausonius som i början av 90-talet terroriserade Stockholm och lyckades skjuta ett drygt 10-tal personer, varav en dog. Och sedan Peter Mangs som senare i Malmö misstänks för minst 3 mord och många fler mordförsök. Båda drivna av ett rasistiskt hat. Men under samma tid har säkerhetspolis jagat islamistiska terrorister. Och situationen är den samma runt om i världen. Medan säkerhetstjänster, från CIA till SÄPO, har jagat islamistisk terror är det i själva verket lokala separatister eller nationalister eller rasister eller andra ute på den extrema högerkanten som genomför attentat och terror.

Norges flagga
Det står nu också klart att Anders Behring Breivik haft ett speciellt ont öga till Sverige och svenska politiker. Alla de svenska politiska partierna har av honom setts som ett hot som skulle elimineras. Alla partierna i Riksdagen, förutom Sverigedemokraterna, alltså. Just dom får av någon anledning godkänt. I Norge har han under många år varit medlem av Fremskrittspartiet och även varit aktiv i dess ungdomsförbund. Det är dock viktigt att poängtera att detta inte innebär att Sverigedemokraterna som parti bär ett kollektivt ansvar. Grupper har inte ett kollektivt ansvar för vad enstaka dårar hittar på. Varken Sverigedemokrater eller muslimer. Däremot finns det ett ansvar som bör kännas av de som sprider fördomar och hat. Oberoende av vilken åsikt man har. Det må vara sverigedemokrater eller muslimska fundamentalister. Det har därför blivit ännu mer viktigt att visa att vi är alla lika mycket värda, och att vi vill leva i ett solidariskt och öppet samhälle.

En annan lärdom är att det kanske finns anledning att fundera över rätten att få vapenlicens för automatvapen?

Regeringsberöm
Det är dags för regeringsberöm igen. Årets åttonde sådant. Förra veckan skulle Sverige enligt påbud från EU ha infört det s.k. sanktionsdirektivet. Ett direktiv som innebär att arbetsgivare som anställer papperslösa kan utsättas för sanktioner. Arbetsgivarna får enligt EU-direktivet en kontrollfunktion. Effekten kommer att bli att arbetsgivare blir rädda för att anställa invandrare eftersom dom måste kontrollera deras rätt att vistas i landet, och om dom slarvar med detta kan dom straffas. Och naturligtvis innebär det att många då väljer att inte anställa invandrare alls eftersom det blir enklast så. Sverige var ensamma om att rösta emot i EU eftersom vi anser att EU inte ska lägga sig i vår egna strafflagstiftning. Och genom passivt motstånd dröjer en svensk lagstiftning, vilket gör att Sverige riskerar böter för att inte införa EU:s direktiv i tid. Det är ju så, som jag påpekat många gånger tidigare. Svensk lag bestäms inte av den svenska lagstiftande församlingen. Svensk lag bestäms i Bryssel. Och det innebär ju att Sverige inte är en självständig stat. En eloge till regeringen för motståndet!

Lettlands flagga
Nyliberalernas drömland Lettland har problem. I en folkomröstning har folket i Lettland nu sparkat hela parlamentet. I en tidningsartikel om detta hittar jag ord som: "hotar krislandets ekonomi", "korrupta oligarker fått kontroll över parlament och regering" och "inte kan leda Lettlands återhämtning ur djup ekonomisk kris". Inte tycker jag det låter som den framgångssaga som diverse nyliberala ekonomer försöka sprida myten om.

Slutligen läser jag i Svenska Dagbladet att glanstiden för slipsnissarna, finansvalparna och dom andra överbetalda pengaflyttarna nu är över. Det är problem inom finanssvängen. Flera har sagt upp personal. Eller som Knut Pedersen, vd för ABGSC i Sverige säger: - "Jag tror att vi som bransch måste acceptera att en stor del av överlönsamheten har försvunnit." Det är väl skönt när dom säger som det är, "stor del av överlönsamheten". En vacker omskrivning för att dom utan att det varit befogat skurit guld med täljknivar tidigare.

söndag 24 juli 2011

Våra tankar till Norge

Norge + Sverige
Det är fortfarande det hemska som hände i Norge som präglar tillvaron. Hur mycket man än tänker och funderar så blir det obegripligt hur en människa kan göra något så fruktansvärt. Att han tydligen planerat det hela under lång tid gör det ännu mer obegripligt. Det rör sig ju om försvarslösa ungdomar, många så unga att det snarare handlar om barn. Som träffats på ett läger för att umgås, ha roligt och diskutera politik. Det är tydligt att Utøya för Arbeiderpartiets ungdomar fyller samma funktion som Bommersvik har för SSU:are. Under min tid i SSU var jag aldrig på Bommersvik. Men vi hade flera gånger lokala läger. Träffar med enda syfte att umgås, ha kul och diskutera politik. Det hela är så obegripligt. Men, det är händelser som inte går att förhindra. Hur mycket säkerhet vi än bygger upp så kan vi inte gardera oss mot galningar. Och vi vill inte heller ha ett samhälle med maximal säkerhet. Det blir ett samhälle som det inte går att leva i.

En av många som var snabba med att göra bort sig direkt efter terrordåden i Oslo var den Sverigedemokratiska riksdagsledamoten Kent Ekeroth. Som så många andra så var han så övertygad i sin islamofobi om att det var muslimska terrorister som varit framme att han twittrade: - "Någon som vågar sig på en gissning vem som ligger bakom bomberna i Norge? och strax efter följde upp med: - "Nej, jag kommer inte kalla er islamofober." Jag för min del undrar hur den gode Kent Ekeroth kände sig när det stog klart att den skyldige var en av hans egna meningsfränder. Sist jag kollade hade han inte lyckats prestera någon kommentar i ämnet på sin blogg. Men, det är viktigt att inte lägga skulden för det hemska som Anders Behring Breivik gjort på alla nationalister, kristna fundamentalister, islamofober, rasister, högerkonservativa eller vilken beteckning som vi nu kan tänkas sätta. Lika lite som muslimer som grupp ska tvingas känna skuld för vad muslimska fundamentalister hittar på. Det som skedde är en ensam förvirrad mans verk (eller några enstaka eftersom vi inte vet allt än), precis som den terror som utförs av islamister är enstaka förvirrade människors verk. Och precis som deras terrordåd i allmänhet drabbar andra muslimer (i Pakistan, Afghanistan osv), så är terror som sker i Europa i allmänhet ett verk av lokala separatister, nationalister, rasister eller andra förvirrade enstaka människor eller små grupper härifrån.

Jag hade ju lite tyckerier om idrottens svans i går. Och jag tänkte fortsätta tycka lite om idrotten, och allra helst om att idrotten inte längre handlar om idrott utan om pengar, pengar och ännu mer pengar. Dagens toppidrott är inte längre sport. Det är business, business och hela verksamheten är en kombination av slavhandel och prostitution. Där överbetalda idrottare likt prostituerade säljer sig till högstbjudande lag (=företag). Där dessa lag (=företag) likt en slavhandel köper och säljer människor. Och för att hålla sig till gårdagens match mellan HIF och MFF så blev det tydligen den sista matchen för Alexander Gerndt som nu i slavhandeln sålts till utlandet (eller likt en prostituerad flyttar till högstbjudande). I Sverige har han avverkat 5 lag på lika många år, hela tiden på jakt efter högstbjudande. En business som jag tycker är vidrig. Dagens topplag är inte en idrottsförening, det är snarare en hopköpt främlingslegion utan någon trohet mot någon annan än den som betalar mest.

Jag tillhör dom som gnäller när det blir för varmt. Jag har mycket liten förståelse för de som tycker att en bra sommar betyder gassande sol från en klarblå himmel och hetta varje dag. Jag vill ha växlande väder. Ibland behöver det regna, och det blir mycket ofta på tok för varmt. Men just nu gnäller jag för motsatsen. Det har regnat på tok för mycket. Jag tog upp potatis i förmiddags i trädgården. Och det var som att gräva i lervälling. Det har regnat så mycket att jorden helt enkelt inte kan svälja allt. SVEN TYCKER DET RÄCKER!

lördag 23 juli 2011

Norge

Norge + Sverige
Det går fortfarande inte riktigt att förstå det som hänt i Norge. Det är så ofattbart att någon kan gå runt bland oskyldiga barn och ungdomar under timmar och bara skjuta ner dom. Senaste siffran över antalet döda berättar om 85 döda barn och ungdomar på det norska Arbeiderpartiets sommarläger på den lilla ön Utøya och till det 7 döda i det bombdåd i centrala Norge som samma man uppenbarligen låg bakom. Anders Behring Breivik, som den man som uppenbarligen ligger bakom det hela heter, är tydligen en flitig debattör på olika rasistiska, högerextrema och nationalistiska sajter i både Norge och Sverige. Uppenbarligen har han under lång tid varit medlem av Sverigedemokraternas syskon i Norge, Fremskrittspartiet. SVT:s beslut att i princip kontinuerligt sända ut NRK:s bevakning är föredömligt. Och där kunde jag bland annat höra en norsk polis kalla mannen för Kristen fundamentalist. Men man ska vara försiktig med att allt för tidigt dra politiska slutsatser av det hela. Något som de som tidigt i går på kvällen funderade på om det var hämnd för norsk engagemang i Afghanistan och Libyen skulle tänkt på. Det spekulerades mycket snabbt i att det skulle vara muslimska terrorister. Men faktum är att i Norden är det högerextrema, nationalistiska och rasistiska grupper och personer som ligger bakom den övervägande delen av "terrorbrott", eller om vi ska kalla det politiskt influerat våld. Vi behöver bara tänka på de båda skyttar som först terroriserade Stockholm och sedan i Malmö.

Men, det är polisens uppdrag att utreda vad som ligger bakom. Vi andra får ägna våra tankar åt de norrmän som på olika sätt har drabbats. Och, det är mycket viktigt, att visa de odemokratiska krafter som tar till sådana här metoder, att dom inte får lyckas. Vi måste fortsätta att leva vidare i ett öppet, solidariskt och demokratiskt samhälle. I Norge och i Sverige.

Soperåsen
Sommarjogging 2011: Efter två hela veckors uppehåll i löpandet så tog jag mig trots allt som hänt samman för en runda på förmiddagen. Och det blev svettiga 7,5 km i ganska varm och fuktig luft. Trots att det verkligen kändes att jag hållit upp en tid så gick det förvånansvärt bra ändå. Tiden, 43.30, kan vi visserligen glömma. Men jag tog det ganska lugnt och koncentrerade mig på att hålla mig springande hela rundan.

Och som ni ser så har sopdrullarna fortsatt sin framfart på åsen. Innan sommaren städade IS Skanne uppe på åsen. Men det tog inte många dagar innan någon dumpade en bäddsoffa strax ovanför Tingvalla. Nyligen upptäckte jag att någon annan dumpat tvättmaskin mm på ett annat ställe lite längre upp. Och i dag kunde jag med ilska plåta det här på ett tredje ställe. Och det här är bara hälften av skiten som denna intelligensbefriade knäppgök bemödat sig att, gissar jag gömd av mörkret, släpa upp en bra bit i skogen istället för att helt gratis på dagtid lämna på återvinningsstationerna i området. IDIOT!

Slutligen var vi på bio på kvällen. Kevin och jag var och tittade på Harry Potter och dödsrelikerna, del 2. Jag vet inte om det är jag som börjar tröttna på Harry Potter, eller om det var denna filmen som var lite för mycket av "krasch, bang, boom". Men jag var inte lika fascinerad som jag varit över tidigare filmer. Jag ger den bara 3 trollstavar. Kanske kan det också vara så att man ju i dag inte känner sig särskilt uppåt. Tron på mänskligheten har fått sig en rejäl törn. Och ännu en törn fick den på Pågatåget hem från Helsingborg. Det har ju spelats fotbollsderby HIF - MFF och vi fick, tyvärr, sällskap med en del s.k. fotbollsentusiaster på tåget. Men uppriktigt sagt så verkar idioterna inte se fotbollen som det viktiga, istället handlar det om att supa och hata. Det är snarare ett jävla slödder. Något med idrott att göra har det inte!

fredag 22 juli 2011

Om död

Music lover
Alex Steinweiss avled, 94 år gammal, i veckan. En man som betytt mycket för musikindustrin och inte minst för oss musikintresserade. Han skapade något, när han som 20-åring anställdes av Colombia Records, som vi music lovers har beundrat under många årtionden. Men en företeelse som den tekniska utvecklingen håller på att plocka bort. Vad jag talar om? Skivomslaget! Innan Alex hade alla skivor som såldes (de s.k. stenkakorna) helt anonyma omslag för att skydda skivan, men med ett runt hål i mitten så att man kunde se etiketten och se vilken skiva det var. Alex kom på att man kunde använda omslaget som reklam för skivan och skapa ett unikt omslag för varje skiva. Och något som sedan vidareutvecklats hade fötts. Vi som var med på den gamla goda tiden när halva nöjet med att lägga en ny LP på skivspelaren var att samtidigt sitta och studera text och bild på omslaget borde ha sorg. En företeelse som så småningom utvecklades till en konstart i sig med de mest fantasifulla skapelser. Men sedan kom CD-skivan och skivomslaget krympte och förlorade sin styrka. Och sedan kom den anonyma MP3-filen och hela den underbara känslan dog. Men, jag ska erkänna att jag i min skivsamling har exempel på där skivomslaget INTE sålde skivan. Under en period åkte jag årligen till London och ägnade några dagar åt att botanisera bland skivlådorna i små obskyra skivbutiker i Brixton, ett område med stor västindisk befolkning. Där har jag köpt många underbara vinylplattor med helt fantastisk reggae direktimporterad till England från Jamaica. Och här finns flera "tolvtummare" med bland annat Bunny Wailer där omslaget består av vad som verkar vara provtryck till tvättmedelspaket. Baksidan utåt och sedan en primitivt tryckt text med artistnamn och låttitel. Inget annat på ett vitt kartongark. Men sedan kom Margareth Thatcher till makten och det tog bara några år innan Brixton hade förfallit så till den milda grad att jag i princip inte vågade resa dit.

Och apropå gårdagens funderingar om privatiseringshysterin så ser jag i dag att SL ska se över avtalet med Securitas. Bättre sent än aldrig. Nu är vi tyvärr just nu inne i en tidsperiod då privatisering som princip är viktigare än att det verkligen är till fördel för skattebetalarna. Läser man insändarsidan i lokala Helsingborgs Dagblad så blir man mer eller mindre dagligen påmind om en annan av dessa misslyckade privatiseringsprojekt. Skötsel av gator, parker, planteringar, bad osv sköttes tidigare av kommunala Entek. En verksamhet som förutom att man var duktiga och kunniga också tog ett stort socialt ansvar genom att anställa många med svårigheter att få ett jobb av fysiska, psykiska eller andra skäl. Men sådant ska privatiseras och företaget Peab har som alltid goda kontakter med politiker och tjänstemän. Och nu är Fri Talan (som HD:s insändarsidor heter) mer eller mindre dagligen fyllda med irriterade Helsingborgare som klagar på städning av stränder, skötsel av parker och rent allmänt efterlyser Enteks goda arbete. Och varje gång svarar man på kommunalt håll i stan att man ska ta upp med Peab, man ska utvärdera med Peab, man ska förhandla med Peab. Men än så länge har jag inte hört någon av alla flitiga högerpolitiker vilja ompröva hela vansinnigheten.

Norges flagga
Slutligen går våra tankar till våra norska bröder. När jag skriver det här är det fortfarande oklart vem eller vilka som ligger bakom vansinnigheterna. Och buden om antalet offer varierar än så länge också starkt. Det är tragiskt att mänskligheten fortfarande inte kommit längre än att vi tror att dödande av oskyldiga ska vara en framkomlig väg för att uppnå våra mål. Det kvittar om det handlar om CIA-styrda obemannade bomber mot byar inne i Pakistan, om palestinska gruppers raketer in i Israel, om kristna fundamentalister i Uganda, om muslimska fundamentalister i Sudan, om judiska fundamentalistiska bosättare på ockuperad och stulen palestinsk mark eller vilken konflikt som helst i världen där fanatiska fundamentalister tror att den rätta vägen är att banka in deras åsikter i motståndaren. Påståendet att människan är intelligent saknar grund.

torsdag 21 juli 2011

Centerpartiet utan center

Så är då Centern redo för att dra igång valkampanjen. Jag inte det riktiga valet, men valet av ny partiledare som ska ta i efter Maud Olofsson och genomföra den slutliga avvecklingen. Och då menar jag inte avvecklingen av kärnkraften utan avvecklingen av Centerpartiet. Som väntat är det tre kandidater, Annie Johansson, Anna-Karin Hatt och Anders W Jonsson. A-kandidater kan man med ett mått av ironi säga. Storfavorit är Annie Johansson. I tidningarna dyker det just i dagarna upp mängder men debattartiklar från ledande centerpartister som argumenterar just för Annie Johansson. Dom andra två finns mest till för att det ska bli lite mer mediautrymme. Själv blir jag övertygad om att det innebär slutet för Centerpartiet. Med en partiledare som hävdar att hon har Margareth Thatcher som sin största politiska idol. Och med starkt stöd från Stureplanscentern och Fredrick Federley. Allt detta gör att vi med henne som ny partiledare så kommer C att fortsätta på den inslagna vägen, att positionera sig strax till höger om Moderaterna. Ett parti som snart bara har äldre kvar som medlemmar. Som är minst av partierna bland ungdomar. Som knappt existerar i städerna, trots att man i realpolitiken helt övergett sina trogna väljare på landsbygden i ett förtvivlat, men misslyckat, försök att locka välbärgade storstadsväljare. Ett parti i den situationen är dömt att misslyckas. Bye, bye!

Centerpartiet
Jag kan förresten inte undanhålla ett par citat från en av alla dessa hyllningar som just nu dyker upp från etablerade centerpartister:

- "Jag uppfattar dock ett starkt stöd i partiet för att Maud Olofsson ska stanna kvar som Näringsminister." Jag för min del trodde att det var statsministern som utsåg ministrar!

- "Arbetslinjen är viktig men min bedömning är att den långdragna hanteringen av sjukförsäkringsfrågan i det moderat- och kristdemokratiskt styrda Socialdepartementet skadat oss i Centerpartiet." Men säg ifrån då!

- "Allianspartierna har inte egen majoritet i riksdagen. Det skadar oss i Allianspartierna, när regeringen lägger fram förslag, som röstas ner i riksdagen." Berätta det för Fredrik Reinfeldt!

- "Men ibland får vi från stöddiga moderater höra hot om nyval, om vi inte går med på deras villkor." Aha, är det så det förhandlas i Regeringskansliet!

Bara för att man har ett visst ansvarsområde, så behöver man inte vara fanatiker. Låt oss ta ett exempel. Peter Erlöv är chef för Region Skånes miljöstrateger. Och som sådan måste han ju ibland, hur mycket han än ogillar detta, delta i konferenser och andra arrangemang runt om. Både hemma i Sverige och i utlandet. Det är ett tungt jobb som tyvärr innefattar en massa resor. Men, Peter har kommit på en lösning hur tråkiga resor kan göras roligare. I juli förra året var han tvingad att resa till Jyväskylä i Finland, Hammerfest i Norge och till Visby så då offrade han sig och flög själv. Hyran för ett litet sportplan blev bara 25.000 kronor. Peter har också uppoffrat sig och flugit själv till Bornholm, till Gdansk, Kotka osv. Visst är det skönt med miljöansvariga som inte är fanatiker utan kan kompromissa ibland och uppoffra sig.

I den heliga privatiseringshysterin så ska så mycket som möjligt av offentlig service säljas eller outsourcas. I Svenska Dagbladet läser jag om att Stockholms Lokaltrafik har lagt ut biljettkontrollerna på Securitas. Det kostade visserligen mer pengar än när man själv gjorde det, men då kunde ju inte Securitas göra en hacka på det hela. Nu kan Securitas göra fler kontroller med samma personal. Visserligen gör man kontrollerna vardagar på dagtid mest, medan fuskandet främst sker på helger och kvällar. Och de flesta kontrollerna görs inne i stan på pendeltåg och tunnelbana, det är ju där man kan få upp siffrorna över kontroller mest. Varje kontrollant ska göra 500 kontroller per arbetsdag, Vilket är drygt en i minuten under förutsättning att man inte tar någon paus eller hittar någon som fuskar så att man tvingas göra en utredning. Nu berättar kontrollanter (anonymt) om hur dom tvingas höfta till siffrorna uppåt, mest bara kontrollera men inte bry sig om de som fuskar osv. Securitas får nämligen bonusbetalt om man kontrollerar fler. Vad gör man inte för att hjälpa Securitas att tjäna en hacka och upprätthålla privatiseringshyckleriet.

Jag läser förresten folkpartisten Olle Schmidt i Helsingborgs Dagblad argumentera för en svensk anslutning till Euron. Säga vad man vill (och det skulle jag gärna, men det räcker för i dag) men man ska inte klaga på modet hos de sista kvarvarande folkpartiklarna. Men jag tror att jag avstår - från Euron.

onsdag 20 juli 2011

Gasutsläpp i Regeringskansliet

Det är problem med tillgången på biogas. På många håll i landet finns det inte pumpar så att de som väljer det miljövänligare (eller snarare mindre miljövidriga) bränslet ens kan fylla på sina bilar. Här nere i Skåne är det inte detta som är det stora problemet, utan istället tillgången på biogas rent allmänt. En stor del av Skånes bussar kör på biogas - heter det. I själva verket är man tvungen att blanda upp med nästan 50% naturgas. Men det håller man ganska tyst om. För drygt ett år sedan lovade Miljöministern (och centerpartisten) Andreas Carlgren att det skulle presenteras en nationell strategi för biogasen. Och vi väntar, och vi väntar, och vi väntar! Hela frågan ligger tydligen begravt i en byrålåda på Näringsdepartementet där Andreas partikollega Maud Olofsson tydligen inte har tid att öppna byrålådan för att se vad som döljer sig däri. Hon är väl mest upptagen av att servera kaffe till sin ledare, den Allsmäktiga Fredrik Reinfeldt och hans Profet Anders Borg. Skulle inte den gode Andreas kunna ta ett litet samtal med Mauderaten Olofsson i samband med något partimöte? Eller hon har i praktiken redan lämnat partiet och anslutit sig till Moderaternas partigrupp?

Massbilism
För övrigt känner jag mig starkt tveksam till hela bilindustrins starka tro på att alla miljöproblem med den ohämmade bilismen är lösta bara vi får bilar som kan köra på andra bränslen. Även detta bränsle ska produceras och även dessa bränslen har en begränsad tillgång. Vi har inte obegränsad tillgång till biogas. Även elen ska produceras, och den el som produceras behövs även på andra håll. Behoven av en begränsning av den ohämmade privatbilismen handlar inte bara om att få ner koldioxidutsläppen från bensinmotorer.

För övrigt är utnyttjande av biogas ingen ny uppfinning. När jag under tre veckor tillsammans med min mamma reste runt i Kina 1989 så minns jag att man i många mindre samhällen utanför storstäderna samlade upp avloppet i stora brunnar där det sedan producerades biogas som därefter användes för matlagning osv.

Högerregeringens förskingring av våra gemensamma resurser fortsätter i det tysta. Mitt under sommaren har man nu sålt Arbetslivsresurs till SMTW Personal Holding som i sin tur ägs av det norska riskkapitalbolaget NorgesInvestor. SMTW äger också bemanningsföretaget Arena Personal. Fortsatt förskingring med andra ord!

Och när vi ändå pratar om privatiseringen av samhällsservicen så har ni väl inte missat att Sveriges största friskolekoncern, Academedia köpt landets största förskolekoncern Pysslingen. Hur var det nu friskolereformen skulle göra? Var tanken att det skulle vara stora multinationella kommersiella vinstdrivande koncerner som skulle driva friskolorna?

Veckans mest korkade yttrande kommer från Regiondirektören i Region Skåne som med: "Vi tycker att det är mer adekvat att jämföra med andra kvinnodominerade områden med liknande utbildning" slog sitt korkade huvud på spiken så att han borde ha kolat vippen. Efter att själv ha fått en rejäl löneökning till 175.000 kronor i månaden så tyckte han det var fel att jämföra sjuksköterskornas löner med läkarnas löner. Kvinnor ska ju ha lägre löner än män, så när kvinnodominerade yrken ska lönesättas ska dom jämföras med andra kvinnoyrken. Inte med jämförbara manliga yrken. Konstigt nog sitter Gösta Rehnström kvar på sin välbetalda post. Jag tycker för min del att hans lön ska jämföras med andra mansyrken som också handskas med skit, t.ex. borde han tjäna samma som den som kör sopbilen. Han kan till det få ett par tusen för sitt arbetsledaransvar.

Till sist såg jag att Dagens Nyheter i sin ledare skrev Släpp in studenterna och var oroliga för att det blev färre studerande från länder utanför EU. Hurra, tänkte jag. Dagens Nyheter inser att Skoltalibanen Jan Björklunds chockhöjda avgifter för studerande från länder utanför EU var ett feltänk. Men när jag läst färdigt ledaren inser jag att Dagens Nyheter inte alls är kritiska till att avgifterna chockhöjts så att antalet studerande rasat till ett minimum. Vad man istället kritiserar är att dom få som blev kvar inte får sina uppehållstillstånd enligt nya EU-regler i tid. Det är inte Jan Björklund som får kritik (han hyllas som vanligt av Dagens Nyheter). Nä, det är Utvisningsminister Tobias Billström som får epitet som "skandalöst" för sitt totala ointresse för att lösa problemen. Men, det vet vi ju alla att när EU är inblandade så är det inte så lätt att lösa problemen. Och är det sedan Tobias Billström som ska lösa det så förstår vi att det är oöverstigliga problem.

tisdag 19 juli 2011

Stoppa den Israeliska översittarpolitiken

Sedan flera länder, främst Grekland, sålt sig för israeliska påtryckningar och använt alla tillgängliga (och icke tillgängliga) metoder för att stoppa Ship to Gaza har de flesta båtarna lastade med byggmaterial, fotbollar och mediciner blivit liggande i grekiska hamnar. Världens politiker, som officiellt hävdar att dom är kritiska till den israeliska blockaden mot Gaza, har i tysthet sålt sig för israeliska påtryckningar och stöttar nu istället den israeliska politiken. Världens ledare har visat hur mycket deras tal om "alla folks rätt att själva välja sin framtid" är värd, dvs inte ett dugg när den israeliska maktapparaten sätter fart. Våra europeiska politiker borde skämmas för sin tystnad. En av båtarna kom dock iväg, den franska båten Dignité, med bland annat den svensk-israeliska konstnären Dror Feiler ombord. Och som väntat stoppades båten av välbeväpnad israelisk militär ute på internationellt vatten. Personerna ombord har i sann piratanda kidnappats och mot sin vilja förts till Israel. Där dom med största sannolikhet precis som förra gången kommer att bli bestulna på saker som digitalkameror, mobiltelefoner, datorer osv. Men aktionen har lyckats med en del av sitt mål, dvs att för världens folk kunna peka på det orimliga i att ett annat land mot alla internationella lagar sätter ett grannland under blockad och förbjuder införsel och utförsel av varor.

Storbritanniens flagga
Och i London har Rupert Murdoch nu förhörts av en parlamentarisk kommitté. Och detta samtidigt som antalet personer som tvingas avgå eller hämtas till polisen ökar för varje dag. Debatten i Storbritannien handlar om flera saker. Det handlar om att Murdochs tidningar använts sig av illegala metoder och avlyssnat helt oskyldiga människor som brottsoffer och anhöriga i jakten på skandaler och rubriker. Tom politiker som Labours tidigare premiärminister misstänks ha avlyssnats. En annan del av skandalen handlar om korrupta poliser som sålt hemligstämplade utredningar till journalister för att tjäna en hacka. Och att polisen sedan stoppat utredningar mot tidningarna. En tredje del av skandalen handlar om den mycket nära kopplingen mellan media och politiker. Murdoch själv och flera av hans höga chefer har varit personliga vänner till Storbritanniens konservative premiärminister David Cameron. Och dom har också gått direkt från tidningsskandaler till att få jobb inom David Camerons närhet. Den fjärde delen handlar om Murdochs tidningsimperiums starka ställning på den brittiska tidningsmarknaden.

En intressant fråga att ställa sig är hur mycket av detta som även gäller i Sverige. Bonniers ställning på den svenska tidningsmarknaden är starkare än Murdochs på den brittiska marknaden. Även i Sverige hoppar mediatopparna mellan media och partikanslierna och regeringskansliet. Och det står helt klart att även i Sverige finns det korrumperade poliser som säljer snaskiga utredningar till kvällspressen. Det finns alltså en stor anledning att vi ställer oss samma frågor här i Sverige.

Det ska påpekas att den svenska meddelarfriheten är mycket viktig. Medias rätt / skyldighet att skydda sina källor är fundamental. Men, meddelarfriheten handlar om rätten att avslöja missförhållanden, missbruk och skandaler. Om direktör Ankarcrona får fördelar av polisen, i sjukvården osv är det positivt om en sjuksköterska, en polis eller någon annan läcker detta till pressen. Om en läkare eller en polischef missbrukar sin ställning är den undersköterska eller poliskonstapel som läcker detta en hjälte. Men om en sjuksköterska säljer sjukjournalen för den kända skådespelaren som drabbats av en könssjukdom är hon inte värd något annat är förakt och får gärna dömas för mutbrott för mig. Om en pengakåt poliskonstapel läcker utredningen om TV-kändisen som misstänkts för ringa narkotikabrott till en kvällstidning ska den idioten har sparken och hängas ut offentligt. Meddelarfriheten är helig, men den som missbrukar denna för sin egen vinnings skull är värd allas vårt förakt.

Västsaharas flagga
Och i det lilla har ungdomsturneringen i fotboll, Gothia Cup, drabbats av en rejäl skandal. Ett pojklag från ett flyktingläger i Algeriet med flyktingar från det av Marocko ockuperade Västsahara förbjuds bara några timmar innan inledningen att bära västsahariska flaggor. Den marockanska ockupationen av Västsahara är en av världens bortglömda konflikter. Västsahara var tidigare en spansk koloni i Afrika under namnet Spanska Sahara. Och när Spanien 1975 drog sig ut och Västsahara förklarade sig självständiga ockuperades landet av Marocko. Och folket ha sedan dess fört en fredlig kamp för sin frihet. Men eftersom man inte tagit till våld har resten av världen glömt bort konflikten. Och nu får ungdomarna inte ens hålla i sina flaggor i Sverige efter marockanska påtryckningar. SKÄMS!

Till slut kan jag berätta att jag återigen fick uppleva den underbara känslan av att se mitt tåg rulla ut från stationen innan jag hunnit kliva ur mitt eget försenade tåg på andra sidan plattformen. Tåget från Burlöv var 9 minuter sent till Ramlösa. När mitt tåg stannade upp på det ena spåret började det tåg jag skulle byta till rulla ut från den andra sidan plattformen. Det är vid sådana tillfällen som ansvariga politiker och tjänstemän ligger jäkligt risigt till hos mig.

måndag 18 juli 2011

Om medvetna klassklyftor

Den 20 juni kommenterade jag två centerpartiklar av den mer nyliberala arten (däribland partiledarkandidaten Annie Johansson) som var oroliga över att svensken inte sparade tillräckligt. Bättre villkor behövs för småspararna var deras motto. Deras radikala lösning på det hela byggde på att skälet till att en stor del av svenskarna inte har sparat ihop till en buffert är att skatten på räntan på sparkapitalet är för hög. Dom föreslog därför att skatten skulle avskaffas på de första 5.000 kronorna i ränteinkomster. Själv är jag tveksam till om det är risken för att ränteinkomsterna ska skattas bort som gör att stora delar av svenska folket inte har någon sparad buffert. Jag tror snarare att det beror på att deras inkomst från A-kassa, sjukpenning, pension eller låga löner helt enkelt inte räcker till något sparande. Den 12 juli skriver två debattörer från den intelligensbefriade tankesmedjan Timbro ute på högerkanten i Aftonbladet och tycker att vi ska lära av USA när det gäller kampen mot fattigdomen och hjälpa låginkomsttagare att kunna spara en slant. Trogen Timbros tradition har dom dock fått det mesta om bakfoten. De två Robin Zachari och Anders Schröder från http://www.alliansfrittSverige.nu konstaterar i ett svar att sparandet i Sverige under de senaste 10 åren ligger ungefär dubbelt så högt som i USA. Det står också klart att det svenska solidariska samhället klarar sjukvård, utbildning och det social skyddsnätet mycket bättre än det amerikanska samhället, nu senast präglat av George W Bushs skattesänkningar. Det är också mycket lättare att göra en klassresa uppåt i Sverige än i USA. Men när de marknadsliberala fanatikerna ska argumentera gäller det att blunda för verkligheten och istället tro blint på de egna teorierna.

Försörjningsstödets utveckling
Men allt är inte bra. Det här diagrammet visar utvecklingen av försörjningsstöd i Sverige under dryga 10-talet år. Taget direkt ur Socialstyrelsens redovisning. Fram till 2006 styrdes vi av en Socialdemokratisk regering (det är då kurvan pekar kontinuerligt nedåt) och sedan från 2006 då kurvan vänder och sedan dess kontinuerligt pekar uppåt styrs vi av en Moderat regering (med smärre röstboskap från ett antal stödpartier). Försämrad A-kassa, stora grupper utslängda ur sjukförsäkringen och ett rent allmänt hårdnande klimat med ökad utslagning och långtidsarbetslöshet sätter sina spår. För oss som bor här i landet handlar det om vilken sorts samhälle vi vill ha. Ett där den som har det bra får det ännu bättre och den som har det sämre får det ännu sämre? Eller ett samhälle där den som redan har sitt på det torra delar med sig av en del av detta till de som håller på att drunkna? Det är VI som avgör, DU och JAG!

Och vi fortsätter med de växande klassklyftorna i vårt land, och att dessa växande klyftor är en medveten politik från högerpartierna. Jag råkade se siffror över ROT- och RUT-avdragen. Ni vet de här skattepengarna som används för att subventionera villaägarnas standardförbättringar och subventionerna av städningen hemma hos de som har råd att betala för tjänsten. I Stockholms län är det i Danderyd, Lidingö och Täby som de flesta skattepengarna delas ut till villaägare så att deras mångmiljonvillor kan bli värda lite till. I botten ligger Nynäshamn. Medan det skänks i snitt 2.200 i bidrag till Danderydsbon så hamnar i snitt 376 kronor i Nynäshamn. Runt om i resten av landet ligger siffrorna över bidragen mycket lägre än så också. Och som av en ren tillfällighet så är det Danderydsborna som är de största bidragstagarna när det gäller RUT-bidraget också. I snitt får varje Danderydsbo 585 kronor av alla andra skattebetalare för att betala sin städning., Snittet i Södertälje är 48 kronor. Egentligen är det fascinerande att de partier som ihärdigast kämpat för att bekämpa "bidragssamhället" med näbbar och klor försvarar just den del av "bidragssamhället" som gynnar deras egna välbeställda väljare!

Det finns två olika fackliga organisationer för lärare. Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet. Den första lite "finare" akademiska tillhörande SACO och den andra mycket större tillhörande TCO. När det gäller frågan om att åter förstatliga skolan har Lärarnas Riksförbund varit mycket aktiva i opinionsbildandet för ett förstatligande. Dom tillhör de grupper som tror att en centralisering löser alla problem. Bland annat verkar dom av någon anledning tro att lönerna inom Staten skulle bli högre. Enligt en undersökning som Lärarförbundet låtit göra så visar det sig att de lärare som har en statlig anställning (det finns statliga skolor) så är lönerna lägre där än för motsvarande lärare inom kommuner. Lärarförbundet har den lite mer nyanserade bilden att om man tror att en centralisering och förstatligande av skolan skulle lösa alla problem så är man mer än lovligt naiv och korkad.

söndag 17 juli 2011

Om olika räntesatser

Medan Grekland brottas med skyhöga räntor på sina lån sedan de olika kreditinstituten gett landet skräpstatus när det handlar om kreditvärdighet så fortsätter USA att kunna låna miljarder efter miljarder till låga räntor eftersom samma kreditinstitut fortsätter att ge USA högsta kreditbetyg. Jag utgår ifrån att detta beror på att kreditinstituten är så skickliga på att bedöma kreditvärdigheten. Lite tvivel har jag dock när man ser att alla tre stora institut gav Investmentbanken Lehman Brothers högsta kreditbetyg ända fram till dagen innan hela härligheten gick i konkurs och drog stora delar av finansvärlden med sig 2008. Kan det vara så att alla tre instituten (som i stort sett ligger grannar i New York) har olika måttstockar på olika länder baserat på hur långt bort från New York dom ligger?

Pengar växer INTE på träd
Självklart är det så att USA (för att fortsätta med samma jämförelse) förtjänar ett högre betyg än Grekland. Men med tanke på USA:s skuldbörda (USA:s statsskuld ligger på över 100% av BNP) och den växer, så är jag tveksam till den stora skillnaden. Medan Greklands politiker faktiskt beslutat om åtgärder (vi kan diskutera om dom räcker och om dom är dom rätta) så kan man i USA inte enas om något. Det behövs både nedskärningar i budgeten (där militären och dess många krig runt om i världen slukar enorma summor) och förstärkningar av inkomsterna genom skattehöjningar. Men medan Republikanerna i USA säger blankt Nej till att ta tillbaka en del av Bushs skattesänkningar som är en del av problemet så säger Demokraterna Nej till nedskärningar i utgifterna. Slutresultatet är att antingen hamnar USA om några veckor i en situation där pengarna är slut och det finns inte pengar till att betala ut löner och pensioner eller också lyckas man enas om att öka lånetaket och fortsätta låna ännu mer pengar.

De som är riktigt konspiratoriska (eller bara skämtar) har konstaterat att Kina lagt ner eventuella planer på att erövra världen med militären. Man köper helt enkelt världen. Skulle Kina kräva in de pengar man lånat USA sitter amerikanerna på pottkanten. Det är tur att kreditinstituten inte sänker betyget så att räntan går upp.

Och i Storbritannien fortsätter avlyssningsskandalen att skörda offer. Senaste nytt är att dels har Rupert Murdochs kronprinsessa (och konservativa partiets premiärminister David Camerons personliga kompis) Rebekah Brooks nu gripits av polisen. Och chefen för Scotland Yard, Paul Stephenson, har avgått sedan det står allt mer klart att poliser mutats att lämna ut material till Murdochs tidningar. Och Scotland Yard har smusslat undan undersökningar mot Murdochs imperium. Skandalen kommer allt närmare premiärminister David Cameron sedan det stått klart att Rupert Murdoch och Rebekah Brooks tillhör ett litet fåtal som bjudits hem till premiärministern på privata middagar vid flera tillfällen. Något som inte ens regeringskollegor förärats.

Det händer att även en bloggare börjar fundera över livets väsentligheter. I går grattade jag ju de svenska tjejerna till bronspengen i fotbolls-VM. I dag läser jag i Aftonbladets Sportbladet en intervju med Josefine Öqvist som ju när det var 25 minuter kvar att spela tydligen blev utvisad och fick följa resten av matchen via en TV-monitor som fanns i dopningsrummet. Och därifrån berättar Josefine: - "Jag hade så ont i hjärtat och maskara överallt för att jag grät så mycket." Och detta får mig att fundera lite. Har verkligen kvinnliga fotbollsspelare på elitnivå när dom spelar match om bronspengen i VM lagt på maskara innan dom springer ut på fotbollsplanen? Har dom inte tänkt sig att bli jävligt svettiga? Har dom inte tänkt sig att det kan bli en liten dust då och då med motspelare? SÅ fantastisk är väl ändå inte maskaran? Eller är förklaringen den att det första Josefine gjort sedan hon blivit utvisad är att sminka sig lite med maskara innan hon sätter sig tillrätta och tittar på matchen? Men, är det så lämpligt att lägga på maskara när man är svett, andfådd och hjärtat pumpar på för fullt? Mig icke begripa något! Är det någon som kan förklara?

Slutligen läser jag med behållning Jacob Bursells krönika i Svenska Dagbladet. En krönika som visar att ifrågasättandet av EU och Euron sprider sig inom näringslivskretsar. Ett par citat: - "Att svenska folket sa ja till EU för drygt 15 år sedan är ingen garant för att den hållningen står fast i dag." och raden "en verkligt förankrad politisk union måste byggas underifrån, inte ovanifrån" borde alla EU-byråkrater och EU-entusiastiska politiker hänga framför ögonen och fundera över - både en och flera gånger.

lördag 16 juli 2011

När bubblor brister

Jag ser att Finansinspektionens lånetak vid husköp har fått viss effekt. Enligt TNS Sifos årliga undersökning av hushållens bolån har belåningsgraden minskat något. Belåningsgraden är alltså hur stor andel lån hushållen har av bostadens pris. Men fortfarande har många (omkring 10%) av de med bolån en belåningsgrad som överstiger 85%. Det innebär att det inte krävs så stora prisfall på villor och bostadsrätter för att dessa helt plötsligt står med skulder som är större än värdet på det hus dom belånat. Och skulle dom då till exempel förlora jobbet och inte längre ha råd med lånen och tvingas sälja sitter dom verkligen på pottkanten. Men det som jag tycker är det mest skrämmande är den stora andel av bolånekunderna som inte alls amorterar på sin skuld. Av SEB:s kunder rör det sig om 47% och bland Nordeas kunder om 25%. Det här är alltså bostadsköpare som i sin kalkyl uppenbarligen lägger in att priserna på hus och bostadsrätter ska fortsätta stiga. Att bubblan ska fortsätta att blåsas upp utan risk för att spricka. Dessutom räknar dom tydligen med att räntorna ska fortsätta att vara låga. Klarar dom inte av att amortera med dagens låga räntor hur ska dom då överleva när räntorna fortsätter att stiga. DÅ har vi den verkliga bostadsbubblan som brister med en stor smäll.

Carl B Hamilton serverar chefen
I Svenska Dagbladet skriver i dag folkpartiets Carl B Hamilton ett väldigt upprört inlägg om hotet från Riksdagens majoritet (som representerar en majoritet av de svenskar som röstade i valet) att säga Nej tack till den Allsmäktige Fredrik och hans Profet Anders femte (eller är det sjätte eller sjunde eller...) Jobbskatteavdrag. I Carl B Hamiltons värld (och många andra Högeralliansföreträdares värld) är det inte Riksdagen som är rikets högsta beslutande organ. De politiska besluten ska istället fattas på anonyma Regeringssammanträden där ovan nämnda Allsmäktige Fredrik Reinfeldt och hans Profet Anders Borg har utslagsrösterna. Riksdagsledamöterna är ju i deras föreställningsvärld bara en flock oupplysta röstboskap som ska göra som Regeringen bestämt. Om dom inte lyder är dom oansvariga. Jag tycker det är dags att vi byter ut den Maktfullkomliga minoritetsregering vi har. Man kan inte sitta i minoritet och tro att man bestämmer allt. SÅ allsmäktig är du inte Fredrik trots din Profet Anders!

Jag har varit och studerat fiskmåsarna i Båstad i dag. Nä, jag ska vara ärlig. De riktiga fiskmåsarna var inte i den del av Båstad där jag var. Jag har bara åkt tåg förbi Båstad, och de riktiga fiskmåsarna tar inte tåget. I själva verket har jag gjort ett dagsbesök i Halmstad och fick i samband med hemresan en liten föraning av hur en avreglerad järnväg kan fungera. När vi gjort vad vi skulle och återvände till järnvägsstationen så var första tåget inte så lämpligt att ta. Inte för att det gick till fel stationer eller liknande. Nä, men våra biljetter gällde inte på det tåget utan det var bara att vänta på nästa tåg. Halmstad - Helsingborg trafikeras av både SJ:s Intercitytåg (med sina biljetter) och Øresundstågen (som har sina biljetter). Så småningom så får man kanske vänta och se ett Veoliatåg passera, och sedan ett NSB-tåg och om man har riktig otur kanske också ett DB-tåg också ska passera innan ett tåg med rätt biljettsystem kommer. Den svenska avreglerade järnvägen är ännu en av de korkade idéer som präglat de makthavande politikerna. Till Øresundstågen (och DSBFirst) skulle jag gärna ge ett litet råd. Kör med dubbelkopplade tåg. När knappt ståplatserna räcker till så lockar man inte resenärer att återvända!

För de som inte förstår vad fiskmåsar har med det hela att göra så är alltså fiskmås sedan många år den allmänna beteckningen på de 08:or från Fjollträsk som just nu invaderar Båstad. Likt fiskmåsar är det enda dom gör att skräna och skita ner.

Slutligen noterar jag att de svenska tjejerna tog brons i fotbolls-VM. Bra gjort töser!

fredag 15 juli 2011

Med EU för ökad humor

EU:s flagga
Ibland skrattar man sig fördärvad när man läser vissa nyheter. Senaste korkade idén från den Europeiska Unionen är ett förslag som ska tas upp i EU-Parlamentets kulturkommitté och som handlar om att man ska stärka den europeiska identiteten genom att kräva att det alltid flaggas med EU-flaggan vid idrottsevenemang inom EU och att de nationella lagen i lagidrotter som fotboll, cricket osv alltid ska ha EU-emblemet på sina landslagströjor. Bara tanken på att ett sådant urlöjligt förslag kan komma fram visar hur EU för länge sedan växlat in på ett stickspår som inte leder någon vart i en sjuk iver att bygga upp något "Europeiskt" som inte finns naturligt. Vi ska tvingas på EU-emblem, dekaler som berättar om EU-projekt osv. EU är en bubbla som är på väg att brista pga sin egen uppblåsthet.

Avlyssningsskandalen i Storbritannien fortsätter att skörda sina offer. Nu har chefen för hela News International, Rebekah Brooks, avgått. Rebekah som (i varje fall tidigare) var personlig vän med den konservative premiärministern David Cameron, var tidigare chefredaktör för just News of the World men har sedan fortsatt karriären och blivit chef för hela tidningsgruppen.

Jag såg i en liten artikel i tidningen Time att det inte alls är så att den kinesiska befolkningen håller på att växa över sina breddar. Enligt de prognoser som görs så räknar man faktiskt med att Kinas befolkning kommer att minska. Ökningarna ligger istället på Indien (som kommer att passera Kina i befolkning), USA och stora delar av Afrika.

Jag ser förresten att den svenska friskolebubblan håller på att så smått brista. Flera friskolor har gått i konkurs och andra riskerar att göra detta de närmaste åren. Det har helt enkelt tillåtits en överetablering av nya skolor. Och när elevantalen sjunker räcker inte eleverna till. Vi riskerar att hamna i en situation där det blir vanligt att skolelever hamnar i ett dilemma där deras utbildning helt enkelt försvinner innan dom studerat färdigt och dom lämnas i sticket. Nu är den offentliga skolan skyldig att lösa deras situation. Men överetableringen är ansvariga politikers fel. Likaså att utvecklingen inte alls blivit som man sade från början. Den svenska friskolemarknaden domineras numera av ett litet antal kommersiella aktörer med målet att göra snabba kortsiktiga vinster.

Slutligen noterar jag att den sista tidens nederbörd gör att hustruns pumpaodling i trädgården växer så det knakar. Det verkar bli en rejäl skörd av flera olika spännande varianter. Nackdelen med det lite fuktigare vädret är att jag även fick lite snigelnapp bland pumporna. Det skall dock påpekas att mängden av spanska skogssniglar (eller mördarsniglar) är mycket låg. Kvällens skörd kunde räknas på ena handens fingrar. Vilket ju är en rejäl skillnad mot tidigare år där det nästan kunde handla om tresiffriga tal på ett dygn. Själv använder jag inga speciellt sofistikerade metoder för utrotning. Beväpnad med ett trädgårdsjärn hackar jag dom på mitten!

torsdag 14 juli 2011

Jobba, jobba, jobba!

I vår Högerregerings värld är ju sjukfrånvaron ett mastodontproblem. Här är det ju arbetslinjen som står över allt annat. Jobba, jobba! Är du sjuk? Pyttsan, jobba, jobba! Men jag har ett tips till Den Allsmäktige Reinfeldt och hans profet Borg. Industrisjukkassan TK i Tyskland har gjort en undersökning, och den visar att sjukfrånvaron bland anställda inom bemanningsföretag är mycket högre än för andra. Den ligger ungefär 30% högre. Anledningen är naturligtvis att dom har sämre anställningstrygghet, dåliga arbetsplatser, sämre karriärmöjligheter och lägre löner än andra. Kanske något att tänka på. Kanske ska vi inte (bara) angripa de sjuka utan ta en funderare på att angripa orsakerna till sjukfrånvaron. Jag har ju tidigare berättat att undersökningar i Sverige har visat att de som har lite längre pendling till jobbet mår sämre, har högre sjukfrånvaro (och skiljer sig oftare). Detta beror naturligtvis på att dom får mycket mindre fritid för återhämtning, umgänge med familjen och fritidssysselsättningar. Men jag har inte sett några funderingar från ansvariga politiker som handlar om att stötta upp ett samhälle med mindre pendling och säkrare anställningstrygghet. Icke sade Nicke - tvärtom! Dra in sjukpenningen istället!

Give peace a chance
Sedan ser jag att Socialdemokraterna och Högerallianspartierna har enats om att de svenska skattebetalarna har gott om pengar över. Man har nämligen i all tysthet enats om att för 30-50 miljarder kronor utveckla en nya version av JAS som ska ersätta den nuvarande när den blir omodern 2020 och sedan leva till 2050. -"Alla tidigare beslut omkring JAS har väckt starka känslor och intensiva debatter, men denna gång har bred enighet vuxit utan offentlig debatt." Och just de sista orden är de viktiga, dvs utan offentlig debatt. Makten har tillsammans med Militär och Militärindustri enats bakom stängda dörrar för att slippa debatt. Skäms dom inte? Jo, dom gör nog det eftersom dom har undvikit debatten.

Jag ser i en artikel i Svenska Dagbladet att topparna inom det svenska näringslivet är irriterade och oroliga över nya gemensamma regler inom EU för bolagsstyrning. Det går inte att genomföra samma regler i länder med olika kulturer menar man. Det kunde dom ju ha tänkt på innan dom satsade mångmiljardbelopp på att driva in oss i EU. Det är ju detta som hela den Europeiska Unionen handlar om. Avskaffa de enskilda ländernas möjlighet att ha sina egna regler och istället standardisera hela skiten till vad som gäller i Tyskland och Frankrike. Ni skulle kanske tänkt längre än näsan räcker för ett antal år sedan?

Dagens citat kommer från Italiens första älskare och premiärminister, Silvio Berlusconi. - "Han betraktar sig som ett geni och alla andra som idioter." Nu handlar det INTE om det italienska folket syn på Silvio Berlusconi. Nä, det handlar om Silvio Berlusconis syn på sin egen finansminister, Giulio Tremontis. Tänk vilka härliga regeringssammanträden dom måste ha i Rom. Om Håkan Juholt hade sagt så om Anders Borg så hade jag kanske inte lyft så mycket på ögonbrynen, men om Fredrik Reinfeldt hade sagt så...

Slutligen ser jag att Anders Borg plockat 1 miljard kronor från Biståndsbudgeten för att stoppa in i lite andra hål här och där. Och det riktigt talande har varit den debatt som förts bland kommentatorer på Expressens och Dagens Nyheters sajter. Kommentarerna har överösts med rasism. Man kan i korthet fastslå att de som gläds åt beslutet är Sverigedemokrater medan resten protesterar. Är detta någon eftergift till SD från Anders Borg för att få igenom sitt femte steg av straffbeskattningen av sjuka, arbetslösa och gamla?

onsdag 13 juli 2011

Från tigerekonomi till tiggarekonomi

Fortsätt säga Nej till Euron
Eurovalutan är mitt uppe i sin värsta kris någonsin. Det är inte bra Grekland som är i rejäl kris. Kreditvärderingsinstitutet Moody's har precis placerat Irland i gruppen "skräpstatus". Den italienska ekonomin är i verklig kris. Den italienska statsskulden är EU:s största och budgetunderskottet är skyhögt. Vilket fått Berlusconis stödparti Lega Nord till att kräva rejält sänkta skatter... Även Spanien och Portugal har rejäla problem. Tillståndet för Irland fick Leif Pagrotsky till att twittra: "Från tigerekonomi till tiggarekonomi". Vad som är uppenbart är att när krisen är svår så ser vi de slutliga bevisen för att den gemensamma valutan Euro är ett feltänk. Det är nämligen denna som delvis (inte helt) har skapat problemen. Och den gemensamma valutan gör lösningen mycket svårare. Länder som Grekland, Irland osv har tvingats föra en räntepolitik som varit direkt skadliga för landets ekonomi. Men den gemensamma valutan kräver också en gemensam räntepolitik. Vi ska i Sverige vara ytterst tacksamma för alla oss som röstade Nej till Euron. Som räddade den svenska ekonomin.

För övrigt blir det inte mer bloggat i dag. Nu ska jag sova! En del av natten till i dag tillbringades på det lilla rummet. Helt uppenbart hade jag ätit något jag inte borde ha ätit. Jag tömde allt, och jag menar ALLT, och har tillbringat i stort sett hela dagen liggande i en säng med en filt över mig. Man kan bli rejält dålig, och får en dånande huvudvärk. God Natt!

tisdag 12 juli 2011

Är du lönsam lille vän?

Jan Björklund och Folkpartiets nya linje, som går ut på att bara lönsamma ska få flytta till Sverige, får ständigt nya exempel. Ett led i detta är uppenbarligen den utvisning av den svårt CP-skadade Adrian Krasniqi och hans föräldrar. Eftersom han är i stort behov av vård och rehabiliteringsinsatser kommer han ju att kosta det svenska samhället pengar. Och så'na kan vi ju inte tillåta komma in i Sverige i det nya Folkpartiets Sverige. Gå till http://www.namninsamling.com/Adrian och läs på och skriv sedan på namninsamlingen. Det är brådis.

Skoltalibanen Jan Björklund
Ett annat exempel på Jan Björklund och Folkpartiets nya filosofi att stoppa dom som inte lönar sig och locka de som lönar sig hittar vi inom utbildningen. Samtidigt som Jan Björklund drivit igenom att studerande vid svenska Universitet och Högskolor från länder utanför EU ska betala höga avgifter (upp mot 100.000 kronor per termin) så pratar Jan Björklund om att genom generösa regler locka utländska stjärnstuderande till Sverige. De införda avgifterna har gjort att antalet utländska studenter har störtdykt. Men i sedvanlig ordning så tänker inte Jan Björklund ens så långt som näsan räcker. Dessa utländska studenter som studerat i Sverige blir sedan utmärkta ambassadörer för Sverige och svenska företag i sina hemländer när dom återvänder. Dom behåller kontakten med sina svenska studiekamrater och hjälper sedan svenska företag i sina hemländer. Dom är effektivare än alla marknadsföringsinsatser som det satsas på. Dessutom skapar dom underlag för svenska studenter att studera kurser som annars inte får tillräckligt underlag. En hel del utbildningar får nu ställas in. Jan Björklund är en katastrof för svensk utbildning.

Och i Storbritannien fortsätter avlyssningsskandalen växa. Bland de avlyssnade fanns även Labours tidigare premiärminister Gordon Brown. Det står också klart att fler än News of the World av Rupert Murdochs tidningar använt sig av förbjuden avlyssning av telefoner. Och samtidigt ifrågasätts allt mer de Konservativas nuvarande premiärminister David Cameron vars personliga pressekreterare var den förre chefredaktören på just News of the World, Andy Coulson. Han sitter just nu bakom lås och bom.

xxxx
Att pendla till jobbet med Skånetrafiken är den enda spänning man behöver här i livet. Varje resa är lika spännande om man kan tänkas komma i tid till jobbet, eller i tid till hemmet. I går fick det, som jag berättade i går, bli snabba improvisationer för att ta mig hem i tid sedan en lastbil under eftermiddagen totalsaboterat järnvägsövergång och signalsystem i Bjuv. Det hela var inte fixat till i dag på morgonen, men det skapade inte allt för stora problem för mig vid resan till jobbet på morgonen. Dock är problemen ännu inte fixat så jag fick ta till samma improvisation hem från jobbet i dag. Senaste budet är att man hoppas vara klara till 0800 i morgon. Men det är tydligen mycket elektronik och elkablar som bränts sönder av kortslutning. Det största problemet var istället att tåget gick sönder i Gantofta när jag åkte till jobbet i morse. I 25 minuter satt jag och tittade på perrongen i Gantofta medan lokföraren lekte reparatör av de gamla ålderstigna och uttjänta Pågatågen. Efter 25 minuter kom vi iväg, Och jag kom till jobbet "bara" 30 minuter sent. Jag väntar med spänning på vad morgondagen kan erbjuda för upplevelse.

Och på tal om tågförseningar så ser jag att SJ uppmanat Trafikverket att i sin information och utrop inte berätta om varför tågen är försenade. Utan bara berätta att dom är detta. SJ vill "rensa upp i floran av utrop och textmeddelande". Till SJ vill jag säga att dom är helt fel ute. För den som väntar på ett försenat tåg är det faktiskt av intresse att även få veta varför dom får vänta. Det kan öka förståelse en hel del. Så SJ, snälla, tänk om.

Det är uppenbarligen inte kommersiellt lönsamt att dela ut gratistidningar under semestertider. Från denna veckan och ett antal veckor framåt har (helt oberoende av varandra?) både City och Metro bestämt sig för att ta semester. Man får alltså läsa vad man har lite extra noggrant. Det innebar att jag till och med läste Relationssidorna i Aftonbladet i dag. Och jag noterade där en liten notis som berättade att 61,6% av svenska kvinnor äger en sexleksak. Det framgår dock inte om urvalet är ett statistiskt urval i alla åldrar eller om det handlar om kvinnor som valt att besvara en Aftonbladetenkät om sexleksaker. Jag tro nämligen inte att resultatet av detta blir det samma. Det framgår inte heller vad som ingår i "sexleksak" Kan undra om den stackars älskaren ingår i detta begrepp för en del...

Slutligen ser jag att AB skryter över framgångar med sina pod-program. Min förhoppning är att framgången blir så kommersiellt framgångsrik att man köper in Filip & Fredrik med ensamrätt. Detta så att de båda inte gör något annat än dessa pod-program till Aftonbladet. Dom verkar gilla det: - "Det här formatet fungerar väldigt bra när vi får orera fritt utan restriktioner..." Snälla, fortsätt där så att vi slipper dessa båda urbota korkade töntar i riktig TV!

måndag 11 juli 2011

Ett bättre samhälle? - Pyttsan!

Teorierna om hur man ska skapa ett bättre samhälle är många. Ungefär lika många som människor. Hur ska vi t.ex. minska brottsligheten? Hårdare straff (det bygger på att brottslingar kalkylerar med vilket straff dom kan tänkas få). Hårdare övervakning. Bättre vård. Jo, tankarna är många. I Aftonbladet i dag hittar jag en debattartikel som berättar att man lyckats minska fortkörningen genom att lotta ut priser som bonus till de om INTE kör för fort. Så med anledning av detta vill jag poängtera att jag aldrig misshandlar. Jag stjäl inte. Jag kör verkligen inte för fort (jag kör inte alls). Jag köper inte sex av prostituerade. Jag begår inte äktenskapsbrott. Jag röker inte. Och jag vill, med anledning av den nya lagen mot nedskräpning, poängtera att jag inte skräpar ner i naturen. Jag skall dock erkänna att jag dock spottar körsbärskärnor på gatan. Det händer till och med att jag kastar en äppelskrutt i buskarna. Så om tidigare nämnda teori skulle införas på andra områden och inte bara i trafiken så skulle jag ju snabbt bli ganska förmögen på alla rättlevnadsbonusar jag skulle få. Jag stödjer tankarna på det bestämdaste - jag tjänar ju på det!

En intressant fråga att ställa sig när man ser vilka krav som EU och IMF ställer på Grekland är vilka baktankar man har. Om budgeten inte går ihop så måste man ju i princip öka inkomsterna och sänka utgifterna. Ett stort problem för Grekland är den usla skattemoralen. Grekerna betalar helt enkelt inte sina skatter utan smiter från detta om dom har en chans. Bland annat visar det sig att ungefär 70% av de grekiska advokaterna, juristerna, läkarna osv betalar inga inkomstskatter alls. Vad ingår då i kraven på Grekland? Jo, att den grekiska skattemyndigheten ska skäras ner och 213 skattekontor ska läggas ner! Progressiva skatter ska sänkas (de som betalas av höginkomsttagare) medan momsen ska höjas (som främst drabbar låginkomsttagare. I korthet handlar kraven på Grekland att införa en nyliberal marknadsekonomi som gynnar rikt folk och betalas av de mindre privilegierade.

Girig slipsnisse
Men det finns de som tjänar på den nyliberala ekonomin som EU och IMF arbetar hårt för att driva igenom runt om i världen. Förra året ökade antalet dollarmiljonärer i världen med 8,3%, och deras samlade förmögenhet ökade med 9,7% till 43 triljoner dollar. Det är mer än innan finanskrisen. Och det här gäller även i Europa, där mångmiljonärerna blivit rikare i alla länder, inklusive länder i rejäl kris. Det hela visar att runt om i världen saknas det inte resurser. Men politikerna som formellt bestämmer i samhället sitter i knät på slipsnissar och andra miljonärer och låter dessa bestämma dagordningen. Och den dagordningen går ut på att gynna den som har och låta den som saknar betala.

Och Sverige är inget undantag! Vem tjänade mest på jobbskatteavdragen? Den välavlönade med 50.000 i månadsinkomst, medelinkomsttagare med 25.000 eller den lågavlönade med 17.000 kronor? Vem var det som betalade? Jo, den sjuke, den arbetslöse och den pensionerade. Vem tjänade på avskaffad förmögenhetsskatt? Vem tjänade på förändringen av fastighetsbeskattningen. Ägaren till mångmiljonvillan i Danderyd eller till den lilla 30-tals villan på landet? Vem är det som får del av subventionerade RUT-tjänster? Vi har ett samhälle som för över resurser från fattig till rik!

En idiotisk lastbilschaufför lyckades i dag på eftermiddagen rasera bommarna vid järnvägsövergången i Bjuv, och då tydligen även skada elledningar och förorsaka en rejäl kortslutning i signalsystemet. Chauffören smet, men mängder av människor drabbades då deras resor blev saboterade. Själv råkade jag se problemet (det innebar nämligen att tågen Helsingborg-Åstorp drogs in hela eftermiddagen och kvällen) i tid genom en snabbtitt på Skånetrafikens hemsida innan jag gick från jobbet. Min planerade hemresa från jobbet i Burlöv innebar ett direkt Pågatåg från Burlöv till Ramlösa, och där byta till tåget Helsingborg - Kristianstad för sista biten till Åstorp. Men det tåget gick ju inte så pga denna idiot till chaffis. Och mitt tåg från Burlöv hade med största sannolikhet inte hunnit till Helsingborg så att jag kunde hinna med tåget när det istället körde "andra hållet" via Kattarp till Åstorp. Nu lyckades jag med hjälp av en av tågvärdarna som jag känner lite lätt komma fram till att om jag i Lund bytte till ett Öresundståg till Helsingborg istället så skulle det hinna till Helsingborg i tid. Det kör en annan väg och stannar inte på så många ställen. Så jag kom hem i tid ändå, men fick trängas på ett överfullt Öresundståg istället för en lugnt Pågatåg med gott om plats för att sitta med laptopen och skriva. Jävla lastbilschaufför!

söndag 10 juli 2011

Dansk islamofobi i ett nötskal

Det kan bli dyrt att vinna mot politiker i rätten, i varje fall i Danmark. När för några år sedan den dåvarande danska Välfärdsministern Karen Jespersen (från Venstre) hävdade att den muslimske talesmannen Zubair Butt Hussain stödde stening av kvinnor tyckte han att det räckte med islamofobiska lögner från danska politiker. Han stämde helt enkelt henne inför domstol för lögnaktigt förtal. Och han har nu nyligen för andra gången fått rätt i domstolen. Men det har blivit dyrt. Han får nämligen själv stå för större delen av rättegångs- och advokatkostnaderna på omkring 250.000 kronor. Karen Jespersen (som alltså nu förlorat i två instanser) får sina kostnader på 300.000 betalda av skattebetalarna!

Danmarks karta
För de som inte är så väl förtrogna med den danska politiska kartan så förtjänar det att påpekas att Venstre inte är ett vänsterparti. Venstre är istället, enkelt uttryckt, Folkpartiets danska kusiner. Dock med ännu mer främlingsfientliga influenser än Major Jan Björklunds adepter ibland ger utlopp för. Danmark styrs, precis som Sverige, av en koalition av partier på den högra planhalvan, som är i minoritet. Det finns dock en ganska stor skillnad. Medan Högeralliansen i Sverige, i varje fall inte officiellt, gjort sig beroende av främlingsfientliga Sverigedemokraterna så har de danska kusinerna satt sig rakt i knät på Pia Kjærsgaards Dansk Folkeparti. Och detta har drivit den danska Högerregeringen till mängder av mer eller mindre rasistiska och främlingsfientliga uttalanden och beslut. I Sverige röstar ju Sverigedemokraterna i ungefär 90% av fallen med Högerregeringen, men utan officiella förhandlingar. Men i Danmark sitter man som sagt bekvämt tillrätta i rasisternas knä.

Den slutliga antagningen till Gymnasieskolan visar nu, precis som jag berättat tidigare, att antagningen till de praktiska gymnasiekurserna rasar. Skoltalibanen Jan Björklunds nya Gymnasieskola där de praktiska yrkesutbildningarna inte längre ger automatisk behörighet att sedan studera vidare ger effekt. Ungdomarna som inser att allt fler jobb kräver Högskoleutbildning inser att det då inte går att välja en utbildningslinje där detta blir omöjligt. När man är 15 år gammal vet man inte vad man ska syssla med de kommande 40 åren, alltså gäller det att se till att man kan byta spår och gå vidare. Jan Björklund är en pratkvarn som tror att enkla ogenomtänkta lösningar löser problem, men han inser inte att dom enkla lösningarna oftast skapar mer nya problem än dom löser gamla problem.

Senaste nytt på tågfronten
Kevin och jag hade planerat biobesök på kvällen i går. Biljetter var bokade till Transformers 3 klockan 18.00 och bloggen var färdig redan på eftermiddagen. Planen var att ta tåget 16.40 och så skulle vi med god marginal hinna lösa ut biljetterna (senast 17.30) och även köpa lite tilltugg på Pistaschia där jag också tänkte fylla på förrådet av nötter till min müsli. Men när vi kom till stationen möttes vi av beskedet att tåget var inställt. Och de tåg som skulle komma från Helsingborg var närmare en timme sena (på en resa som tar drygt 20 minuter). Tydligen hade ledningarna rivits ner mellan Åstorp och Bjuv. Vi konstaterade att det inte var värt att med de förseningar som gällde att chansa på nästa tåg 17.07 så vi gick hem igen. Och kontroll på Trafikverkets sajt lite senare visade att det var ett korrekt beslut. Tåget 17.07 blev en halvtimme sent till Helsingborg och kom dit först 18.00, dvs när filmen började ute på Söder.

Sommarjogging 2011:
Eftersom det inte blev något biobesök i går på kvällen fick det bli en joggingrunda istället. Och det var TUNGT. Första kilometerna präglades av funderingar på om jag verkligen skulle orka springa alla 5,5 km som den utvalda ganska korta rundan var. Nu blev det lite bättre mot slutet, och även om det var svettigt och tungt så får tiden 30.40 trots allt efter omständigheterna godkänt. Dålig intensitet i springandet och till detta en pågående penicillinkur sätter väl sina spår.

Slutligen ser jag att de svenska töserna tagit sig till semifinal i fotbolls-VM. Bra gjort töser!

lördag 9 juli 2011

Försörjningsstöd a la Kristdemokraterna

Kristdemokraternas Göran Hägglund har nya idéer för socialbidragen. Om jag förstår det rätt så är hans tanke ett försök att lösa problemet med att den som får försörjningsstöd inte får behålla ett öre av inkomsten om han/hon jobbar och tjänar en liten slant om han/hon inte lyckas komma över bidragsnormen så att han/hon inte längre får något försörjningsstöd. Men uppriktigt sagt så begriper jag inte hur "socialbidrag per dag" som han tydligen kallar det hela skulle fungera. Jag gissar att den gode Görans tanke går ut på att om man jobbar en vecka under en månad men inte under resten av månaden så ska t.ex. försörjningsstödet bara räknas på den del av månaden då jag inte jobbade och har inkomst. Vilket skulle innebära att jag den vecka jag jobbade så skulle försörjningsstödet inte alls räknas. Men andra inkomster? Barnbidrag, Bostadsbidrag, Skatteåterbäring? Ska dom bara räknas de dagar dom betalas ut? Om jag jobbar en vecka så får jag ju inte pengarna då, dom kommer kanske först en dryg månad senare. Ska man då också avskaffa den regel som säger att om man går men "vinst" en månad så förs överskottet över till nästa månad. För finns den regeln kvar så faller hela systemet med "socialbidrag per dag". Men det innebär också att man kan jobba en vecka i månaden och tjäna 20.000. Och sedan kräver man försörjningsstöd för resterande veckor. Jag tror uppriktigt sagt inte att Göran Hägglund vet vad han pratar om! Tanken var god, men jag tror inte att hans lösning är den rätta lösningen på problemet.

Belgiens flagga
I Belgien fortsätter världens längsta regeringskris. Det är nu ett år sedan det hölls val i Belgien, men man har fortfarande inte lyckats enas om att bilda en regering. Krisen är så illa att man till och med talat om att kalla in bland annat Carl Bildt som medlare. Och DÅ måste ju krisen vara illa. Problemet i EU:s centralort är att man inte kan enas över språkgränsen, de franskspråkiga Vallonerna och de flamsktalande Flamländarna. Hur f-n ska man kunna enas i Europa när inte ens civiliserade belgare kan enas mellan två språk? Som vallonättling som jag är så begriper jag ingenting. Vi skånsktalande kan ju (om än med motvilja) samarbeta med norrlänningar och andra underliga typer norr om smålandsgränsen. Att Sverige består av Skåne och några norr därom liggande fäbodar är ju allmänt känt. Ni har väl förresten hört om mannen från Österlen som skulle åka på semester till Norrland. Men han var snabbt tillbaka. - "Jag vände i Älmhult, då hade jag sett tillräckligt" kommenterade han det med. Att vi skåningar är ett anspråkslöst folk kan ni läsa här.

Carl Bildt innan ficktwittrandet
Och på tal om han Calle Bildt, så har ni väl alla läst om hans senaste insatts på Twitterfronten. Tydligen har han med handen jobbat lite i fickan och fått iväg följande kloka ord: "A@laqaqlqqaqqqqaQpAApAaQQaAQAPAaaaaAaAAaAaaaaQaaAAAqaAAqa". Int' f-n vet ja' va' han syssla me' i fickan? Det nya begreppet Ficktwittra har fötts. Bilden visar Calle strax före...

Ny spännande statistik visar att det är vanligare med cabbar i Skåne än i Norrland... Tänk vilka sensationella siffror som Infotorg presenterar. Folk kör hellre utan tak på bilen i södra Sverige än man gör i norra Sverige! Om man delar upp cabbarna per kommun och ser hur många cabbar det finns per 1.000 innevånare så visar det sig att 8 av de 10 kommunerna i topp i Sverige ligger i Skåne. Vi kan också se att det är en viss typ av kommuner som har höga siffror. Av någon underlig anledning så finns det ett samband mellan antalet cabbar och innevånarnas inkomstförhållanden. Jag tror att jag fortsätter med att tänka: - "Hoppas det börjar regna" när jag ser några räliga brats susa förbi en bräkig cabb i tron att framgång i livet räknas i hur dyr bil man har. Vellinge ligger i topp (14,3 cabbar/1000 innevånare) följt av Båstad och Lomma med 10,4 och sedan Danderyd och Höganäs med 10,3 per 1000 innevånare. Sedan kommer Ystad, Ängelholm, Lidingö, Kävlinge och Staffanstorp. På Sverigelistan kommer Åstorp på 27:e plats med 3,75 cabbar/1000 innevånare. Detta är lite över snittet i Sverige på 3,24. Och hustruns arbetskamrat kör faktiskt runt i en gammal Golf cabb. Och sedan finns det ett par gamla jänkare. Och ytterligare några tydligen.

Jag ser förresten att skandalerna med det dansk/skotska järnvägsbolaget DSBFirst fortsätter att brisera. Sedan man räknat med "fuskbidrag" från huvudägaren DSB (de danska statsjärnvägarna) lämnade man ett anbud på Øresundstågen som var så lågt att affärerna inte gick ihop när det visade sig att subventionerna avslöjades. Nu förlorar man trafiken med Øresundstågen i Sverige i december när Skånetrafiken lämnar över till Veolia. Förra helgen avslöjades att man missat att lokförare ska ha semester i trafiken i Västsverige som man också kör. Man ordnade inga vikarier så mängder av tåg fick ställas in eftersom det inte fanns lokförare. Och nu har det i Danmark avslöjats att man fifflat med passagerarsiffrorna på Kystbanen (København - Helsingør) för att få bonusersättning. I två år har man överdrivit siffrorna så att man fått ut 1,9 miljoner för mycket i bonus. Pengar som nu krävs tillbaka!

Till slut ser jag att Italiens premiärminister (dvs hans mediabolag) dömts att betala motsvarande 5,1 miljarder kronor i böter till en konkurrent. Men han har råd...