söndag 31 oktober 2010

Nyhetstorka

Det verkar ha varit nyhetstorka i dag. Uppenbarligen har man inte lyckats luska fram något nytt om Sofia Arkelstens affärer. En affär där nog bostadsaffärerna till slut blir det som eventuellt kan fälla henne. De som försvarar hennes "bjudresor" har en liten poäng i att våra politiker måste resa och få impulser. Men jag vill nog ha en rejäl restriktivitet i bjudandet av företag och lobbyingföretag. Och det krävs en TOTAL öppenhet när det gäller detta. Däremot kan nog lite underliga bostadsaffärer förbruka förtroendet. Och det är frågan om detta inte redan har förbrukats för mycket för att jobbet som partisekreterare ska kunna skötas som hoppats.

Men, som sagt. Det är nyhetstorka. Aftonbladets framsida är fylld av den mycket intressanta uppgiften om att Noomi dumpade Ola och startade om i USA! Och DET är ju verkligen en "stoppa pressarna" nyhet. Vi har just nu runt om i världen lite terroristlarm. Både här och där. Men, jag måste erkänna att jag har mina tvivel på hur allvarligt menat de bomber som hittats på flygplan var. Att skicka paket från Jemen till judiska mottagare i USA tycker jag tyder mer på att man vill väcka uppmärksamhet än att man verkligen vill lyckas genomföra ett attentat. Jag tror faktiskt att om man verkligen vill lyckas med ett attentat så skickar man paketet från ett mindre misstänksamt ställe än Jemen, och man skickar det till mindre misstänksamma mottagare än judiska mottagare i USA.

HIF i topp
De flesta har väl noterat att Skåne spelar ut resten av landet rejält i årets fotbollsallsvenska. Än så länge är det oklart om det blir HIF eller MFF som tar guldmedaljen. Men resten av landet ligger rejält efter. MEN, det är något skumt. I dag spelade HIF borta mot Halmstad och vann visst med 4-2. Men något är skumt. Så här rapporterade Aftonbladet på sin löpsedel. Hur f-n kan det först bli 0-2 och sedan 0-1 innan det blir 0-3. Något är det som inte stämmer.

Skanneloppetuppladdning 2010: Efter fredagens återupptagna träning som gick lite bättre än jag trodde så kan jag inte säga det samma om dagens löpning. Jag valde en lite längre runda än förra gången, 7,5 km via Tingvalla och Promenadrundan. Men, det var tungt, mycket tungt. I och för sig tog jag inte ut mig helt, men uppförsluten var tunga och jag tror inte att jag hade kunnat springa så mycket fortare. Tiden 42.55 är inget att skryta med. Nåja, det blir en eller två rundor till innan Skanneloppet nästa helg. Så förhoppningsvis släpper det lite tills loppet.

Alla har vi väl nu sprungit runt i huset i morse och ändrat klockor. Någon som kom ihåg alla vid första varvet? Någon som inte svor över digitala varianter där du inte kom ihåg hur man gjorde? Någon som inte skrapade sönder naglar på att försöka pilla ut en trög minimal liten ratt på ett armbandsur? Är det inte så att det är dags att sluta med sommartid? Att ha samma tid hela året skulle spara en hel del svordomar.

lördag 30 oktober 2010

Nästa kapitel i fallet Sofia

Affären med Sofia Arkelsten ställer en hel del frågor. Politiker som till exempel Carl Bildt (m), Widar Andersson (s) och Fredrick Federley (c) går alla ut och försvarar Sofia Arkelstens "mutresor". Dom tycker alla att det inte är något fel att låta sig bjudas runt. Tror ni att det hade blivit samma mediadrev mot dessa manliga politiker för exakt samma resor som det är mot Sofia Arkelsten? Vi såg flera exempel på detta vid Fredrik Reinfeldts första regering. Kvinnor som begått dumheter fick gå, män kom undan. Tobias Billström hade inte heller betalt sin TV-avgift. Men honom gled det av utan problem. Fredrik Reinfeldt hade också haft svarthjälp hemma, men honom gled det av. Och vi ska inte tala om Carl Bildt som har en teflontäckt hud där allt bara rinner av. Ett litet tips till Calle är att teflon faktiskt är giftigt, och långvarigt utsättande för giftet är mycket farligt.

Om Sofia Arkelsten ska lämna sitt jobb som partisekreterare för moderaterna är en fråga för just moderaterna. Att låsa in sig som hon gjorde från början tycker jag tyder på att hon inte är lämpad för jobbet. Men det är som sagt en fråga för moderaterna. Om hon nu är olämplig, så hoppas jag hon sitter kvar.

Expressen berättar mer om Sofias bostadsaffärer. När hon lämnade Peder Dahlborgs svartabörslägenhet i Stockholms centrum och köpte en bostadsrätt ute i Årsta för 1,1 miljoner fick samtidigt den tidigare ägaren av bostadsrätten överta Sofias lägenhet. Bara några veckor senare köpte hon ännu en ny bostadsrätt i centrala Stockholm och sålde bostadsrätten i Årsta för 1,7 miljoner, dvs en nätt vinst på dryga halvmiljonen på några veckor utan att ens ha hunnit flytta in i bostaden. Men, det är bara ont förtal att hon fick köpa bostadsrätten billigt som kompensation för att hon överlät hyreskontraktet i Centrum. Sofia var också intervjuad i Janne Josefsson och Uppdrag Gransknings avslöjande reportage om Peder Dahlborgs svartaffärer. Även Aftonbladet utvecklar vidare på det här spåret.

Vad affären visar är att Sverige måste skärpa reglerna för mutor och politiska bidrag. Det måste göras offentligt vem som skänker och bjuder. Moderaterna måste lämna sitt motstånd mot en sådan lagstiftning. Vad är det ni har att dölja? Låt gärna riksdagsledamöterna åka på resor till Maldiverna betalda av företag. Men kräv att detta förs upp på en lista. Riksdagsman NN åkte i januari 4 dagar till Italien betalda av Shell, i februari åkte han till Frankrike betalda av Volvo, i mars åkte han till Finland betalda av kärnkraftslobbyn och i april åkte han till Israel betald av israeliska staten. Låt honom göra detta, men kräv att väljaren vet om detta när vi ser hur han röstar i riksdagen om naturgasutvinning, om bilism, om kärnkraft och om Sveriges förhållande till Israel. Samma sak gäller de politiska partierna. Vem och vilka har skänkt pengar till partierna och politikernas kampanjer. Låt dom ta emot pengarna, men det ska ske offentligt. Vad har ni att dölja moderater?

Dagens citat hittar jag i Helsingborgs Dagblad som i sin Helgbilaga intervjuat Rahmani Rahmatollah. En gång i tiden militär i Afghanistan, bland annat nära den tidigare presidenten Babrak Karmal som hans personliga adjutant. 1994 kom han till Sverige som flykting på en båt till Gotland. I dag bor han i radhus i Ödåkra och försörjer sig som taxichaufför. "...alla trupper, förutom USA:s och Englands, ska lämna landet. De var dom som hjälpte talibanerna att bli starka. Nu får dom själva ordna problemet." Rahmani tror att freden en dag kommer till Afghanistan, men det tar minst 20 år.

fredag 29 oktober 2010

De sanna "nya" moderaterna

De nya??? moderaterna
Det är inte alltid det är de stora rubrikerna som är de mest givande nyheterna. Ibland kan man lära sig väldigt mycket av små notiser. I en liten notis i Sydsvenskan kommenterar bland annat moderaten Anja Sonesson i Malmö skrivningar i den rödgröna överenskommelsen i Malmö stad. Texten "alla ska ha tillgång till bostadsmarknaden på lika villkor" tycker moderaten "är direkt smaklös". Så uppenbarligen anser moderaterna att det ska vara tvärtom: "alla ska inte ha tillgång till bostadsmarknaden"! Likaså upprörs tydligen moderaterna av att det ska göras en utvärdering när upphandlade verksamheter löper ut. I moderaternas värld ska naturligtvis inte upphandlad verksamhet utvärderas. Då finns det risk att man kommer på att det inte blev bättre utan kanske till och med sämre. Och att komma på detta är ju direkt skadligt för.. Ja, för vem? De nya Moderaterna har inte förnyat sig alls, dom sitter kvar i gödselstacken. Även folkpartisten Ewa Bertz är orolig över utvärderingen. Den "gör mig rädd" säger folkpartikeln. "Kommunen ska inte syssla med sådant som andra kan göra, det blir bara dyrare" säger hon. Men, om det nu alltid blir billigare och bättre med privatisering till kommersiella vinstgivande företag, vad är du då orolig över att utvärderingen ska visa? Det är trångt i gödselstacken! Fast Centern har ju lämnat allt som har med landsbygden att göra och flyttat till den fashionabla staden, så dom har väl lämnat plats i dyngan.

Dagens Fia handlar om Sofia Arkelstens fastighetsaffärer. Aftonbladet och Expressen kan båda berätta att Sofia och hennes sambo i början av 2000-talet när dom behövde bostad lyckades få en attraktiv sådan i centrala Stockholm utan någon bostadskö, samtidigt som den normala kötiden då var cirka 14 år. Ett intressant faktum är att hyresvärden, Peder Dahlborg, något år senare av Janne Josefsson i TV-programmet Uppdrag Granskning utpekades som Stockholms svartmäklarkung. "Vi betalade inget svart" säger Fia. 2005 bytte Fia och hennes sambo bostad med ett annat par. Dom fick ta över deras hyreskontrakt i centrala Stockholm och själva köpte dom deras bostadsrätt i Stockholms utkant. "Vi fick ingen rabatt på bostadsrätten som kompensation för hyreskontraktet" säger Fia. Men det var tydligen ingen bra bostad, för dom sålde den efter bara några månader och köpte en annan inne i centrala Stockholm igen. Tänk att någon kan vara så ful att man insinuerar att dom först köpte en hyresrätt svart, sen sålde dom den mot att få köpa en bostadsrätt billigt. En bostadsrätt som direkt kunde säljas med rejäl förtjänst så att man kunde köpa en dyrare bostadsrätt. Usch så fult och insinuant att ens vilja antyda något sådant. Så'na affärer gör inte politiker med hög moral!

Skanneloppetuppladdning 2010: Efter 2½ veckas uppehåll i förberedelserna var det i dag dags. Senast jag sprang slog jag mig i bröstet efter en kullerbytta och har sedan dess haft rejält ont ibland. Men det har blivit bättre så i dag kände jag att jag MÅSTE ge mig ut om jag ska kunna springa Skanneloppet nästa lördag. Det är fortfarande inte bra om jag ligger fel eller gör riktigt djupa inandningar. Jag valde en inte allt för lång runda (5,5 km via elljusspåret vid Tingvalla) och tog det också ganska lugnt. Och, det kändes klart bättre i bröstet än jag hade befarat. Uppriktigt sagt så vållade detta inga problem alls. Däremot kändes det naturligtvis att jag hållit upp i 2½ vecka. Tiden 30.40 blev faktiskt lite bättre än jag befarat. Och om inget oförutsett inträffar ska jag väl hinna med ett par rundor till innan Skanneloppet, så jag ska vara någorlunda väl förberedd tills dess.

Från USA rapporteras om en fyraårig flicka som stämts i domstol (med domarens medgivande) för att hon på sin cykel med stödhjul cyklat på en gammal dam så att hon föll och skadade sig. Sätt åt buset!

Och apropå moderaten Sofia "the Shell" Arkelstens koppling till oljebolaget Shell så ser jag att Climate Action Network för några dagar sedan kunde avslöja att en stor del av de ledande s.k. "klimatförnekarna" sponsras av oljebolag som BP och andra stora europeiska utsläppare. Och så ser jag att Calle Str... f'låt Bildt tycker att Sofia Arkelsten gör helt rätt. Bara ta emot mutorna, det gör han alltid. Tänk, att han förvånar mig inte det minsta.

torsdag 28 oktober 2010

Sofia "the Shell" Arkelsten

Skandalen med Moderaternas partisekreterare Sofia "the Shell" Arkelsten fortsätter att växa. Som jag berättade i går vände Sofias intresse för Shell i och med den av Shell betalda studieresan till Sydfrankrike. Det har nu visat sig att Sofia också bjudits av kärnkraftslobbyn i Forum för energi och tillväxt på en resa till finsk kärnkraft i Olkiluoto. Strax efter röstade Sofia för att godkänna att vi bygger ut kärnkraften i Sverige (genom att gamla små verk får ersättas med nya större).

Sofia Arkelsten
Däremot har Sofia avbrutit sitt engagemang i miljöföretaget Sweco. Ett bolag med en omsättning på närmare 6 miljarder kronor och som är börsnoterat. Förra året accepterade Sofia en styrelsepost i bolaget (arvode 175.000 kronor). Men har när hon får frågor från journalister i frågan bestämt att hoppa av igen. Hon tyckte väl att hon kunde göra nytta genom att kombinera att vara miljötalesman för regeringspartiet och sitta i ett företag som sysslar med miljön. Om det gjorde nytta i arbetet som miljötalesman, i styrelsen eller bara för den egna privatekonomin framgår dock inte. Men 175.000 är ju ingen spottstyver för ett litet extraknäck. Det motsvarar det maximala en arbetslös svensk kan få i inkomst på ett helt år. Men som sagt, hon hoppade direkt när det började ställas frågor. Hon hoppade av pga "tidsskäl". :-)

För övrigt tycker jag att Sofia verkar mindre kompetent som partisekreterare. Att vara detta handlar ju om att vara tillgänglig för journalister och reportrar, allra helst när det blåser. Men nu när det blåser runt henne själv har hon till stora delar försvunnit. Hon verkar nästan ha tystnat på nätet också. Resumé påpekar att hon nästan försvunnit med sina regelbundna uppdateringar. Det är ju nu hon ska vara aktiv och förklara sig och få ut sitt (och moderaternas) budskap. Det är uppenbart att det inte fungerar.

Svenska Dagbladet påminner om att Sofia 2008 nappade på ett erbjudande från BMW om att gratis ett tag låna en superbil av dom. Jag tycker Sofia verkar vara duktig på matt utnyttja sin ställning på ett, för henne, förmånligt sätt. Duktig tös!

Girigheten
Vidare så noterar jag att banken Nordea valt att reservera 1,8 miljarder kronor i bonusar till cheferna för de tre första kvartalen i år. Detta motsvarar 2,4 miljarder kronor på helår. Och det är klart, dessa slipsnissechefer har ju lyckats bra med att öka bankens vinster. Detta har skett genom att inte betala ut någon ränta på de pengar den vanliga bankkunden lånar ut till banken. Däremot tar man bra betalt för att samma bankkund ska kunna komma åt sina pengar. Vidare har man ökat skillnaden i inlåningsränta och utlåningsränta. Så visst har slipsnissarna varit duktiga och gör verkligen skäl för en rejäl miljonbonus för sin höga kompetens och förmåga att lura kunderna. Hipp hipp hurra för den samlade kåren av slipsnissar! Jag tar för givet att samma slipsnissar får betala tillbaka en del av deras redan från början höga grundlön när spekulationsbubblan kraschar och banken måste ha hjälp av skattebetalarna för att överleva.

Jag ser att Svenskt Näringsliv för några månader sedan har fått en ny ordförande, Kenneth Bengtsson. Han har varit ganska tyst fram tills nu, men i en intervju i Veckans Affärer går han ut och berättar vad han tycker. Det framkommer då att För Svenskt Näringsliv är LAS ett rött skynke. Den är bara till bekymmer - för arbetsgivaren alltså. Vidare vill han riva upp strejkrätten som bara är ett bekymmer - för arbetsgivaren alltså. Och han vill också göra något åt marginalskatten. Den är ett bekymmer - för den som tjänar bra alltså. Så egentligen är hr Bengtssons åsikter inget att förvåna sig över. Och det är ju klart, tar man bort LAS och strejkrätten så är det ju inget bekymmer för arbetsgivaren att bara köra över arbetstagaren. Han behöver ju inte ens tuta först! Det ska påpekas att hr Bengtsson också berättar att han röstar på Moderaterna. Nå'n som är förvånad?

onsdag 27 oktober 2010

Mutresor lönar sig

Moderaternas nya partisekreterare Sofia Arkelsten har hamnat i rejält blåsväder. Expressen avslöjar att hon för en tid sedan som Riksdagsledamot lät sig bjudas på en resa till Pau i södra Frankrike. Oljebolaget Shell stod för flygresa, hotellvistelse och mat under hela resan. För Shell var det ju av stort intresse att komma på god fot med Moderaternas miljöpolitiske talesman. Några månader efter bjudresan stod Sofia Arkelsten i Riksdagens talarstol och pratade väl om just Shell. Efter den trevliga lilla resan på Shells bekostnad till södra Frankrike har Sofia Arkelsten på sin blogg nämnt Shell 14 gånger och alla de andra oljebolagen 1 (en) gång totalt. Innan den lilla resan nämnde Sofia Shell en enda gång på bloggen. Så det står helt klart att bjudresan lönade sig för Shell.

- "Självklart beklagar jag om mitt deltagande i nämnda studieresa kan uppfattas som att jag låtit mig påverkas på ett otillbörligt sätt. Det är centralt att vi som folkvalda uppträder på ett sätt som gör att vår integritet inte kan ifrågasättas" kommenterar moderaten det hela med. Sofia Arkelsten verkar dock tycka att det hela är ett normalt förhållande. Enligt Sofia var det ingen bjudresa, utan en studieresa. Men om det nu var nyttigt för riksdagsarbetet så hade hon ju faktiskt kunnat be om resebidrag från Riksdagen. Och om det inte heller hade gått så har våra Riksdagsledamöter relativt bra betalt så att dom kan betala själva. Att detta inte ens har varit ett alternativ visar att hon (och många med henne) har svårt att se det olämpliga i att hamna i beroendeställning till kommersiella företag som har intresse av att påverka dom som politiker.

Radio Sweden International
Sven Tycker har sorg. Från den 1 november stängs nämligen kortvågs- och mellanvågssändningarna av från Radio Sweden. Internet har tagit kål på en epok. En stor tår faller från mina ögon. DX-aren Sven Tycker har sorg!

Jag har tillbringat en del av kvällen med att få information om den nya gymnasieskolan. Det jag känner mig mest kritisk till är att man helt uppenbart höjer kraven för de som ska studera vidare på gymnasiet. Och dessutom tvingas nu ungdomar redan i 15-årsåldern gör livsavgörande val. Val som jämfört med tidigare blir mycket svårare att ändra. Hur många av er som läser det här sysslar i dag med det ni ville syssla med när ni var 15? Vad man tydligen inte har fattat är att kraven på en högskoleutbildning är mycket höga inom väldigt många jobb. I den nya gymnasieskolan kommer väldigt många att gå ut gymnasiet utan högskolebehörighet. Men det innebär att dom riskerar att gå ut till arbetslöshet eftersom jobben kräver högskola. Och det kan dom inte få eftersom dom valde fel när dom var 15.

Jag hör förresten att Irland är det EU-land som har det allra största budgetunderskottet. Det nyliberala Irland har just nu ett budgetunderskott på 32%. Fast det är extra högt eftersom irländska banker fått räddas med enorma belopp. Men även utan detta ligger Irland i topp. Men så låter det inte när man normalt kritiserar Grekland, Spanien osv för sina budgetunderskott. Kan det ha något samband mellan att Grekland och Spanien (som fått mycket kritik och publicitet) är vänsterstyrda medan Irland som sagt har varit ett nyliberalt experiment?

tisdag 26 oktober 2010

Bryt upp blockpolitiken

Mycket tyder på att det formella Rödgröna samarbetet nu kommer att luckras upp. Och det tycker jag är BRA! Den cementerade blockpolitik som svensk politik just nu lider av är skadlig för både Sverige och för demokratin. Finns det flera partier i Riksdagen, och inget av dessa får egen majoritet så krävs ett samarbete för att skruva ihop en funktionsduglig regering. Men detta samarbete får inte vara så cementerat att det inte går att bryta upp. Det är viktigt att alla politiska partier visar att dom kan ta ansvar, att dom kan kompromissa och att dom kan samarbeta. Men när samarbetet förvandlas till en bur blir det farligt. Och då behövs inte längre alla partierna. Jag hoppas alltså att de Rödgröna partierna under resten av mandatperioden var för sig kan utveckla sin egna politik. Men att dom samtidigt visar att dom i enskilda frågor kan kompromissa och samarbeta. Kanske ibland med varandra, ibland med partier till Höger. Det hade varit bra om även det Blå Högerblocket blev lite mindre cementerat. Att de olika partierna fick lov att visa upp sin egen särprägel så att det inte bara finns ett "statsbärande" Moderaterna och vid sidan om detta, tre små stödpartier vars enda syfte är att fungera som röstboskap i Riksdagen för nämnda Moderaterna.

Transparency International, som granskar korruption i olika länder, är mycket kritiska till att de svenska politiska partierna vägrar att offentliggöra vilka personer som finansierar dem. Det är främst Moderaterna som ständigt envisas med att vägra offentliggöra vilka personer som lämnar större pengabidrag till partiet. Tidigare har bland annat Europarådet krävt att Sverige ändrar sina regler, men Moderaterna vägrar. Jag undrar vad det är man så förtvivlat vill dölja?

Avveckla den svenska kärnkraften
Runt de olika svenska kärnkraftverken finns det tillsatta Säkerhetsnämnder. Dessa inrättades för nästan trettio år sedan för att vara allmänhetens ombud mot kärnkraftverken och helt oberoende från dessa informera om säkerhetsarbetet och beredskapen. I verkligheten har nämnderna helt hamnat i knät på kärnkraftsindustrin och för helt okritiskt ut kärnkraftverkens information. Enligt en utvärdering som gjorts överväger man att föreslå att nämnderna helt enkelt avskaffas och något nytt byggs upp.

En epok är slut, det handlar om Sony Walkman, dvs de små bärbara kassettbandspelarna. Just nu säljer Sony ut de sista i Japan. Fast, jag trodde faktiskt att detta hade skett för länge sedan.

Katten Mio
Det finns katter. Sedan finns det dumma katter, ytterst korkade katter, ja till och med väldigt urkorkade kattskrällen. Och sedan har vi Mio, vår katt alltså. I natt har jag varit uppe tre gånger och torkat upp spyor efter en katt som kräkts på golvet. Han tror att små plastremsor är nyttigt - vilket det naturligtvis inte är! Denna gången tog det tre försök innan plastskiten kom upp ordentligt igen. Jag kan berätta att ljudet av en katt som är på väg att kräka på sovrumsgolvet inte är önskemelodin att vakna till. Som innekatt kan han ju inte äta gräs så han tar till plast...

Slutligen noterar jag att läsomanen Sven Tycker hamnat i ett moraliskt dilemma. För att stilla mitt läsbehov är jag mycket flitig på att nappa på olika förmånliga erbjudanden om "provprenumerationer". Nu senast ett erbjudande om 3 månaders förmånligt prov av Sydsvenskan på helgerna. Eftersom jag redan hade en månad med Dagens Nyheter på prov väntade jag in i det sista med att nappa på Sydsvenskans erbjudande. Men, nu har det börjat i fredags. Och det kom en tidning på fredagen, det kom på lördagen och det kom på söndagen. Men, det kom i går måndag och även i dag tisdag. Jag har noga kontrollerat bekräftelsen, och där står fredag-söndag. Alltså, vad gör jag om jag får en tidning jag inte ska ha? Min höga moral säger mig att jag bör meddela Sydsvenskan eller Tidningsbärarna. Mitt snikna jag försöker blunda för det hela. Jag tror faktiskt jag väntar ett tag och ser om dom själva upptäcker felet. I varje fall nästa vecka också då Kevin har ledigt och är hemma. Så slipper vi slåss om tidningen på morgonen när det finns två tidningar att dela på. Det är just med tanke på detta jag nappade på "helgerbjudandet"

måndag 25 oktober 2010

Döden i Afghanistan

FN:s emblem
Sedan ytterligare två NATO-soldater dödats i går så är antalet döda NATO-soldater i Afghanistan än så länge i år uppe i 600. Detta ska jämföras med att det förra året dog sammanlagt 521 NATO-soldater under hela året. Döden är alltså allt större trots att kriget nu pågått i 10 år. Det är dubbelt så länge som 2:a världskriget pågick! Observera att det heter NATO-soldater, inte FN-soldater i nyhetsrapporteringen. Och jag har sett nyheten rapporteras på många håll, både i Sverige och i olika andra länder. Hela tiden talas det om NATO-trupper, inte FN-trupper.

I torsdags och fredags berättade jag om ett par av Major Jan "skoltalibanen" Björklunds ogenomtänkta reformer inom skolan. Tyvärr har vi ju begåvats med en Utbildningsminister som främst är en populistisk pratkvarn men vars politiska reformer är ogenomtänkta. Utbildningsministern borde helt enkelt själv gå en utbildning i hur man utreder, skickar på remiss och tar hänsyn till remissinstansers synpunkter INNAN beslut fattas. Det är inte som i det militära där majorn ger order utan att behöva tänka och sedan lyder de underordnade. Tidigare har Sven Tyckt till om nya antagningsregler till Högskolorna som fick (för de sökande) oanade konsekvenser. Och Sven har Tyckt till om övertron på de praktiska gymnasieprogrammen där inte ens hälften av de lärlingsplatser som planerats kunnat tillsättas. Och målet att minska avhoppen från gymnasieskolan har inte heller uppfyllts. I dag berättar radio och tidningar om de nya skärpta reglerna för CSN-bidrag som drabbat många svårt. Studerande som kommit fram till att dom valt fel utbildning och tvingats hoppa av, studerande som inte klarat studietempot, kanske pga sjukdom. Studerande som av andra anledningar inte passar in i normen. CSN har för en tid sedan påpekat problemen för Utbildningsdepartementet. Nu väntar vi bara på att man tvingas göra om, precis som med antagningsreglerna.

Republikanska Föreningen
En studerande som skulle riskerat problem med CSN är Carl Philip Bernadotte som snart studerat två år vid Alnarps lantbruksuniversitet, men fortfarande inte klarat av någon av kurserna han "genomför". Av de 80 poäng (på sex olika kurser) han hade kunnat få ihop har slutsumman än så länge blivit 0 (noll) poäng. Men, det är klart. Han slipper ju att oroa sig för att CSN stöter på och kräver tillbaka pengar. Det finns andra som finansierar hans studier, nämligen vi andra skattebetalare som betalar direkt utan omvägen via CSN. Han har väl varit fullt upptagen med att köra Porsche på racerbanor, gå på nattklubbar och stå och vinka istället för att plugga, skriva tentor och annat tråkigt. Sven Tycker att lill-Tjabo borde överlämna platsen till någon annan som tar studierna mer seriöst.

Att leva med ett barn med någon form av funktionshinder gör att man får speciella vanor. Kimmy (som är autistisk) gillar att vara ute och promenera. Så det blir en promenad varje dag på eftermiddagen. Och en på förmiddagen också de dagar han inte är i skolan. Och när man är ute och går kan det vara spännande att studera hur det ser ut utefter vägarna. Och jag blir övertygad om att svensken är en mögpelle. På en mindre infart till Åstorp där vi ofta går ligger först ett par stora plastdunkar slängda i vägkanten (mycket stora), tillsammans med en stor matta, ett stort skynke samt en toalettsits. Ungefär 100 meter längre fram har någon slängt en massa frigolit. Uppenbarligen efter att ha köpt nya hushållsapparater. Går man ännu några hundra meter kan vi hitta ett antal stora svarta sopsäckar slängda med obekant innehåll. Och till detta kan vi lägga alla ölburkar, flaskor för att inte tala om kapsyler, cigarettfimpar och Gud vet allt som slängs. Kimmy, som inte har något talspråk, har i varje fall lärt sig att äter man glass så sparar man glasspinnen tills man kommer fram till en papperskorg. Man slänger papperet i papperskorgen vid affären. Han verkar, trots sitt handikapp, klart intelligentare än alla jävla mögpellar som vi har i samhället. Har människor inget annat är vakuum uppe i huvudet? Man kan faktiskt ha knoppen till annat än sätta en hatt på!

Jag ser förresten att min gamla arbetskamrat Kerstin Engle nu hamnat i Riksdagens Kulturutskott. Då vet jag vem jag ska höra av mig till om jag har synpunkter inom det området.

Till slut ser jag att en annan av våra lokala riksdagsledamöter, moderaten Margareta Pålsson, blivit publicerad i Helsingborgs Dagblad igen. Det finns uppenbarligen en överenskommelse mellan Meta och HD om att hon ska få in ett visst antal artiklar i månaden. Dagens alster handlar om vikten av Kristendomens särställning inom skolans Religionsundervisning. Jojo! Sven Tycker att vi helt enkelt döper om ämnet till Kristendomskunskap igen och lägger in i kursplanen vilka psalmer som ska kunnas utantill.

söndag 24 oktober 2010

Militärens svek mot FN

I dag är det FN-dagen. I Helsingborgs Dagblad skriver Pierre Schori i artikeln Så sviker Sverige FN om hur Afghanistankriget skapar problem för FN. Sverige har under de senaste 10 åren fått ett flertal förfrågningar och vädjanden om att ställa upp med svensk trupp till olika FN-uppdrag. Varje gång har Sverige tackat Nej. Vi är ju fullt upptagna med att kriga i Afghanistan.

Samtidigt berättar tidningen Fokus under rubriken När försvaret tog makten om hur den svenska insatsen i Afghanistan hela tiden smugits in på militärens eget uppdrag. Det är den svenska militära ledningen som bestämmer över insatsen, inte politikerna. Våra politiker ställs hela tiden inför redan fattade beslut av militären. Läs båda artiklarna!

Sverigedemokraterna har deltagit i ett gemensamt internationellt möte med likasinnade i Europa. Låter det inte spännande med att SD deltar i ett internationellt möte...? Hur som helst har kollegor från Belgien, Danmark, Italien, Slovakien och Sverige träffats för att diskutera hemskheter. Det värsta som kan hända är tydligen att Turkiet kan bli medlemmar i EU. Usch ja, där finns ju en massa mörka muslimer. hemskt!

Sedan årsskiftet har bankernas utlåningsräntor stigit med ungefär 1 procent. Samtidigt har räntan som betalas ut till kunderna stigit med 0,5%. Men jag kan inte riktigt förstå varför det gnälls om detta på vissa håll. Någon måste ju betala för alla de miljarder som förlorats i Baltikum. Någon måste ju betala för alla bonusar som ska betalas ut för bankernas goda affärer. Någon måste ju betala för att bankerna helt plötsligt nu ska kunna redovisa miljardvinster. Och dessa "någon" är ju bankernas kunder. Vi ska känna oss glada över att få hjälpa bankdirektörerna och aktieägarna till nya rekord.

Söderåsen i höst
Förra söndagen blev det ingen Lunkenpromenad eftersom Ingela mådde dåligt. Men i dag när det var säsongsavslutning på tipspromenaderna kunde vi ge oss ut. Det hade regnat nästan hela natten, men på morgonen var det slut. Men det var blött, rejält blött. Jag tyckte att en hel del av frågorna var knepiga, och det blev en del gissningar. 8-9 rätt måste därför sägas vara riktigt bra på de 10 frågorna. Och inte blev det sämre av att Kevin hade ett pris att hämta ut från förrförra rundan. Tyvärr kom det en regnskur strax efter att jag tagit bifogade bild. Men, sån't får man leva med om man går ut och går på hösten.

Om någon är nyfiken på att se de bilder jag tagit under höstens Lunkenpromenader så finns de här.

Är det någon som saknar mina populära joggingrapporter? Tyvärr ser det dåligt ut på den fronten. Senaste rundan för ett antal veckor sedan innehöll en rejäl kullerbytta över en rot. Denna resulterade i sin tur i rejält ont i bröstet / revbenen. Det har helt enkelt inte varit läge att springa. Det har snarare varit problem att hitta lämplig sovställning och undvika alla former av ansträngning. Några nysningar har varit bland det värsta jag upplevt i mitt långa liv. Det börjar nu kännas lite bättre och jag funderar på att ta en liten kort och lugn runda om någon dag för att känna mig för.

lördag 23 oktober 2010

Centern mot höger

Valets största förlorare var Centerpartiet. Centern var alltså det parti som tappade störst andel av sina väljare sedan förra valet. Och i en intervju i Dagens Industri ser jag att partiets kronprinsessa Annie Johansson har sin valanalys klar. Partiet har helt enkelt inte vågat gå tillräckligt långt åt höger. Uppluckring av arbetsrätten, sänkt skatt för höginkomsttagare, lägre arbetsgivaravgifter och förstärkt företagarprofil är enligt Annie Centerpartiets framgångsprofil. Jag ska erkänna att jag är tveksam till om detta är just de frågor som Centerpartiets traditionella väljare prioriterar. Men, jag tror inte heller att detta är vad Annie Johansson menar. Hon vill istället att Centerpartiet ska fortsätta på den av Maud Olofsson utstakade vägen, dvs att de gamla traditionella centerväljarna på landsbygden är ett utdöende släkte. Centerpartiets framtid ligger i att positionera sig till höger om Moderaterna i ett utrymme som blivit ledigt när Moderaterna krupit in mot mitten. Lycka till Annie!

En av de frågor som Annie Johansson motionerat om under förra mandatperioden var införande av Platt skatt. Mycket förenklat uttryckt innebär Platt skatt att en större andel av samhällets skatteinkomster plockas ut från personer med lägre inkomster medan personer med högre inkomster slipper lättare undan. Platt skatt är ett mycket populärt uttryck bland den extrema marknadsliberala världen. Som sagt, Sven Tycker önskar Annie Johansson lycka till.

Danmarks flagga
I Danmark har dansk media visat att man står fri från statsmakten på sitt eget sätt. När reportern Anders Langballe från danska TV2 ställer frågor till den danske statsministern Lars Løkke Rasmussen om slöseriet med statsmedel till privata sjukhus blev han utskälld av en upprörd och ilsken statsminister. Men de danska TV-tittarna slapp se när statsministern från partiet Venstre (som inte har något med vänster att göra utan är Folkpartiets broderparti i Danmark) gjorde bort sig. Det aktuella inslaget klipptes helt enkelt bort, eftersom det inte tillförde något nytt hävdade man. Alla danskar vet tydligen att statsministern har ett hetsigt humör och inte tål kritiska frågor? Inslaget har sedan också raderats från arkivet. Ett intressant faktum är att den person som fattade beslut om att inslaget inte skulle sändas och att det sedan skulle raderas heter Ulla Østergaard. Ett faktum är att en tidigare rådgivare till Lars Løkke Rasmussen hade exakt samma namn och utseende. Och en kvinna med exakt samma namn och utseende är gift med rådgivaren till en annan dansk borgerlig minister. Intressant är också att nämnda redaktör kontaktat statsministern och bett om ursäkt för att man ställt de aktuella frågorna. Det förs just nu en intressant debatt i Danmark om hur självständiga TV är...

Sedan har det blivit biobesök på kvällen. Efter önskemål från Kevin och Angeli var vi och tittade på The Last Airbender. En film som är baserad på den animerade TV-serien Avatar (som jag inte tror att jag sett något av alls). Och personligen hade jag nog klarat mig utan biobesöket. Men både Kevin och Angeli uppskattade uppenbarligen det hela mycket bättre. Jag tror att jag nöjer mig med att ge filmen 2 pälsmössor men gissar att de yngre förmågorna ligger på 4 eller 5 pälsmössor i betyg. Det ligger kanske något i vad jag läste en recensent tyckte, att han hoppades nästa del dröjde så att ungarna kunde gå själva... Det ska alltså bli tre delar till. Men jag fick ganska snabbt nog av tramsig mysticism och ungdomar som tränar Tai Chi. En sak jag reagerade på var att medan en stor del av filmen utspelas i en miljö som påminner om Arktis eller Antarktis. Och medan alla har pälskläder på sig och de flesta tjocka pälsmössor så går huvudpersonerna barhuvade och utan vantar och detta utan att tydligen frysa alls.

Iraks flagga
Slutligen noterar jag att Wikileaks släppt ut ytterligare 400.000 militära dokument som bland annat visar att tortyr och övergrepp fortsatt i Irak med den amerikanska militärledningens kännedom. Krig, död och våld förstör människor. Även normalt sansade och humana människor blir förstörda av att leva bland våld och död. Vi kan se detta på upprepade skandaler i Irak och Afghanistan med amerikanska soldater inblandade. Vi har kunnat se detta i samtal och intervjuer med t.ex. danska och norska soldater i Afghanistan som uttryckt sig (och uppfört sig) på ett sätt som dom med största sannolikhet inte skulle gjort utan att ha vistats i den förstörande miljö som dom vistats i. Och på exakt samma sätt uppför sig "motståndarsidan". Detta är också människor som lever i en miljö som förstör.

fredag 22 oktober 2010

Vattenfall på fallrepet

Nederländernas flagga
Ibland är det nyttigt att ha många olika nyhetskällor. I ett nyhetsbrev jag får från den holländska radions utlandsavdelning läser jag att ilskan mot svenska Vattenfall är stor i Nederländerna. Förra året köpte Vattenfall upp det holländska energibolaget Nuon, och lovade då att fortsätta satsningen på förnyelsebar energi. Nu har Vattenfall meddelat att man ska lägga ner solcellsfabriken Helianthos i Arnhem. En fabrik som är ledande i utveckling av billigare solceller än de traditionella tunga och dyra glasbaserade solcellerna. Vattenfalls motivering är att "solenergi inte är Nuons eller Vattenfalls huvudintresse". De tidigare aktieägarna i Nuon är besvikna på Vattenfall eftersom dom bryter sitt löfte att fortsätta satsningen på förnyelsebar energi. Troligtvis kommer hela verksamheten att köpas upp av det kinesiska energiföretaget Hanergy som planerar att lägga ner fabriken i Arnhem och flytta hela verksamheten till Kina. I Nederländerna ligger Vattenfall risigt till, i Tyskland satsar man på kolkraft och i Sverige är satsningar på kärnkraft den stora framtidssatsningen. Hipp hipp hurra för Vattenfall...

Surprise, surprise! Göran Hägglund verkar ha insett att Kristdemokraternas framtid hänger på gärsgårn. Partiet är i dag Riksdagens minsta parti. Mindre än de andra stödpartierna till Moderaterna. Mindre än Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Och mindre än Sverigedemokraterna. Och det står också klart att partiet inte hade funnits med i Riksdagen alls om inte ett stort antal Moderatsympatisörer hade stödröstat på Kristdemokraterna och räddat partiet (kamrat bibeln...). I dag hörde jag Göran Hägglund framföra att man inte längre skulle driva frågan om Vårdnadsbidrag! Man har upptäckt att det är ett verkligt stickspår i det hela. Jag tyckte väl att Göran hade nya glasögon på sig.

I går tog min provmånad med Dagens Nyheter slut. Det kändes lite tomt trots allt. Men, i dag börjar istället ett antal månader med Sydsvenskan istället. Dock bara på helgerna. Men det gör i varje fall att jag slipper slåss med Kevin om morgontidningen på helgerna. Jag börjar bli ganska duktig på att ordna gratis / billiga prenumerationer på tidningar. Är man läsoman så är man. Att bara ha en tidning att bläddra i på morgonen känns ganska tomt. Tyvärr är det i stort sett också slut med ett antal gratisveckor med Dagens Industri. Det är mycket uppenbart att det inte är samma sak att läsa en tidning genom att bläddra i papperstidningen jämfört med att läsa på nätet. Man får en helt annan överblick över vad tidningen innehåller när man kan bläddra i papperstidningen. Nätversioner passar utmärkt om man letar efter en viss nyhet. Men just det här att hitta notiser och artiklar man inte hade väntat sig men som visar sig vara intressanta, då är papperstidningen överlägsen.

Under de senaste 10 åren har den tiondel av svenskarna som tjänat mest ökat sina inkomster med 47% medan den tiondel som tjänar minst har fått sina inkomster ökade med 17%. För att råda bot på dessa kraftigt ökade klyftor har Högeralliansen genomfört en del reformer. Fastighetsskatten har förändrats så att de med stora dyra villor har fått enorma skattesänkningar medan de med små billiga villor i vissa fall fått ökad skatt. Inkomstskatterna har sänkts så att den som tjänar bra inte ska behöva betala så mycket i skatt. Socialförsäkringar (som sjukpenning och A-kassa) har försämrats, Och vidare har subventioner införts så att de som har råd kan få billigare hjälp i hemmet med städning och gräsklippning. Allt helt enligt planen.

Jan skoltalibanen Björklund
I går berättade jag om Major Jan "skoltalibanen" Björklunds misslyckande med nya antagningsregler till Högskolan som nu får göras om. I dag skriver Sydsvenskan om samma skoltalibans ändringar av gymnasieskolan. Bland annat med tusentals lärlingsplatser. Målet är 30.000 lärlingsplatser om några år. Men arbetsgivarnas intresse är lågt. Mindre än hälften av de 11.000 platser som finns nu är tillsatta. Ett av målen var att minska antalet elever som hoppar av skolan. Än så länge visar statistiken att det inte är färre av de som går de praktiska programmen som hoppar av än som hoppade av tidigare. Major Jan "skoltalibanen" Björklund är en pratkvarn utan förankring i verkligheten.

Slutligen kan jag inte låta bli att citera tidningen Efter Arbetets kommentar till att moderaterna sparkar Jerker Swanstein som högsta höns i Region Skåne. Jag berättade om detta i tisdags. - "Han har olagligen slagit ihop sjukhusen i Malmö och Lund, kickat hundratals anställda, stängt nattakuter på löpande band, skickat patienter på ambulansturer genom halva Skåne och givit 40 miljoner i ren vinst till privata vårdbolag. Region Skånes ordförande Jerker Swansteins (m) argument har hela tiden varit att det är fel att höja skatten, för då är det inte lönt att arbeta. Och det går bra att sparka folk, för det slösas för mycket och mer personal gör ändå inte så mycket nytta. Det låter som en parodi på moderat skattehat. Men då skulle ni höra Swanstein skämta. Nu ersätts han av Pia Kinhult. Det kan inte gärna bli sämre."

torsdag 21 oktober 2010

Business eller pedagogik

Lärarnas tidning presenterar i sitt senaste nummer statistik över lärartätheten i olika skolor. Och som jag påpekat många gånger tidigare så är denna lägre i friskolor än i kommunala skolor. Någonstans måste man ju spara in slantarna. Den statistik som Lärarförbundet redovisar visar dessutom att det skiljer enormt mycket mellan olika typer av fristående skolor. Det är just de kommersiella skolorna som ägs av aktiebolag som har extra låg lärartäthet. Det är alltså vinstkraven som just dessa skolor har som orsakar den låga lärartätheten. Medan kommunala skolor har en lärartäthet på 7,9 lärare per 100 elever ligger siffran för de kommersiella vinstdrivande skolorna på 6,8 lärare per 100 elever. Skolor som ingår i Vittrakoncernen ligger på 5,6, Kunskapsskolan på 5,9. Ideella föreningar som driver skolor ligger till och med högre än genomsnittet för kommunala skolor, 8,6 lärare per 100 elever. Skolor ägda av ekonomiska föreningar ligger på 7,3.

Och när vi nu ändå är inne på skolor och utbildning så hör jag på nyheterna att Major Jan "skoltalibanen" Björklund (fp) återigen ska ändra intagningsreglerna till Högskolor. De nya regler som han drivit igenom blev inte så lyckade, så nu är det ändring på gång igen. Det hade kanske inte varit så dumt om man genomfört en rejäl remissomgång och lyssnat på de synpunkter som kommer in INNAN man går till beslut. Förr i tiden var detta regel. Jan Björklund får i sedvanlig ordning IG.

Förresten ser jag i Dagens Industri att Pernod (som fick köpa stora delar av vinstmaskinen Vin & Sprit när Förskingringsminister Mats Odell härjade som bäst) tillhör de företag som trixar bort skatten i Sverige genom att slussa ränteintäkter till företag i andra länder inom koncernen medan ränteavdragen slussas till Sverige. De svenska skattebetalarna luras på cirka 650 miljoner kronor varje år genom trixandet. Visst gjorde Mats Odell härliga affärer? Kanske inte för de svenska skattebetalarna, men för Pernod och dom andra som fick köpa i varje fall. Något för Skattebetalarnas Förening att ta upp?

Vidare ser jag att Mona Sahlin varit och pratat med Fredrik Reinfeldt och Calle Stro... f'låt Bildt om de svenska styrkorna i Afghanistan. Mona Sahlin åkte ensam i protest mot att Högerregeringen bara bjudit in två representanter för de tre Rödgröna partierna. Ett sätt att markera att man inte vill ha med Vänsterpartiet förståss. Beslutet att komma ensam var väl då ett sätt att markera att de Rödgröna är tre partier. Hur som helst verkar Reinfeldt och Bildt ha upptäckt att de flesta länder faktiskt har en tidtabell för sina hemtaganden, och att denna tidtabell också är ett önskemål från Kabulregeringen. Nu återstår att kompromissa om hemtagandet ska börja 2011 eller 2012 och vara klart 2013 eller 2014. Det vore väl f-n om dom inte skulle kunna enas på dom punkterna nu.

Död domherre
Naturen är grym. Att studera fåglar är trevligt, säger jag utan att vara någon expert på dom. Men dom kan vara trevliga för det. Men att se dom döda är inte lika roligt. Den här stackars döda domherren hittade jag på balkonggolvet tidigt i morse när jag tittade ut genom fönstret. Jag kan undra om den har flugit mot fönstret eller om den bara har dimpt ner död på annat sätt.

Och på tal om fåglar så tittade jag på ett av mina favoritprogram på TV:n på kvällen. Martin Emtenäs som gör Mitt i naturen är en pärla. Det är ett nöje att titta på programmet bara för att se hans entusiasm och samtidigt humor utan att det blir påklistrat eller löjligt. I dag var han i grannkommunen Klippan och letade efter kungsfiskaren. Det är Klippans kommunfågel, men det verkade inte så många Klippanbor veta om. Men efter många om och men så hittade dom faktiskt fågeln utefter Rönneå bland alla kanothyrande danskar.

onsdag 20 oktober 2010

Moderaterna i chocktillstånd

Finansminister ANders Borg
Moderaterna befinner sig i chocktillstånd. Det ryktas om att Finansminister Anders Borg gick in i en garderob och grät när uppgifterna offentliggjordes. Vid en konferens i går presenterade nämligen Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef på Saco, en lista över Sveriges tio bästa finansministrar genom tiderna. Och Anders Borg fanns inte med på listan. Överst hittade vi istället Johan August Gripenstedt (1856-1866) följt av Ernst Wigforss (1932-1949), Johan Liljecrants (under Gustav III), Carl-David Skoog (under Karl XIV Johan), Sven Lagerberg (efter Karl XII), Hans Forsell (1870-talet), Göran Persson (1994-1996), Kjell-Olof Feldt (1982-1990), Per Edvin Sköld (1949-1955) och på tionde plats Gunnar Sträng (1955-1976). Men ingen Anders Borg i sikte. Stackars pånke! Men du ska se att du nog ligger på 11:e plats Anders, så du ska inte vara så ledsen.

Det finns andra tillfällen när man skrattar. I somras sökte Försäkringskassan i Sundsvall i en platsannons en Internservicegeneralist. Vet ni vad han eller hon gör? Jo, man sökte en vaktmästare...

Vem bestämmer i Sverige? Sverige eller EU?
EU måste hushålla bättre med medborgarnas pengar skriver vår EU-minister Birgitta Ohlsson i ett debattinlägg i Dagens Nyheter. Hela verksamheten i europeiska länder handlar om att anpassa verksamheten så att det kan betalas ut så mycket bidrag som möjligt. Om vi har ett bidragssamhälle någonstans, så är det inom EU-byråkratin. EU:s budget är 133,8 miljarder Euro (1.248.550.000.000 kronor) varav jordbruk och strukturfonder förbrukar 80% i olika former av bidrag. Till det kan vi lägga att Sverige är en av de största nettobidragsgivarna (vårt medlemskap går alltså med stora förluster) eftersom en tidigare borgerlig regering förhandlade fram usla medlemsvillkor för Sverige. Då gällde det att komma med, oberoende av vad det skulle kosta.

Afghanistans flagga
Dagens citat hittar jag i Dagens Nyheter som intervjuat Björn-Åke Törnblom som är säkerhetsansvarig för Svenska Afghanistankommittén: - "De utländska trupperna gör så många misstag vid sina räder. Till exempel drabbades en av våra anställda uppe i Kunduz när han hälsade på hemma i sin by. Där håller talibanerna på att etablera sig starkt. Vår man vaknade mitt i natten av att helikoptrarna kom dundrande. Plötsligt kom amerikanska soldater över gårdsmuren och vår man och två andra fick säckar över sina huvuden. De flögs till en USA-bas. Dagen efter kunde vi läsa i tidningarna att Nato gripit några höga talibanledare vid en nattlig räd och beslagtagit viktiga dokument. Efter en vecka släpptes vår skolledare. Det hade antagligen funnits talibaner i byn, men inte på hans gård. De försvann när de hörde helikoptrarna. De viktiga dokumenten var akademiska avhandlingar gjorda för Karlstads universitet som handlade om genusperspektiv i afghanska skolböcker. Dom tog fel kille, fel hus och fel material. Jag kan lova att Nato inte vunnit några hearts and minds i den delen av Afghanistan."

Monarkifri zon
I dag skulle man inte vara i Helsingborg. Det är nämligen högtidsstund för kungafjäsk. I dag skulle man högtidlighålla 200-årsminnet av svensk arbetskraftsinvandring. Det är nämligen nu 200 år sedan den franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte importerades till Sverige för att bli ny kung. Enligt myten möttes Bernadotte i Helsingborg när han landsteg med hustru av demonstrerande bönder som led av torka och därför skrek "vi vill ha rajn" (dvs på svenska, vi vill ha regn). Nu kunde ju familjen Bernadotte inte svenska när dom kom, så hustrun blev istället mycket rörd eftersom hon trodde man skrek "vive la reine" (dvs leve drottningen). Hon blev så överväldigad över böndernas goda kunskap i franska att hon aldrig brydde sig om att lära sig svenska. Överhuvudtaget så var hon nog ett av de första exemplen på misslyckad integrering av invandrare. Jag misstänker att dagen i Helsingborg blev en orgie i kungafjäsk när (nästan) hela Knugafamiljen hälsar på.

"Kring konungen med Guds nåde och hans anförvanter har i alla tider uppblommat en rik flora av servilitet och inställsamhet, kryperi och allsköns fjäsk."

/Wilhelm Moberg

Ett medlemskap i Republikanska Föreningen kostar bara 200 kronor. Plusgiro 114 96 91-6.

Slutligen noterar jag att en brittisk undersökning av 20.000 personer visar att den dag vi känner oss allra mest ur slag är på tisdagar. Lyckligast är vi på lördagar. Tänk så mycket värdefull information man kan forska fram!

tisdag 19 oktober 2010

Hemresa från Afghanistan

I snart 10 år har svenska soldater riskerat liven i Afghanistan för att under NATO-befäl förstärka och legitimera den amerikanska invasionen av landet. Det hävdas att insatsen är ett FN-uppdrag. Men det är värt att notera att det inte är FN-uniformer som gäller. Det är inte FN-märkta fordon som gäller. Det är också värt att notera, att efter 10 års krigande, så är de senaste månaderna de blodigaste under hela kriget. Området i norra Afghanistan runt Mazar-i-Sharif har tidigare varit relativt lugnt, men striderna har intensifierats även i detta området på senaste tiden. Det står helt klart att kriget efter 10 års stridande inte är den rätta metoden. Ett antal länder har redan dragit tillbaka sina trupper. De flesta länder har lagt fram en tidtabell för hemtagande (inklusive USA).

QSL-kort från Radio Afghanistan
I början på 1900-talet blev Afghanistan självständigt från britterna sedan dessa insett att det inte gick att vinna ett krig i landet mot en inhemsk gerilla. 1989 tvingades Sovjetunionen dra sig ut landet sedan dom försökt skydda ett kommunistiskt styre. Moskva hade då insett att det inte går att vinna ett krig i Afghanistan mot en inhemsk gerilla. En gerilla som då beväpnats av USA som vräkte in vapen i landet för att bekämpa Sovjetunionen. Vapen som sedan kunde användas av talibanerna för att ta makten i landet. Nu är det dags för USA (och dess vasaller som Sverige) att inse att det inte går att vinna ett krig i Afghanistan mot en inhemsk gerilla.

Att höra statsminister Fredrik Reinfeldt prata om att det måste bli sämre för att kunna bli bättre är i det närmaste patetiskt. I hur många år ska det hålla på att bli sämre innan det vänder? Och att höra försvarsminister Sten Tolgfors hävda att en död och flera svårt sårade svenska soldater beror på att oppositionen i den svenska riksdagen vill sätta upp en tidtabell för de svenska styrkornas hemtagande är direkt vidrigt.

Illustrationen är mitt QSL-kort från Radio Afghanistan från 1973 under min karriär som DX-are. På den tiden lyssnade jag enormt mycket på radiostationer runt om i världen på kortvåg. Ett fantastiskt sätt att lära sig förstå omvärlden.

Skåne
Jag noterar att moderaten Jerker Swanstein sparkats som högsta hönset i Region Skåne. Moderaterna i Skåne har nämligen bestämt sig för att byta ut Jerker Swanstein som ordförande i Regionstyrelsen mot Pia Kinhult. Efter en sluten omröstning visade det sig att Pia vann omröstningen med 25-18. Jerker Swanstein har varit en ytterst impopulär politiker. Vid en undersökning som Göteborgs Universitet gjorde nyligen fick Jerker Swanstein det sämsta betyget som en regionpolitiker någonsin har fått. Trots det förordade moderaternas nomineringskommitté omval av honom. Jerker har inga kommentarer...

Slutligen kan jag berätta att det blev säsongspremiär i dag. Det är ju snart (!?) jul, så jag passade på att köpa första flaskan julmust för den här säsongen. Julmust (och påskmust) är den enda kolsyrade dryck som jag egentligen kan dricka med någon större behållning. Övrig läskeblask, som Coca-cola, dricks bara i nödfall. Tydligen är det meningen att man ska hinna bli ganska trött på julmusten till jul eftersom man börjar så tidigt. Jag vet inte om det var ett medvetet skämt, eller om det bara råkade bli så, men på hyllan där julmustflaskorna stod, så satt en dekal med texten "Glad påsk önskar...."!

måndag 18 oktober 2010

Skattefiffel i mångmiljardklass

Dagens Industri berättar i dag hur Riskkapitalbolag varje år lurar oss andra svenska skattebetalare på uppemot 10 miljarder kronor. Det sker enkelt uttryckt genom att man lånar pengar av sig själv över gränserna, och sedan gör man avdrag för räntekostnaderna i Sverige. Vi har nämligen mycket förmånliga regler för ränteavdrag i Sverige. Ett sätt att stödja investeringar. Enligt Skatteverkets beräkningar undanhålls varje år ungefär 35 miljarder kronor i minskat skatteunderlag, vilket ger nästan 10 miljarder mindre i skatteinkomster. Skatter som alla vi andra istället får betala. Jag tar för givet att Skattebetalarnas Förening, när dom nu blir uppmärksammade på fifflet, kräver en skärpning av reglerna.

Men, om jag ska vara uppriktig så tror jag inte på detta. Jag har i Fria Tidningen haft en liten debatt med Nima Sanandaji från just Skattebetalarnas förening. Och när han ska svara på min fråga varför Skattebetalarnas Förening bara intresserar sig för överutnyttjande av bidrag men inte intresserar sig för fiffel med skatter så blir inlägget från Nina främst en lång ursäkt för att skattefiffel finns bara för att skatterna är för höga. Inget avståndstagande från skattefiffel där inte.

På många håll i världen diskuteras investeringar i järnvägsinfrastrukturen. Den 9 och 11 oktober har jag t.ex. kommenterat den kinesiska satsningen både på inhemska snabbtåg och en ny tågförbindelse mellan Kina och Europa. Japan var mycket tidiga med en satsning på snabbtåg. Och i många Europeiska länder har det skett en satsning. I Sverige har tyvärr snålheten bedragit visheten när det gäller investeringar (och underhåll) i järnvägsinfrastrukturen. Och här gäller fortfarande att snålhet är vishet. Anslagen för underhåll skärs ner och nya investeringar skjuts på framtiden. I USA har Barack Obama bestämt sig för att göra en rejäl satsning på järnvägsinfrastrukturen. Något som under lång tid fått förfalla totalt. Järnvägen är mycket obetydlig i USA jämfört med t.ex. Europa. Främst eftersom den varit helt utlämnad till privata initiativ som inte velat göra de investeringar som behövs utan istället har det hela fått förfalla. Och Barack Obamas planerade satsning har mött på stort motstånd från främst den amerikanska högern. Risken är att USA fortsätter att vara bilens förlovade land, med de konsekvenser för miljö och hälsa som detta innebär. Och som sagt, i Sverige dras det återigen ner på underhållet och nya investeringar skjuts på framtiden.

Radion fortsätter sin bevakning av Moderaternas Ättestupa i sjukförsäkringen. I dag visar man genom exempel hur utförsäkringen (det som högern officiellt kallar omförsäkringen) resulterar i att sjuka människor som istället kallas arbetslösa också får mycket sämre inkomster. Oftast är A-kassan lägre än sjukpenningen eftersom taket i A-kassan ligger så lågt. I dag påminner man om att många som haft speciella försäkringar som ska ge en bättre kompensation vid sjukskrivningar nu blir av med dessa försäkringar som dom tecknat eftersom dom inte längre kallas sjukskrivna. Helt okänsligt kommenterar den moderata ordföranden i riksdagens Socialförsäkringsutskott, Gunnar Axén, detta med: - "Om det är en privat försäkring eller en kollektivavtalad försäkring så måste de som tecknat försäkringen förstå vilka villkor som gäller och faktiskt själva känna ansvar för det. Det är ingenting vi politiker har inflytande över, privat utformade försäkringar." Och det är ju i och för sig ett korrekt konstaterande. Men det är politikerna som ändrar spelreglerna och har bestämt att sjuka människor inte längre ska kallas sjuka utan arbetslösa. Det är alltså politikerna som ändrat spelreglerna efter det att människor tecknat försäkringar under helt andra förespeglingar.

För övrigt väntar jag fortfarande på att svensk riksmedia ska ta upp det faktum att den nya svenska högerregeringen är den mest Stockholmsdominerade någonsin. Men eftersom riksmedia utan undantag sitter just i Stockholm så ser dom väl inget underligt med detta. Dom tror ju att 2/3 av svenskarna bor i Stockholm, när det i själva verket bara är drygt var femte. Och då är det ju inget underligt om 2/3 av regeringens ledamöter kommer från just Stockholm.

söndag 17 oktober 2010

Högerns fiskande i grumliga vatten

Tysklands flagga
Allt fler ledande politiker på den högra planhalvan runt om i Europa fiskar i de grumliga vatten där islamofobin frodas genom växande stöd för högerextrema populistpartier med invandrarfientlighet på programmet. Senast ut läser jag om på Aftonbladet där den Kristdemokratiska förbundskanslern i Tyskland, Angela Merkel, varnat för "invandring som drar ned våra sociala system". Var tionde tysk hoppas på en ny "Führer" som kan ta itu med muslimerna denna gången istället för judar och romer som förra gången. Och antagligen romerna en gång till med tanke på hur dessa behandlas i många länder.

Finlands flagga
I Finland är de populistiska Sannfinländarna i dag Finlands fjärde största parti med ett stöd klart över 10%. Fast Sannfinländarna vägrar trots allt att ta i våra svenska Sverigedemokrater med tång. Dom är mer populister än invandrarfientliga. Medan SD skyller alla problem i samhället på just muslimska invandrare så har Sannfinländarna lyckats tona ner invandrarfientligheten till en mer undanskymd plats.

En annan som tar avstånd från Sverigedemokraterna är den gamla "rockstjärnan" Owe Thörnqvist, som i en intervju i Helsingborgs Dagblad beklagar att Sverigedemokraterna valts in i Riksdagen.

Försämringskassan
Jag ser att Försäkringskassan räknat fel. När Högeralliansens Ättestupapolitik i Sjukförsäkringen infördes beräknade man från Försäkringskassan att ungefär var 20:e av de som haft tillfällig sjukersättning och som nu utförsäkrats skulle få en permanent Sjukersättning istället. Slutresultatet nu visar på var fjärde! De sjuka var helt enkelt mycket sjukare än vad de sjuka idéerna från Husmark Pehrsson antydde.

Under rubriken Etablerade sanningar i politiken gäller inte längre skriver Demoskops vd Anders Lindholm en massa snömos för att förklara hur mycket spännande man kan hitta i alla mer eller mindre tillförlitliga opinionsundersökningar som alla våra opinionsinstitut tjänar en slant på. Det är komiskt att läsa hur många olika slutsatser man kan dra av olika siffror - om man nu tror att siffrorna är sanningen. Anders Lindholm bland annat drar en del slutsatser av hur väljare reagerat på olika saker med en fråga som ställts efter vilken "politiska identitet" väljarna bekände sig till. Av det faktum att 31% av svenskarna kallar sig Socialdemokrat eller Socialist och 33% kallar sig Liberal eller Konservativ (34% vet inte) drar Anders Lindholm stora slutsatser. Av en undersökning där skillnaderna ligger inom felmarginalen om man frågar 1000 personer. Sven Tycker att man ALLTID ska vara skeptisk till olika opinionsundersökningar. Skulle resultatet stämma med vad man själv hoppas på kan man ju alltid vara glad, men ta inte ut för mycket glädje.

I dag blev det kallt rejält. Termometern utanför fönstret visade på drygt 5 grader minus på morgonen. Till de förmildrande omständigheterna hör att det varit strålande solsken och vindstilla. Kylan gjorde att löven från träden har fallit som snöflingor, trots att det alltså inte blåst något alls. Det var en säregen känsla att stå under träden och känna hur löven bara rasade ner från träden över en. Trots att det alltså inte blåste.

Slutligen ser jag att Kristdemokraterna börjat fundera på namnbyte. "Familjepartiet Kristdemokraterna" är tydligen ett förslag. Sven Tycker Kd kan lägga ner, dom fyller ingen funktion längre annat än som stödparti till Moderaterna.

lördag 16 oktober 2010

Döden i Afghanistan

Afghanistans flagga
Ännu en svensk soldat har dödats i Afghanistan. En händelse som naturligtvis är mycket tragisk. Det är dags att på allvar diskutera varför svenska soldater ska strida i Afghanistan och riskera sina liv under NATO-befäl. Är detta den rätta metoden för att skapa ett bra samhälle i Afghanistan? Går talibanerna att bekämpas med vapenmakt? Många människor har fått offra sina liv. Det är viktigt att komma ihåg att de flesta är afghaner. Sverige har kommit mycket lindrigt undan. Sven Tycker att vi påbörjar planeringen av hemtagandet och istället satsar på en rejäl humanitär insats. Omvärlden lägger mångdubbelt mer pengar på bomber och militärer än på humanitärt bistånd. Militärer som ger talibaner och andra extremister nya argument att "bekämpa den utländska ockupationen".

Jag lyssnade på radions intervju med den nya Integrationsministern Erik Ullenhag (fp) i dag. Och på den intervjun lyckades han säga flera intelligenta saker än vad tidigare moderaten Tobias Billström och folkpartisten Nyamko Sabuni sammanlagt lyckades kläcka ur sig på fyra år. Fast han lär väl tyvärr inte få lov att göra några radikalare förändringar för moderaterna.

Nederländernas flagga
I Nederländerna har Geert Wilders, som är ledare för det islamofobiska PVV-partiet, krävt att en av medlemmarna i den nya mitten - höger regeringen ska avgå. Det gäller den kristdemokratiska hälsoministern Marlies Veldhuizen van Zanten-Hyllner. Det visar sig nämligen att Marlies har dubbelt medborgarskap. Hon är även svensk medborgare! Center - höger regeringen är helt beroende av islamofoben Geert Wilders röster för att existera. Under den förra regeringen krävde Geert Wilders att två andra medlemmar av regeringen skulle avgå eftersom dom hade dubbla medborgarskap. Det gällde då Ahmed Aboutaleb and Nebahat Albayrak och han måste ju nu vara konsekvent. Nederländerna är bara ett av många länder i Europa där Högerregeringar är beroende av invandrarfientliga partier på yttersta högerkanten.

Välkommen till Vellinge - gäller bara vissa
Jag ser att Vellinges kejsare avgår. F.d. kommunalrådet och sedan borgmästaren i Vellinge, Göran Holm, lämnar politiken. Mannen som personifierat den moderata egoismen i miljonärsghettot Vellinge. Mannen som legat bakom Vellinge kommuns ständiga vägran att ta sitt ansvar och ta emot några flyktingar. Mannen som plockat ut en kommunalrådslön som legat i den absoluta toppen i hela Sverige. Högre än de flesta storstäder, och skyhögt över kommuner av samma storlek. Huvudskälet till avgången är en debatt om att han fått utbetalt alldeles för mycket pengar. Titeln Borgmästare är han stolt över: - "En fin konservativ titel som passar i Sveriges mest konservativa kommun!" Sveriges mest konservativa kommun kan nog vara en korrekt beskrivning, men jag ser det inte som något att skryta med. Det kan påpekas att Moderaterna i Vellinge i år gjorde ett riktigt uselt val och sjönk för första gången på mycket länge under 50%. Jag säger bara: Det var på tiden!

Sporten tillhör inte den del av tidningarna som jag läser först. Snarare när jag läst allt som är intressant men fortfarande vill läsa mer. Aftonbladet berättar i dag om att det varit lite "handgemäng" i Österrike där det svenska skidlandslaget tränar. Under träning på rullskidor blev det tydligen lite konflikt med en polis som var ledig och det slutade i lite knuffande. Rubriken på Sportbladets framsida är: "Attack mot de svenska OS-stjärnorna" och huvudartikelns rubrik är "Det kunde ha slutat riktigt illa". Men i artikeln citeras ett par poliser som säger: - "I 30 år har vi haft det här problemet, det är förbjudet att åka rullskidor på bilvägarna". En annan polis uttalar: - "Vi talar med tränarna om att de inte ska köra här, men det blir aldrig någon lösning." Den svenska förbundskaptenen säger: "Vi vet om att det är förbjudet, men..." Men vadå? Kanske är det dags att inse att det inte gäller speciella lagar bara för att man är "OS-stjärnor". Skäm inte ut Sverige genom att uppföra er som översittare och primadonnor!

fredag 15 oktober 2010

08:or är smartare än lantisar...? Del 2

Önskas: Alliansfritt
Som en liten fortsättning på gårdagens funderingar på Fredrik Reinfeldts Högeralliansregerings skandalösa slagsida mot Stockholm så är Högerregeringen också rekorddyr. Under Göran Perssons regeringstid var den borgerliga oppositionen mycket kritisk till att regeringskansliet var för stort och kostade alldeles för mycket. Sedan Fredrik Reinfeldt tagit över har regeringen och regeringskansliet kontinuerligt växt och kostar i dag 1,5 miljard kronor mer än Göran Perssons regering kostade. Dagens Högeralliansregering med 24 medlemmar (25 om vi lägger till Propagandaminister Per Schlingmann) är Europas största regering. Det är uppenbart att Anna "Stockholmare är smartare än lantisar" Kinberg Batra inte vet vad hon pratar om. Det krävs uppenbarligen en förbaskad massa Stockholmare för att göra jobbet. Det kan ju inte bero på att dom är smartare i varje fall. 2/3 av Fredrik Reinfeldts Högeralliansregering är Stockholmare. Totalt 17 av de 25 i regeringen kommer från Stockholm. Hade fördelningen varit korrekt skulle max 6 ha kommit från Stockholm. Men det märks också på Högeralliansens politik. Den är ju anpassad för välavlönade, väletablerade storstadsbor!

Den nya Försäkringskassan
Som gammal anställd på Försäkringskassan läser jag med stort intresse mycket av det som skrivs om Försäkringskassan. Och det är med stor sorg jag kan notera allt negativt som skrivs om min gamla arbetsgivare, och i och med det också om mina gamla arbetskamrater. I Nya Wermlands-Tidningen hittar jag i dag en artikel om det nyöppnade gemensamma servicekontoret för Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten i Karlstad. Förbättrad service blev timmar i kö är rubriken. Det är så lång väntetid på kontoret att besökarna ger upp och går hem igen. Och det skrämmande är att det ser nästan lika illa ut på en stor del av dessa s.k. "Servicekontor". Våra myndigheter har trott att när man erbjuder en centraliserad service via Internet och telefonicentraler så vill svensken inte ha en lokal personlig service. Alltså har dessa centraliserade "Servicekontor" blivit underdimensionerade. Och på mindre orter har den personliga servicen helt avskaffats. Det är tråkigt att man helt har glömt bort alla de människor som vill ha personlig service, som inte tycker att en anonym röst i en telefon räcker.

Eftervalsanalyserna duggar tätt, dvs i många fall "vad var det jag sade" uttalanden från politiker i olika partier som hade velat föra en annan politik i sina respektive partier än den som partiets ledning förde. Det är främst de stora förlorarna som har en sådan debatt. Det diskuteras alltså en hel del inom Centern och Socialdemokraterna. I en intervju i Veckans Affärer går t.ex. en av de ledande företrädarna för åsikten att Socialdemokraterna måste bli ett marknadsliberalt parti för den välmående medelklassen i Stockholm ut i kraftig kritik mot Mona Sahlin, och vad han verkar tycka är en våldsam vänstervridning av det socialdemokratiska partiet. Det är det socialdemokratiska oppositionsrådet i Stockholm, Ilija Batljan, som själv kallas sig "folkhemssosse" men som nog av de flesta främst kallas "högersosse".

I dag skriver två centerpartister från Ånge en debattartikel i Aftonbladet där dom skriver Centern måste kasta ut Maud. Här handlar det alltså egentligen om motsatsen, alltså en protest mot att partiet allt för mycket satsat på den välmående medelklassen i Stockholm istället för sina trogna basväljare. Jan Gullmark och Tage Påhlsson påpekar att Centern i valet tappat vart fjärde eller vart femte mandat i kommuner och landsting. Medan Centern genom sin satsning hållit ställningarna i Stockholm har man t.ex. förlorat upp mot 60% av väljarna i Norrlandskommuner. Ånge, där Jan och Tage är aktiva är ett undantag eftersom man där hållit ställningarna. Och detta förklarar Jan och Tage med att man i Ånge redan innan valet gjorde klart att man lokalt inte ställde upp för Centern centralt. Båda debatterna handlar egentligen om samma sak. Ska partier som traditionellt representerat "småfolk" och "mindre priviligierade" och därmed solidariteten nu istället satsa på egoismen och locka den välmående medelklass i främst storstäderna som fått en behaglig tillvaro med goda inkomster just tack vare dessa partier och som i egoismens namn nu inte vill dela med sig till de som har det mindre väl förspänt. Centern har kommit längst i den utvecklingen, vilket Jan och Tage alltså protesterar mot. Socialdemokraterna har inte kommit tillräckligt långt i den utvecklingen enligt Ilija. Sven Tycker att Ilija och andra högersossar är ett hot mot Socialdemokratin och kan faktiskt inte se hur man i dag kan få Socialdemokraterna till ett vänsterparti.

USA:s flagga
Det finns tillfällen när man nästan trillar av stolen i våldsamma skrattattacker när man sitter och läser på nätet. Miljöaktuellt berättar från USA om hur det på många håll är förbjudet att hänga tvätten på tork utomhus. Detta ser dels fattigt ut och detta riskerar att sänka värdet på grannarnas hus?! Därför har många bostadsrättsföreningar till exempel förbjudit detta och uppmanar de boende att använda torktumlare och torkskåp istället. Det finns också en moralisk nivå på det hela. Tänk att grannen ska tvingas se dina trosor, BH och kalsonger hänga ute och vifta i vinden. Grannen kan ju komma att bli sexuellt upphetsas av den synen!? Förbjud! Finns det något härligare att ta på sig än en mjuk, nytvättad T-tröja som hängt ute i solen och viftat torr. Den luktar gudomligt. Jag tycker det är tråkigt när höst och vinter har kommit och man tvingas hänga tvätten på tork inomhus istället på linor i tvättrummet.

Inför republik
En annan skrattattack fick jag när jag läste Expressens senaste hyllning av Vickan och Daniel under deras resa i Kina. Det görs stor affär av att Prins Daniel gjort ett framträdande UTAN att hålla Vickan i handen. - "Sedan fick Daniel gå runt och hälsa på alla inbjudna gäster och efteråt stod han kvar och höll längre samtal" berättar Johan T Lindwall imponerat. Tänk en så duktig pojke Daniel är. Dels kunde han gå runt helt ensam och ta främmande människor i hand. Och som grädde på moset kunde han till och med föra samtal med flera av dessa. Jag är imponerad! Jag är inte alls förvånad över att Barn- och äldreminister Maria Larsson också är imponerad. Jag är verkligen stolt över att vara svensk! Jag undrar om dom där samtalen som Prins Daniel förde handlade om fredsprismottagaren Liu Xiaobo?

"Kring konungen med Guds nåde och hans anförvanter har i alla tider uppblommat en rik flora av servilitet och inställsamhet, kryperi och allsköns fjäsk."
/Wilhelm Moberg

Ett medlemskap i Republikanska Föreningen kostar bara 200 kronor. Plusgiro 114 96 91-6.

torsdag 14 oktober 2010

08:or är smartare än lantisar...?

Statsministern sover
Fredrik Reinfeldts nya Högeralliansregering är den mest Stockholmsfixerade regering som Sverige har upplevt. Jag skrev om detta redan den 7 oktober och undrade då bland annat om någon kunde gissa hur stor del av regeringsmedlemmarna som kommer från Stockholm. Nu ska ni få facit. Av moderaternas 14 ledamöter så kommer 11 från Stockholm. Det är 79%. Jag vill påpeka att jag räknat in Propagandaministern Per Schlingmann som minister även om han av formella skäl kallas statssekreterare. Dom andra tre kommer från Södermanland, Örebro och Skåne. Reinfeldt kickade en minister (som kom från Skåne) och stoppade in fem nya, som alla är Stockholmare. Folkpartiet har fyra medlemmar i Regeringen. Samtliga kommer från Stockholm, dvs 100%. Kristdemokraterna är ett rejält undantag, alla tre i regeringen kommer från bibelbältet i Jönköpings län... Av centerns regeringsmedlemmar kommer 2 från Stockholm (50%). Men här hittar vi också den enda som kommer från norr om Stockholm, dvs norrlänningen Maud Olofsson. De 22% av svenskarna som bor i Stockholm har alltså fått ihop 68% av regeringsledamöterna (utan KD i regeringen hade det varit 77%). Hela landet norr om Stockholm representeras av 1 (en) person. Skåne där 13% av svenskarna bor har en medlem i regeringen (dvs 4%). Inte en enda regeringsmedlem kommer från Västsverige. Inte trodde jag att Anna "Stockholmare är smartare än lantisar" Kinberg Batra har en SÅ stark ställning i Moderaterna. Stockholmsdominansen är inget annat än en präktig skandal. Och att det inte blivit en större mediaskandal kan inte annat än förklaras av att svensk media själv är totalt Stockholmscentraliserad och dessutom är Högeralliansmegafoner. Men Fredrik Reinfeldt blundar alltså bokstavligen för resten av landet.

Och på tal om vår nya Propagandaminister Per Schlingmann så ser jag att Konstitutionsutskottet ska titta på utnämningen av denna helt nya funktion till Fredrik Reinfeldts goda kompis. Över huvud taget finns det anledning att ta en titt på det ständigt växande regeringskansliet. Trots att Fredrik Reinfeldt kritiserade Göran Perssons regering för att den var alldeles för stor, så har vi nu fått den största regering som Sverige någonsin haft. Och tittar vi på det totala antalet tjänstemän i Regeringskansliet så har det under Fredrik Reinfeldts år vuxit mycket snabbare än inflation eller befolkning.

Danmarks flagga
Ett av de sista länderna i världen till att införa begränsningar i rökandet överallt var Danmark. Det var inte många år sedan man inte kunde ta en tur över dagen till Danmark utan att stinka tobaksrök i kläderna när man kom hem. Men insikten att även passiv rökning är ett bekymmer har inte riktigt fått fotfäste i Danmark än. Den danske Hälsoministern, Bertel Haarder har fått rejäl kritik för ett yttrande i samband med ett seminarium om rökning som går ut på att han helt enkelt inte tror på teorin om passiv rökning.

På ledarplats i dag argumenterar Dagens Nyheter under rubriken Ge gåvan en chans för att införa avdragsrätt för välgörenhet. Jag har fortfarande inte riktigt förstått resonemanget som ju går ut på att man någon skänker en tusenlapp till välgörande ändamål så ska Hulda Jansson och Greta Olofsson och Tommy Bengtsson och alla andra skattebetalare ge dig en del av pengarna tillbaka skattevägen. Varför ska alla andra stå för en del av notan när någon skänker bort pengar? Varje gång jag hör debattörer (främst ute på högerkanten) argumentera för detta så blir jag lika förundrad och oförstående.

onsdag 13 oktober 2010

Ny moderat Socialutförsäkringsminister

Försämringskassan
Efter mycket övervägande har jag i dag bestämt mig för att den nya ministern Ulf Kristersson som ersatt den sparkade Cristina Husmark Pehrsson även ska få ärva titeln Socialutförsäkringsminister. Detta sedan han gått ut och gjort klart att det inte blir tal om att göra några snabba anpassningar till verkligheten i reglerna. Ulf Kristersson är, som den moderat han är, stolt över Ättestupan i Sjukförsäkringen. - "Jag tycker det allra viktigaste är att vi är närmast kristallklara på att vi har gjort en väldigt viktig reform, och den ligger fast." gör han klart. Att inte vilja se att det har blivit helt fel på flera punkter tyder på att han har samma inkompetens (eller helt enkelt bara är inhuman) som hans sparkade föregångare. Representanter för alla moderaternas stödpartier har annars gått ut och krävt att reglerna måste ändras och anpassas till verkligheten för sjuka människor. Bland annat Birgitta Rydberg som är Folkpartiets sjukvårdslandstingsråd i Stockholm anser att många svårt sjuka kommit i kläm och att det måste göras snabba förändringar på vissa punkter. Det har till och med från andra representanter för stödpartierna framfört förslag på att de som "utförsäkras" kanske trots allt skulle stanna kvar inom Sjukförsäkringen medan man utreder arbetsförmågan istället för att slänga ut dom ur försäkringen. Men, Ulf Kristersson fortsätter att göra skäl för titeln Socialutförsäkringsminister. "Reformen ligger fast".

Järnvägsinvesteringar i Skåne
I går kommenterade jag kortfattat den nya Infrastrukturministern, Catarina Elmsäter-Svärd, och hennes besök i Skåne. Catarina är en annan av dessa nya moderata ministrar som ersatt en tidigare sparkad minister men som fortsätter på samma felaktiga stickspår. Hennes vägran att ge Trafikverket tillräckligt med resurser för att göra de investeringar som krävs och utföra det underhåll som behövs är en skandal. Ett antal järnvägslinjer i Skåne som behöver rustas upp för att kunna återuppta persontrafik på linjerna saknas helt i planerna för de närmaste 10 åren. Det rör sig om för oss Åstorpare främst Söderåsbanan från Åstorp och ner mot Malmö. Men också Lommabanan och Trelleborgsbanan. Jag förvånar mig över att Catarina hade mage att komma ner till Skåne med en helt tom handväska.

Och så har Danderyds sjukhus återigen fått allvarlig kritik för överbeläggning. Det är Arbetsmiljöverket och Socialstyrelsen som nu riktar hård kritik mot sjukhuset. "Överbeläggningar har accepterats som ett normaltillstånd" konstaterar man. De ständiga överbeläggningarna är en fara både för patienter och för personalens arbetsmiljö. Nu har sjukhusledningen en månad på sig att komma med en lösning på problemet. Tyvärr är det ju så att vi precis har haft val och de ansvariga politikerna fick fortsatt förtroende. Högsta ansvariga politikern, fru Filippa Reinfeldt, kan fortsätta att prioritera att hålla skatten låg istället för patientsäkerhet och personalens arbetsmiljö hög. Men tillräckligt många har väl tjänat en hacka på skattepolitiken så att dom stödjer besparingarna.

Den Sverigedemokratiska riksdagsledamoten Carina Herrstedt från Landskrona har nu för tredje gången dömts för förtal och ska betala ett skadestånd till Jan Jönsson. Det är texter på hennes blogg som återigen föranlett att hon dömts. Jan Jönsson ska använda pengarna för en kampanj mot Sverigedemokraterna.

Slutligen noterar jag att World Economic Forum har skapat en lista över de mest jämställda länderna i världen. Sverige kommer på fjärde plats i världen. Och det är väl inte så illa. Fast vi kommer på fjärde plats i Norden också, och det låter inte lika bra. Mest jämställd anses nämligen Island vara, följt av Norge, Finland och sedan Sverige. Danmark får stryk av Nya Zeeland och Irland också. På åttonde plats kommer Lesotho i Afrika...

tisdag 12 oktober 2010

Sverigedemokraterna avklädda

Jag lyssnade på en del av Budgetdebatten på radion i dag. Och det var skrämmande att höra hur Sverigedemokraterna så fort dom öppnar munnen fortsätter med att alltid till slut komma fram till att alla problem är invandringens fel. SD hävdar att dom driver en mängd andra frågor förutom att begränsa invandringen. Men i alla andra frågor som dom hävdar att dom driver, så sluter argumentationen med att det är invandringens fel att det är ett problem. Det var skönt att höra representanter för de andra partierna helt klä av SD:s argumentation. Som exempel så hävdar ju SD att alla invandrare bara kostar en massa pengar i många år innan dom börjar jobba. Och att man därför måste begränsa invandringen. Med det argumentet ska vi inte heller skaffa barn. Det tar ju minst 20 år av kostnader innan dom kan börja jobba. Det kan inte ha varit lätt att vara SD-sympatisör i dag. I varje fall inte om man lyssnade på debatten.

Jag lyssnade en hel del på nyheterna på radion i dag. En av nyheterna som rapporterades under morgonen var att Högerregeringen och den Rödgröna oppositionen kommit överens om att fortsätta med kvittningssystemet i Riksdagen. Det innebär att blocken är överens om att ifall någon från det ena blocket måste vara ledig så kvittar man ut någon från det andra blocket för att inte röstförhållandet ska påverkas. Och det gjordes stor affär av att Sverigedemokraterna inte ingick i överenskommelsen. Jag begriper inte på vilket sätt detta skulle ha varit möjligt, dvs vad var nyheten i det förhållandet. Sven Tycker att överenskommelsen om kvittning visar att vi har ansvarsfulla politiker i båda blocken. Sven Tycker också att det är självklart att SD inte ingår i systemet.

Vår nya Infrastrukturminister, Catarina Elmsäter-Svärd (M), har varit på besök i Malmö för att presentera den nya budgeten. Men hon har inte mycket att skryta med. Samtidigt som järnvägarna har enorma behov av investeringar och underhåll så sänks anslagen för investeringar i järnvägen. 2011 får man bara 90% av vad som gällde 2010 och det händer inget annat än inflationsuppräkning de kommande åren. Budgeten är en skandal och Catarina kunde lika gärna stannat hemma. Det är bara att se fram emot fortsatta problem eftersom underhållet inte hänger med och de investeringar som måste göras för att svälja den ökande trafiken uteblir.

I Örebro har minst en serievåldtäktsman härjat och skapat mycket upprörda känslor. Förhoppningsvis är det den huvudskyldiga som man nu har gripit. Men, rapporteringen ställer en del frågor. Det har uppenbarligen skapat en "hysteri" så att unga kvinnor inte vågat gå ut. Men verkligheten är ju faktiskt den att det INTE är unga tjejer som i allmänhet råkar illa ut - det är unga killar. Men det byggs aldrig upp någon "hysteri" över det. Egentligen är det unga killar som inte borde våga gå ut. Risken för att någon av dessa skulle åka på att bli misshandlad är mycket större än för unga tjejer att råka ut för våldsbrott. Vi måste alltså ta ner riskerna på rimliga nivåer. Att sedan våldtäkt är ett mycket allvarligt brott är en annan sak. Den som begår våldtäkt är allvarligt störd. En frisk (och nykter) man begår inte en våldtäkt. Sex handlar om ömsesidig kärlek, den som tydligen tror något annat är i behov av vård. Samtidigt ska det också påpekas att i stort sett alla unga killar som råkar illa ut är onyktra. Det är alkoholen som är roten till nästan allt ont.

En ung man begick självmord genom hängning i direktsändning på en av Internets värsta dynghögar, Flashback. Medan flera som deltog i diskussionstråden uppmanade honom att fullfölja självmordet tog det tid för andra att förstå att det var allvar. När äntligen någon larmade polis var det för sent. Mannen var död när polisen kom till hans bostad. Internet och friheten på Internet kan i många fall vara positiv och till nytta för mänskligheten. Flashback däremot tillhör Internets avarter. Ett besök här gör en normal människa illamående. Här härjar nazister och sjuka människor som gömmer sig bakom en anonymitet som dom tror innebär att man kan uppföra sig hur som helst utan något eget ansvar. I dag är det Civilkuragets dag. Det är något vi har allt för lite av, och ger anledning till funderingar.

måndag 11 oktober 2010

Dollar, euro och yuan...

Risken för ett valutakrig ökar. IMF:s årsmöte har avslutats utan att man gjort några överenskommelser. Vad det handlar om är att man från "de gamla ekonomierna" (främst USA och EU) är kritiska mot att "de nya ekonomierna" (främst Kina) håller värdet på sin valuta nere på en för låg nivå. Detta innebär att länderna (dvs Kina) kan sälja sina produkter billigare på den internationella marknaden än vad som varit fallet om valutan fått ett mer korrekt värde. Och det får ju som konsekvens att man kan konkurrera ut andra länders produktion. Kina har ett enormt överskott i sin utrikeshandel, dvs det strömmar in pengar till Kina. Pengar som Kina använder för att investera i andra länder. Geelys köp av Volvo är bara en mycket liten del av denna utveckling. Och detta oroar "de gamla ekonomierna" som ser sina intressen hotade. Att amerikanska och europeiska multinationella företag under lång tid lagt under sig stora delar av ekonomierna runt om i världen har setts som positivt. När nu främst kinesiska företag gör ungefär det samma ses det som ett hot. Kina investerar i dag enorma summor i t.ex. Afrika. Inte bara i industrier osv utan man bygger också upp infrastruktur t.ex. Jag berättade i lördags om kinesiska planer på att bygga en ny järnvägsförbindelse från Kina till Europa. Och detta är ett annat exempel på vad Kina använder sina nya pengar till.

Kinas flagga
Kina i andra sidan kräver att makten i IMF måste förändras. Nya ekonomier (inte bara Kina utan också t.ex. Indien, Brasilien osv) måste släppas in och få makt på bekostnad av "de gamla ekonomierna" som i dag har en större formell makt än vad deras ekonomiska betydelse egentligen motiverar. Kina påpekar också att USA under måååånga år finansierat underskott i den amerikanska handeln genom att bara trycka upp nya dollarsedlar som sprids runt om i världen. Skulle dollarn helt förlora sin ställning som världsvaluta och alla runt om i världen som ligger på dollar växla in dessa skulle den amerikanska ekonomin kollapsa.

Jag tror inte på ett valutakrig. ALLA har alldeles för mycket att förlora på detta. Jag tror att Kina så sakta tvingas anpassa sin valuta till verkligheten. En plötslig snabb förändring som krävs från "de gamla ekonomierna" skulle skapa kaos. Samtidigt måste USA ta i på allvar med sitt handelsunderskott eftersom dollarn sakta men säkert förlorar sin ställning till förmån för främst Euron och Yuanen. Det bor 1,3 miljarder människor i Kina, det bor 0,3 miljarder i USA och 0,5 miljarder i EU. Samtidigt är jag övertygad om att ju mer Kina integreras i världsekonomin så kommer också demokratin i Kina att växa. Det är omöjligt för Kina att upprätthålla en hård diktatur när innevånarna får ökad utbildning, ökad ekonomisk styrka och ökad kontakt med omvärlden.

Världen behöver mer fred inte mer vapen
Jane's Defence Weekly har nu avslöjat att det är Saudiarabien som ska köpa krigsmaterial från Saab för 4,5 miljarder kronor. Svenska Freds kräver att Inspektionen för Strategiska Produkter förklarar varför man godkänt försäljning av krigsmaterial till en av världens blodigaste diktaturer. Och Svenska Freds kräver att affären stoppas. Sven Tycker inte att det är så svårt att förklara varför affären godkänts av ISP och ansvariga politiker. ISP:s uppgift är att öka exporten av krigsmaterial (formellt heter det att man ska kontrollera den svenska vapenexporten) och affärer stoppas möjligen bara om dom skulle gått till kommunistiska diktaturer i konflikt med USA. I övrigt är det fritt fram till alla blodiga diktaturer som kan betala för sig.

Skanneloppetuppladdning 2010: I dag kände jag mig mogen för att testa den "nyupprustade" Gula slingan uppe i Tingvallaskogen. Det här är en mycket gammal motionsslinga som tillkom på helt enskilt initiativ. Med åren har den förfallit och blivit allt svårare att springa. Personligen är det nog ett antal år sedan sist. Nu har den nyligen rustats upp av en grupp anställda på Jeld-Wen (Ji-Te) och jag har en tid funderat på att testa den. I dag blev det av. Det handlar om skogsstigar som ibland är mer sten och rötter än stig. Och det är också mycket kuperat, det går upp och ner nästan hela tiden. Och det finns ett antal rejäla uppförslut som nästan är på gränsen till bergsbestigning. Men, det är roligare att springa, även om det är mycket jobbigt. Något högt tempo går det inte att hålla, och jag tog det rejält lugnt. På några ställen var det lite svårt att följa märkningen. Delvis för att solen strålade rakt i ögonen. Jag som sprungit här 100-tals gånger hade kanske inte allt för stora problem. Men en nybörjare skulle nog flera gånger ha undrat om han var rätt ute. Totalt med att springa upp till Tingvalla och sedan hem igen via Björnås och Kalvahagen uppskattar jag rundan till drygt 9 km, där alltså slingan i skogen är 5 km. Tiden 1 timme exakt är fullt godkänt. Men det var tungt. I värsta motlutet i slutet där man ska ta sig upp från Tingvallaravinen rakt upp till Björnås ska det erkännas att jag gick halva backen.

Peter A. Diamond, Dale T. Mortensen och Christopher A Pissarides heter de tre ekonomer som fått pengar från Svenska Riksbanken för att dom varit duktiga under året. Det är dessa tre ekonomer som ligger bakom Anders Borgs strategi att om man försämrar A-kassan så sjunker lönerna och då kan man sänka skatterna för dom som har det gott ställt.

Slutligen ser jag att Blondinbella (Isabella "moderatblondinen" Löwengrip) har fått hjälp att göra som jag gör. Dvs att lägga ut bloggen på flera ställen. Någon har tydligen kopierat Isabellas texter så fort hon lagt ut dom och sedan lagt ut dom på sin egen blogg med ett namn som påminde om Blondinbella. Och Isabella är upprörd. Denna någon, tjuv, stjäl ju hennes läsare och därmed trafik och därmed inkomster. Stackars Isabella. Jag trodde nämligen först och främst att det viktiga var att så många som möjligt läste texten. Men så är det uppenbarligen inte.

söndag 10 oktober 2010

Majorn som satsar på ministerstyre

Jag ser vice statsministern Major Jan "skoltalibanen" Björklund har återinfört ministerstyret i vårt Kungarike. Trots att Skolverket anser annorlunda så lägger sig major skolministern i hur enskilda skolämnen ska läggas upp. - Skolverkets uppfattning är fortfarande att alla de fem stora världsreligionerna ska behandlas lika och därför kör regeringen nu över myndigheten" säger Jan Björklund. Ministerstyre kallar jag det. Det är väl det som är kännetecknande för de kristna värderingar som nu ska dominera religionsundervisningen.

Min gissning av orsaken till detta nyinförda ministerstyre från folkpartiledaren och majoren Jan Björklund är att han försöker ställa in sig hos Sverigedemokraterna. Det är ju inte för inte som det är Folkpartiets broderparti i Danmark, Venstre, som varit ledande i att göra Pia Kjærsgaards Danskt Folkeparti rumsrent i det danska Folketinget. Det är också Jan Björklunds partikollegor i Landskrona som gjort Sverigedemokraterna rumsrena där. Så till den milda grad att man där lockat till sig en del av SD:s väljare.

För några dagar sedan berättade Dagens Nyheter om att flera patienter på Danderyds sjukhus avlidit som en direkt följd av överbeläggning på sjukhuset. Inhyrd personal klarade helt enkelt inte av vården på ett överbelagt sjukhus. I dag hade nyheten nått DN:s ledarsida för en liten kort kommentar. Fast, ingenstans står det skrivit om något politiskt ansvar för platsbrist på sjukhusen och otillräckligt med personal. Någonstans i mitt bakhuvud slår en liten klocka som pinglar något om att Stockholm styrs av ett antal högerpartier och att huvudansvarig för sjukvården heter något med Reinfeldt i efternamn. Förnamnet börjar visst på F och hon ska visst vara gift med en annan Reinfeldt som också har ett förnamn som börjar på F. Jag undrar om det finns något samband mellan tidningens politiska färg, de politiskt ansvarigas namn och politiska färg och det faktum att man inte kräver ett politiskt ansvar och en politisk kommentar. Men man har väl sänkt skatten i varje fall!

Spindelsnät
Söndag innebar i sedvanlig ordning Lunkenpromenad, dvs Friluftsfrämjandets tipspromenad uppe på Söderåsen. I dag präglat av en tät dimma, och i och med det fukt överallt. Det droppar från träden (regnar när Kimmy i sedvanlig ordning ska dra i grenar...). Och all spindelnät framträder mycket tydligare än vad som är vanligt. Man förundras över hur hela träd är täckta med spindelnät. Jag tog en hel del bilder för att föreviga de underbara höstfärgerna och spindelnäten. Den som vill titta är välkommen och kan se alla årets Lunkenbilder på Facebook. Klickar ni på länken så kan även Icke-Facebookmedlemmar se bilderna. Det kan läggas till att vi hade några av frågorna där vi var osäkra på svaret så vi chansade mer eller mindre friskt. Det slutade med att Kevin fick 10 rätt och full pott, medan jag fick 9 och Ingela 8 rätt.

Jag noterar förresten att medan 11.115 personer betalade för att i Malmö se hockeyderbyt i andra divisionen mellan Malmö och Rögle så var bara 9.537 i Stockholm villiga att betala för det kommersiella jippot med en NHL-hockeymatch mellan San Jose Sharks och Columbus Blue Jackets spelad i Stockholm. Hoppet om att idrott är idrott och inte bara jippo har inte helt försvunnit.

Slutligen ser jag att inom EU så tappar fartyg varje år omkring 2.000 containrar i havet. 2.000!?! Undrar om man kan få hittelön om man hittar en? Det förvånar mig att speditionsfirmorna bara köper den förklaringen. Vi kan bara gissa vad som hänt den brevbärare som missade att leverera en del post med förklaringen: - "Jag tappade tyvärr några brev"?