onsdag 30 april 2008

Grattis knugen

Knugen fyller år i dag. Grattis! Jag önskar dig republik i födelsedagspresent, så kanske både du och resten av familjen fick leva lite mer normala liv. Kanske skaffa ett jobb och försörja er på riktigt. Om inte, så kan vi väl privatisera knugahuset. De som vill betalar för tjänsterna - vi andra slipper. Grattis i varje fall. Mitt motstånd mot monarkin rör inte dig personligen, det är en ren prinsipip.

Springtimeuppladdning 2008: Det blir under veckan ganska sent innan jag får möjlighet till att ge mig ut på någon joggingrunda. Men till slut blev det tid i fall i går på kvällen. Men eftersom det hann bli sent tog jag det säkra före det osäkra och nöjde mig med den kortare sexkilometersrundan. Och ganska fort gick det. Och inte blev det sämre när jag kom upp i skogen och kunde konstatera att bokskogen hade slagit ut sedan söndagen. För de som inte upplevt en nyutslagen bokskog i Skåne på våren så kan jag berätta att det är något att se fram emot. Man njuuuuter, och glömmer att man är trött i benen och att backen är brant uppför. Hela rundan gick på 29.15, vilket väl bör vara årsbästa. I planen ligger nu att ta en lite längre runda torsdag och lördag eller söndag och sedan en kortare mitt i nästa vecka. Springtimeloppet är nästa lördag. Vi får se om vi kan hålla det.

Stockholm tillhör de kommuner som har bråttom med att införa det kommunala Vårdnadsbidraget från 1 juli. Stan har budgeterat att det ska kosta 35 miljoner under det sista halvåret i år, dvs 70 miljoner på ett helår. Riksdagens utredningstjänst har nu beräknat att kostnaden istället snarare blir 120-140 miljoner på ett år. Detta motsvarar om kring 400 tjänster inom barnomsorgen. Allt för att betala ut ett symboliskt bidrag till föräldrar som inte jobbar i syfte att locka dom att inte jobba, utgår jag ifrån. Bidraget är 3000 kronor i månaden, dvs lägre än det lägsta beloppet man kan få i Föräldrapenning. Men vad gör man inte för att hålla kristdemokraterna från att börja gråta.

Dom kan ju gråta över förändringarna av fastighetsskatten istället. Det som kallades avskaffande av fastighetsskatten är ju istället införandet av en fastighetsavgift som för de flesta fastighetsägare i landet kommer att bli högra än dagens fastighetsskatt. De stora vinnarna är ägare av villor i storstäderna som om dom äger dyra villor kommer att få bingo i skattesänkning. Betald av ägare till mer normala villor ute i landet. Låt mig komma med en kvalificerad gissning. Det kommer att bli nya turer i fastighetsskattekarusellen!

tisdag 29 april 2008

Högeralliansen för pengar från landsbygden till städerna

Som en fortsättning på gårdagens rader om fastighetsskattefiaskot ser jag i dagens tidning en sammanställning per kommun av hur många som kommer att få ökad skatt med de nya reglerna. Av kommunerna i nordvästra Skåne är det 5 av de 11 kommunerna där mer än 90% av innevånarna får höjd fastighetsskatt nästa år. Efter att Högeralliansen alltså avskaffat denna. I Perstorp får 98% höjd skatt, i Klippan och Örkelljunga 97% och i Bjuv och Svalöv får 92% av fastighetsägarna höjd fastighetsskatt. Av Åstorparna är det bara 81% som drabbas av höjd skatt när skatten avskaffas. De som bor i Båstad och i de större städerna kommer lindrigare undan. Där rör det sig om 16-35% som får höjd skatt. Hela reformen, med namnändringen från fastighetsskatt till kommunal fastighetsavgift är en enda stor resursöverföring från fattiga till rika, från landsbygd till städerna. Men skäms, det gör dom inte!

Återigen har Österrike drabbats av en skandal. Det som hänt i den lilla staden Amstetten är så ofattbart att det egentligen inte går att kommentera. Den som försöker hitta någon företeelse att skylla det på, och sedan lägga skulden på något är ute och reser. Det har pågått så länge, och är så udda att det helt enkelt inte finns någon förklaring. Det går helt enkelt inte att begripa.

Egyptiska säkerhetsstyrkor har upptäckt grävda tunnlar med plaströr för smuggling av olja in i Gaza. Israel som blockerar gränsen mellan Egypten och Gaza är upprörda. Det är ju rent skandalöst att det kommer in bränsle i Gazaremsan när dom nu har bestämt sig för att svälta ihjäl den del av befolkningen som inte kan bombas ihjäl. Usch!

Jag ser att löneökningarna bland de statliga toppdirektörerna förra året låg på i snitt drygt 10%. Jag räknar med att det då också finns resurser till samma höjning för t.ex. sjuksköterskor, bibliotekarier, socionomer osv. För att nu bara ta några grupper som råkar ha akademisk utbildning. Men det är väl en prioriteringsfråga.....

Jag har under dagen i ett ärende försökt få kontakt med en lämplig handläggare på Försäkringskassan. Både genom att försöka bli kopplad direkt till rätt handläggare och genom att försöka få svar via Telefonikundtjänsten. Lönlöst! Jag gjorde bland annat tre olika försökt till Kundtjänsten. Både genom att koppla mig direkt dit och via telefonväxeln. En gång gick det inte alls, utan jag blev uppmanad att ringa senare. Och två gånger bröts samtalet efter en tids väntan. Försäkringskassan gör vad dom kan för att skrämma bort sina försäkrade.

Slutligen ser jag att regeringen fullt ut genomfört sin nya utnämningspolitik. Tre nya landshövdingar har i dag utsetts. Sossen Britt Bohlin Olsson, kristdemokraten Rose-Marie Frebran och Företagarnas förre VD, Gunvor Engström. Dvs, trots allt gnäll och gnöl innan valet så fortsätter man med precis samma principer för utnämningarna. Jag vill tillägga att jag inte är lika kritiskt mot det gamla (och alltså även det nya systemet) som gnällspikarna i den gamla borgerliga oppositionen. De flesta föredettingar som får en dylik utnämning är troligtvis jättelämpliga. Dom har just de förbindelser som krävs!

måndag 28 april 2008

Mer till de redan rika med Högeralliansen

Enligt en prognos gjord för Villaägarna kommer drygt hälften av alla Sveriges villaägare att få betala högre fastighetsskatt (eller avgift) nästa år. Det är en liten grupp direktörer och VD:ar i storstadsområdena främst som kommer att få kraftigt sänkta skatter, medan vanligt folk ute på landet kommer att få höjda skatter. Dvs precis som man kan vänta sig när högerkrafter gör förändringar i skatterna. Eftersom taxeringshöjningarna kommer att slå igenom för de som bor i billigare hus, medan de som bor i stora och dyra hus får sin skatt begränsad är den nya fastighetsbeskattningen helt enkelt en överföring av resurser från fattiga till rika.

Springtimeuppladdning 2008: Precis som jag misstänkte, så blev det ganska varmt att springa i går på kvällen. Men inte värre än att jag stod ut i varje fall. Det är bara ett par veckor kvar till Springtimeloppet i Helsingborg lördagen den 10 maj, så det är inte mycket tid kvar. Av den anledningen bestämde jag mig för att prova på att springa en mil nu. Jag förlängde alltså till tiokilometersrundan. Om jag inte helt glömt bort mig är det ett par år sedan jag sprang så långt (förutom förra årets Springtimelopp alltså). Den runda jag kallar tiokilometersrundan är nog dessutom kanske till och med drygt 10 km lång. Hur som helst kändes det faktiskt skönare än jag befarat. Jag lyckades hålla mig springande hela rundan, inklusive de värsta uppförsbackarna. Och tiden, 57.05 har jag en känsla av är riktigt bra. I varje fall för mig. Jag får hoppas att jag hinner ta den en eller två gånger till innan loppet.

Annars blev det ju bara en runda denna veckan. Jag visste att torsdagen var omöjlig eftersom Ingela hade personalmöte på kvällen. Fredagen gick inte heller, då var Ingela ute och svirade med jobbarkompisarna på kvällen. Lördagen tillbringade jag större delen av dagen i Glimåkra (på Glimåkra folkhögskola, som hade Öppet Hus). Och den planerade rundan i onsdags fick strykas när grannen blev akut sjuk. Lyckligtvis gick det bra. Kanske kan det gå att få in tre rundor kommande vecka istället?

Jag hörde på SVT:s TV-nyheter i går på kvällen att försvarsminister Sten Tolgfors deklarerat att det inte blir några nya Super-JAS plan inköpta. Möjligen modernisering av en del av de JAS-plan som redan finns. Undrar om sista ordet är sagt när lobbyarbetet sätter igång. Men man kan ju hoppas.

Den version av Sven Tycker som finns på Aftonbladets bloggsajt hade osedvanligt många besökare för något drygt dygn sedan såg jag i statistiken i går. Det var 4-5 gånger så många besökare på ett dygn än vad som är brukligt. Kan det finnas något samband mellan detta och det faktum att det blogginlägg som lades ut hade en rubrik om framgångar för Sverigedemokraterna?

Och i Gaza har fyra barn mellan ett och fem år gamla dödats tillsammans med sin mamma och en sjuttonåriong som råkade gå förbi huset som israeliskt flyg fick in en fullträff på och familjen bodde i. På en dag dödades lika många oskyldiga civila palestinier som oskyldiga israeler palestinska terrorister dödar på ett år. Vilka är det vi kallar terrorister? Och vilka är det vi kallar Mellanösterns enda demokrati?

söndag 27 april 2008

Elva års bloggande och fyratusen blogginlägg - till vilken nytta?

Det är jubileum i dag. 4.000 Sven Tycker har gjorts tillgängliga på Internet sedan en stapplande början för mer än 11 år sedan. Det är vid sådana här tillfällen jag ska begrunda om det har varit värt vemödorna. Fast det är kanske bäst att inte fundera så mycket, det finns ju en risk att jag börjar ifrågasätta det hela. Om jag tänker efter hur många timmar som sammanlagt lagts ner på det hela kan jag ju inte göra något annat än ruska på huvudet och ifrågasätta det intelligenta i hela projektet. Men, kul är det!

EU har blivit blåsta på motsvarande 30 miljoner kronor av ett 80-tal tobaksodlare i Italien. Vad som egentligen är den största skandalen vet jag inte. Antingen är det att man blivit lurade på 30 miljoner pga stöd till odling av 900.000 ton tobak - som inte blivit odlat. Eller att det finns ett EU-stöd till odling av tobak. Fast vi ska kanske se det som positivt? EU har satsat 30 miljoner på att INTE odla 900.000 ton tobak. Det har ju räddat några liv! Se det som ännu ett argument MOT EU:s sjuka jordbrukspolitik.

Som tillägg till gårdagens kommentar till planerna på att köpa ytterligare 48 Super-JAS flygplan kan tilläggas att när JAS ursprungligen konstruerades gjordes planet så att det skulle vara uppenbart att det skulle användas för att försvara Sverige, inget annat. Räckvidden gjordes till exempel så att det inte skulle kunna nå Moskva (vilket skulle kunna setts som en provokation). Det nya Super-JAS som man från politiskt håll vill köpa är förstärkt för att anpassas till NATO-krav - dvs kunna nå Moskva t.ex. Det verkar också stå klart att det inte är Försvarsmaktens högsta ledning som vill ha planet. Dom inser hur vansinnigt det är med tanke på ekonomin och Flygvapnets behov. Det är SAAB och militärpolitiker på främst den högra planhalvan som fått kortslutning innanför pannbenet.

Bokskogen börjar slå ut
Söndag innebar också en ny traditionsenlig Lunkenpromenad i vårsolens glans, arrangerad av Friluftsfrämjandet. Nåja, så väldigt mycket vårsol var det kanske inte i dag. Men, lite bjöds det på i varje fall, även om det i varje fall under förmiddagen var mest mulet. Ryktet talar också om 11 små duggregndroppar som ska ha fallit över Åstorp. Jag undrar om inte jag kände en eller två av dessa. Men, det var skönt att ta en promenad ändå. De allra yngst bokträden har börjat slå ut, men de gamla erfarna tjockisarna står emot ännu några dagar. Men nästa helg lär det vara riktigt grönt och skönt på åsen. Vi såg en glada som seglade runt ovanför oss på jakt efter byte kan jag gissa. Men det var stört omöjligt att kunna få den i bild på kameran. En kråka sågs också springa och jaga byte. Men jag tvivlar på att kråkor äter kaniner. Och dessutom var kaninen mycket snabbare. Frågorna denna gången var lagom svåra. Får man alla tio rätt är det för svårt, och om man på de flesta frågorna slår tärning är det för svårt. Kevin lyckades pricka in 8 rätt medan Ingela och jag fick 7 rätt. Vi rök alla på i vilket land världens längsta fjord finns och vilken nationalitet världens första kvinnliga pilot hade. Och tyvärr var Kevin ensam om att pricka in exakt rätt datum för 2:a världskriget slut. Det kan påpekas att nu på eftermiddagen har solen tittat fram lite mer ihärdigt. Så jag gissar att det blir för varmt att springa när jag tänkta ta veckans enda joggingtur lite senare.

lördag 26 april 2008

Stora framgångar för Sverigedemokraterna

Om Sverigedemokraterna egentligen rent politiskt opinionsmässigt faktiskt inte fått de framgångar dom hoppats (och räknat?) med, så har dom haft andra framgångar istället. Uppenbart är att Migrationsverket blivit infiltrerade av just sverigedemokrater. Nu senast ser jag att just Migrationsverket anser att det är säkert att utvisa barn till Irak i dag. Asylsökande barnfamiljer från Irak är det enligt Migrationsverket tryggt att utvisa till Bagdad. Man påstår att man har beaktat vad som är bäst för barnen och hävdar att detta innebär att det är helt OK starta reguljärt charterflyg till Bagdad med utvisade barnfamiljer. Fast jag undrar om inte medföljande personal fån Migrationsverket får risktillägg när dom följer med. Både FN:s UNHCR och Rädda Barnen står och ruskar på huvudet och undrar om man på Migrationsverket inte kan skilja på Irak och Island. Båda börjar ju på I!

Jag ser att Försvaret har kommit på hur man ska lösa de ekonomiska problemen. Senaste nytt är att Försvaret ska köpa 48 nya Super-JAS stridsflygplan! Och det är ju precis det som behövs. Fler stridsflygplan. Flygvapnet saknar ju plan. Ryktena om JAS-plan som går direkt från leverans till lagret är helt felaktiga. Ryktena om att man förtvivlat försöker sälja vidare eller hyra ut befintliga plan är våldsamt överdrivna. Flygvapnet behöver fler plan, så är det. Jag för min del tror att det handlar om att SAAB behöver sälja fler plan och man behöver uppgradera planen för att dom ska passa in i NATO. Vi är inte medlemmar, men....... Kan man bli tokig av mindre?

I USA har tre polismän som med 50 skott skjöt ihjäl en obeväpnad (svart) man friats i domstolen. Dom skjöt väl i självförsvar, och glömde att sluta skjuta! Vad är det för samhälle, om man inte ska få skjuta sönder svartingarna ordentligt....?

För övrigt ser jag att bråken efter fotbollsmatchen mellan AIK och Djurgården skylls på vakterna. Det var dom som bråkade!? Jaha....

fredag 25 april 2008

När Aftonbladet får det hela om bakfoten

Tidningsmakare är ett intressant släkte. Det händer väl i och för sig att dom får det hela rätt också. Men allt som oftast blir det fel. Jag tänkte ta ett par exempel från gårdagens Aftonbladet.

I en artikel om jämställdheten i Europas regeringar (räknat på könet alltså) så hävdar man att Finland vinner följt av Spanien. Av de siffror som presenteras vill jag däremot hävda att Norge vinner, följt av Frankrike och Spanien med Sverige på fjärde plats. Finland som Aftonbladet hävdar vinner placerar jag på delad sjätteplats tillsammans med Liechtenstein, men även slagna av Holland. Varför denna skillnad i att läsa statistik? Jo, Aftonbladet räknar med att ju fler kvinnor, desto mer jämställt. Jag hävdar att ju mer lika, desto mer jämställt. Är det som i Finland 60% kvinnor och 40% män så är detta mindre jämställt än vinnaren Norge med 52% kvinnor och 48% män. Finland och Liechtenstein har båda relationerna 60-40. I Finland i kvinnlig favör, i Liechtenstein i manlig favör. Det är väl inte jämställt för att kvinnor favoriseras? Jämställt är det när alla behandlas lika, både män och kvinnor. Eller? Sverige har förresten relationen 55-45 i manlig favör.

I en annan artikel om ett litet barn som tragiskt blivit påkörd av tåget och dödats så illustrerar man artikeln med en vägkarta över Skåne, Jo, en VÄGkarta med de stora europa- och riksvägarna utsatta. Den har alltså inte järnvägarna utsatta. Vilket får till effekt att järnvägsknuten Teckomatorp där olyckan skedde verkar ligga i ödemarken och tomma intet. Men, det är väl ett resultat av traditionella värderingar, dvs att biltrafik och vägar är viktigare än tågtrafik och järnvägar.

Racerföraren Kenny Bräck får visst vara utan körkort i tre månader. Han hade svårt för att skilja racerbanan från allmän väg och vrålade fram i 183 km/tim på en 90-sträcka. Men Herre Gud, om man vrålar fram i den hastigheten på allmän väg då är det inget misstag. Det är en medveten handling. Får man då verkligen tillbaka körkortet helt automatiskt efter några månader? Har man inte mer vett i skallen, så tycker jag att tiden utan körkort ska vara klart märkbar. Och sedan får man ta ett nytt körkort och visa att man fått lite mer innanför pannbenet. Inte så konstigt att det far omkring så många dårfinkar på vägarna?

Det har spelats fotbollsderby i Stockholm. Matchen AIK-Djurgården slutade 1-1. Vem som vann det sedvanliga slagsmålet (det var ju Fjollträsk derby) förtäljer inte referatet. 18 hamnade tydligen kurran i varje fall. Jag utgår ifrån att dessa kommersiella spektakel själva står för kostnaderna för polisbevakningen.

torsdag 24 april 2008

Folkpartiet på stickspåret rakt in i stoppbocken

Jag tänkte ägna en dag åt att främst hacka på Folkpartiet, det riksdagsparti som är på väg att utvecklas till att ligga i töntarnas topp. Vi börjar med det lilla. Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni har meddelat att lagförslaget om förbud mot könsdiskriminerande reklam ska läggas i papperskorgen. Enligt den s.k. jämställdhetsministern kan en sådan lag komma i konflikt mot lagen om yttrandefrihet. Jo, alla regler som innebär att man inte får säga precis vad som helst är en inskränkning i yttrandefriheten. Men det finns inskränkningar redan. Jag får inte förolämpa rasistiskt eller hota Nyamko Sabuni hur som helst. Det är också en inskränkning i yttrandefriheten, men den inskränkningen är helt riktig. Jag tycker Nyamko Sabuni tyvärr har visat sig vara ett misslyckande som minister.

Sedan ser jag att Folkpartiet ska satsa på att propagera för kärnkraften inför EU-valet. Den dag när Folkpartiet SAMTIDIGT propagerar för att vi ska bryta uranmalm i Sverige (det är en råvara som precis som oljan tar slut snart) på deras egen bakgård (snacka om miljöskadlig verksamhet). Att FP argumenterar för att vi ska bygga en egen anrikningsanläggning i Sverige (snacka om ännu mer miljöskadlig verksamhet). Och att dom sedan tycker att avfallsfrågan är löst (snacka om att skänka skit till barnbarnsbarnbarnsbarnbarnsbarnbarnsbarnen.... osv). När dom även tar upp dom frågorna ska jag ta dom på allvar och inte bara se dom som ett populistparti på topp.

Sedan ser jag att forskarna är kritiska mot Major Jan "skoltalibanen" Björklund (fp) idéer om mer betygshets i skolorna. "Björklund pratar i nattmössan" säger forskarna om folkpartistens rappakalja om mer betyg. Det ska löna sig att plugga argumenterar Björklund för. Men forskarna säger annorlunda. Om man ska få eleverna att lära sig viktiga saker som sedan fastnar är det mycket viktigare med tydlig information kontinuerligt under hela studietiden. Besked om att detta har du lärt dig, detta måste du träna mer på osv. Information som ska lämnas kontinuerligt under hela läsåret. Ett betyg som sätts i slutet i intervaller utan att förklara leder till att eleverna lär sig ytligt, och sådant som går att mäta i siffror (eller bokstäver). Inte det som är viktigt. men för en populist som Björklund passar detta inte. Han får betyget IG!

Sedan ser jag att FN tvingats avbryta distributionen av förnödenheter i Gaza. Israel har blockerat alla leveranser av drivmedel så att lastbilarna står stilla. Bra tänkt i Tel Aviv och Jerusalem. Dom gör precis allt för att det ska bli fred!

onsdag 23 april 2008

Mer människor i politiken

SVT:s Rapport hade räknat fram att en del riksdagsledamöter far som guttaperkabollar i riksdagens talarstol medan andra troligtvis knappt vet hur man tar sig till den där stolen. Och dom har av den undersökningen dragit slutsatsen att vi har allt för många riksdagsledamöter. Dom hade också kontrollerat den genomsnittliga aktiviteten inom de olika riksdagspartierna. Ett faktum dom glömde att påpeka här var att mindre partier har aktivare ledamöter, medan större partier har mindre aktiva ledamöter. Skälet till det är ganska uppenbar. Ju mindre parti, desto oftare blir man utsedd att representera partiet i en debatt. Ju större parti, desto oftare har redan någon annan sagt det du vill ha sagt. Jag personligen tycker att många ledamöter är något av värde i sig. Ju fler ledamöter som sitter i riksdagen, desto fler svenskar känner verkligen en riksdagsledamot. Det är alltså bra med många ledamöter, inte få.

Enligt en undersökning gjord av Göteborgs universitet är synen på friskolor mer negativ nu än den varit tidigare. Enligt SOM-undersökningen har svensken aldrig varit särdeles förtjust i friskolorna, men nu har stödet minskat efter att ha nått en topp kring 2003-2005. Kanske börjar man inse att det är just i friskolorna som antalet obehöriga lärare är stort.

I USA har en amerikansk ingenjör gripits för spioneri. Något han gjorde på 80-talet, då han bland annat lämnade ut uppgifter om amerikanska kärnvapen, stridsflyg och robotsystem - till Israel! Jag trodde inte att dom behövde spioner för att få ut sådan information. Men straffet lär väl bli symboliskt.

För några dagar sedan berättade jag om varför livsmedelspriserna stiger kraftigt internationellt. Men av ett rent förbiseende missade jag ett skäl. Den ökade användningen av etanol till bilar. Problemet ska inte överdrivas, men till viss del stjäls jordbruksmark som kunde använts för att odla livsmedel och används istället för etanolproduktion. Biobränsle till bilar är en återvändsgränd. Det är inte bara bilavgaserna som är problemet med bilismen. Det är bilismen i sig. Det handlar inte om att byta bränsle som lösning. Det handlar om att göra bränslesnålare bilar, och ännu bättre, avskaffa stora delar av bilismen.

tisdag 22 april 2008

Mer klyftor i politiken

Angela Merkel visar sina tillgångar
Birgitt Friggebo visar upp sian tillgångar
I Tyskland har Angela Merkel gjort succe/skandal (det beror på vem man frågar) sedan hon dykt upp i Oslo med en ordentligt uppvisad klyfta. Det är några år sedan som Birgit Friggebo blev mest känd för sin uppvisade klyfta vid Nobelmiddagen. Hur politiker klär sig är uppenbart viktigt. Nyligen fick ju paret Reinfeldt kritik för sin klädsel när dom kom till Kina. Och vi får inte glömma Carl Bildts kavaj. Den var INTE vacker, men riktigt kul. All denna diskussion visar att politikens innehåll tydligen är tråkig. Men, det är väl självklart att om du är stolt över dina tillgångar så får du väl lov att visa upp dom. Så länge det inte blir oanständigt. Vi väntar bara på den första manliga riksdagsledamoten som vågar visa upp tvättbrädan eller det håriga bröstet. Eller varför inte ett par tajta brallor som visar storleken på hela paketet? Fast dom får väl börja med att våga komma till riksdagen i jeans och T-shirt utan att bli utslängda igen. Fram för mer klyftor i politiken.

I helgen inträffade flera olyckor med motorcyklar. Bland annat dog minst tre MC-förare och flera skadades. Utmärkande för alla olyckorna (nästan i varje fall) var att bilar svängde utan att ha sett MC:n - och Krasch! Minst en av de döda och en av de svårt skadade MC-förarna hade inget MC-kort och MC:n var oregistrerad. Några av de döda och flera av de skadade "körde mycket fort". Och i en liten notis berättades att en kompis till en av de döda MC-förarna hedrade sin döde kompis - genom att köra förbi olycksplatsen med sin MC i 120 km/tim. På bara bakhjulet! Lyckligtvis råkade polisen se det hela och killen blev av med kortet på platsen. Jag har inget emot MC-förare som grupp, men gruppen innehåller allt för många knäppgökar som inte har aning om vad trafikregler är. Och det här beteendet grundläggs redan kring 15 år när dom lär sig att åka runt som idioter på moppar. "Vadå olämpligt att komma farande på en gångstig i 60 km/tim med två passagerare på moppen?"

Ulrika Schenström har via brev meddelat att hon inte har för avsikt att låta sig utfrågan av konstitutionsutskottet. Och det har hon faktiskt rätt att vägra. Men det är faktiskt första gången någon i hennes (f.d.) ställning med en så vital roll i det ämne som utfrågningen avser, vägrar ställa upp. Det var riktigt humoristiskt att höra moderaten Bill tycka att det är väl inte så allvarligt. Hon får väl göra som hon vill tyckta jag han uttryckte det som. Undrar om det låtet lika om det varit en sosse (Lars Danielsson t.ex......) som vägrat dyka upp? Men det står ju var och en fritt att ha sin åsikt och göra sina prioriteringar.

Hörde förresten precis på TV:n en av de strejkande sjuksköterskorna tycka att staten har råd att ge dom högre löner. Har vi råd att satsa 6 miljarder på att avskaffa förmögenhetsskatten, så har vi råd med annat. Och jag har stor förståelse för det argumentet. Tyvärr finns det alltså en hel del på den svenska arbetsmarknaden som har minst lika stora argument för löneökningar.

måndag 21 april 2008

Sjuksköterskestrejk - på gott och ont

I dag inleddes sjuksköterskornas strejk. Och jag vill klart deklarera att jag inte missunnar sjuksköterskorna högre löner. Men, jag har jobbat på Försäkringskassan i en herrans massa år och fastställt sjukpenninggrundande inkomster för många. Och en sak är klar, det är inte sjuksköterskorna som grupp som är den mest underbetalda. När man hör en grupp där medellönen ligger på drygt 24.000 i månaden klaga blir jag tveksam. När man hör en strejkglad sjuksköterska beklaga att hon efter 15 år bara tjänar 23.500 kronor undrar jag om hon vet vad andra människor sliter för. En grupp som har en snittlön som ligger mer än 3.000 över vad jag själv kommit upp i efter mer än 30 år, så undrar jag om det är rätt grupp som strejkar. Observera, det innebär inte att jag tycker att min lön skulle vara lika hög som sjuksköterskans. Deras lön SKA vara högre än min. Sjuksköterskorna är värda högre lön - ingen tvekan. Men det finns grupper som det finns ännu större skäl att höja lönen för. Strejka gärna, men ställ upp för alla era medsystrar som tjänar mycket mindre än vad ni gör!

Just nu förs det en debatt om media ska publicera namn på misstänkta grova brottslingar även om dom inte har dömts för något brott. Men, vi publicerar ju namnen på George W. Bush, Ariel Sharon, Usama Bin Laden osv. Så media har ju redan tagit ställning!

Nordea har kommit med sin konjunkturprognos. Enligt denna sjunker tillväxten i år till 2,1% och nästa år ytterligare till 1,5%, vilket i så fall blir det sämsta året sedan 2001, då i IT-bubblans spår. Nu är vi tydligen i en sorts bank-bubbla. Nordea räknar med att arbetslösheten stiger med någon procentenhet. Hur mycket utanförskapet stiger framgår inte av Nordeas prognos. Undrar om det står i högeralliansregeringens prognos.

Och på tal om bank-bubbla. Den brittiska Bank of England har avsatt motsvarande 600 miljarder kronor i en räddningsoperation för de brittiska bankerna. Syftet är att bankerna ska kunna byta ut sina värdelösa amerikanska bolånefordringar mot brittiska statsobligationer. Och sedan får skattebetalarna ta smällen. Så väldigt glada att betala in till skattebetalarna när man gör miljardvinster är man däremot inte. Då går pengarna till vansinnesbonusar till cheferna istället. Så¨fungerar den fria marknadsekonomin!

söndag 20 april 2008

Bonussjukan - banksjukan

Det finns dom som tjänat bra med stålar på de amerikanska högriskbostadslån som är den utlösande faktorn i dagens bankkrascher. En av de banker som verkligen kört i diket med mängder av sådana i dag värdelösa lån i kassavalvet är den schweiziska UBS-banken. Förra året fick bankens styrelseordförande, Marcel Ospel, en miljard i bonus av banken eftersom banken såg ut att gå så bra - tack vara de i dag värdelösa lånen. Han skrattade nog högt när han fick sparken strax efter när det stod klart att allt var en bubbla. Han fick ju behålla miljarden.....

Enligt tidningen skulle just Nordvästra Skåne få landets bästa väder i går. Och det var inte helt omöjligt att så var fallet. För det var en riktigt underbar vårdag att njuta av stillheten sittande i hängstolen i trädgården - samt trädgårdsarbete och att sätta ihop studsmattan.....

Samt att ta en joggingtur. Springtimeuppladdning 2008: Veckans andra runda blev i går sent på eftermiddagen. Hade det inte varit för förra rundans riktigt snabba tid hade gårdagens 41.35 faktiskt varit riktigt bra. Jag börjar faktiskt tro att det var något fel på klockan för några dagar sedan. Hur som helst tror jag att jag skippar att göra en anmälan till elitklassen och nöjer mig med motionsklassen som vanligt.

För övrigt har jag även i dag jobbat på att vidmakthålla skavsår i händerna och andra små blesyrer som ovana folk får när dom jobbar med kroppen.

Stormfälld bok
Lunken: Söndag och åter dags för en härlig skogspromenad. Det har varit ganska så kallt under natten, men det blev snabbt varmt. Strålande solsken i stort sett hela tiden och enkelt uttryckt en riktigt härlig skogspromenad. Frågorna var smått knepiga en del av dom, så 6 rätt får ändå anses godkänt. Nästa gång får vi plocka med ett uppslagsverk. Kimmy vann barnpris förra söndagen, så Angeli valde ut en DVD-film att titta på tillsammans med Kimmy.

Det är ordentlig kraft när det blåser. Den här boken föll nog i Gudrun, men har fått ligga kvar som ett minne.

Lill-Knugen har under stort massmediauppbåd gjort debut på racerbanan. Bevakad av förutom ett stort mediauppbåd, även av ett antal "diskreta" säkerhetsvakter har Carl Philip Bernadotte gjort sin debut i en Porsche på Ring Knutstorp. (Varför är säkerhetsvakter alltid så odiskreta att man omedelbart känner igen dom på deras solglasögon. Ska dom inte vara diskreta?) Nu gick ju debuten inte så speciellt bra. Första avåkningen under träningen och sedan två till under loppet som slutade i en sistaplats. Men det är väl ett privilegium som alla debutanter har. Och vi ska vara glada för att han håller sin racerkörning till racerbanan. Vi har ju tyvärr dålig erfarenhet av familjen Bernadottes framfart på allmänna vägar. Denna har bland annat resulterat i två döda och en namngiven kurva, Kungens kurva där Gustav V hamnade i diket. Vart tog vägen vägen, jag åker på en åker, kanske han sade. Fast han kom ju från Fjollträsk, så antagligen sade han: Vart tog vegen vegen, jag åker på nå't smutsigt. I början på 1900-talet körde Prins Wilhelm (Gusta V:s son) ihjäl en 70-årig kvinna mitt i Stockholm, och 1928 körde prins Bertil (bara 16 år och utan körkort) och voltade med sin Chrysler och en av passagerarna dog. Av någon underlig anledning blev det aldrig något åtal. Redan på den tiden var man tydligen alldeles för slapp mot kriminella ungdomar!

lördag 19 april 2008

Sensation på Lidl

En smärre sensation är på väg inom svensk handel. Den tyska lågpriskedjan Lidl ska börja sälja kvällstidningar! Ja, nu är ju inte den stora sensationen att Lidl ska sälja just kvällstidningar, utan den stora sensationen är att antingen kommer Lidl för första gången i historien att ha en produkt i sortimentet som inte har ett pris som slutar på 99 öre! Eller också kommer Aftonbladet och Expressen helt plötsligt att kosta 9.99! Framtiden får visa om det är Lidl eller kvällspressen som kompromissat bort en helig princip.

Och på tal om kvällspressen. Både på Sven Tyckers orginalblogg och på Aftonbladets blogg har jag en liten reklambanner från Aftonbladet som ska visa de senaste nyheterna. På Aftonbladet kan man välja om den ska visa Nyheter eller Sport eller Nöje eller Sex & Samlevnad osv. Jag har valt Nyheter eftersom det känns mest seriöst. Av en tillfällighet kollade jag under gårdagseftermiddagen vad det egentligen var för nyheter som presenterades. Jag måste erkänna att jag blev lite besviken på Aftonbluddret:
* Så lär du dig att gå som en modell
* Kidnappade Olivers familj ska ha kontaktats av asiater i Tyskland
* Hångla utomhus är tändvätska för sexlivet
* Kör den själv då (det handlade om Magnus Uggla såpan i TV)
* Så går du snyggt i höga klackar
Är det bara jag som tycker att 4 av dessa 5 "nyheter" inte alls är nyheter utan bara skitbludder?

Statssekreteraren Lars Danielsson på UD verkar inte få så mycket jobb från Calle Str.. f'låt Bildt. Han dyker allt som oftast upp på radion som expertkommentator i olika utrikespolitiska frågor. SR anser tydligen att han är mycket kompetent. Och det tycker jag också. Hans erfarenhet gör att hans kommentarer ger en god bakgrund till vad som händer. Fortsätt utnyttja Lars Danielsson.

Vem är västvärldens största politiska pajas? Italiens nyvalda premiärminister Silvio Berlusconi finns tveklöst bland aspiranterna. Han har lovat att ta in minst fyra kvinnor i regeringen - om dom är snygga. Vänstern har bara fula kvinnor, vi i högern har de snygga tjejerna, är ett av hans yttranden från det gamla parlamentet. Går det att ta Italien på allvar under de kommande åren? Det här partiet samarbetar moderaterna och kristdemokraterna med i EU-parlamentet!

fredag 18 april 2008

CUF - mer blå än grön

I gårdagens Aftonbladet finns ett långt debattinlägg från CUF:s ordförande Magnus Andersson. Hans alster går i korthet ut på att han tycker att alla centerpartister bör lämna SNF, Svenska Naturskyddsföreningen. Förenklat eftersom SNF sätter miljön framför utvecklingen. Den gode Magnus är en värdig representant för den nya Stureplanscentern - mer blå än grön alltså. Jag personligen tycker att den som stöder SNF:s arbete för en bättre miljö ska lämna centern istället, om det nu finns några centerpartister kvar med intresse för miljön och naturen.

Det fanns också en liten kort insändare från signaturen Trött, som trodde att Försäkringskassan medvetet anställer otrevligt folk i telefontjänsten för att tvinga svensken att använda Internet. Nu tror jag inte att det är SÅ illa. Jag tror faktiskt fortfarande att nästan alla som jobbar på Försäkringskassan både vill (och verkligen försöker) göra ett bra jobb och ge så god service som det är möjligt. Men tyvärr tror jag att den medvetna politiken att distansera de som jobbar inom Försäkringskassan från de som ska betjänas tillsammans med en från ovan styrd utveckling mot att man ska misstro människor får som effekt ett allt hårdare klimat. Själv ska jag börja använda Internet i min kontakt med Försäkringskassan den dag jag inte tvingas använda Micro$ofts Internet Explorer utan kan använda den webbläsare jag själv vill, dvs Opera.

Israel fortsätter att bryta mot internationella överenskommelser, och också mot det fredsavtal som tecknats. Man har nu, trots internationella protester, begärt in anbud på att bygga ut en illegal bosättning på Västbanken. Fast Israel hävdar naturligtvis att dom har rätt att göra som dom vill. Dom hävdar att de nya husen ska byggas inne i redan färdigbyggda områden. Jaha? Men om dom är färdigbyggda, varför bygga 100 nya hus?

Tysklands miljöminister Sigmar Gabriel kallar Bushs planer på att fortsätta öka utsläppen i 15 år till för Neandertal-uttalande. Nu tycker jag att det är elakt - mot Neandertalarna!

Vem bestämmer i Sverige? Sverige eller EU?
Och så noterar jag att man lagt fram en utredning om den framtida hyressättningspolitiken. Det är visst EU som kräver förändringar av bruksvärdesprincipen och allmännnyttans verksamhet. Och vad har EU med det att göra? Men som vanligt lägger sig de svenska politikerna platt när EU ger order.

torsdag 17 april 2008

Mer EU-fiaskon

Handeln med utsläppsrättigheter som EU infört i syfte att minska utsläppen är än så länge ett fiasko. Fram tills nu är minskningen av utsläppen minimal. Huvudskälet till detta är att de utsläppsrättigheter som lämnades ut (gratis) till industrin var så höga att många företag fick rättigheter att släppa ut mer utsläpp än man i verkligheten gjorde. Enda effekten blev alltså att företagen utan kostnad kunde öka utsläppen, eller sälja rätten att släppa ut med vinst. En gång i tiden läste jag nationalekonomi vid Lunds universitet, och i den kursen körde jag på en tenta. Och den handlade just om något motsvarande för jordbruket. Det gick ut på att det var fritt fram att släppa ut hur mycket skit som helst - bara man betalade för det. Och de ekonomiska teorierna gick ut på att räkna fram hur höga avgifterna skulle sättas för att det skulle bli lönsamt. Och eftersom jag tyckte att om utsläppen var farliga skulle man förbjudas att släppa ut dom även om man kunde betala för sig gick tentan åt skogen. Som sagt, jag körde på tentan.

I USA har George W Bush satt upp mål för den amerikanska miljöpolitiken. Dom målen går ut på att år 2025 ska man sluta upp med att öka utsläppen av växthusgaser. Man ska alltså fortsätta att öka utsläppen i mer än 15 år till. Då börjar jag närma mig 75-årsåldern - om jorden finns kvar. Att minska utsläppen innan dess är orealistiskt säger Bush. Det kommer bara att skada den amerikanska industrin. Jaha, men dom ökade utsläppen då, kommer dom inte att skada någonting?

För övrigt har det kommit nya rapporter om hur den amerikanska ekonomin håller på att avstanna helt, medan inflationen fortsätter uppåt. Jag hörde på radion att Harley-Davidsson kommer att tvingas säga upp personal. Amerikanen har slutat köpa HD:s motorcyklar!

Gårdagens mördande i Gaza tog minst 20 liv. Bland de döda finns 5 barn under 15 år. Även en filmfotograf från Reuters träffades i sin pressmärkta bil av en israelisk precisionsrobot och dödades. Är det någopn som hört några internationella fördömanden av mördandet i Gaza?

onsdag 16 april 2008

Illa sagt Mona Sahlin

Vem bestämmer i Sverige? Sverige eller EU?
Den ledande socialdemokratiske EU-kritikern Sören Wibe har gett upp. Hans försök att påverka socialdemokratin inifrån i EU-frågan har varit lönlöst. Partiledningen har bestämt att partiet (och Sverige) ska gå i Bryssels ledband. Och nu ger Sören Wibe upp. Mona Sahlins nedlåtande kommentarer till avhoppet visar att hon inte har begripit ett dryft av den kritik mot EU som finns (både inom socialdemokratin och utanför). Att många varit kritiska (och motståndare) hela tiden, och att andra känner sig lurade av de löften som gavs om att medlemskapet skulle inte förhindra Sverige från att själv bestämma över sin alkoholpolitik, sin arbetsmarknadspolitk osv. Men det står allt mer klart att svenska lagar bestäms inte av de folkvalda lagstiftarna i Riksdagen. Svenska lagar bestäms av politiker i andra länder via EU-Parlamentet för att inte tala om jurister i Bryssel via EU-Domstolen. Men av den kritiken och oron begriper Mona Sahlin uppenbarligen inte ett dugg. Tragiskt Mona!

De politiska kommentarerna till Anders Borgs vårbudget är ganska förutsägbara. Politiker och kommentatorer med koppling till Högeralliansen tycker att allt är jättebra, det fina som hänt är tack vara alla bra förslag från höger och det negativa som just nu väntar beror helt och hållet på utländsk påverkan. Detta medan politiker och kommentatorer med anknytning till oppositionen till vänster tycker att allt är skit, det goda som hänt under det gångna året beror på den goda grund S-regeringen lade och på den internationella konjunkturen och det negativa som väntar beror på en inkompetent regering. Tänk att man kunde gissa det redan innan man läst eller hört det. Sanningen ligger väl någonstans mitt emellan.

Springtimeuppladdning 2008: YES, i går på kvällen gick det riktigt bra att springa. Jag hade bestämt mig för den kortare sexkilometersrundan, men det kändes så skönt (ja, allt är ju relativt...) att jag när jag kom upp till Tingvalla efter ca 2 kilometer bestämde mig för att ta åttakilometersrundan istället. Och visst var det tungt i de branta uppförsbackarna. Men för övrigt gick det riktigt fort. Om jag tyckte att lördagens 41.55 var snabbt tänkte jag att jag kanske om jag hade tur kunde pressa tiden under 41 minuter. Jag blev därför riktigt positivt överraskad när klockan stannade på 40.05! En tid jag tror det är ett antal år sedan jag kunde prestera. Man kanske skulle anmäla sig till elitklassen i Springtime :-) Till de som inte är helt familjära med mina rundor så är det jag kallar åttakilometersrundan någonstans mellan 7 och 8 kilometer lång. Men tiden är ändå bra för en snart 56-årig gubbe med begynnande kulmage.

På eftermiddagen i dag dödades 9 palestinier (varav flera barn) vid en israelisk attack mot ett flyktingläger i Gaza. På förmiddagen dödades 4 palestinier och 3 israeliska soldater vid en sammandrabbning inne i Gaza City. Fråga inte mig vad israeliska soldater gör inne på ett annat lands territorium. Men världen bryr sig inte!

tisdag 15 april 2008

Straffa de olyckligt lottade

Farbror Anders har presenterat vårbudgeten. Fast han tycker tydligen inte att det är en riktig budget (det sparar han till höstbudgeten), han har nämligen avskaffat den traditionella budgetpromenaden. Så mycket nytt innehåller den inte. Det hela ska vara en fortsättning på det man kallar för att det ska löna sig att arbeta. Dvs det jag kallar för att det ska straffa sig att bli gammal, sjuk, arbetslös eller förälder. Jobbskatteavdraget får ju till effekt att den som jobbar får mer pengar i plånboken. Men detta betalas av den som blivit gammal, fått sparken från jobbet, drabbats av skador och sjukdomar eller skaffat barn och är föräldraledig. Jag har alltid trott att solidaritet innebar att den som är priviligierad och har det gott förspänt visar solidaritet med den som inte är lika lyckligt lottad. Men Högeralliansens tolkning av ordet solidaritet är att det innebär att den som är olyckligt lottad och blivit sjuk eller arbetslös, blivit lyckligt lottad med barn eller helt enkelt blivit gammal stöttar den som har det bra.

Jag noterar också att det sker en rejäl miljösatsning på kollektivtrafiken. Banverket får en minskning med 100 miljoner, som delvis får betala ökningen med 240 miljoner till Vägverket. Smart tänkt!

I budgeten kan vi också utläsa att inflationen ökar, arbetslösheten stiger och tillväxten krymper. Kul!

I Italien har italienarna bevisat att dom käkar för mycket pasta och giftig mozarella och dricker för mycket utspädd vin. Det har satt sig innanför skallbenet. Miljardären, mediamogulen och stamkunden hos plastikkirurgerna, Silvio Berlusconi, har tydligen vunnit valet i den sydeuropeiska stöveln. Stackars italienare! Fast dom har väl sig själva att skylla. Troligtvis firar moderater och kristdemokrater, dom samarbetar ju med Gudfadern själv inom EU.

Livsmedelspriserna i världen har stigit kraftigt på kort tid. Skälen är många. En är en kraftigt ökad efterfrågan. En annan orsak är att subventioner till bönder i EU och USA har gjort att producenter i Europa och USA kan konkurrera ut de inhemska producenterna i fattigare länder. Ett tredje skäl är spekulation. Spekulanter köper upp produktion, och ligger sedan på den i avvaktan på att priset ska gå upp ännu mer. Kort sagt kan det sägas att två av tre skäl är vållat av de rika länderna, men det får betalas av fattiga länder. Men, skäms vi? Icke!

Slutligen noterar vi att det spelats fotbollsdeby i Stockholm. AIK och Hammarby spelade 1-1. Kan någon gissa hur publiken uppförde sig? Jodå, det var ju 08:or inblandade. Matchen fick bland annat avbrytas i 15 minuter sedan en grupp AIK-SUPportrar kastat saker på en Hammarbyare som skulle slå en hörna. Efter matchen tackade AIK:arna supportrarna för hjälpen. Avbrottet räddade tydligen AIK från förlust. Ska vi verkligen låta dessa idioter delta i gemenskapen?

måndag 14 april 2008

Spola NATO

Motståndet mot ett svenskt medlemskap i NATO är oförändrat starkt. Mindre än var femte svensk tycker att ett NATO-medlemskap vore en bra idé (19%). Mer än dubbelt så många säger klart nej (44%). Den medvetna insmygningen av Sverige i NATO har alltså inget stöd av svenska folket. Och det är väl detta som förklarar att ansvariga politiker och militärer håller tyst om hur vi allt mer blir NATOfierade. Moderaterna som traditionellt varit det mest NATO-vänliga partiet har faktiskt till och med en minskad andel av sina sympatisörer som stödjer ett medlemskap. Inte ens Major Jan "skoltalibanen" Björklund (fp) har stöd av sina medlemmar för medlemskapskraven. Det känns skönt att den alliansfrihet och neutralitet som kännetecknat Sverige sedan långt innan NATO ens var uppfunnet fortfarande har ett starkt stöd. Sluta smyg in oss i hemlighet i NATO!

Enligt Göteborgs universitets regelbundna undersökning har nu vården återigen blivit den viktigaste frågan för svenska folket. En annan undersökning som gjorts av Sveriges kommuner och landsting visar att svenska folket även är villiga att betala högre skatter om pengarna går till att förbättra just vård och omsorg. Jag hörde för några dagar sedan en ledande moderatkvinna försöka prata bort moderaternas skattesänkningar med just denna undersökning i åtanke. Det var bland det mest iögonfallande svammel jag hört från en politiker på länge. Det kan inte vara lätt att förklara varför man anser att fortsatta skattesänkningar är viktigast när väljarna så uppenbart tycker annorlunda.

Jag behövde ringa till mitt tidigare jobb, alltså Försäkringskassan, i dag. Jag behövde ytterligare information om en sjukersättning. Alltså ringde jag Skånekassans växel (under telefontiden), sade mitt ärende och blev kopplad. Det var upptaget, men jag kunde vänta. Efter några minuters väntan kopplades tydligen samtalet automatisk vidare till telefonkundtjänsten - där det var 57 före i kön. Efter drygt 10 minuters väntan kom jag fram, sade mitt ärende och fick besked att dom inte kunde hjälpa mig utan jag kopplades tillbaka till växeln. Som kopplade mig till en ny handläggare, som var upptagen, men jag kunde vänta. Efter några minuter bröts samtalet. Jag ringer på nytt, blir kopplad till en handläggare och efter några minuters väntan automatiskt kopplad vidare till telefonkundtjänsten igen - 68 före i kön nu! Jag lade på luren, och ringde på nytt upp växeln. Efter att förklarat mitt ärende ännu en gång blev jag kopplad till en handläggare, men nu lovade tjejen i växeln att inte släppa samtalet förrän jag fått svar. Och nu fick jag äntligen kontakt med min f.d. arbetskamrat Leif. Som tyvärr inte kunde hjälpa mig eftersom handlingarna fortfarande fanns kvar på den tidigare ort där personen bott. Jag ringer alltså kassan uppe i norra Sverige. 138 före i kön! Så småningom fick jag faktiskt kontakt med en levande varelse, som berättade att dom inte kopplade samtalen vidare till handläggarna, utan meddelade dessa via epost vad det gällde, och sedan ringde dom eventuellt upp. Jag kan berätta att jag är GLAD över att inte jobba kvar på Försäkringskassan. Jag SKÄMS över den service som ges. Och jag UNDRAR hur dom står ut som behöver kontakt med sin handläggare.

Jag ser förresten apropå Försäkringskassans nästan totala nedläggning av den personliga servicen utanför storstäderna att antalet bankkontor i landet däremot inte har minskat på senare år. Bankerna har nämligen förstått att människan är en levande varelse, och levande varelser trivs bäst när dom har kontakt med andra levande varelser - inte när dom har kontakt med maskiner!

söndag 13 april 2008

Sverigedemokraterna har gjort sitt

Det var länge sedan jag kommenterade någon av alla de opinionsundersökningar av partisympatier som står som spön i backen. Så det kan kanske vara dags i dag. Svenska Dagbladet och Sifos undersökning finns redovisad i SvD i dag. Enligt denna har oppositionen stöd av nästan 55% medan Högeralliansen stöds av drygt 41%. Detta är en nedgång för oppositionen från tidigare rekordsiffror. Vi kan också utläsa att efter Sossarnas dryga 41% och Moderutternas dryga 22% hittar vi fyra nästan jämnstarka partier, Folkpartiet, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet ligger alla samlade på knappa 7%. Medan Kristdemokraterna fortsätter att balansera kring 4%-spärren. Oftast över, ibland under. Just nu över på knappa 5%. Och det verkar (lyckligtvis) aldrig lossna för Sverigedemokraterna. I denna undersökning får man knappt 3%, och detta är en nedgång från förra gången. Från Högeralliansens supportrar (regeringsledamöter, partisekreterare, tidningarnas ledarsidor osv) gläds man över att kräftgången i varje fall upphört och vänt. Och från sossarnas sida räknar man med att ligga bra till så länge man håller tyst. Men hos Sverigedemokraterna tycker jag att man borde känna oro. Det där genombrottet som det talats om sedan långt före valet verkar aldrig komma. Inte ens nu när det verkligen finns ett underlag för gnäll och missnöje händer det något i opinionen. Uppenbart är att svenska folket är intelligenta. Jag tror att Sverigedemokraterna om en eller två val perioder har förvandlats till en mörk parentes i det svenska politiska livet.

Njut av härlig natur
Lunken var det dags för igen när det var söndag. Och det blev en skogspromenad i strålande solsken. Helt underbart skulle jag vilja påstå. Det var lite blött fortfarande på stigarna på en del platser. Men inte värre än att man kunde överleva även om man inte hade stövlar på sig. Vi presterade alla 9 rätt. Enda missen var att vi inte visste vilken av Selmas böcker som finns citerad på Selman. Men det kan man väl överleva att man inte klarade av. Jag kan inte riktigt bestämma mig för om det är bra med en ordentligt anlagd stig utmed Kalvahagen, eller om det var bättre när man fick snirkla fram mellan enebuskarna. Fler åstorpare kommer att komma dit, men det blir svårare att komma in i själva Kalvahagen. Hur som helst så på hemvägen kom det lite moln, och ett tag kring lunch kändes det nästan som om det kanske till och med skulle bli lite regn. Men nu framåt eftermiddagen har det återigen börjat bjuda på solsken.

Slutligen noterar jag att Fredrik Reinfeldt fått kritik - för klädseln - under sin Kinaresa. Det finns mycket att kritisera den karln för, men skärpning alltså, klädseln?!?

lördag 12 april 2008

Medias ansvar

Visst är det skönt att vi i landet har en fri press av hög kvalitet. En press som satsar hårt på att till sina läsare förmedla viktig och avgörande information. Bland annat kan vi i dagens Aftonbladet under rubriken "Perrelli glömde sin locktång" få veta att Charlotte Perrelli glömde locktången hemma när hon nu åkte ut på reklamturné inför jippot i Belgrad. Tänk om vi inte hade fått veta detta! Tänk så lurade vi hade känt oss!

I en liten notis i Sydsvenskan (det var enda stället jag sett eller hört om det) så dödades i går en tioårig pojke, tre tonåringar samt ytterligare två vuxna palestinier när israeliska stridsvagnar rullade in i flyktinglägret Bureij på Gazaremsan och öppnade eld. Tydligen öppnade man eld på allt som rörde sig. Fast vad är 6 palestiniers liv värda? Inte mycket tydligen eftersom svenska media inte bryr sig. Det var viktigare att berätta att Charlotte Perrelli glömt locktången!

Mänskligheten kämpar med ett par stora mysterier. En handlar om var alla strumpor tar vägen när man tvättar dom i maskinen. När man skall lägga in dom i garderoben igen efter tvätt är det alltid någon udda strumpa kvar. Den lilla osynliga strumpätare som lever i tvättmaskiner måste vara det vanligaste djuret som ingen någonsin sett. Ett annat mysterium är hur det kommer sig att ekerreflexen på cykeln alltid hamnar mitt för cykellåset när man ska låsa cykeln? Rent statistiskt borde detta ju bara inträffa någon gång då och då, men istället upplevs det som om detta inträffar i en majoritet av fallen.

Springtimeuppladdning 2008: Som jag lovat mig själv passade jag på att förlänga rundan i dag. Det innebar också att jag tog det ganska lugnt så här första gången för säsongen som jag springer åttakilometersrundan. Nu blev det inte så tidigt som jag hoppats på, men det var skönt väder. Nästan så att jag hade lite för mycket på mig i klädväg. Vädret i dag har varit skönt, allra helst i eftermiddag då det varit soligt i stort sett hela tiden. Det kändes i benen att det var längre än vanligt, men tiden 41.55 får väl ändå ses som godkänd, det är bättre än vad jag någon gång gjorde på rundan förra året.

Protester och demonstrationer mot regimen i Kina är just nu mycket intensiva. Demonstrationer som i mångt och mycket är berättigade. Kina har alltid varit en grym diktatur där människomassorna kommenderats ut av maktfullkomliga ledare. Så var det innan Mao tog makten och störtade den tidigare människofientliga makten. Så var Maos kommunism. Och sådan är dagens kapitalistiska diktatur. I dag kommenderas de kinesiska massorna ut i fabriker för att tillverka leksaker och elektronik till världens rika. Då kommenderades massorna ut för att bygga palats, kinesiska murar och mängder av andra fantastiska byggverk. Frågan är om inte Kina av i dag kanske trots allt är mer demokratiskt än det någonsin varit. Men eftersom jämförelsen sker med något mycket grymt är den inte rättvisande. Med västerländska mått är Kina en diktatur. Men, det som förundrar mig är att världen så klart tagit ställning för ett feodalt välde som Tibet. De tibetanska munkarna har verkligen ingen positiv historia att peka på. Ett feodalt, kvinnofientligt och grymt samhälle som till och med var värre än resten av Kina. Men uppenbarligen har man gott om resurser för att betala PR-byråer. Kräv av Kina att man respekterar mänskliga rättigheter. Men alla som protesterar innebär inte något bättre.

fredag 11 april 2008

Högerns piska och morot

Från Högeralliansen har man uppenbarligen för avsikt att fortsätta på den inslagna vägen med lägre skatt för de som jobbar (dvs högre skatt för sjuka, arbetslösa, pensionärer och föräldralediga). Under argumentet att det ska löna sig att arbeta införs ständigt nya regler som gör att det straffar sig att bli sjuk, arbetslös, gammal eller få barn. Aftonbladet har i dag lyckats plocka fram ett riktigt talande exempel. Två syskon. Brorsan som är vice VD på en bank har skördat stora framgångar i högerns skattelotteri. Syrran som har drabbats av MS och sitter i rullstol däremot får betala det hela. Det är solidaritet på moderatvis. Jag förvånar mig att dom inte skäms öronen av sig!

Man drar sig tydligen inte ens för att ljuga i sin argumentation. Migrationsminister Tobias Billström använder ju argumentet att det bara är Sverige och Belgien som inte infört krav på att den flykting som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha egen möjlighet till att försörja sig och sin familj innan han eller hon har rätt att få hit resten av familjen, alltså hustru/make eller barn. Och med den svåra arbetsmarknad för flyktingar vi har inser alla hur svårt detta är. Men argumentet är en ren lögn. Österrike, Danmark, Finland, Nederländerna, Portugal osv osv osv är andra länder som inte heller har den regeln. Håll flyktingarnas familj borta från Sverige, men dränera gärna de fattiga länderna på sin utbildade befolkning och låt dom komma hit genom en friare arbetskraftsinvandring. Låt de fattiga länderna betala utbildningen sedan kan dom få komma hit och jobba och dra ner lönerna här samtidigt som vi drar nytta av deras kompetens - betald av någon annan. Att vi inte skäms!

Och i Italien är tydligen Silvio Berlusconi på väg tillbaka till makten. Har italienarna bara spagetti i bollen? Skäms dom inte?

Arbetsmarknaden har börjat bromsa in ordentligt. Antalet lediga platser är idag ca 35.000 färre än dom var för ett år sedan. Antalet svenskar som fått jobb via Arbetsförmedlingen är 16.000 färre nu är för ett år sedan. Att hitta sommarjobb för ungdomar är mycket svårare i år än förra sommaren. Den svenska ekonomin och arbetsmarknaden håller på att tvärnita. Men jag ska inte skylla på Högeralliansen. Precis som de goda tiderna förra året berodde på internationella faktorer (och en god grund lagd av den förra regeringen) så beror tvärniten nu på den internationella konjunkturen. Och då främst på det amerikanska ekonomiska fiaskot.

torsdag 10 april 2008

Synpunkter på bröst

Det är alltid spännande att läsa om nya vetenskapliga rön. Nu läser jag att det finns en bra metod att få hängtuttar (detta gäller alltså kvinnliga väsen). Vill man att tuttarna ska börja hänga tidigt ska man börja med BH tidigt. Får liljekullarna hjälp för tidigt med att hålla sig upprätta, redan innan dom är speciellt utvecklade, så utvecklas inte den muskulatur som ska hålla tuttarna fasta ordentligt. Taskiga nyheter för BH-fabrikanterna som ju säljer BH:ar med Disneymotiv till töser som inte har fått några bröst alls. Alltså förnekar BH-industrin att det skulle påverka hängfaktorn att börja med BH innan BH:n egentligen behövs. Själv känner jag mig inte som expert på ämnet så jag överlåter åt den kvinnliga läsekretsen att själv bilda sig en uppfattning i ämnet. Men det är ju alltid kul att få en chans att ta upp det spännande ämnet om kvinnliga liljekullar.

Springtimeuppladdning 2008: Klockan hann bli sent innan jag fick tid för någon joggingtur i går så jag bestämde mig för att hålla mig till sexkilometersrundan och skjuta upp förlängningen till helgen. Och direkt när jag kommit iväg kände jag mig tacksam för detta. Det kändes tungt, mycket tungt. Flåset var nästan slut innan jag passerat Björnekulla fruktindustri (det är mindre än en kilometer dit). Och det fortsatte att kännas tungt även uppför åsen på elljusspåret vid Tingvalla. Men se'n när det började gå nedför och sedan tillbaka kändes det lite bättre. Men tiden, 29.30, blev ändå en verklig överraskning. Tydligen höll jag omedvetet ett högt tempo i början, det var därför jag snabbt blev trött. Förlängning till åtta kilometer gäller till helgen. Jag lovar - lovar nästan i varje fall!

Har ni förresten sett att det börjat dyka upp allt fler artiklar om hur negativt det är med etanol i tanken? Den amerikanska oljeindustrin har gjort lite utbetalning till olika tankesmedjor kan vi konstatera. Det kostar nog några miljoner dollar! Själv tycker jag att lösningen är färre bilar och mindre bilar. Att byta bränsle är bara ett stickspår!

Och apropå trafik såg jag i TV i går ett inslag om höghastighetståg. Och man fortsatte att upprepa myten om hur långt efter Sverige är när det gäller höghastighetståg. Och tar som exempel de som finns i Tyskland, Spanien och t.ex. mellan London och Paris. Men det förtjänar att påpekas att det inte ute i Europa heller byggs höghastighetsbanor mellan småstäder. Stockholms miljonen och Göteborgs halva miljon är med europeiska mått mätt småstäder. Det byggs inga höghastighetsbanor mellan så små orter. London, Paris, Madrid, Berlin osv har fler innevånarna än vad de enskilda nordiska länder har. Men när jag sagt det vill jag ha sagt att jag tycker ändå det är självklart med en ny höghastighetsbana Stockholm-Göteborg och Stockholm-Köpenhamn. Sätt spaden i marken NU!

Slutligen ser jag i bladet (apropå dagens rubrik....) att Linda Rosing utbildat sig till flygvärdinna. Jättebra. Jag flyger inte och slipper alltså träffa henne. Och förhoppningsvis så blir det inga hemma-hos reportage mer i tidningarna heller. Alla är lyckliga. Lycka till Linda!

onsdag 9 april 2008

Moderat solidaritet

En grupp moderater kräver att Anders Borg gör allvar av vad moderaternas partistämma bestämt om värnskatten. Dvs att den ska avskaffas. Anders Borg stretar emot. Han inser att med alla andra, för höginkomsttagare och förmöget folk förmånliga skattebeslut, går det inte att fortsätta skänka skattepengar till redan priviligierade samtidigt som A-kassor, sjukförsäkring osv försämras. De som drabbas av värnskatt (5% extra skatt på inkomster över 42.000 i månaden) har inkomster kvar som är högre när deras skatter är betalda än normalsvensken har innan hon börjat betala sin skatt. Dom har råd att visa den solidaritet med sina medmänniskor som värnskatten innebär. Men här handlar det om traditionell moderatpolitik - åt den som har skall varda givet!

Vägverket verkar äntligen ha insett det självklara. Dvs att den som har hälften av sina händer upptagna med annat än att köra bilen inte är trafiksäker. Vägverket är alltså på väg att föreslå ett förbud mot mobilsnackande (om man inte har handsfree) när man kör bil. Jag tycker att det är ganska självklart att den som bara har ena handen på ratten/växelspaken/mm och den andra fullt upptagen med att hålla mobilen rätt vid örat inte har sin fulla koncentration på bilkörningen. Att ansvarig minister, Åsa Torstensson (c), inte håller med tror jag tyvärr säger mer om henne än om Vägverket.

Statskontoret kritiserar Försäkringskassans IT-utveckling. Kostnaderna skenar och servicen är försenad. Men Försäkringskassan tillbakavisar kritiken. Dom har inga problem.....

tisdag 8 april 2008

Lönsamma utsläppsrättigheter

En rapport visar att systemet med handeln med utsläppsrättigheter har varit mycket framgångsrik. Inte för miljön kanske, men för de stora energibolagen har det varit mycket lönsamt. En uppskattning visar att utsläppsrättigheter som SKÄNKTS till de stora energipoducenterna har ökat dessas vinster med cirka 30 miljarder kronor. Detta gäller alltså bara Fortum, Eon och Vattenfall under två år 2005 och 2006. Systemet med gratis skänkta rättigheter att släppa ut skit är i själva verket en skandal. Väl använda skattepengar kan vi uttrycka det som! Med EU för ökade vinster!

Enligt en undersökning som Nordea har gjort är svenskarna de i Norden som oroar sig mest för sin pension. Ingela Gabrielsson från Nordea som intervjuades på radion trodde att detta berodde på att pensionen diskuterades mest i just Sverige. Men, det är väl en liten underdrift. Jag tror att skälet är det, att det är i Sverige som banker, försäkringsbolag och fondförvaltare är som intensivast i sin kampanj mot den allmänna pensionen. Vi matas ständigt i reklam och artiklar av baktalande av den allmänna pensionen till förmån för (för banker och andra) mer lönsamma lösningar. Vi MÅSTE köpa (för banker, försäkringsbolag och fondförvaltare mycket lönsamma) privata pensionsförsäkringar. Och PPM-myndigheten blåser på elden. Medan politikerna tycker att vi ska ta ut vår pension senare, vill många i själva verket ta ut sin pension tidigare men tror inte att dom har råd. I Sverige vill enligt undersökningen 30% ta ut tidigare pension men tror inte att dom har råd. I Danmark är motsvarande siffra 3%.

Den största politiska frågan i Båstad just nu verkar vara byggandet av ännu en golfbana (i varje fall om man ska gå efter det lokala mediaintresset). Det hela verkar vara en fråga som kommer upp om och om igen. Enligt kritikerna eftersom stora viktiga kapitalintressen ligger bakom. Kanske skulle investerarna fundera lite över golfens framtid. Golfen är en idrott på nedgång. Bara förra året förlorade Svenska golfförbundet 14.000 medlemmar. I USA har golfen sedan millenieskiftet tappat 4 miljoner golfspelare. Svenska golfförbundets affärsverksamhet gick förra året med 10 miljoner i förlust. Ett stort antal golfbanor/golfklubbar har under de senaste året gått i konkurs eller bara lagts ner. Vi behöver inte fler konstgjorda miljöer i form av golfbanor. Plöj upp dom och odla energiskog!

måndag 7 april 2008

Skär mer i kroppen

Vilket tycker ni är det största problemet? Att alldeles för många tjejer tror att dom är tvungna att göra plastikoperationer för att bli accepterade, eller att alldeles för få killar tycker att dom behöver plastikopereras? Några som tycker det senare (dvs att alldeles för få killar gör plastikoperationer) är radiostationen Rockklassiker. Så dom arrangerar en tävling för killar, där första pris är just en plastikoperation. Bakom dumheterna ligger programledaren Dave Nerge och marknadschefen Oskar Liljeqvist. Låt mig gissa en sak? Jag tror att programledaren är en tönt och att marknadschefen har fått en summa pengar av Föreningen Sveriges förenade plastikskärare och fettsugare. Pengar suger kan man säga. Tävlingen heter förresten Dave suger fett. Jag tycker vi skär bort en del och bara säger Dave suger.....

Amerikaner måste vara totalt i avsaknad av humor! Tittar man på amerikanska s.k. komedier på TV så får man bevis för detta. Ännu ett bevis för detta är reaktionerna på Absolut Vodkas reklamkampanj i Mexico. Den lanseras under parollen In an Absolut World och illustreras av en karta över Mexico från tiden innan Mexico förlorade bland annat Californien och Texas till USA i ett krig. Och det tålde inte amerikanerna, totalt i avsaknad av humor. Absolut har därför fått be om ursäkt i USA. Tror ni svenskar hade tagit illa vid sig om Absolut kört en kampanj i Danmark illustrerad med en karta över Stordanmark inklusive Skåne och Blekinge? Humordöda amerikaner!

Springtimeuppladdning 2008: Jag lyckade inte komma på en enda undanflykt i går på kvällen, så det var inget annat att göra än att ge sig ut på en sexkilometersrunda. Och döm om min förvåning när det kändes riktigt fräscht trots allt som borde sitta i benen. Om det riktigt sköna vädret spelade in vet jag inte. Hur som helst gick det fort, till och med fortare än i fredags. 39.35 stannade klockan på. Årsbästa! Jag undrar om det inte är dags att börja förlänga rundan nu. Eftersom det dessutom är ljust så länge på kvällen att elljusspåret inte behövs tror jag att jag inriktar mig på en åttakilometersrunda nästa gång.

I Ryssland har en kristen grupp som tror att världens undergång inträffar inom kort stängt in sig i en grotta. I USA har polisen befriat närmare 100 unga tjejer och kvinnor som under mer eller mindre tvång tvingats till månggifte hos en extrem mormongrupp på en ranch i Texas. Och i Sverige avslöjas att den kristna avarten Maranata driver en olaglig skola utan att myndigheterna ingriper. Bara nämnt så där apropå religiös fundamentalism.

Slutligen noterar vi att den omdiskuterade legoknektfirman Blackwater får fortsätta tjäna kosing på sina uppdrag i Bagdad för amerikanska skattebetalares pengar.

söndag 6 april 2008

Datorer är ett nedrans mög - del 4 (finalen)

Inte lyckades jag få igång Internetförbindelsen i går. Och det var med små förväntningar som jag startade upp det hela i dag efter lunchen. Och mycket riktigt den hade samma konstiga dumheter för sig som i går. Det var bara till att öppna hela datorlådan igen och med fackmannamässig blick studera innanmätet (Ingela var ju i närheten så det gällde att se professionell ut). Hur som helst funderade jag ett tag på att ta ur kortet och sätta i det gamla igen för att se vad som då hände. Men valde att först göra ett annat experiment. Att sätta nätverkskortet i ett annat tomt och oanvänt uttag. Och döm om min förvåning, det kom ett direkt: "Your Internet connection is now Online" så fort jag startade om datorn. Vi är nu en fullt normal familj, med fungerande Internetförbindelse. Så länge det varar.... Som jag förstår så är det tydligen så att det inte var nätverkskortet som pajat, det var själva uttaget. Någon som vill köpa det gamla nätverkskortet?

Tidiga vitsippor
Lunken: Söndag igen, och det innebär en ny tipspromenad i skogen arrangerad av Friluftsfrämjandet. Angeli, som är den i familjen som deltar minst ofta är också den som oftast vinner. Även förra gången fanns hon bland vinnarna och fick hämta ut en bok (om rådjur valde hon). Riktigt lika fint väder var det inte i dag som förra veckan. Det har regnat i stort sett hela natten verkade det som, och duggade när vi gick iväg också. Alltså blev det regnställ och stövlar (för de som hade sådant). Det gladde i varje fall Kimmy som uppsökte varenda vattensamling som gick att uppbåda. Och han kunde ju få hållas när han nu var rätt klädd för sådana aktiviteter. Själv är jag glad över att jag investerade i ett par ordentliga stövlar i höstas. De gamla läckte som ett såll! Som ses på bilden har vitsipporna kommit långt. Dom kommer nästan att vara utblommade innan boken har hunnit slå ut. Det kan också konstateras att nästa gång är det jag som står för ifyllande av svarskupongerna medan Ingela får hålla koll på Kimmy. Ingela (och Kevin) hade 9 rätt medan jag bara hade 8 rätt. Man ska som sagt inte delegera ifyllandet av svarskortet till någon annan. Det kan också konstateras att det kan vara nyttigt att ha bekanta inom lantbrukarskrået. En av frågorna handlade om hur länge en ko gick dräktig. Lennart som passerade förbi vägrade att hjälpa till med svaret, men förmedlade visdomsorden att: "pigan och kvigan får vänta lika länge". Tack Lennart för det.

För övrigt undrar jag om jag orkar ta en joggingtur till kvällen. För att hålla löftet om två rundor per vecka måste jag hinna med i dag. Men dagens skogspromenad, gårdagens runda med Kimmy och joggingrundan i fredags känns i benen. Vi får se om jag kan komma på någon annan ursäkt också än bara trötthet i benen.

SVT ska spara pengar. Det verkar innebära att TV-produktion bara ska ske i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå. Ja, men vi producerar ju fler regionala TV-nyheter ursäktar sig SVT-ledningen med. Men dom programmen får man bara se lokalt. Det är viktigt att det produceras program FÖR ALLA på andra orter än i de största städerna. Det måste finnas något annat än ett storstadsperspektiv på programmen. Men sån't begriper man inte i Fjollträsk. Där man tror att Stockholm är mer än halva Sverige. Medan vi skåningar lite självironiskt på skämt brukar säga att: "Sverige består av Skåne och några norr därom liggande fäbodar" så går 08:or och på allvar tror att: "Sverige består av Stockholm och några utanför liggande bondgårdar". Låt hela Sverige leva! En uppmaning till både SVT och Försäkringskassan (och en massa andra myndigheter).

lördag 5 april 2008

Datorer är ett nedrans mög - del 3

Nu har jag investerat i ett nytt nätverkskort till datorn. Tror ni att det fungerar nu? Int' gör de' de' int'! Efter att ägnat några timmar åt experimenterande ringde jag slutligen upp Telias support. Som kunde berätta att dom lagt ner supporten till Windows 2000. Ni kan dra dit pepparen växer! Jag tänker inte göda Onkel Bill med mer pengar på den datorn. Det får väl bli mer experimenterande! Och jag som alltid talat väl om Telias service. Där rök den karamellen.

Stenig rastplats
Annars har det under dagen var riktigt trevligt väder. En del av dagen före lunch tillbringade jag med en lång promenad runt hela Makadamens bergbrott. Den här lilla rastplatsen har dock ingen med Makadamen att göra, den är en klassisk del av Restaurang Bäckagårds servering - en gång i tiden. Det kan inte ha varit trevligt att vara servitris och behöva bestiga åsen varje gång man skulle servera en kopp kaffe. Observera den vackra stolen till höger, uthuggen ur sten. Det finns en schäslong också, uthuggen ur sten. Men den kom inte med på bilden.

Efter lunch mådde jag dock lite sämre. Jag hörde nämligen större delen av Ekots lördagsintervju med Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m). Men jag blev till slut tvungen att gå därifrån. Utmärkande för intervjun var att hon inte svarade på frågan utan vecklade ut sig i ett inövat bortprat om något annat. Det är underligt att ingen (allra minst representanter för Högeralliansen) vågar säga vad som är det stora problemet med sjukskrivningar (och förtidspensioner). Nämligen att ingen arbetsgivare är intresserad av dig om du inte är fullt frisk och kan ge 150%. Resten är ointressanta för dagens slimmade organisationer. Ställ ordentliga krav på arbetsgivarna, men det vågar ingen!

Springtimeuppladdning 2008: Veckans datatrubbel har gjort att det blivit dåligt med tid för någon joggingtur. Men i går på kvällen bestämde jag mig för att nu MÅSTE jag ut om jag skall hinna få med två rundor denna veckan. Det har efter morgonens dimma varit ganska skönt väder under dagen. En hel del sol, och inte alls kallt. Men framåt kvällen började det att dugga lite när det äntligen blev dags för en runda. Nu kom det lyckligtvis inte så mycket, så egentligen var det skönt att springa. Det blir ju trots allt lite fräschare luft. Och redan från start kändes det riktigt bra att springa. Och jag är faktiskt ganska övertygad om att jag skulle kunna pressa tiden under 30 minuter på sexkilometersrundan. Och mycket riktigt, 29.40 blev tiden. Tydligen ska man göra ganska långa uppehåll för att få bra tider. Fast det är klart, allt för långa uppehåll bör det kanske inte bli.

Min gamla bekanting Thomas Fager dök upp i TV i går på kvällen. Han har ju gjort karriär som fackpamp inom ST på Arbetsförmedlingen. Och han hade visst lite synpunkter på utrensningen av Bo Bylund som generaldirektör för AF. Som man kan förstå så var han inte helt enig med Littorin & Gänget. Fast jag ska erkänna att jag missade inslaget. Det var Ingela som berättade det, och sedan var han bortklippt till nästa sändning. Det hade passat bra att illustrera dessa rader med det kort på Thomas som jag vet att jag har någonstans. Men naturligtvis hittar jag det inte. Han är riktigt gullig där han sitter på trottoaren sminkad upp över öronen och spelar gitarr. Thomas har inte bara sina rötter på Arbetsförmedlingen i Åstorp och SSU i Åstorp utan även i Rockfront.

fredag 4 april 2008

Högeralliansregeringens kommandoutrensning

Högeralliansens kommandogrupp har slagit till. Arbetsförmedlingens generaldirektör Bo Bylund har fått sparken. Han var kallad till ett rutinmässigt möte med en statssekreterare, och fick då utan förvarning besked om att han fick sparken, att tjänsten skulle utannonseras och att ett redan färdigskrivet pressmeddelande om skiftet skulle publiceras direkt efter mötet. Den officiella förklaringen från Sven Otto Littorin är att det är helt naturligt att man byter chef i samband med den omorganisation som genomförs. En förklaring som enkelt kan avfärdas som rent sk-tsnack! Då sker inte uppsägningen på det viset. Bo Bylund är anställd till 2011 och kommer alltså att få terapiarbete i några år. Men med tanke på högeralliansens motivering kan vi nu förvänta oss att Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg är nästa som kallas upp till en statssekreterare för att få sparken. Försäkringskassan har ju verkligen en omorganisation på gång.

En annan som "fått sparken" är Handelsbankens styrelseordförande Lars O Grönstedt. Med bara någon veckas varsel försvinner han från ledningen efter en maktkamp. Är det något på gång inom bankvärlden? Hur mycket har spekulerats bort i Baltikum? I USA?

Rasmush Haradinaj, f.d. premiärminister i Kosovo och innan dess ledare för terrororganisationen UCK:s ökända enhet Svarta örnarna, har frikänts efter att av tribunalen i Haag åtalats för mord, tortyr och våldtäkt. Efter att flera vittnen mördats och hotats räckte tydligen inte bevisen för en fällande dom. Domen visar att det var legitimt att mörda serber, romer och andra minoriteter i Kosovo.

Sverige har 1,6 miljoner miljonärer har SCB räknat fram. Fast PJ Anders Linder på Svenska Dagbladets ledarsida pratar bort detta med att en stor del av dessa är miljonärer på sina fastigheter. Enligt statistiken ligger tydligen Åstorps kommun på delad 7:e plats i botten om man räknar den genomsnittliga förmögenheten för innevånarna. Gissa vilka som ligger i topp? Danderyd, Lomma, Täby, Vellinge samt Båstad!.

Jag såg att någon räknat ut att dagen efter att Hammarby vunnit en fotbollsmatch så går börsen upp. Nu har det varit vinteruppehåll och börsen har rasat. Och jag som gissat att Bajen åker ur i år, då går det ju åt skogen med börsen. Det är tur att mitt aktieinnehav är begränsat - dvs det handlar om påtvingade fonder.

Tidningen Fokus har gjort en häpnadsväckande analys av läget för Posten. I ett mycket sensationellt påstående hävdar man att större delen av Postens vinst kommer från behandlingen av brev, tidskrifter och paket! Det hade verkligen varit en sensation om det varit ett annorlunda förhållande för ett postföretag.

Och så har Finansminister Anders Borg tvingats att ytterligare sänka tillväxtsiffrorna för Sverige. Fast å andra sidan är dom mycket bättre än de amerikanska där det är stor risk för en negativ tillväxt.

torsdag 3 april 2008

Datorer är ett nedrans mög - del 2

Som de regelbundna läsarna av Sven Tycker förhoppningsvis märkte så fick jag under gårdagskvällen åter en viss kontakt med yttervärlden. En gammal laptop som inte befunnit sig i kontakt med nämnda värld på uppenbarligen lång tid kopplades upp - och satte igång att uppdatera diverse programvaror helt automatiskt. Datorn är redan i ursprungsläget enerverande slö om man ska göra något annat än bara skriva ner ren text. Håller den dessutom på att ladda ner mängder av uppdateringar och installerar dessa blir den förvandlad till ett psykologiskt experiment. Frågeställningen är: "Hur slö kan en dator bli innan användaren tar den och slänger ut den genom fönstret." Svaret på den frågan är att den kan bli fruktansvärt slö - om den är enda kontakten med yttervärlden.

Hur som helst har jag under dagen investerat i ett nytt nätverkskort, som jag hoppas kunna installera under helgen. Just nu gitter jag inte. Det får bli den bärbara även i kväll, trots fortsatt uppdateringsmani.

Apropå bankkrisen i USA, såg jag för någon dag sedan ett litet citat från nå'n analyschef nå'nstan i den ekonomiska världen. Hans kommentar var: "Det säger något om problemen när USA:s femte största bank säljs för mindre än vad LA Galaxy gav för fotbollsspelaren Beckham." Och det är kanske riktigt. Men om det säger mer om att bankvärlden är sjuk än om att den professionella idrotten är sjuk, det överlåter jag till var och en att själv bedöma.

Jag fick en liten publikation från Naturskyddsföreningen i Skåne i dagens post. Dom konstaterade att redan 2005 var handeln som skedde i externa eller halvexterna köpcentra ungefär 35% av den totala handeln i Skåne. Genomsnittet i Sverige är 20%. Och sedan dess har det skett en fortsatt våldsam utbyggnad av de externa köpmarknaderna. Och de myndigheter som står för samhällsplaneringen verkar inte ha något emot detta, för det lämnas tillstånd till både det ena och det andra. Alla dessa externa köpcentra bygger på att kunderna kör bil dit. Ofta är de allmänna kommunikationerna om inte obefintliga så ytterst dåliga. Detta är troligtvis förklaringen till att den skånska bilisten kör ungefär lika lång sträcka på ett år som den medelsvenska bilisten. Detta alltså trots de mycket korta avstånd som egentligen gäller i Skåne. Hur är det med miljötänkandet när samhället gör sin planering?

onsdag 2 april 2008

Datorer är ett nedrans mög

Gårdagens Sven Tycker blev aldrig utlagd på nätet i går. När jag skulle koppla upp mig mot Internet hävdades det att nätverkskabeln inte var i, och se'n hävdades det att inte fanns något nätverkskort. Efter att studerat lite utropstecken i kontrollpanelen och gjort lite experimenterande konstaterade jag att det nog är så att nätverkskortet gått till de sälla jaktmarkerna. Förhoppningsvis får jag med en annan dator kontakt med yttervärlden i dag, och i morgon hoppas jag komma över ett nytt nätverkskort. Låt oss hålla tummarna. Fast det är klart, om jag inte lyckas i dag heller så får ni inte läsa detta förrän ännu senare. Kan ni läsa detta i dag så har jag lyckats på något sätt.

Mina gamla arbetskamrater i Försäkringskassan möttes i går av beskedet om att det skulle införas allmänna alkoholtester på arbetsplatsen. Jag tyckte det var ett kul aprilskämt. Faktiskt lika humoristiskt som det besked som kom för inte så länge sedan. Det som berättade att nya tjänster på Försäkringskassan skulle inte kunna gå till de som redan jobbar på Försäkringskassan utan nysökande från utanför kassan skulle ha företräde. Det var antagligen bara en test av hur ett aprilskämt skulle mottas av personalen - eller?

Utsläppen av koldioxid från trafiken har under förra året ÖKAT med 2% jämfört med året innan. Den högsta ökningen på årtionden. Trots alla fina ord om miljöbilar så går alltså utvecklingen åt fel håll. Det förtjänar alltså att påpekas att bara en liten del av alla nya bilar som säljs är just s.k. miljöbilar. De flesta bilarna fortsätter att vara avgassprutande monster. Svenskarna köper jämförelsevis stora bilar (bland världens största andel stadsjeepar t.ex.). Och vi fortsätter att köra mycket. Varför slösa bort 10 minuter och åka kollektivt när man kan spara 10 minuter i bilen (alternativt förlora 10 minuter i en bilkö). Gör allvar av satsningen på kollektivtrafiken och sluta dalta med bortskämda snobb-bilister!

Jag hörde Annika Lantz på radion i eftermiddags. Hon gästades av bröderna Schulman (Alex och Calle Schulman - som naturligtvis ställde upp för att lansera sin nya sajt)! Kan ett radioprogram bli mer enerverande? Kombinera två uppblåsta tokprovokatörer med en snacksalig skrikfia och resultatet blir outhärdligt. Jag gjorde ett psykologiskt experiment - hur långe står en normalt funtad människa ut? Jag klarade nästan hela programmet, Men sedan var jag tvungen att fly in på toaletten.

Mats Svegfors har för regeringen utrett vilket ansvar det svenska samhället har för svenskar som befinner sig i utlandet och drabbas av svåra katastrofer (naturkatastrofer, flygolyckor osv). Och enligt utredningen är det samhällets ansvar att hjälpa till med hemtransport. Men den som transporteras hem skall i efterhand krävas på den kostnad han skulle fått om han ordnat hemresan själv. Och det låter väl ganska rimligt. Men, i den redovisning som lämnas i radion nämndes inget om resebolagens ansvar. Det måste väl ändå vara så att om jag köpt en charterresa med returbiljett så är det väl ändå charterbolagets uppgift att få hem sina kunder? Hela utredningen gjordes med anledning av det som hände i Thailand (och Libanon). När det gällde hemresan från Thailand tog charterbolagen som först sålt en tur och returbiljett till sina kunder i efterhand betalt av staten för att flyga hem sina kunder. Dvs dom tog betalt för hemresan två gånger! Men det är tydligen enligt Mats Svegfors helt OK. Mig icke begripa något!

I dag är det den Internationella Autismdagen. En diagnos som allt fler får, och som visar sig hos barn (och vuxna) på många olika sätt. Den enas problem är inte den andras lika.

För ett antal år sedan gjordes en kampanj (med bland annat undervisning i skolorna) om nazismens offer. På initiativ av regeringen har det nu publicerats material som ska berätta om kommunismens offer. Jag ser med spänning fram emot den tredje delen, den som skall berätta om religionernas offer. T.ex. alla som dödats pga vägran att inordna sig under rådande religion (kristendomen, islam osv). Precis som maktgalna diktatorer gömt sig bakom en kommunistisk mask har under historiens lopp andra gömt sig bakom en Gud. Fjärde delen i serien kommer att handla om Mammons offer. Alla som offrats på profitens altare.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson avgår

Nä, förlåt mig. Man ska inte skämta om så allvarliga saker. Risken är stor att jag går på en propp från någon som blir förbannad på mig för att det inte är sant. Men, man kan väl i fall få drömma.....

Min brevlåda är allt som oftast ganska full av olika tidningar och publikationer. I går fanns det en Stockholms Fria Tidning, en Alla, en Fokus, en Råd & Rön samt en Vi till mig. Alla (en tidning från LO om välfärd och utveckling) hade ett temanummer om den allt sjukare sjukförsäkringen. Den får jag läsa lite bättre när jag hinner.....

Råd & Rön testar bland annat eltandborstar. Men jag tycker man glömmer att ta upp en viktig faktor för den som köper en eltandborste. Går det att få tag på utbytesborstar? Många affärer gör gärna en hacka och säljer eltandborstar, men viljan att sedan hålla ett lager av utbytesborstar verkar inte så stor. För det är väl inte meningen att man ska byta hela maskinen när borsten behöver bytas? Jag får nog ta och skicka ett mejl till Colgate och Philips och fråga var man kan få tag på utbytesborstar till deras eltandborstar. Postorder kanske.....

Har Fokus börjat distribuera med City(slö)Mail? Fredagens nummer kom i går på måndagen och låg i nämnda City(slö)Mail-bunten. Eftersom dom bara delar ut posten var tredje dag kommer den ju i praktiken att var tredje vecka komma utgivningsdagen fredag, var tredje vecka på måndag och var tredje vecka först på tisdagen. Vad är det för dumheter.....

Stockholms Fria Tidning hade en tjock bilaga om maktkoncentrationen inom svensk media. Den måste jag ta mig tid till.....

Tidningen Vi utsågs för en tid sedan till Årets tidskrift. Det är välförtjänt. Det stora problemet är att hinna läsa allt man vill läsa. Jag måste lova mig att ta mig tid till det. Så nu blir det inte mycket mer skrivet, för nu ska det snart läsas.....

Om pengapåsen kommer i konflikt med verkligheten gäller pengapåsen. Jag hörde att Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) i samband med ungdoms-EM i fotboll (som ska avgöras i Sverige) bland annat skrivit sponsoravtal med McDonalds. Nu kräver man därför att svenska hamburgerkedjan Max ska hålla sin restaurang utanför fotbollsarenan i Borås stängd matchdagar. Undrar vad det kostar att få en konkurrent att tvingas hålla stängd. Det låter som ett lyckat aprilskämt, men när kapitalet råder är det inget som förvånar.....

Ett annat aprilskämt måste vara Maud "linslusen" Olofssons (c) sammankallade presskonferens där hon berättade att svenska och danska Posten ska slås samman. Undrar om Maivor Isaksson är informerad. Det kliar nog i hennes fingrar att ge sig på Posten i Danmark.....

Tyvärr är det inget aprilskämt att dödandet i Irak börjat öka igen. Siffran för mars (totalt 1082 döda varav över 900 civila) är en ökning med 50% från februari. Det här var inte alls roligt!

Sven Tycker ber så hemskt mycket om ursäkt för att detta inlägg som är daterat 1 april inte publicerats förrän 2 april. Det är inget aprilskämt, utan beror helt på att datorer är ett jävla skit som bara fungerar när det passar dom.